Wat vinden mannen aantrekkelijk? Een inkijkje in het mannenbrein

Jay
Door Jay
22 minuten leestijd

Ze zeggen wel eens dat het innerlijk net zo belangrijk is als het uiterlijk en aan het einde van de rit klopt die redenering ook echt wel. Voor veel mannen is het uiterlijk misschien wel waar het eerst naar wordt gekeken, maar als het qua innerlijk niet bevalt dan wordt een vrouw bij nader inzien alsnog als onaantrekkelijk bestempeld.

Aantrekkelijk zijn is onder de streep namelijk niets anders dan een optelsom van uiterlijk + karakter, waarbij een al dan niet uitgebalanceerde mix bepaalt of iemand aantrekkelijk is of niet. Dus mocht je denken dat het alleen maar te doen is om tieten en billen, dan heb je het toch echt aan het verkeerde eind. We nemen je mee en geven je graag een inkijkje in het mannenbrein.

Wat mannen aantrekkelijk vinden

Ze zeggen wel eens dat de echte schoonheid aan de binnenkant zit, maar het valt aan de andere kant ook niet te ontkennen dat die eerste indrukken gewoonweg belangrijk zijn. En daarmee komen we wel uit bij het uiterlijk. Veel vrouwen vragen zich af wat de allereerste dingen zijn waar mannen op letten bij een vrouw en gelukkig zijn er tal van onderzoeken geweest die zich op deze vraag hebben gericht.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Opmerkelijk is dat sommige eisen (of wensen) onbewust een rol spelen en zelfs een diepere betekenis hebben dan je in eerste instantie zou denken. We gaan het in ieder geval hebben over voorkeuren op het gebied van:

Uiterlijk: de lichamelijke kenmerken

We beginnen met het uiterlijk, want dat is immers het eerste wat een man zal opvallen als hij kennismaakt met een vrouw. Uiterlijke kenmerken spreiden zich echter een stuk verder dan alleen borsten en billen en daar kom je hieronder al gauw genoeg achter.

Het liefst blauwe ogen

Wat dacht je bijvoorbeeld voor de voorkeur voor blauwe ogen, want wat is er nou mooier dan een blondine met felblauwe ogen? Vrouwen met bruine ogen moeten echter niet meteen wanhopen, want een studie van de University of Tromsø in Noorwegen suggereert dat als het om potentiële partners gaat, het alleen mannen met blauwe ogen zijn die een voorkeur hebben voor vrouwen met blauwe ogen. Bij mannen met andere kleur ogen is dit minder.

Alleen bij mensen die zelf blauwe ogen hebben

Onderzoekers van de universiteit stelden 443 personen een reeks vragen op basis van de haar- en oogkleur van hun huidige en vroegere partners. Ze lieten de deelnemers ook een serie foto’s zien waarin de ogen van de modellen waren gemanipuleerd, terwijl de rest van hun uiterlijk hetzelfde bleef. Hoewel ze ontdekten dat vrouwen en mannen met bruine ogen geen voorkeur hadden voor een bepaalde oogkleur, ontdekten ze ook dat mannen met blauwe ogen overweldigend kozen voor vrouwen met blauwe ogen.

Blauw + blauw = blauw

De studie suggereert dat hier een heel erg praktische reden voor is en dat het allemaal te maken heeft met genetica. De enige manier waarop een kind blauwe ogen krijgt, is namelijk door te worden geboren uit twee ouders met blauwe ogen, of uit twee mensen die elk een deel van het recessieve gen voor blauwe ogen dragen. Als twee ouders met blauwe ogen een kind met bruine ogen krijgen, dan zullen ze toch echt met de nodige verbazing moeten opkijken.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Mensen met blauwe ogen dragen de genen voor bruine ogen niet (ze zouden zelf ook bruine ogen hebben als ze dat wel deden), dus de bewering is daarom dat een man met blauwe ogen zich om dezelfde redenen meer aangetrokken voelt tot een vrouw met blauwe ogen.

Toch een voorkeur voor een ouder voorkomen

Ja, het kan wat pijnlijk zijn als die eerste paar grijze haren tevoorschijn komen, maar toch kan een ouder voorkomen ook als aantrekkelijk worden gezien. Vraag ons niet of we het ermee eens zijn, maar volgens een gezamenlijke studie van psychologen van de University of St. Andrews en the University of Liverpool, is een ouder voorkomen precies wat sommige mannen aantrekkelijk vinden. Uit het onderzoek bleek dat mannen die werden geboren uit ‘oudere’ moeders (ouder dan 30), oudere vrouwen eerder aantrekkelijker vonden als ze op zoek waren naar langdurige relaties.

Hoewel mannen met kortstondige bedoelingen niet dezelfde voorkeuren vertoonden, was er een duidelijke correlatie tussen de leeftijd van de moeder en zijn keuze bij vrouwen. Er wordt daarom ook gesuggereerd dat de eerste toegewijde, langdurige relatie (de ouder-kindrelatie) ons ook als volwassenen helpt een veilig gevoel te krijgen en dat dit ook een belangrijke criteria is bij het zoeken naar een vaste partner.

Gemiddelde fracties

Als het gaat om gelaatstrekken, dan zijn er een aantal kenmerken die universeel aantrekkelijk lijken te zijn. Dan hebben we bijvoorbeeld over symmetrie. Het meest opvallende daarbij is dat mensen massaal kiezen voor een soort van gulden middenweg. Volgens het boek ‘Falling in Love: Why We Choose the Lovers We Choose‘ hebben interculturele studies een uitgesproken voorkeur aangetoond voor vrouwen met grote ogen, kleine neuzen en volle lippen.

Een ander onderzoek — waarbij mannen naar foto’s van vrouwen uit schoonheidswedstrijden en jaarboeken van universiteiten keken — werd ontdekt dat vrouwen met baby gezichten (kleine ogen, neus en kin) en stereotiepe ‘sexy’ vrouwen (hoge jukbeenderen, wenkbrauwen, brede pupillen en een brede glimlach) werden gezien als het meest aantrekkelijk, ongeacht ras of land.

vrouwen borsten

De voorkeuren van mannen voor borstomvang. Charles University Prague, 2016.

Ook gemiddelde borsten

Hoewel de algemene aanname is dat mannen van grote borsten houden, hebben recente onderzoeken juist uitgewezen dat dit niet bepaald het geval is. Mannen geven namelijk sterk de voorkeur aan borsten die niet te groot zijn en niet te klein. Dit betekent echter niet dat mannen zich niet aangetrokken voelen tot grotere borsten. Noemenswaardig is wel dat er een belangrijke tweedeling bestaat in het schoonheidsideaal. Catwalks worden bijvoorbeeld gedomineerd door slanke vrouwen met kleine borsten, maar de maatschappelijke opinie lijkt toch de voorkeur te geven aan meer rondingen.

De bh-industrie ondersteunt de ‘bigger is better‘-gedachte , en de gemiddelde bh-maat is sinds de jaren ‘90 in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië gestegen — wat voor een groot deel te wijten is aan borstimplantaten. Qua voorkeuren bij de “gemiddelde man” kom je ook al snel uit bij “gemiddelde borsten”.

Het belang van mooi haar

Veel vrouwen beseffen het niet helemaal, maar één van de uiterlijke kenmerken die mannen het eerst opmerken zijn de haren van een vrouw. Ook opmerkelijk is dat veel vrouwen niet doorhebben hoe belangrijk hun haren zijn. Mannen geven aan dat ze afknappen door vettig haar, haar dat te veel chemische producten bevat, en haar dat in een onnatuurlijke kleur is geverfd. Dit ondersteunt wetenschappelijke bevindingen, die al eerder hebben aangetoond dat mannen (in ieder geval onbewust) de haren beschouwen als een soort van onbewuste indicator van gezondheid.

Gezonde vrouwen hebben doorgaans glanzend haar, wat vanuit biologisch oogpunt aangeeft dat ze in staat zijn om potentiële nakomelingen te verzorgen. Ja, we trekken de lijn daarmee wel heel erg door, maar we gaven al aan dat bepaalde voorkeuren nogal diepere betekenissen hebben — net zoals dat bij blauwe ogen het geval is.

Tattoos en piercings

Hoewel de gemiddelde man geen fan is van onnatuurlijke haarkleuren, strekt hun afkeer van aanpassingen aan het lichaam zich niet uit tot bijvoorbeeld tatoeages en piercings, wat uiteindelijk toch ook onnatuurlijke toevoegingen zijn op het menselijke lichaam. Een onderzoek uitgevoerd door HuffPost vroeg meer dan 1.300 mannen wat ze vonden van tatoeages en piercings bij vrouwen. Van de ondervraagden zei 69% dat ze zich aangetrokken zouden voelen tot een vrouw met een tatoeage, en 55% gaf aan dat ze zich aangetrokken zouden voelen tot een vrouw met een piercing.

Mannen gaven daarbij ook aan dat de meest aantrekkelijke tatoeages op de schouder/bovenrug zitten, terwijl verreweg de meest aantrekkelijke piercing, bij 61% van de respondenten, een navelpiercing is. Slechts 32% van de ondervraagde mannen had zelf tatoeages, terwijl slechts 13% piercings had.

“Vrouwen met tattoos zijn promiscue”

Een andere studie dat werd uitgevoerd door de University of Southern Brittany wees tevens uit dat mannen vrouwen met tatoeages en piercings vaak als promiscue beschouwen. In het onderzoek werden vrouwen met tatoeages meer dan 2 keer zo vaak benaderd door mannen als vrouwen zonder zichtbare tatoeages, en kwamen mannen ook veel sneller in contact met getatoeëerde vrouwen.

Hoewel het onderzoek alleen werd uitgevoerd in Frankrijk en al in 2013, lijken de bevindingen er in ieder geval op te wijzen dat mannen denken dat hun slagingskansen bij een date met een vrouw met een tatoeage groter zijn. Oftewel: vrouwen met tattoos worden als “makkelijker” gezien.

Lange benen

Als het om benen gaat, draait het allemaal om de lengte. Studies tonen aan dat mannen de voorkeur geven aan vrouwen met een langere been-tot-lichaam verhouding, wat ook meteen de populariteit van hoge hakken zou kunnen verklaren. De aantrekkelijkste vrouwen zijn volgens mannen klein van stuk, met lange benen. Vrouwen met dit lichaamstype zijn onder andere Scarlett Johansson (1.60m, lange benen) en Marilyn Monroe (1.66m, lange benen).

5% langere benen dan het gemiddelde

Een studie aan de Poolse University of Wroclaw wees uit dat benen die 5% langer zijn dan het gemiddelde, het aantrekkelijkst waren. Psycholoog Boguslaw Pawlowski, de hoofdonderzoeker van het team, vertelde New Scientist dat “lange benen een teken zijn van gezondheid”.

Martin Tovee van de Newcastle University geeft op zijn beurt aan dat lange benen niet alleen duiden op een goede gezondheid, maar ook op een goede kindervoeding. Aangezien de benen van vrouwen niet meer groeien als ze in de puberteit komen, “suggereert een vrouw met lange benen dat ze in een goede omgeving is opgegroeid en dat heeft weer een positief effect op de vruchtbaarheid”.

vrouwen stijl

Kleding: de outfits en kleuren

Ook voor kleding zijn er verschillende voorkeuren te benoemen en vaak staan die direct in verhouding met het lichaam, want door bepaalde kledij te gebruiken kunnen positieve aspecten beter worden getoond en negatieve aspecten worden gecamoufleerd.

Hoge hakken

Reden bijvoorbeeld dat hoge hakken het altijd goed doen bij mannen. Hoge hakken maken de benen langer en dat is vooral handig voor vrouwen die van nature al wat kleiner zijn. Bovendien accentueren hoge hakken ook de heupen en wordt de afstand van de voeten tot de middel dus ineens een stuk langer. Wel moeten de hakken het liefst van een dusdanig formaat zijn dat ze het lichaam van de vrouw sensueler maken, zonder ineens langer te worden dan de man. Uiteindelijk geven mannen nog wel de voorkeur aan vrouwen die kleiner zijn dan hen. Een vrouw die boven de man uitsteekt, wordt als minder aantrekkelijk gezien.

De kleur rood

Een van de vreemdere (of fascinerende) dingen die mannen aantrekken, is de kleur rood. Deze kleur wordt al sinds jaar en dag geassocieerd met liefde en passie en wordt algemeen beschouwd als de meest verleidelijke kleur. Wetenschappers dachten lange tijd dat dit kwam doordat de kleur rood mannen onbewust deed denken aan de geslachtsdelen van een vrouw, wat zou leiden tot seksuele opwinding.

Een studie van de Kent University in het Verenigd Koninkrijk ontkrachtte die theorie echter door 40 mannen foto’s te laten zien van de vrouwelijke vulva die was gemanipuleerd om verschillende tinten roze en rood te hebben. De mannen beoordeelden de roodste tint als minder aantrekkelijk dan roze tinten. Veel mannen zullen het er in ieder geval over eens zijn dat rode lingerie en een rode rok staat voor spanning en spel.

Korte rokken

Traditioneel gezien droegen vrouwen bijna geen broeken en was de rok het standaard kledingstuk dat door vrouwen werd gedragen. Dat is inmiddels al veranderd, maar dat neemt niet weg dat mannen de voorkeur geven aan vrouwen met rokken aan. Wat wel veranderd is ten opzichte van de vorige eeuw is dat de voorkeur is verschoven naar korte rokken in plaats van rokken die van oudsher tot kniehoogte kwamen.

Die voorkeur is ook wel heel erg begrijpelijk. Korte rokken laten immers zien wat voor vlees een vrouw in haar kuip heeft en ook hier geldt dat vrouwen bepaalde lichaamsdelen (benen, billen, heupen) kunnen benadrukken met de rok. Een vrouw met een korte rok kan flink wat harten op hol brengen.

mooie vrouw

Karakter: de vaste innerlijke eigenschappen

Dat karakter net zo belangrijk is als het uiterlijk zal je waarschijnlijk niet verbazen, hoewel we het daarmee wel hebben over een soort van tweede weegmoment of in ieder geval een beoordeling die net iets later plaatsvindt dan het beoordelen van iemands uiterlijk. Als we het karakter nalopen, zien we dat de wetenschap tot de volgende voorkeuren is gekomen:

Vergelijkbare kenmerken als ouders

Toen tijdens een onderzoek van de Universiteit van St. Andrews — waarin aan bijna 700 vrijwillige deelnemers (waaronder 394 mannen) werd gevraagd naar de haar- en oogkleur van henzelf, hun ouders en hun partners — werd ontdekt dat mannen zich meer aangetrokken voelden tot dezelfde kleur die hun moeders hadden. Deze correlatie kwam echter niet naar voren bij het vergelijken van de haar- en oogkleur van hun vader.

Hoewel onderzoekers niet helemaal zeker weten waar dit aan ligt, suggereren ze wel dat het mogelijk is dat de eerste contacten in de jeugd tussen moeder en zoon een soort van onderbewuste band heeft gevormd die staat voor veiligheid, vertrouwdheid en comfort. Een andere studie, uitgevoerd door de Universiteit van Tokio, toonde aan dat mannen een andere voorkeur vertoonden voor vrouwen die zo dezelfde lengte hebben als hun moeders.

Gevoel voor humor

Gevoel voor humor is eveneens een belangrijke criteria en vormt volgens mannen zelfs één van de belangrijkste wensen als ze op zoek gaan naar een nieuwe partner. Een vrouw die gevoel voor humor heeft, wordt dan als een stuk aantrekkelijker beschouwd. Humor brengt immers een glimlach tevoorschijn en zorgt ervoor dat mensen nader tot elkaar komen en even zichzelf kunnen zijn.

Dit is niet alleen belangrijk voor het gevoel van comfort tijdens de eerste ontmoetingen, maar ook om een relatie op lange termijn in stand te houden. Humor staat voor positivisme en dat is nu eenmaal nodig om voor een gezonde relatie te zorgen. Een gebrek aan humor wordt automatisch gerelateerd aan somberheid en negativisme.

De aantrekkingskracht van risico nemers

Deze voorkeur gaat overigens wel beide kanten op, want het blijkt dat zowel mannen als vrouwen bepaald risicogedrag aantrekkelijk vinden bij potentiële partners. Persoonlijkheidskenmerken, zoals het openstaan ​​voor bepaalde risico’s, werden als zeer aantrekkelijk beoordeeld voor vrouwen, maar verrassend genoeg voelden ook mannen zich aangetrokken tot vrouwen die op een bepaalde manier avontuurlijk waren.

Mensen die risico’s najagen

Volgens een onderzoek van de University of Alaska Anchorage voelden mannen (en vrouwen) zich aangetrokken tot mensen met persoonlijkheidskenmerken die gerelateerd werden aan het najagen van risico’s. Daarmee hebben we het in dit geval over activiteiten waar adrenaline bij komt kijken, zoals skiën, bergbeklimmen, wildwatervaren en andere outdoor sporten. Hoewel deze studie met name was gericht op de beeldvorming van vrouwen over mannen, werd ook ontdekt dat mannen zich meer aangetrokken voelen tot hetzelfde gedrag bij vrouwen.

Wel zijn er limieten

De aantrekkingskracht van mensen die risico nemen heeft overigens wel z’n limieten. Mensen die drugs gebruiken of auto rijden zonder veiligheidsgordel worden juist als te risicovol beschouwd en zelfs als een gevaar gezien door zowel mannen als vrouwen.

Dierenliefhebbers

Mannen die huisdieren hebben, nemen de interesse van een toekomstige date in dieren heel erg serieus. Uit een onderzoek van datingsite Match uit 2014 bleek ook dat mannen hun huisdieren 4 keer vaker dan vrouwen gebruiken om een date te regelen met een vrouw. Mannen die zelf een hond hebben geven de voorkeur om een vrouw te ontmoeten die ook van honden houdt. Houdt ze niet van honden? Dan wordt de houding ten opzichte van de vrouw ineens een stuk minder positief. Voor kattenliefhebbers zijn die voorkeuren veel minder belangrijk, waarschijnlijk omdat katten minder werk nodig hebben dan honden.

seks

In bed: de fysieke match

Op seksueel vlak moet er ook sprake zijn van een vonk in de relatie en het liefst leert een man een vrouw kennen die weet wat ze doet in de slaapkamer. Toch zitten hier ook weer meteen grenzen aan, want veel mannen vinden het belangrijk dat een vrouw niet té goed weet waarmee ze bezig is en ook niet te veel seksuele partners heeft gehad.

Het probleem dat naar voren komt als we het hebben over de bedprestaties van een vrouw, is dat mannen dol zijn op seks en een vrouw willen die hen op seksueel vlak kan bevredigen. Dat betekent dat een vrouw in ieder geval de nodige passie in zich moet hebben, maar als het even kan niet een hele waslijst aan andere mannen heeft gehad. Er moet daarom een zekere balans zijn tussen het aantal seksuele partners die een vrouw heeft gehad en haar prestaties in bed. Oftewel: “A lady in the streets and freak in the sheets.

Niet direct seks? Dat zijn de blijvertjes

Een vrouw moet dus wel degelijk sensueel zijn aangelegd om als aantrekkelijk te worden gezien. Een vrouw die niet van seks houdt, vaak “hoofdpijn” heeft, of om welke reden dan ook minder seks wil dan hij, wordt als minder aantrekkelijk beschouwd door mannen. Seksueel actief zijn is voor een man namelijk erg belangrijk en voor een belangrijk deel werkt seks ook als een boost voor zijn eigenwaarde.

Wat we ook zien is dat mannen sneller geneigd zijn om zich te verbinden aan vrouwen die niet meteen bij de eerste ontmoeting met ze naar bed gaan. Snelle seksuele contacten leiden namelijk ook sneller tot een afscheid. Als een man er juist meer moeite voor moet doen om een vrouw in bed te krijgen, dan is de neiging ook groter dat hij er meer moeite voor zal doen om haar te behouden.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie