Succesvol flirten: beste manier om te flirten die ‘elke keer’ werkt

Redactie
Door Redactie
6 minuten leestijd

Als je iemand om flirtadvies vraagt, dan krijg je nooit hetzelfde antwoord. En afhankelijk van aan wie je het vraagt, een man of een vrouw, krijg je totaal verschillende dingen te horen.

Mannen denken bijvoorbeeld dat flirten uit grappige openingszinnen bestaat, overdreven machogedrag en seksuele grapjes. Maar als je het aan vrouwen vraagt, dan zijn er maar weinig dames die dit advies zullen geven. Zij zullen zeggen dat ze een intrigerend gesprek willen, een uitdaging en respect krijgen. Wat is nu echt de beste manier om succesvol te flirten?

De waarheid is dat veel mannen de kunst van het flirten overdrijven. Ze denken dat ze ofwel superaantrekkelijk moeten zijn of veel geld moeten hebben, het liefst allebei tegelijk. Maar dat blijkt helemaal niet zo belangrijk te zijn, zegt een nieuw onderzoek. Er is echter wel één manier om te flirten dat voor iedereen werkt en in elke situatie. De studie is onlangs gepubliceerd in Evolutionary Psychology, een wetenschappelijk tijdschrift dat zich volledig richt op de psychologische kant van het voortzetten van de mensheid.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Beste manier om te flirten

“Wat het meest effectief is, hangt af van je geslacht en of het doel van de flirt een langdurige of korte relatie is”, zegt Leif Edward Ottesen Kennair, een professor aan de afdeling Psychologie van Norwegian University of Science and Technology (NTNU). Kennair behoort tot een onderzoeksgroep die flirten heeft bestudeerd in Noorwegen en de Verenigde Staten. Zij wilden weten wat mensen denken over flirten en in het bijzonder wat de beste manieren zijn om te flirten – en voor wie en in welke context.

“Flirten bestaat uit de verschillende signalen die mensen naar elkaar sturen. Het wordt gedaan om potentiële partners aan te trekken”, zegt Kennair. “Mannen en vrouwen flirten beiden om de aandacht van een gewenste partner te krijgen, en eventueel om er een seksueel of romantisch resultaat uit te halen.”

Het krachtigste wapen

Het team uit Noorwegen en de Verenigde Staten zegt dat het krachtigste wapen dat iemand kan inzetten tijdens het flirten iets is wat veel mensen hebben. Het is humor. Volgens de onderzoekers werkt dit bijna altijd en tot op zekere hoogte voor iedereen, ongeacht je leeftijd, aantrekkelijkheid of voorkeuren voor een lange of korte relatie.

“Mensen zijn het erover eens dat humor, of een ander aan het lachen kunnen maken, het meest effectief is voor mannen die op zoek zijn naar een langdurige relatie. Het is het minst effectief voor vrouwen die op zoek zijn naar een onenightstand. Lachen of giechelen om de grappen van de ander is ook een effectieve manier om te flirten voor beide geslachten”, zegt Kennair.

“Het is niet alleen effectief om grappig te zijn, maar voor vrouwen is het erg belangrijk dat je je potentiële partner laat zien dat je denkt dat ze grappig zijn”, voegt Rebecca Burch, een co-auteur, eraan toe.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

De studie toont ook aan dat ‘tekenen van vrijgevigheid’ en ‘bereidheid tot commitment’ het beste werken voor mannen die op zoek zijn naar een langdurige relatie. Mannen die een partner voor een langere periode – misschien wel voor het leven – willen, mogen niet gierig/onvriendelijk overkomen of als iemand die vaak van partner wisselt.

Beginnen met flirten

Als je wilt flirten, maar niet zeker weet hoe je moet beginnen, dan is humor iets dat je aan je arsenaal moet toevoegen, zo stellen de onderzoekers. Maar misschien moet je daar niet meteen mee beginnen.

Glimlachen en oogcontact zijn belangrijk. Dan kun je je flirtvaardigheden vanuit die basis opbouwen, met behulp van meer geavanceerde tactieken”, zegt Kennair. Vriendelijk contact zoals knuffelen of een kus op de wang werkt in die context niet. Vrouwen die gewoon een kortstondige flirt willen, moeten dit overigens duidelijk aangeven. Kennair: “Mensen beschouwen signalen dat je seksueel beschikbaar bent het meest effectief voor vrouwen die op zoek zijn naar een kortetermijnrelatie.”

De onderzoekers ondervroegen bijna 1.000 studenten in Noorwegen en de Verenigde Staten. Alle deelnemers aan het onderzoek beoordeelden hoe effectief 40 verschillende flirttactieken waren, zowel met de intentie van een langdurige of korte relatie, en of de flirter een man of een vrouw was.

In de studie hielden de onderzoekers rekening met de extraversie, leeftijd en religie van de deelnemers, maar ook hoe graag ze een relatie wilden hebben en hun ‘partnerwaarde’ – dat wil zeggen, hoe aantrekkelijk ze zijn op de datingmarkt. Interessant genoeg ontdekte het team dat de meest succesvolle manieren om te flirten in beide landen werken – wat bewijst dat flirten meer te maken heeft met biologie dan met cultuur.

“Individuele verschillen in leeftijd, religie, extraversie, aantrekkelijkheid en voorkeuren voor korte seksrelaties hadden weinig of geen effect op hoe effectief de deelnemers de verschillende manieren om te flirten beoordeelden”, zegt Bendixen. De onderzoekers concluderen daardoor dat de persoonlijkheid niet zo relevant is in hoe je het flirtgedrag van een ander beoordeelt.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie