Wat is chemie in een relatie?

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
8 minuten leestijd

Weet je het moment nog dat je je partner leerde kennen? Grote kans dat er toen direct een klik was en zelfs de eerste gesprekken soepel verliepen. Jullie voelden elkaar feilloos aan en er was een plotselinge klik, die wordt beschreven alsof je elkaar al jaren kent. Er zijn vaak maar een paar woorden nodig om elkaar te begrijpen en jullie voelen een hele sterke aantrekkingskracht.

Maar hoe ontstaat deze chemie tussen twee mensen precies? Wat houdt het in? En wat zijn een aantal signalen van een sterke chemie? Het antwoord op deze vragen en meer informatie over chemie, lees je in onderstaand artikel.

Wat betekent chemie precies?

Chemie wordt vaak beschreven alsof je een enorme aantrekkingskracht voelt naar een specifiek persoon. Dit is een belangrijk onderdeel van chemie tussen twee mensen, maar daar komt nog een stuk meer bij kijken. Het is het gevoel dat je de ander feilloos kunt aanvoelen, zonder dat daar veel woorden voor nodig zijn. Een van de belangrijkste voordelen van chemie is dat de communicatie hierdoor vaak een stuk gemakkelijker verloopt. Chemie tussen twee mensen is vaak de eerste stap om een mooie relatie te beginnen.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Waarom is chemie in je relatie zo belangrijk?

Chemie is voor vrijwel iedere relatie van groot belang. Het zorgt ervoor dat je gemakkelijker kunt communiceren en dat je elkaar beter aanvoelt. Doordat je elkaar zo goed kunt lezen, ontstaat er ook meer rust in de relatie. Je hoeft elkaar niet alles uit te leggen en je hoeft je ook geen zorgen te maken dat je partner je niet begrijpt. Er is een veel dieper vertrouwen, waardoor het een sterke basis biedt voor een functionele relatie.

Het ontstaan van chemie in een relatie

Die bijzondere klik die chemie wordt genoemd, ontstaat vaak spontaan. De chemie kan heel snel in je relatie komen, als je je heel sterk aangetrokken voelt tot je partner. Maar ook kan het tijd kosten om chemie te creëren in je relatie en is het een kwestie van tijd.

Eerst is er de kennismaking en vanuit daar ontstaat een verliefdheid. Of deze verliefdheid ook overgaat in een blijvende chemie, zal de tijd moeten leren. Er zijn natuurlijk wel een aantal zaken die ervoor zorgen dat de chemie in de relatie wordt versterkt. Daar vertellen we je hieronder meer over.

Fysieke aantrekkingskracht

Een ander belangrijk onderdeel van het ontstaan van chemie, is de fysieke aantrekkingskracht die je voelt bij een eerste ontmoeting. Deze aantrekking van fysieke factoren en de seksuele spanning zorgen vanaf de eerste blikken die kruisen al voor chemie. Hierdoor is het ook makkelijker om naar elkaar te luisteren en de tijd te geven. Je voelt je namelijk een stuk opgewekter als je naast iemand zit die je aantrekkelijk vindt, door het vrijkomen van de stofjes dopamine en serotonine in je hersenen.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Bron: Giphy

Gedeelde interesses

Een van de belangrijkste zaken die kunnen zorgen voor een sterke chemie, is het hebben van gemeenschappelijke interesses. Een voorliefde voor muziek, bepaalde films, kunst of reizen kunnen er namelijk voor zorgen dat er een goede eerste klik is. Er zal hierdoor direct een bepaalde chemie ontstaan, doordat de overeenkomsten onbewust een veilig en geaccepteerd gevoel geven.

Deze gedeelde interesses zijn niet alleen belang voor de chemie, maar ook voor het verdere verloop van je relatie. Als je bijvoorbeeld van hetzelfde genre muziek houdt, kun je samen naar concerten, artiesten ontdekken en thuis muziek luisteren. Dit zorgt dus voor het onderhouden van de chemie in een relatie.

Humor

Als we het over chemie hebben, dan gaat het er ook om dat je plezier moet hebben met elkaar. Een heel belangrijk aspect daarin is humor. Het is namelijk een geweldige manier om situaties te relativeren en door het gebruik van humor kunnen diepe gesprekken ook op een luchtige manier worden besproken. Als jullie dezelfde humor hebben, kunnen jullie ook om dezelfde dingen lachen, wat zorgt voor een versterking van je band.

Humor is dus niet alleen aantrekkelijk aan een persoon, maar heeft dus ook een belangrijke functie in het ontstaan van chemie in je relatie. Een voorbeeld van chemie? In de film The Adjustment Bureau ontmoet David (Matt Damon) de verleidelijke Elise (Emily Blunt) in het mannentoilet: de chemie spat van het beeldscherm af:

3 signalen van een sterke chemie

Hierboven legden we uit dat onder andere fysieke aantrekkingskracht, humor en gedeelde interesses van belang zijn voor het ontstaan van de chemische liefdescocktail. Maar hoe kun je nu precies merken dat er een sterke chemie is tussen jou en je partner? Hieronder geven we een aantal signalen die aangeven dat er een bijzondere klik is die we chemie noemen.

1. Je ogen, je glimlach en lichaamstaal

Twee uiterlijke kenmerken die een erg belangrijk signaal zijn voor chemie, zijn je ogen en je glimlach. Als je chemie hebt met iemand, kun je eindeloos naar elkaar staren. Er is vaak sprake van langer oogcontact en je krijgt vlinders in je buik als jullie naar elkaar kijken.

Ook je glimlach is een enorm bewijs van chemie. Als je deze ene persoon ziet, zul je vaak direct moeten glimlachen. Je lacht met je hart en je hele dag wordt opgevrolijkt. Verder is je lichaamstaal in het algemeen ook een erg belangrijk kenmerk van chemie. Zo zul je vaak naar diegene toe leunen en ga je op den duur zelfs zijn of haar bewegingen nadoen.

2. Je spreekt dezelfde taal

Als er sprake is van chemie, zul je elkaar heel gemakkelijk begrijpen. Jullie spreken dezelfde taal en het voelt alsof je een deel van jezelf in de ander hebt gevonden. Je voelt een enorm vertrouwen en durft diegene alles te vertellen. Waar jullie het ook over hebben, jullie begrijpen elkaar en kunnen bijna elkaars gedachten afmaken. Je denkt zelfs dat dit misschien wel je zielsverwant zou kunnen zijn.

3. De tijd vliegt voorbij

Als jullie samen zijn, dan vergeet je de tijd. Je kijkt niet eindeloos op de klok om te checken hoelang jullie al samen zijn. De uren vliegen voorbij zonder dat je het doorhebt. Ook als het volledig stil is en jullie niks aan het doen zijn, kunnen jullie van elkaars gezelschap genieten. Je weet wat ze zeggen: time flies when you’re having fun. Dit is dan ook een erg belangrijk kenmerk van chemie tussen twee personen; het kan niet lang genoeg duren.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie