Wat is aantrekkingskracht? Wetenschap over geur, stem en uiterlijk

Michael Slender
Door Michael Slender
17 minuten leestijd

Heb je ooit meegemaakt dat je in een oogwenk op iemand verliefd werd? De één noemt het liefde op het eerste gezicht, de ander noemt het aantrekkingskracht. Je weet wat je voelt, maar je kunt het niet helemaal omschrijven. Het is alsof je wordt overspoeld met nieuwe gedachten, emoties en gevoelens – het is een magnetische kracht die je naar een ander toe trekt.

Aantrekkingskracht is de reden waarom mensen zeggen dat het ‘meteen goed voelde’ of dat ‘de klik er meteen was’. Liefde is soms onverklaarbaar, maar dat geldt ook voor aantrekkingskracht. Je denkt te weten waarom je iemand zo woest aantrekkelijk vindt, maar in werkelijkheid heb je geen idee waarom je knikkende knieën krijgt en vlinders in de buik. De onmiddellijke aantrekkingskracht laat je trillen op je benen en kleurt je wangen rood, maar waarom en hoe?

Wat is aantrekkingskracht?

Aantrekkingskracht is de emotionele en fysieke aantrekkingskracht die jij kunt voelen tot een andere persoon. Het kan gaan om romantische, seksuele of fysieke aantrekkelijkheid wat kan worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals je uiterlijk, persoonlijkheidskenmerken, sociale status, interesses, waarden en overtuigingen.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

De aantrekkingskracht die jij tot anderen voelt is subjectief en verschilt van persoon tot persoon. Wat jij aantrekkelijk vindt in een ander, hoeft een ander niet aantrekkelijk te vinden. De aantrekkingskracht die jij tot iemand voelt, voelt een ander niet. Andersom voelt niemand dezelfde aantrekkingskracht tot jou, omdat dat wederom per persoon verschilt.

aan·trek·kings·kracht (de; v(m))
  1. (natuurkunde) aantrekking
  2. (van personen) aantrekkelijkheid

Hoe aantrekkingskracht werkt

De aantrekkingskracht tussen twee mensen is complex. Het is moeilijk in woorden te omschrijven en kan worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder je uiterlijk, persoonlijkheid, interesses, waarden en overtuigingen. En ook is het soms niet te verklaren, wat ook wel bekendstaat als chemie.

Uiterlijk

Je kunt je aangetrokken voelen tot anderen op basis van hun uiterlijk. Het gaat dan om de fysieke aantrekkelijkheid, zoals je lichaamsbouw, oogkleur, haarstijl en meer. Onderzoek toont aan dat bepaalde uiterlijke kenmerken, zoals symmetrie en een jeugdige uitstraling, worden geassocieerd met fysieke aantrekkelijkheid.

Persoonlijkheid

Je kunt je ook aangetrokken voelen tot anderen vanwege hun persoonlijkheid, bijvoorbeeld hun vriendelijkheid, intelligentie en gevoel voor humor. Onderzoek heeft aangetoond dat sommige persoonlijkheidskenmerken, zoals extraversie en openheid, aantrekkelijker worden gevonden dan andere.

Gemeenschappelijke interesses

Een gemeenschappelijke interesse kan ervoor zorgen dat je iemand aantrekkelijker vindt.
Dat is bijvoorbeeld het geval als je iemand aantrekkelijker vindt als deze dezelfde interesses en hobby’s heeft als jij. Deze aantrekkingskracht is het gevolg van een gevoel van verbondenheid en dat je bij elkaar past.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Waarden en overtuigingen

Het delen van vergelijkbare waarden en overtuigingen kan ook een vorm van aantrekkingskracht opwekken. Je begrijpt elkaar en daardoor kun je elkaar goed ondersteunen, wat aantrekkelijk kan zijn.

Chemie

Soms kunnen mensen zich zonder duidelijke reden tot elkaar aangetrokken voelen. Dit is het moeilijke deel van aantrekkingskracht dat niet verklaarbaar is. Ze noemen het ook wel de ‘chemie’ tussen twee mensen die wordt beïnvloed door zowel fysieke als emotionele factoren.

Wat de wetenschap zegt

Er zijn een aantal onzichtbare krachten in het spel die bepalen wie jij aantrekkelijk vindt en wie niet. Wat is het dat jou naar een ander toe trekt? Is het de manier waarop hun haar zit? De vorm van de kin? Het stemgeluid of de geur? Of is het een combinatie van al het bovenstaande? Zoals je het misschien al raadt is het alles dat je ziet, ruikt, voelt en ervaart.

Je denkt misschien aan de standaard dingen die jij aantrekkelijk vindt, zoals de haarkleur, lengte, huidskleur, persoonlijkheid en misschien zelfs een gedeeld gevoel voor humor. Maar wat je niet weet is dat er op de achtergrond veel meer gaande is. Er zijn zelfs zoveel verschillende processen aan het werk dat niemand exact weet wat nu deze aantrekkingskracht veroorzaakt. Zelfs de wetenschap kan nog niet volledig verklaren waarom mensen elkaar aantrekkelijk vinden.

Dat wil niet zeggen dat wetenschappers het helemaal niet weten, want dat zou een verkeerde conclusie zijn. Dankzij de vele onderzoeken naar liefde, relaties, aantrekkingskracht en flirten hebben onderzoekers een goed beeld gekregen van de factoren die aantrekkingskracht oproepen. En hoe meer onderzoek ernaar wordt gedaan, hoe meer we te weten komen over hoe aantrekkingskracht precies werkt.

In de onderzoeken die zijn gedaan naar aantrekkingskracht, is gekeken naar allerlei factoren die een rol kunnen spelen. Van de kleur van je ogen en de vorm van je lichaam tot de geur die je met je meebrengt en welk geluid je stem maakt. Al deze – en meer – factoren zijn van invloed op de aantrekkingskracht.

Aantrekkingskracht van je geur

Geur is misschien niet het eerste waaraan je denkt als we het over aantrekkingskracht hebben. Er zijn echter tal van manieren waarop het reukvermogen invloed heeft op je aantrekkingskracht. Er zijn bijvoorbeeld aanwijzingen dat je geur iemand kan vertellen dat je gezond bent of dat je genetisch gezien bij elkaar past. Mannen kunnen bijvoorbeeld ook ruiken wanneer een vrouw vruchtbaar is en andersom kunnen vrouwen ruiken hoe symmetrisch een man is.

In één van de onderzoeken naar aantrekkingskracht wordt bevestigd dat de geur een indicatie is van gewenste genen. Voor het onderzoek kreeg een groep mannen T-shirts uitgedeeld om meerdere nachten achter elkaar in te slapen. De groep vrouwen werd vervolgens gevraagd om aan de T-shirts te ruiken en deze te rangschikken. De conclusie was dat vrouwen eerder mannen kiezen met genen die afwijken van henzelf. Dit suggereert niet alleen dat er een link is tussen genen en lichaamsgeur, maar ook dat de lichaamsgeur een rol speelt in de aantrekkingskracht.

Evolutie aan het werk

Het idee achter het afgeven van een gewenste geur is dat vrouwen mannen kunnen vinden die hen kunnen helpen gezonde baby’s te maken. Mannen gebruiken hun reukvermogen ook voor het vinden van de juiste partner en zich voort te planten. Meerdere genetische factoren spelen een rol bij de partnerkeuze en deze worden onder meer gedeeld met de lichaamsgeur.

De geuren die door anderen opgemerkt kunnen worden, bijvoorbeeld als je met iemand praat, worden ‘attractanten’ genoemd. De originele functie van deze attractanten is een succesvolle paring tot stand te brengen. Een bekend voorbeeld van attractanten zijn feromonen.

Als je iemand ontmoet, ruik je onbewust de geur van deze persoon. Dat wordt – zonder dat je het doorhebt – gecommuniceerd met de systemen van je lichaam. Je lichaamsgeur helpt daardoor bij het verspreiden van feromonen die anderen kunnen detecteren. Dit is een soort geurstof die wordt afgescheiden door zweet en andere lichaamsvloeistoffen.

Van feromonen is bekend dat ze betrokken zijn bij seksuele aantrekkingskracht. Uit onderzoek blijkt ook dat ze een rol spelen in menselijke aantrekkingskracht.

stem man

Aantrekkingskracht van je stem

Als je gevraagd wordt wat jij aan iemand aantrekkelijk vindt, dan is de kans groot dat je niet de stem noemt. Wat je misschien nog niet weet, is dat je onbewust voor iemand kunt vallen door het stemgeluid van deze persoon. Het is namelijk niet alleen je geur die je aantrekkelijk maakt (of niet) voor anderen, ook je stemgeluid is een factor die je aantrekkingskracht bepaalt.

Onderzoekers hebben lange tijd het vermoeden gehad dat hormonale veranderingen, in tijden van piekvruchtbaarheid van een vrouw, een effect hebben op haar stembanden. Deze verandering van het stemgeluid zou volgens hen een onbewuste reactie van zowel mannelijke als vrouwelijke luisteraars oproepen. Een onderzoek uit 2014 bevestigt dit waaruit blijkt dat wanneer een vrouw vruchtbaar is, haar stem verleidelijker klinkt voor mannen.

De onderzoekers speelden digitale opnames van vrouwen af in dit onderzoek, opgenomen op momenten van hoge en lage vruchtbaarheid tijdens hun menstruatiecyclus. Mannelijke en vrouwelijke deelnemers aan het onderzoek werd vervolgens gevraagd om de aantrekkelijkheid van de stem te beoordelen. De onderzoekers testten ook de elektrische activiteit in de huid van de proefpersonen terwijl ze naar de opnames luisterden.

Zowel de mannen als de vrouwen beoordeelden de stemmen van vruchtbare vrouwen als aantrekkelijker. Voor beide geslachten nam de elektrische activiteit in de huid toe met ongeveer twintig procent en de hartslag steeg gemiddeld met zo’n vijf procent.

Wat je zegt wordt beoordeeld

Andere onderzoeken bevestigen ook dat je stem van invloed is op hoe aantrekkelijk je gevonden wordt door anderen. De vocale signalen die je afgeeft, geven anderen de mogelijkheid om je te beoordelen op je stemgeluid. Dat geeft hen meer informatie over je geslacht, leeftijd, dominantie, emotionele toestand, lichaamsgrootte, fysieke kracht en vruchtbaarheid. Dit alles kan nauwkeurig worden geschat door de woorden die je uitspreekt, zelfs als je elkaar niet ziet.

Hoge en lage tonen

De biologische verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke stemmen zijn duidelijk. Het stemgeluid van vrouwen heeft een hoge toonhoogte, terwijl mannelijke stemmen een lagere toonhoogte hebben. Dit komt naar verluidt wederom voort uit de evolutie van de mens.

In de wereld van dieren wordt een lagere toonhoogte geassocieerd met grote dieren die een grotere bedreiging kunnen vormen. Om hun dominantie tegenover hun concurrenten in een groep te tonen, kunnen mannen hun toonhoogte verlagen om zo aantrekkelijker te worden voor vrouwen. Het tegenovergestelde is van toepassing op mannen. Mannen voelen zich meer aangetrokken tot vrouwen met hogere stemmen, wat wordt gezien als een teken van vrouwelijkheid.

Aantrekkingskracht van je uiterlijk

De fysieke aantrekkingskracht van je uiterlijk speelt een centrale rol in de partnerkeuze. Daar ben je waarschijnlijk zelf ook al achter gekomen. Het uiterlijk gaat in de praktijk voor de andere factoren die van invloed zijn op de aantrekkingskracht. Het zijn echter niet alleen de genetische kenmerken van je uiterlijk die een rol spelen. Volgens wetenschappers bepalen vele andere eigenschappen je fysieke aantrekkingskracht, waaronder je lichaamstaal, bewegingen en algehele uitstraling.

De taal van je lichaam

Als we bijvoorbeeld naar de lichaamstaal kijken, dan zijn er signalen die je onbewust naar anderen verstuurt. Dat doen we op precies dezelfde manier zoals onze voorouders dat deden. Dit zijn bijvoorbeeld de non-verbale signalen die aantrekkingskracht kunnen opwekken:

  • Ik ben open.
  • Ik ben ongevaarlijk.
  • Ik ben geïnteresseerd.
  • Ik ben benaderbaar.
  • Ik ben vruchtbaar.

Beschikbaarheid, vruchtbaarheid en jeugdigheid

Vanuit de menselijke evolutie worden we aangetrokken door aanwijzingen die duiden op beschikbaarheid, vruchtbaarheid en jeugdigheid. Voorbeelden om te laten zien dat je beschikbaar bent zijn glimlachen, opwaarts staren en benen/armen in een open positie. Mannen kunnen hun vruchtbaarheid tonen door rechtop te staan, de schouders naar achteren, voeten iets meer dan schouderbreedte uit elkaar en het tonen van de handen.

Voor een vrouw is het los dragen van het haar, het kantelen van het hoofd en het zichtbaar houden van de handen en polsen een teken van vruchtbaarheid. Het laten zien van de handen en polsen is voor hun een manier om de kwetsbaarheid en zachte huid te tonen.

De eerste indruk

Mensen beoordelen je fysieke aantrekkelijkheid op het moment dat je de kamer binnenloopt. Als je je tot iemand aangetrokken voelt, heb je niet meer dan enkele seconden nodig om dat op te merken. Binnen dit korte tijdsbestek bepaalt je brein of jij iemand fysiek aantrekkelijk vindt of niet.

Antropoloog Helen Fisher van de Rutgers Universiteit bestudeerde honderden verliefde stellen en ontdekte dat het menselijk lichaam binnen één seconde weet of iemand fysiek aantrekkelijk is of niet. Volgens Fisher nemen je hersenen iemand op in slechts één seconde – te lang, te kort, te dik, te dun, te oud, te jong, te saai, te slordig. Je realiseert je dit misschien niet, maar je hersenen maken binnen deze ene seconde een redelijk nauwkeurig oordeel over de aantrekkingskracht

Fysieke eigenschappen

Hoewel de definitie van schoonheid per cultuur verschilt, zijn er enkele kenmerken die wetenschappelijk gezien aantrekkelijk zijn voor iedereen. Dit zijn fysieke eigenschappen die universeel gelden als een teken van gezondheid, zoals een zachte huid. Blond zijn wordt wel eens geassocieerd met domheid, maar volgens de wetenschap is bewezen dat blond haar juist een teken van jeugd is en daarom een grotere aantrekkingskracht heeft. Hoe lichter je haar, hoe jonger je over het algemeen wordt beoordeeld.

Je kunt je haar verven en gekleurde lenzen dragen. maar er zijn nog meer manieren om je fysieke aantrekkingskracht te vergroten. Je kunt je lichaam veranderen door vijf dagen per week te trainen met dumbells en barbells, hardlopen om je vetpercentage te verlagen. Of je laat een baard groeien als je mannelijker wilt zijn, of je nagels als vrouw zijnde. Zo kun je aan je uiterlijk werken om aantrekkelijker te worden voor anderen. Maar sommige aspecten kun je niet veranderen. Deze zitten verstopt in je genen, zoals deze:

  • Symmetrie: meer symmetrie staat gelijk aan een grotere aantrekkingskracht.
  • Heupbreedte: voor mannen en vrouwen speelt de taille/heup-ratio een rol.

Aantrekkingskracht als combinatie van wie je bent

Zoals je leest, gaat aantrekkingskracht niet alleen over je uiterlijk. Het heeft te maken met alles wat jou als persoon definieert. Het gaat over een oermagnetisme waarmee iedereen geboren wordt en waarin je gedurende je leven beter of slechter in wordt. Deels heb je dat zelf in de hand, deels ook niet. Aantrekkingskracht is een complex samenspel van signalen die anderen vertellen of je aantrekkelijk bent of niet.

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar wat er zich in het menselijk lichaam afspeelt als er sprake is van aantrekkingskracht. Soms is je geur al genoeg om een slechte indruk te maken, andere keren hoef je je maar te laten zien of een stukje van je stembanden te laten horen om aantrekkingskracht bij een ander op te wekken.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie