Deze saaie beroepen, hobby’s en interesses horen niet in je datingprofiel

Michael Schouten
Door Michael Schouten
7 minuten leestijd

Mark heeft een interessante baan. Althans, dat denkt hij. Als datamanager voor een grote Nederlandse universiteit houdt hij zich bezig met de opslag, beheer en hergebruik van data die voor wetenschappelijk onderzoek wordt gebruikt.

“Mijn werk heeft een belangrijke spilfunctie en fungeert als schakel tussen de facultaire experts, dataspecialisten en beleidsmedewerkers”, zegt Mark in zijn datingprofiel. Saai, niet? Wat Mark niet weet is dat hij zojuist een grote fout heeft gemaakt door zijn functie te benoemen.

Was jij ook al gestopt met het lezen van dit artikel nadat je naar de term ‘datamanager’ voorbij zag komen? Je bent niet de enige. Volgens recent onderzoek van de Universiteit van Essex is dit namelijk een van de saaiste beroepen die je kunt hebben. Niet dat de functie op zichzelf zo saai is, maar vooral wat andere mensen ervan denken.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

15 saaie beroepen, hobby’s en interesses

Als je moeite hebt met het krijgen van likes en matches, dan hebben je functie, kenmerken en hobby’s er misschien iets mee te maken. Volgens het onderzoek worden bepaalde activiteiten en bezigheden namelijk als ‘saai’ bestempeld wat kan leiden tot een sociaal stigma waarin mensen je liever vermijden.

Wijnand Van Tilburg, docent psychologie aan de universiteit, startte het onderzoek om te achterhalen wat saaie mensen zo saai maakt en welke gevolgen dit voor hen heeft. Het onderzoek is onlangs gepubliceerd in het vakblad Personality and Social Psychology Bulletin.

Gezien het feit dat eigenlijk niemand wil daten met iemand die saai is, doen we er alles aan om deze mensen te vermijden. Maar waar letten we dan op? Met de feedback van 500 mensen in vijf experimenten ontdekten Van Tilburg en zijn collega’s dat mensen met deze beroepen, hobby’s en eigenschappen als het saaist worden gezien.

Uit de resultaten blijkt dat data-analyse medewerkers, accountants en belastingambtenaren als de saaiste professionals worden gezien. Hobby’s die als saai worden beoordeeld, zijn tv kijken, naar de kerk gaan en slapen. Wat betreft de saaiste eigenschappen is iedereen van mening dat ‘suffe’ mensen saai zijn, maar ook degenen die een beperkt aantal interesses hebben, geen gevoel voor humor of geen mening.

Verder ontdekten de onderzoekers ook dat mensen die in kleine steden en dorpen wonen saaier worden gevonden dan mensen die in grote stedelijke omgevingen wonen. En niet verrassend: mensen houden over het algemeen niet van saaie mensen.

Top 5 saaie beroepen

 1. Data-analist
 2. Accountant
 3. Belasting- of verzekeringsmedewerker
 4. Schoonmaker
 5. Bankmedewerker

Top 5 saaie hobby’s

 1. Slapen
 2. Religie
 3. Tv kijken
 4. Dieren observeren
 5. Wiskunde

Top 5 saaie eigenschappen

 1. Droog of suf
 2. Niet interessant
 3. Geen hobby’s of interesses
 4. Geen gevoel voor humor
 5. Geen mening

3 tips om niet saai te lijken

Vink jij nu zelf een aantal van deze vakjes aan? Gelukkig deelt Van Tilburg in gesprek met de BBC wel enkele tips die kunnen helpen om niet het label ‘saai’ opgespeld te krijgen.

1. Herformuleer je functie

De eerste tip van de psycholoog is om je functieomschrijving anders te verwoorden.

“Data-analyse lijkt op het eerste gezicht misschien een saai beroep, maar misschien draag je wel bij aan een grotere onderneming, zoals wetenschappelijk onderzoek. Over het algemeen werd gedacht dat wetenschappers veel minder saai waren dan datawerkers – dus het benadrukken van het wetenschappelijke element van je werk zou kunnen helpen om de vooroordelen van mensen te omzeilen.”

2. Wees openhartig over je leven

Als het niet mogelijk is om je functieomschrijving wat meer flair te geven, kun je wat meer  openhartig zijn over je privéleven.

“Onthoud dat saaie mensen in het algemeen worden beschouwd als closed-minded met weinig passies. Bijna iedereen houdt tenslotte van tv, en als je dat als je enige hobby opsomt, zul je onvermijdelijk saai overkomen. Maar wat zijn je individuele obsessies? Dingen als tuinieren, journaling, vissen en breien worden allemaal relatief positief beoordeeld. En hoe meer voorbeelden je geeft, hoe groter de kans dat je raakvlakken vindt met de ander.”

3. Bestudeer de kunst van converseren

Als de derde en laatste tip stelt Van Tilburg voor om je te verdiepen in de kunst van het voeren van gesprekken.

“Dingen zoals je baan of je vrijetijdsbesteding zullen er weinig toe doen als je er niet in slaagt een zinvolle dialoog te creëren. Saaie mensen praten veel, maar ze hebben weinig te vertellen”, zegt hij. “Voel je vrij om je eigen mening te uiten, maar zorg ervoor dat je de ander voldoende gelegenheid geeft om die ook te uiten – en zorg ervoor dat je veel vragen stelt om de ander uit te lokken zichzelf te openen.”

Top 5 meest opwindende beroepen

 1. Kunstenaar
 2. Wetenschapper
 3. Journalist
 4. Gezondheidsprofessional
 5. Docent

Wat we hiervan kunnen leren

Wat de onderzoekers nog meer ontdekten is dat ‘saaie mensen’ niet als warm of competent worden gezien, waardoor deze mensen in het nadeel zijn. Anderen willen ze graag vermijden vanwege de vooroordelen over hun persoonlijkheid en de energie die ze in een sociale omgeving met zich meebrengen. Deze sociale vermijding zou dus de reden kunnen zijn waarom mensen je niet liken op datingapps. Ja, alleen omdat je een saaie eigenschap, interesse, hobby of beroep in je datingprofiel vermeldt.

Zelfs als jij zelf geen saai mens bent, of een saaie functie, eigenschap of hobby hebt, dan is er iets dat je kunt leren van dit onderzoek. Als gebruikers van datingapps hebben we namelijk de neiging om anderen (onterecht) te beoordelen op basis van onvolledige informatie. En dit betekent dat we mensen als saai kunnen beoordelen. terwijl ze dat eigenlijk niet zijn – nog voordat ze de kans hebben gehad om zichzelf te bewijzen. Dus, de volgende keer dat je een religieuze data-analist ontmoet die graag televisie kijkt en in een kleine stad woont: laat je verrassen.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie