The Dating Cards: het vragenspel voor een avond vol interessante gesprekken

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
5 minuten leestijd

Rond de tijd van de Summer of Love in 1967 kuste Arthur Aron, toen een afgestudeerde student psychologie, zijn medestudent Elaine. Het gevoel van verliefdheid dat hij op dat moment voelde, was zo intens dat ze niet lang daarna met elkaar trouwden.

Omdat het zo’n diepgaand gevoel was, besloot Aron onderzoek te doen naar dat specifieke liefdesgevoel dat hij meemaakte. “Aangezien ik sociale psychologie studeerde, zocht ik voor de lol naar het onderzoek naar liefde, maar dat was er bijna niet.” Hij zag het als een uitdaging en ging samen met Elaine op ontdekkingstocht om de mysteries van aantrekkingskracht en intimiteit te onderzoeken.

In de bijna 50 jaar dat Arthur en Elaine liefde hebben bestudeerd, hebben ze 36 vragen ontwikkeld om een intieme band op te bouwen. En dat zijn precies de vragen die in het vragenspel van The Dating Cards gesteld worden.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

The Dating Cards

Weer een avond op de bank met Netflix erop? Of elkaars woorden missen omdat je aandacht wordt opgezogen door de smartphone? Met The Dating Cards heb je een origineel en interactief alternatief, want met dit vragenspel is het allesbehalve een saaie avond. “Wie The Dating Cards met zijn of haar date speelt, staat een interessante avond te wachten,” zeggen de makers van het spel, Sander en Niels.

Hoewel het spel bij uitstek geschikt is voor singles die elkaar willen leren kennen, kun je het ook spelen met vrienden, collega’s en familie. “En ook met je partner,” vertelt Sander. Uit eigen ervaring kan hij vertellen dat hij de vrouw met wie hij al jaren getrouwd is nog beter leerde kennen. “En zij mij ook!”

Bekijk hoe het werkt

Hoe werkt het?

The Dating Cards bestaat uit 36 luxe kaarten met aan de voorkant de vragen die beantwoord moeten worden. De kaarten hebben een specifieke volgorde en volgen de methodiek die Aron in het beroemde liefdesexperiment gebruikte. Na elke vraag wordt de volgende vraag net iets intiemer. Het gesprek krijgt daardoor steeds meer diepgang. Als alle vragen zijn beantwoord, mag je elkaar even diep in de ogen kijken – een intiem moment, omdat de ogen als een poort fungeren tussen wat we zien en wat we voelen.

“Het leuke van het spel is dat je echt met elkaar in gesprek gaat naar aanleiding van de antwoorden die worden gegeven,” vertelt Sander. “Heel wat anders dan de online wereld die zo kenmerkend is voor deze tijd.”

Achterop de kaarten staan twee citaten waaruit je kunt kiezen om nog meer gespreksstof te vinden. De bedoeling is een ‘quote-battle’: kies je favoriete citaat van de twee en vertel waarom je het citaat hebt gekozen.

voor achter kaarten

Het liefdesexperiment

Het originele experiment van Arthur Aron met de 36 vragen vond plaats in een lab en met proefpersonen die elkaar nog nooit eerder hadden ontmoet. De vragen werden toen in drie sets van 12 gesteld en steeds intenser, hoewel je niet meer hoeft te onthullen dan je comfortabel vindt.

“Toen ik aan het einde van elke reeks vragen binnenkwam, waren er mensen die openlijk huilden en praatten. Het was geweldig”, zegt Aron over het experiment. “Ze leken er allemaal erg door geraakt.”

Sinds Aron de quiz heeft gemaakt, heeft hij zelfs de romantiek zien herleven in langdurige relaties. “Als je voor het eerst een liefdesrelatie hebt, is er een intense opwinding. Maar dan raak je aan elkaar gewend”, zegt Aron. “Als je iets nieuws en uitdagends doet, herinnert dat je eraan hoe spannend het kan zijn met je partner. Het maakt je relatie beter.”

Sander en Niels kwamen de methodiek online tegen en stelden Aron voor om het in spelvorm te genieten – dat werd The Dating Cards. Met het spel kun jij ook snel een intieme band met iemand opbouwen. Heb je al iemand in gedachten?

Bekijk The Dating Cards

999 vragen...

... aan je partner. Want wat is er nu leuker dan vragen over jezelf? Juist, vragen stellen aan iemand anders. Open vragen, ja/nee vragen en tweekeuzevragen in boekvorm: met 999 extra vragen voor de liefdesdetective om iemand het hemd van het lijf te vragen. Gegarandeerd stof tot nadenken met maar één échte regel. Wat die regel is?

Deel dit artikel
Geef je reactie