Home Algemeen Aantrekkingskracht: de wetenschap achter je geur, stem en uiterlijk

Aantrekkingskracht: de wetenschap achter je geur, stem en uiterlijk

8 minuten leestijd
0
stem man

Heb je ooit meegemaakt dat je in een oogwenk op iemand verliefd werd? De één noemt het liefde op het eerste gezicht, de ander noemt het aantrekkingskracht. Je weet wat je voelt, maar je kunt het niet helemaal omschrijven. Het is alsof je wordt overspoeld met nieuwe gedachten, emoties en gevoelens; het is een magnetisch gevoel dat je naar iemand toe trekt.

Dit ultieme gevoel van aantrekkingskracht is de reden waarom mensen zeggen dat het ‘meteen goed voelde’ of dat ‘de klik er meteen was’. Liefde is soms onverklaarbaar, maar door de complexiteit geldt dat ook voor aantrekkingskracht.

Je denkt te weten waarom je iemand zo woest aantrekkelijk vindt, maar in werkelijkheid heb je geen idee waarom je knikkende knieën krijgt en vlinders in de buik. De onmiddellijke aantrekkingskracht laat je trillen op je benen en kleurt je wangen rood, maar waarom en hoe?

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

aan·trek·kings·kracht (de; v(m))
 1. (natuurkunde) aantrekking
 2. (van personen) aantrekkelijkheid

De wetenschap achter aantrekkingskracht

Er zijn een aantal onzichtbare krachten in het spel die bepalen wie je aantrekkelijk vindt en wie niet. Wat is het dat je naar hen toe trekt? Is het de manier waarop het haar zit? De vorm van de kin? Het stemgeluid of de geur? Of is het een combinatie van al het bovenstaande?

Je denkt misschien aan de standaard dingen die je aantrekkelijk vindt, zoals haarkleur, lengte, huidskleur, persoonlijkheid en gevoel voor humor. Maar wat je niet weet is dat er veel meer gaande is op de achtergrond van deze typische eigenschappen en kenmerken die je zo aantrekkelijk vindt.

Zelfs de wetenschap kan het nog niet volledig verklaren maar hoe meer onderzoek er naar gedaan wordt, hoe meer we te weten komen over hoe aantrekkingskracht werkt. Er is een groeiend aantal wetenschappelijke onderzoeken die aantrekkingskracht op verschillende manieren hebben onderzocht.

Wat de onderzoeken zeggen

In deze onderzoeken wordt gekeken naar allerlei factoren die een rol kunnen spelen; van de kleur van je ogen en de vorm van je lichaam, maar ook de geur die je met je meebrengt en welk geluid je stem maakt.1,2 Onderzoeken tonen aan dat al deze factoren invloed op je lichaam en hersenen hebben, waardoor je iemand aantrekkelijk vindt zonder dat je dit zelf onder controle hebt of beseft.

De aantrekkingskracht van je geur

Geur is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je aan aantrekkelijkheid denkt. Er zijn tal van manieren waarop het reukvermogen van anderen invloed hebben op je aantrekkingskracht. Er zijn aanwijzingen dat je geur iemand kan vertellen dat je gezond bent of genetisch bij elkaar past.3 Mannen ruiken bijvoorbeeld wanneer een vrouw vruchtbaar is en vrouwen kunnen volgens onderzoek ruiken hoe symmetrisch een man is.4

Tegenpolen trekken elkaar aan?

In een onderzoek wordt bevestigd dat de geur een indicatie is van gewenste genen. Voor het onderzoek kregen mannen T-shirts om meerdere nachten achter elkaar in te slapen. Vrouwen werden vervolgens gevraagd om de T-shirts te ruiken en ze te rangschikken in volgorde van hun voorkeur. De conclusie was dat vrouwen de neiging hebben om de geuren van mannen met bepaalde genen te kiezen die afwijken van henzelf. Dit suggereerde niet alleen dat er een link is tussen een bepaalde genengroep en lichaamsgeur, maar ook dat de lichaamsgeur een rol kan spelen bij aantrekkingskracht.

novamora
Casual chat tip: Novamora
 • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
 • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

Evolutie aan het werk

Het idee achter het afgeven van een gewenste geur is dat vrouwen mannen kunnen vinden die hen kunnen helpen gezonde baby’s te maken. Net zoals vrouwen gebruiken mannen het reukvermogen voor het vinden van de juiste partner om voort te planten. Meerdere genetische factoren spelen een rol bij de selectie van een partner en deze worden met anderen gedeeld aan de hand van je geur. De geuren die door anderen gesignaleerd kunnen worden, bijvoorbeeld als je met iemand praat, worden attractanten genoemd; hun originele functie is om een succesvolle paring tot stand te brengen. Een bekend voorbeeld van een attractant zijn feromonen.

Feromonen

Als je iemand ontmoet dan ruik je onbewust de geur van deze persoon en dat wordt, zonder dat je het doorhebt, gecommuniceerd naar de systemen van je lichaam. Je lichaamsgeur is de manier is waarop anderen feromonen kunnen detecteren. Dit is een soort geurstof die wordt afgescheiden door zweet en andere lichaamsvloeistoffen.5 Van feromonen is bekend dat ze betrokken zijn bij seksuele aantrekkingskracht onder dieren en uit onderzoek blijkt dat ze ook een rol spelen bij menselijke aantrekkingskracht.6

De aantrekkingskracht van je stem

Het is niet alleen de geur die je verspreidt dat je aantrekkelijk maakt of niet; het is ook je stem. Als je gevraagd wordt wat hem of haar zo aantrekkelijk maakt, dan is de kans groot dat je niet de stem noemt. Wat je misschien nog niet weet, is dat je onbewust voor iemand kunt vallen door het stemgeluid van deze persoon.

Onderzoekers hebben lange tijd het vermoeden gehad dat hormonale veranderingen, in tijden van piekvruchtbaarheid van een vrouw, een effect op haar stembanden hebben. Deze verandering van het stemgeluid zou volgens hen een onbewuste reactie van zowel mannelijke als vrouwelijke luisteraars oproepen. Een onderzoek uit 2014 bevestigde dit waaruit blijkt dat wanneer een vrouw vruchtbaar is, haar stem verleidelijker klinkt voor mannen.7

De onderzoekers speelden digitale opnames van vrouwen af, opgenomen op momenten van hoge en lage vruchtbaarheid tijdens hun menstruatiecyclus. Mannelijke en vrouwelijke deelnemers aan het onderzoek werden vervolgens gevraagd om de aantrekkelijkheid van de stem te beoordelen. De onderzoekers testten ook de elektrische activiteit in de huid van de proefpersonen terwijl ze naar de opnames luisterden.

Zowel de mannen als de vrouwen beoordeelden de stemmen van vruchtbare vrouwen als aantrekkelijker. Voor beide geslachten nam de elektrische activiteit in de huid toe met ongeveer twintig procent en de hartslag steeg met zo’n vijf procent.

Wat je zegt wordt beoordeeld

Andere onderzoeken bevestigen ook dat je stem van invloed is op hoe aantrekkelijk je gevonden wordt door anderen. De vocale signalen geven anderen de mogelijkheid om je te beoordelen op je stemgeluid wat hen meer informatie geeft over je geslacht, leeftijd, dominantie, emotionele toestand, lichaamsgrootte, fysieke kracht en vruchtbaarheid. Dit alles kan nauwkeurig geschat worden door de woorden die je uitspreekt, zonder dat jij of de ander het doorheeft.

Hoge en lage tonen

De biologische verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke stemmen zijn duidelijk. Stemgeluid van vrouwen heeft een hogere toonhoogte en mannelijke stemmen hebben een lagere toonhoogte.8 Dit komt naar verluidt wederom voort uit de evolutie van de mens.

In de wereld van dieren wordt een lagere toonhoogte geassocieerd met grote dieren die een grotere bedreiging kunnen vormen. Om hun dominantie tegenover hun concurrenten in een groep te tonen kunnen mannen hun toonhoogte verlagen om zo aantrekkelijker te worden voor vrouwen. Het tegenovergestelde is van toepassing op mannen, die zich meer aangetrokken voelen tot vrouwen met hogere stemmen, wat wordt gezien als een teken van vrouwelijkheid.

buik man spieren

De aantrekkingskracht van je uiterlijk

De fysieke aantrekkingskracht van je uiterlijk speelt een centrale rol bij het kiezen van een partner. Daar ben je zelf waarschijnlijk ook schuldig aan. Het uiterlijk gaat in de praktijk immers vaak voor het innerlijk zoals wordt benadrukt door dating apps zoals Tinder en Badoo.

Het zijn niet alleen de genetische kenmerken van je uiterlijk die een rol spelen. Volgens wetenschappers bepalen veel eigenschappen de fysieke aantrekkingskracht zoals je lichaamstaal, bewegingen en algehele uitstraling.

De taal van je lichaam

Als we bijvoorbeeld naar lichaamstaal kijken dan zijn er signalen die je onbewust naar anderen verstuurd.9 Dat doen we op precies dezelfde manier als onze voorouders dat deden. Dit zijn de non-verbale signalen die je wil overbrengen:

 • Ik ben open.
 • Ik ben ongevaarlijk.
 • Ik ben geïnteresseerd.
 • Ik ben benaderbaar.
 • Ik ben vruchtbaar.

Beschikbaarheid, vruchtbaarheid en jeugdigheid

Vanuit de menselijke evolutie worden we aangetrokken door aanwijzingen die duiden op beschikbaarheid, vruchtbaarheid en jeugdigheid. Voorbeelden om te laten zien dat je beschikbaar bent zijn glimlachen, opwaarts staren en benen/armen in een open positie. Mannen kunnen de vruchtbaarheid tonen door rechtop te staan, de schouders naar achteren, voeten iets meer dan schouderbreedte uit elkaar en het tonen van de handen.

Voor een vrouw is het los dragen van je haar, het kantelen van je hoofd en het zichtbaar houden van de handen en polsen een teken van vruchtbaarheid. Het laten zien van de handen en polsen is een manier om de kwetsbaarheid en zachte huid te tonen.

De eerste indruk

Je hebt maar weinig tijd om indruk op iemand te maken met alleen je uiterlijk. Mensen beoordelen je op het moment dat je de kamer binnenloopt. Als je je tot iemand aangetrokken voelt dat heb je niet meer dan enkele seconden nodig. Binnen dit korte tijdsbestek bepaalt je brein dat je iemand fysiek aantrekkelijk vindt.

Antropoloog Helen Fisher van de Rutgers Universiteit bestudeerde honderden verliefde stellen en ontdekte dat het menselijk lichaam binnen één seconde weet of iemand fysiek aantrekkelijk is of niet. Volgens haar nemen je hersenen iemand op in slechts één seconde; te lang, te kort, te dik, te dun, te oud, te jong, te saai, te slordig.

Je realiseert je dit misschien niet maar je hersenen maken binnen deze ene seconde een redelijk nauwkeurig oordeel of je iemand aantrekkelijk vindt of niet.

Fysieke eigenschappen

Hoewel de definitie van schoonheid per cultuur verschilt, zijn er enkele kenmerken die wetenschappelijk gezien aantrekkelijk zijn voor iedereen. Dit zijn fysieke eigenschappen zoals een zachte huid dat universeel een teken van gezondheid is. Blond zijn wordt wel eens geassocieerd met domheid maar volgens de wetenschap is bewezen dat blond haar een teken van jeugd is en daarom een grotere aantrekkingskracht heeft. Hoe lichter je haar, hoe jonger je over het algemeen beoordeeld wordt.

Je kunt je haar verven, gekleurde lenzen dragen maar er zijn nog meer manieren om je fysieke aantrekkingskracht te verbeteren. Je kunt je lichaam veranderen door vijf dagen per week met dumbells en barbells te trainen, of hardlopen om je vetpercentage te verlagen. Of je laat een baard groeien zoals een echte man, of je nagels als vrouw zijnde. Zo kun je aan je uiterlijk werken om aantrekkelijker te worden voor anderen. Maar sommige aspecten kun je niet veranderen. Deze zitten verstopt in je genen zoals deze:

 • Symmetrie: meer symmetrie staat gelijk aan een hogere aantrekkingskracht.10
 • Heupbreedte: voor mannen en vrouwen speelt de taille/heup ratio een rol.11

Aantrekkingskracht; een combinatie van wie je bent

Zoals je leest gaat aantrekkingskracht niet alleen over je uiterlijk maar heeft het met alles te maken wat je als persoon definieert. Het gaat over een oermagnetisme waar iedereen mee geboren wordt en gedurende het leven beter of slechter in wordt.

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar wat zich in het menselijk lichaam afspeelt als je je tot iemand aangetrokken voelt. Wetenschappers weten bovendien tot in detail wat er in je lichaam gebeurt als je verliefd wordt en wat de liefdeshormonen met je brein doen. Aantrekkingskracht is een complex samenspel van signalen die anderen vertellen of je aantrekkelijk bent of niet.

Soms is je geur al genoeg om een slechte indruk te maken, andere keren hoef je maar te verschijnen of een stukje van je stembanden te laten horen. Gelukkig kun je je aantrekkingskracht verbeteren zodat je je sex appeal vergroot meer mensen je willen. Of dat nu een liefdesrelatie is, seks, met je werken of vrienden willen worden.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Algemeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Wat zijn Kletspotten? Het idee van de Kletspot uitgelegd

Ben je op zoek naar een leuk en origineel cadeau voor iemand, maar weet je niet zo goed wa…