Vind hij mij aantrekkelijk? 10 duidelijke signalen van aantrekkingskracht

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
11 minuten leestijd

Een van de moeilijkste dingen tijdens het daten – en soms ook in het “echte” leven – is om te achterhalen of een man je aantrekkelijk vindt. Je vraagt het jezelf af: “Vind hij mij aantrekkelijk?” Als vrouw is het natuurlijk van groot belang om te weten of een man je leuk en aantrekkelijk vindt. Je kunt dan namelijk besluiten de volgende stap te zetten of om het daten juist stop te zetten.

Gelukkig kun je een hoop afleiden uit de lichaamstaal van een man om te ontcijferen of hij je aantrekkelijk vindt. Zo kun je bijvoorbeeld letten op zijn houding, ogen en andere kleine signalen. Maar het zijn niet alleen de non-verbale signalen. Wat hij tegen je zegt, hoe hij het zegt en welk gevoel je daarbij krijgt zijn net zo belangrijk.

Maar wat houdt aantrekkingskracht nu eigenlijk in? Wat is de rol van hormonen in dit proces van verleiding? En wat zijn duidelijke signalen van aantrekkingskracht?

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Wat is aantrekkingskracht precies?

Aantrekkingskracht is wanneer je iemand zo leuk of knap vindt, dat je je aangetrokken voelt tot die persoon en hem of haar beter wilt leren kennen. Als je je seksueel aangetrokken voelt tot iemand, dan betekent dat dat je die persoon graag wilt aanraken en er gevoelens van lust ontstaan. Deze ontastbare kracht is van groot belang met verliefdheid; je kunt alleen verliefd worden op iemand als je je ook aangetrokken voelt tot deze persoon.

Aantrekkingskracht en relaties

Een hoop mensen zullen zeggen dat seksuele aantrekkingskracht niet van groot belang is in een relatie. Toch zeggen wetenschappers iets anders. Zij vinden dat aantrekkingskracht juist van groot belang is voor een gezonde relatie. Dit heeft vaak niet eens zo zeer te maken met je uitstraling, maar meer met chemische processen en hormonen in je lichaam.

Als je iemand leert kennen, dan zal je lichaam deze persoon onbewust beoordelen. Er zullen tal van chemische processen aan de slag gaan om de geur, lichaamsvorm, stem en uitstraling te beoordelen. Zonder dat je je daar bewust van bent, zal je brein een oordeel vellen over een potentiële partner.

geur

De rol van feromonen

Een van de belangrijkste chemische stoffen in je lichaam die bepalen of je je seksueel aangetrokken voelt tot iemand, zijn feromonen. Deze stoffen spelen al jaren een belangrijke rol in relaties tussen mannen en vrouwen. Het zijn kleine moleculen die mensen, en dieren, kunnen afscheiden. Feromonen hebben een structuur die lijkt op hormonen en worden afgescheiden via de huid, via zweetklieren. Als je de feromonen van iemand inhaleert, hebben ze een invloed op je hormoonhuishouding.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

De geur en waarneming van feromonen

Feromonen worden aangemaakt in de hypofyse, in de hersenen. Ze hebben niet zo’n sterke geur, waardoor je ze niet bewust ruikt in kleine hoeveelheden. In grote hoeveelheden kun je ze soms wel ruiken. De belangrijkste feromonen van mannen zijn androstenone en androstenol. Androstenol lijkt op de geur van muskus, wat vaak gebruikt wordt in mannelijke cosmetica. De geur van androstenone ruikt volgens de meeste mensen naar zweet en urine, maar sommigen vinden het juist een frisse, fruitige geur.

Als je deze feromonen inhaleert, dan wordt dit geregistreerd door je lichaam en daardoor kan het je gedrag beïnvloeden. Sommige feromonen vind je onbewust lekker en tot andere voel je je helemaal niet aangetrokken. De feromonen bepalen op deze manier – voor een deel – of iemand jou seksueel aantrekkelijk vindt.

10 signalen dat hij je aantrekkelijk vindt

Als je erachter wilt komen of een man jou ook aantrekkelijk vindt, dan is het slim om op een aantal duidelijke signalen te letten. Als je hierop let, kan het erg gemakkelijk zijn om erachter te komen of een man zich seksueel tot je aangetrokken voelt. Dit zijn de belangrijkste signalen voor je op een rijtje gezet.

1. Het belang van oogcontact

Als een man zich aangetrokken tot je voelt, dan is het van slim om eens goed te letten op zijn ogen. Hij zal dan namelijk niet altijd zijn eigen dwalende ogen in de hand hebben en onbewust naar je staren. Als hij je van boven naar beneden bekijkt en zijn ogen niet van je af weet te houden, dan is dit een belangrijk signaal.

Daarnaast willen mensen die zich seksueel tot je aangetrokken voelen, niets liever dan oogcontact met je maken. Op deze manier laat een man zien at hij geïnteresseerd in je is. Houdt een man je oogcontact vaak vast, dan kan dit een duidelijk teken zijn dat hij je aantrekkelijk vindt.

Duchenne smile

De Duchenne smile (links) en de social smile (rechts).1

2. Veel glimlachen

Als je iets ziet dat je leuk vindt, dan is de automatische reactie vaak om te glimlachen. Dit is ook het geval als iemand je aantrekkelijk vindt. Ze zullen dan veel glimlachen omdat ze blij zijn je te zien en te laten merken dat ze geïnteresseerd in je zijn. Mannen zijn vaak geneigd om hun lach te beperken tot een grijns maar als ze lachen met de ogen (“Duchenne smile”, zoals links afgebeeld), dan is dit een duidelijk teken dat ze je echt heel leuk vinden.

3. Grotere pupillen

Je kunt nog meer informatie over de aantrekkingskracht te weten komen in zijn ogen. Je pupillen vergroten namelijk als je naar iemand kijkt die je leuk of aantrekkelijk vindt. Merk je dus tijdens intens oogcontact met een man, dat zijn pupillen groter worden? Dan kan dit een belangrijk signaal zijn om op te letten.

man keel

4. Het aanraken van zijn keel

Iets wat veel mannen doen als ze iemand aantrekkelijk vinden, is hun keel aanraken. Dit is iets wat ontstaat uit een onzekerheid en een man die zich kwetsbaar opstelt. Als mannen iemand aantrekkelijk vinden, dan zullen ze daarnaast sneller zenuwachtig zijn omdat ze niet weten of dit wederzijds is. Ze zullen dan hun keel aanraken omdat ze nerveus zijn. Mannen doen dit onbewust, waardoor dit een perfect signaal is om op te letten.

5. Hij komt dichtbij

Als iemand je aantrekkelijk vindt, dan zal hij je willen aanraken. Aanrakingen zijn namelijk belangrijk om genegenheid te tonen. Hij zal dus in het voorbij lopen zijn arm tegen je aanwrijven en je op veel kleine manieren aanraken. Misschien merk je het niet eens, totdat je erop let.

Misschien is dit een hand op je arm, een arm om je schouder of een subtiele aanraking als jullie naast elkaar staan. Hij zal ook altijd proberen dicht bij je te zijn. Of jullie nu samen lopen, zitten of staan, hij zal altijd proberen zo dicht mogelijk bij jou te zijn.

man lip

6. De wenkbrauwen en de lippen

In het gezicht van een man kun je een hoop aflezen om erachter te komen of hij je aantrekkelijk vindt. Het zijn namelijk niet alleen zijn ogen die hiervoor van belang zijn, maar ook zijn wenkbrauwen en lippen. De wenkbrauwen worden een beetje opgetrokken als er sprake is van aantrekkingskracht; uit pure interesse en omdat hij graag naar je kijkt.

Daarnaast is het likken van de lippen een belangrijk signaal van aantrekkelijkheid. Als een man interesse in je heeft, zal hij namelijk charmant over willen komen. Dit doet hij door intens oogcontact met je te houden en zijn lippen te likken. Waarschijnlijk heeft hij niet dat hij zijn lippen vochtig maakt: klaar om gekust te worden.

7. Het tempo waarin hij loopt

Dit lijkt misschien een raar signaal, maar uit onderzoek is gebleken dat een man het tempo aanneemt van een vrouw tot wie hij zich aangetrokken voelt. Hij gaat trager of sneller lopen om het tempo van jou bij te houden. Dus als je de volgende keer met je nieuwe vlam loopt, dan zou je eens kunnen letten op zijn wandeltempo.

geluid audio

8. Hij praat met een lagere stem

Uit onderzoek is gebleken dat mannen hun stem verlagen als ze met vrouwen praten tot wie ze zich aangetrokken voelen. Natuurlijk kan dit moeilijk zijn op te merken, maar vergelijk de hoogte van zijn stem eens als hij met jou praat of gewoon met vrienden of familie aan het kletsen is. Begint hij een beetje te grommen? Of klinkt zijn stem wat zwaarder als hij met jou praat?

9. Hij wordt jaloers

Als je ziet dat een man jaloers wordt wanneer jij met een andere man een afspraak hebt of staat te kletsen, dan kan dit eveneens een belangrijk teken zijn. Hoe een man zijn jaloezie toont, verschilt per persoon. Maar jaloezie – in een gezonde dosis – is heel normaal als hij je aantrekkelijk vindt. Als je merkt dat hij jaloers wordt, dan wijst dit er dus waarschijnlijk op dat hij zich tot je aangetrokken voelt.

10. Flirten

Misschien wel het meest voor de hand liggende signaal is flirten. Als een man zich tot je aangetrokken voelt, dan zal hij uiteraard met je flirten om te laten blijken dat hij geïnteresseerd in je is. Het is een van duidelijkste tekenen van aantrekkingskracht.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie