Home Algemeen Seksuele aantrekkingskracht: wat mannen en vrouwen aantrekkelijk vinden in een partner

Seksuele aantrekkingskracht: wat mannen en vrouwen aantrekkelijk vinden in een partner

2 minuten leestijd
0
ideale singles be

Als we jong zijn, geven we de volledige aandacht aan het uiterlijk. Als we ouder worden, doen we dat minder. Onder jonge mannen is een aantrekkelijke partner het meest gewild, terwijl jonge vrouwen iets meer de persoonlijkheid nadrukken. Maar naarmate we ouder worden, is het uiterlijk niet meer zo belangrijk als voorheen. En ook worden de verschillen tussen mannen en vrouwen kleiner, zo blijkt uit onderzoek.

Onderzoekers van de Queensland University of Technology in Australië vroegen 7.325 Australiërs tussen 16 en 65 jaar oud om hun perfecte partner te omschrijven aan de hand van 9 kenmerken. Wat zij aantrekkelijk vinden in een partner, de kenmerken die ze willen zien, mochten ze beoordelen op een schaal van 0 tot 100. De kenmerken vielen in drie categorieën:

  • Esthetiek: leeftijd, aantrekkelijkheid, fysiek.
  • Middelen: intelligentie, opleiding, inkomen.
  • Persoonlijkheid: vertrouwen, openheid, emotionele connectie.

De resultaten, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Plos One, laten zien dat beide geslachten het fysiek, de aantrekkelijkheid en alle drie de persoonlijkheidskenmerken als zeer belangrijk beoordelen voor seksuele aantrekkingskracht. Het inkomen, daarentegen, wordt als het minst belangrijk beoordeeld. De dikte van je portemonnee of de hoeveelheid nullen (voor de komma) op je bankrekening zijn dus lang niet zo belangrijk als wordt gedacht. Maar er zijn over de gehele linie wel verschillen tussen mannen en vrouwen.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Mannen vs vrouwen

In vergelijking met vrouwen beschouwen mannen zowel de aantrekkelijkheid als het fysiek als belangrijkere kenmerken voor seksuele aantrekkingskracht dan alle andere kenmerken. Vrouwen hechten echter meer belang dan mannen aan opleiding en intelligentie, hoewel mannen openheid weer iets belangrijker vinden dan vrouwen.

Mannen van 18 tot 25 jaar geven een hogere prioriteit aan aantrekkelijkheid en lichaamsbouw, maar naarmate mannen ouder werden, worden deze factoren minder belangrijk. Vrouwen in deze leeftijdsklasse geven meer prioriteit aan persoonlijkheid en vrouwen van alle leeftijden hechten meer waarde aan de middelen dan mannen.

Het is een leeftijdsding

De hoofdauteur van het onderzoek, dr. Stephen Whyte van de QUT, zegt dat de voorkeuren van mannen en vrouwen dichter bij elkaar komen naarmate ze ouder worden. Whyte: “Beide geslachten hechten dan meer aan openheid en vertrouwen, terwijl het relatieve belang van emotionele connectie even dan belangrijk is voor mannen en vrouwen in alle leeftijdsgroepen.”

Als voorbeeld laat het onderzoek zien dat vrouwen in de leeftijdsgroep 18 tot 25 jaar de persoonlijkheid veel belangrijker vinden voor de seksuele aantrekkingskracht dan mannen. In de leeftijdscategorie 60+ is dit echter bijna omgekeerd met de mannen die persoonlijkheid dan net iets belangrijker vinden dan de vrouwen.

Whyte zegt dat het onderzoek aantoont dat de eigenschappen waartoe mensen zich aangetrokken voelen in een partner een aanvulling zijn op hun leeftijdsgerelateerde levensstijlkeuzes. “[Oudere respondenten] geven minder om esthetiek en meer om persoonlijkheid,” zegt hij. “Misschien is er iets te zeggen over dat wijsheid met de jaren komt.”

Het onderzoek maakt deel uit van de Australian Sex Survey, een onderzoeksproject naar seksualiteit en genderidentiteit. Het onderzoek, dat werd uitgevoerd in 2016, ondervroeg gebruikers van de Australische datingsite Adult Match Maker. De resultaten gelden dus vooral voor gebruikers van datingsites en zijn mogelijk niet volledig representatief zijn alle mannen en vrouwen.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Algemeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Succesvol flirten: de beste manier om flirten die ‘elke keer’ werkt

Als je iemand om flirtadvies vraagt, dan krijg je nooit hetzelfde antwoord. En afhankelijk…