Swipen: ‘Aantrekkelijkheid en ras zijn doorslaggevend’

Michael Slender
Door Michael Slender
4 minuten leestijd

Een blind date? Gekoppeld worden door familie? Of elkaar via vrienden leren kennen? Het is niet meer van nu. Vandaag de dag ontmoeten de meeste mensen elkaar ‘online’. Het is veruit de populairste manier waarop nieuwe stellen elkaar ontmoeten. En omdat Tinder nog altijd de nummer één datingapp van Nederland is, begon het vaak met een swipe naar rechts. Maar waarom swipen mensen op bepaalde profielen naar rechts en wijzen ze anderen af met een veeg naar links?

Waarom swipen we naar rechts?

Nieuw onderzoek van de Michigan State and Maryland Universities geeft inzicht in de redenen waarom singles naar rechts swipen op een datingapp. Hoewel we inmiddels allemaal weten dat groepsfoto’s niet werken en een zonnebril niet op een profielfoto thuishoort, wilden de onderzoekers begrijpen waarom iemand naar links of rechts veegt. En vooral het proces achter hoe ze die beslissingen nemen.

De resultaten waren duidelijk: de reden om naar rechts te swipen is voornamelijk gebaseerd op aantrekkelijkheid en het ras van een potentiële partner. En in overeenstemming met eerder onderzoek, werd de beslissing om naar rechts of links te swipen vaak in minder dan een seconde genomen.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

“Het is een eye-opener dat mensen bereid zijn om in minder dan een seconde beslissingen te nemen over het al dan niet willen leren kennen van een ander mens, en dat bijna uitsluitend baseren op het uiterlijk van de andere persoon”, zegt William Chopik, een van de onderzoekers.

Het swipe-onderzoek, gepubliceerd in de Journal of Research in Personality, analyseerde hoe gebruikers van datingapps – uit verschillende lagen van de bevolking – omgingen met de profielen die ze te zien kregen. Het ene deel van de studie was gericht op studenten, terwijl het andere deel zich richtte op volwassenen van middelbare leeftijd, gemiddeld 35 jaar oud. Zij kregen de keuze om profielen van mannen of vrouwen te bekijken, afhankelijk van hun datingvoorkeuren.

‘Persoonlijkheid doet er niet toe’

Gemiddeld swipen mannen vaker naar rechts dan vrouwen, zo toont het onderzoek aan. Maar ook maakt het onderzoek duidelijk wat we allemaal eigenlijk wel “weten”: mensen die zichzelf aantrekkelijker vinden, swipen vaker naar links. Daardoor zijn ze kieskeuriger in het uitkiezen van potentiële partners.

“Het is ook verrassend hoe weinig alles naast de aantrekkelijkheid en ras ertoe doet voor het veeggedrag”, zegt Chopik. “Je persoonlijkheid lijkt er niet toe te doen, of je openstaat voor een hook-up doet er niet toe, hoe je relaties benadert en of je nu iets zoekt voor de korte of lange termijn, doen er ook niet toe.”

De aantrekkelijkheid speelt een grote rol bij de beslissing van de deelnemers om naar links of rechts te swipen. Maar het ras van de persoon achter het profiel was ook een leidende factor. Gebruikers swipen vaker naar rechts op gebruikers met hetzelfde ras, bijvoorbeeld blank op blank. Profielen van gebruikers met een kleurtje werden vaker afgewezen dan die van blanke gebruikers.

“De verschillen waren nogal schokkend”, zegt Chopik. “Profielen van zwarte gebruikers worden vaker afgewezen dan die van blanke gebruikers, wat een andere manier benadrukt waarop getinte mensen in het dagelijks leven met vooroordelen te maken hebben.”

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie