Deze lichaamstaal kan zeggen of de eerste date goed gaat

Michael Slender
Door Michael Slender
5 minuten leestijd

Eerste dates kunnen opwindend of ongemakkelijk zijn, vaak zelfs tegelijk. Je weet niet wie je voor je hebt, waar je het precies over moet hebben en misschien ben je wel meer met jezelf bezig dan met de ander. Lijk ik wel genoeg op de foto’s? Zal degene die voor mij zit, mij wel leuk vinden? En: gaat de date goed?

Als het op daten aankomt, dan is het niet vreemd dat je jezelf al deze vragen stelt. Het selecteren van een partner en uiteindelijk de ware vinden is een complex proces. Het is zelfs zo ingewikkeld dat wetenschappers na duizenden onderzoeken nog steeds niet precies weten waarom sommige mensen een klik hebben en anderen niet. En als wetenschappers het niet weten is het dus niet vreemd dat jij het ook niet weet.

Verbale en non-verbale signalen

Er zijn daarentegen wel een aantal dingen waaraan je kunt merken of je date in jou geïnteresseerd is. Je kunt het natuurlijk merken aan wat je date tegen jou zegt. Maar dat zijn niet de enige signalen die wijzen op een geslaagde date. Onderzoekers hebben onlangs namelijk ontdekt dat je een wederzijdse interesse ook kunt herkennen aan de lichaamstaal.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

In een nieuwe studie gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature gingen onderzoekers van de Israëlische Hebrew University op onderzoek uit. Ze wilden met name weten wat er in het lichaam van singles verandert tijdens een eerste date en hoe zij zich – in hun gedrag – op elkaar aanpassen.

Om achter het antwoord te komen, lieten de onderzoekers 46 heteroseksuele deelnemers opdraven om met elkaar te daten in een speeddate-setting. De mannen en vrouwen maakten kennis met elkaar tijdens deze 5-minuten-durende speeddates, terwijl hun fysiologie werd vastgelegd door middel van een polsbandje. Gedragsbewegingen tijdens de date, zoals knikken, een arm bewegen, een been verschuiven, werden ook bij elke deelnemer geregistreerd. Na de speeddate mochten de deelnemers aangeven hoeveel romantische interesse ze hadden in hun gesprekspartner en of ze een seksuele aantrekkingskracht voor elkaar voelden.

Op elkaar afstemmen

Op basis van de bevindingen lijkt het erop dat alleen de lichaamstaal van je date al genoeg kan zijn om te zeggen of de date goed gaat. De studie toont duidelijk aan dat er sprake is van romantische interesse als singles zich fysiologisch en in gedrag op elkaar aanpassen. Dit wordt door de onderzoekers ‘synchroniseren’ genoemd, waarbij de deelnemers op elkaar afgestemd zijn. Hoe meer ze zich op elkaar afstemmen, hoe meer interesse en aantrekkingskracht er is.

Heb jij bijvoorbeeld gemerkt dat je je handen over elkaar heen doet tijdens een date, terwijl de ander al in die houding zat? Het spiegelen van elkaars lichaamstaal is een voorbeeld van gedragsmatige afstemming. Maar ook de niet-zichtbare lichaamstaal speelt een rol. Bij degenen die zich het meest tot elkaar aangetrokken voelden, paste zelfs hun zenuwstelsel zich op elkaar aan. De onderzoekers konden dit meten aan de hand van het polsbandje dat door elke deelnemer werd gedragen.

Ben jij een ‘super-synchronizer’?

Verrassend genoeg heeft de synchronisatie niet hetzelfde effect op mannen en vrouwen. Mannen vonden de synchronisatie ook wenselijk, alleen de vrouwen meer. Vrouwen zijn over het algemeen dus meer vatbaar voor deze synchronisatie. Zij voelden zich meer aangetrokken tot mannen die een hoge mate van synchronisatie vertoonden. De onderzoekers noemen deze mannen ‘super-synchronizers’ – deze mannen waren zeer gewild bij de vrouwelijke deelnemers.

Psycholoog en onderzoeksauteur Shir Atzil zegt dat de resultaten laten zien dat lichaamstaal een krachtig teken van aantrekkingskracht is. Het kan zelfs een katalysator zijn. “Connecten met een partner hangt af van hoe goed we ons lichaam kunnen synchroniseren”, zegt ze in een persbericht. “Ons onderzoek toont aan dat synchronisatie met gedrag en fysiologie een nuttig mechanisme kan zijn om een ​​romantische partner aan te trekken.”

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie