Symmetrisch gezicht een ideaal? Een blik op het perfecte gezicht

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
9 minuten leestijd

Wanneer je op zoek bent naar een partner, dan bekijk je heel wat gezichten alvorens je diegene vindt die je het mooist vindt. Daar ben je niet uniek in: anderen doen het natuurlijk ook bij jou. Wat de één mooi vindt, vindt de ander misschien helemaal niet mooi. Het is subjectief. En dat heeft te maken met persoonlijke voorkeur en smaak.

Het bekende gezegde suggereert dat ‘niemand perfect is’ en eigenlijk is dat ook niet iets waar we naar moeten verlangen. Perfectie bestaat niet. Al helemaal als we kijken naar iemands gezicht. Niemand heeft bijvoorbeeld een gezicht dat helemaal symmetrisch is. Toch is een gezicht wat nagenoeg van beide kanten gelijk is, al snel het gezicht wat wij als mensen als volmaakt zien. Dit is dan het perfecte gezicht: het ideaal.

Met een symmetrisch gezicht lijkt het alsof het gezicht niet helemaal klopt. Het is te perfect. En dat is uiteindelijk ook niet mooi. Het geeft zelfs bijna een buitenaards idee. Toch staat het in je hersenen gegrift: symmetrie staat gelijk aan schoonheid. Waarom is dat zo?

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Is een symmetrisch gezicht ideaal?

Uit onderzoek is gebleken dat mensen symmetrische gezichten het meest aantrekkelijk vinden, ook al is er bijna niemand te vinden die een perfect symmetrisch gezicht heeft. In veel gevallen komt het zelfs niet eens in de buurt.

Dat gezegd hebbende, mensen die een nagenoeg symmetrisch gezicht hebben worden volgens onderzoek wel eerder model dan mensen die minder symmetrisch zijn. Het is dus ook vooral een schoonheidsideaal waar we in de wereld steeds mee worden geconfronteerd. En als gevolg daarvan zijn we weer veel eerder geneigd om symmetrie mooier te vinden.

Vanuit wetenschappelijk oogpunt zitten we zo in elkaar dat we een asymmetrisch gezicht niet ideaal vinden. Dat komt omdat we opgevoed zijn met het idee dat iemand met een asymmetrisch gezicht vaak wat minder gezond is. Mensen die geen symmetrisch gezicht hebben zijn voor ons niet ideaal en daardoor vinden we ze minder snel aantrekkelijk.

Het idee erachter is dat mensen met asymmetrische gezichten die zich met elkaar voortplanten, zo een generatie van minder gezonde mensen creëren. Maar in werkelijkheid heeft niemand een perfect gezicht waarbij de ene zijde het exacte spiegelbeeld is van de andere zijde.

Waar komt het precies vandaan?

Al vanaf het begin van de mensheid willen we een sterke volgende generatie neerzetten. Ons lichaam denkt bij een symmetrisch lichaam dat er weinig tot geen ziektes of andere slechte kenmerken bij zo’n persoon te vinden zijn. Zulke goede genen willen we graag doorgeven en dat is dan ook waar we onbewust op selecteren.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Het idee dat een symmetrisch gezicht aantrekkelijk is, komt dus voort uit de evolutie en voortplanting van de mens. Als je iemand kiest die een asymmetrisch gezicht heeft, is de kans groter dat je minder gezonde mensen op de wereld zet. Dus wat doe je? Je gaat op zoek naar kandidaten met een symmetrisch gezicht. Je bent namelijk altijd op zoek naar de meest perfecte partner om je mee voort te planten.

Dat symmetrie voor aantrekkingskracht zorgt, heb je zelf helemaal niet in de hand. Je kunt er zelf helemaal niets aan doen. Je lichaam en hersenen bedenken zelf of je iemand wel of niet geschikt vindt – of je dat nu wil of niet. Dit is puur biologie en uiteindelijk zit de keuze voor een partner gewoon in de genen.

phi mask

Dr. Marquant – Phi Mask.

Het schoonheidsideaal verandert, symmetrie blijft altijd

Mensen streven vaak naar perfectie, ook al zal het de meeste mensen nooit lukken om dat te bereiken. Het is ook niet eenvoudig, omdat het schoonheidsbeeld door de jaren heen steeds anders wordt. Iedereen heeft andere ideeën, invloed en daardoor is het ideaalbeeld altijd in beweging. Er zijn wel een aantal factoren waarop we onze aantrekkingskracht tot iemand anders baseren. Symmetrie er één van.

In 2001 probeerde dr. Stephen R. Marquardt, een chirurg in Californië, het perfecte gezicht te maken op basis van een wetenschappelijk analyse. Marquardt maakte een masker – gepatenteerd als Phi Mask – op basis van de gouden ratio, de juiste verhoudingen van de gezichtsonderdelen. Het masker bevat alle punten die we als mens mooi vinden. Velen hebben zijn masker overtuigend gevonden, ook andere cosmetisch chirurgen, en het wordt door veel culturen en maatschappijen gezien als het mooiste gezicht.

Hoe dichter je gezicht bij de lijnen van dit masker komt, hoe mooier je bent voor anderen. Een aantal welbekende schoonheden past het masker nagenoeg perfect. Eén van de schoonheden is de vrouwelijke farao Nefertiti.

phi mask vrouw

Heb ik een symmetrisch gezicht?

Op de vraag of je een symmetrisch gezicht hebt, is het antwoord bijna zeker nee. Er is namelijk niemand op de wereld die een compleet symmetrisch gezicht heeft. Wil je dit zelf controleren?

  • Maak een foto van jezelf: een selfie.
  • Open een app of programma om foto’s te bewerken.
  • Knip de foto verticaal in twee delen.
  • Spiegel een van de twee delen.
  • Plak dit deel naast het originele, niet-gespiegelde deel.

Je kunt de stappen met zowel de linker als rechterzijde van je gezicht uitvoeren. Zie je het verschil? Het verschil wordt nog groter als je het vergelijkt met het origineel. Zo zie je dat het gezicht aan de linker en rechterzijde altijd wel iets van elkaar afwijken.

Uiterlijke kenmerken in combinatie met symmetrie

Het schoonheidsideaal is iets dat per generatie verandert. Zo waren vroeger dunne tailles en een blanke huid aantrekkelijk. Tegenwoordig is dun, gespierd en een gezonde bruine kleur aantrekkelijker. Nu is slank en gespierd in, vroeger was dat rond en gezond. Wat we qua uiterlijk aantrekkelijk vinden verandert dus met de jaren, maar symmetrie blijft altijd een factor die daarin meespeelt.

De vraag naar symmetrie blijft onveranderd, puur omdat dit biologisch in ons zit. We zullen altijd onbewust kijken naar de mate van symmetrie in het gezicht. Dat hebben we niet eens door: de hersenen berekenen dit al automatisch voor je.

symmetrie vrouw

Niemand is volledig symmetrisch

Zoals eerder vermeld, heeft niemand een gezicht dat compleet symmetrisch is. Er is altijd wel iets dat afwijkt aan de linker of rechterzijde van je gezicht wat ervoor zorgt dat het geheel asymmetrisch is. Hoewel het schoonheidsideaal een symmetrisch gezicht is, is het ook zo dat een symmetrisch gezicht er vaak uitziet alsof er iets niet klopt.

Er zijn heel veel bekende mensen die hun hoofd voor onderzoek lieten gebruiken. Een man als George Clooney wordt door velen als een heel mooie man gezien, maar toch is zijn gezicht niet bepaald symmetrisch. Ook Angelina Jolie heeft geen volledig symmetrisch gezicht en ook zij wordt gezien als een van de mooiste vrouwen ter wereld. Een kleine afwijking is dus helemaal niet minder mooi – het kan je zelfs aantrekkelijker maken.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie