Wat is een soulmate? 11 tekenen dat je je zielsverwant hebt gevonden

Jay
Door Jay
12 minuten leestijd

Een soulmate vinden: het is het maximaal haalbare op het gebied van liefde en partnerschap. In ons leven hebben we meer contacten dan we eigenlijk zouden willen, voordat we uiteindelijk die ene persoon vinden die we voor altijd in onze hart sluiten. Die ene persoon, dat ene puzzelstukje uit de bijna 8 miljard mensen op aarde.

Die soulmate, of zielsverwant, geeft je het gevoel compleet te zijn, alsof er geen stuk ontbreekt in de puzzel. En hoewel dat misschien wat sprookjesachtig lijkt, zullen veel mensen toch kunnen beamen dat de wederhelft wel degelijk ergens rondloopt.

Wat is een soulmate?

Het gebeurt namelijk niet alleen in sprookjes: twee mensen die elkaar ontmoeten en op hetzelfde moment al weten dat ze voor elkaar bestemd zijn. Al tijdens de eerste momenten samen lijken ze te beseffen dat de connectie tussen beiden uitstijgt boven de normale definities van liefde of vriendschap.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Er is iets magisch, iets mysterieus dat hen bij elkaar heeft gebracht en er vervolgens voor zorgt dat ze samen blijven. En mocht je het tot op heden zelf nog niet hebben ervaren, dan heb je er vast wel eens over gehoord. Sterker nog: wellicht is dat juist de reden dat je ervan droomt om op een dag je eigen wederhelft te vinden.

Jouw wederhelft

En daarmee zijn we meteen bij een belangrijke term uitgekomen: de wederhelft. De gedachte dat we in wezen maar half af zijn en een andere helft nodig hebben om ons compleet te voelen, komt in veel mythen en verhalen voor. De Engelse term soulmate, of zielsverwant in het Nederlands, komt van oorsprong uit de spirituele hoek.

Soulmates zijn daarbij zielen met wie je in een andere dimensie al diep verbonden was, nog voordat je als mens überhaupt op aarde kwam. Alhoewel we het spirituele vooral even buiten beschouwing willen laten, komt het er toch op neer dat soulmates zich direct met de ander vertrouwd voelen als ze elkaar ontmoeten.

En wat de achterliggende reden daarvoor is, ligt volgens spirituele experts dus in de bovennatuurlijke hoek, al zal dat de directe betrokkenen waarschijnlijk een worst zijn.

Wat maakt een zielsverwant anders?

De term soulmate gaat over de persoon met wie we een vergaande verwantschap wordt gevoeld op het gebied van vriendschap, liefde, intimiteit, seksualiteit en zelfs spiritualiteit. Daarin zijn bovendien allerlei gradaties aan te brengen.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Een van de meest bijzondere en langdurige vormen van zielsverwantschap vinden we terug in de zogeheten tweelingziel wat weer neerkomt op één gesplitste ziel die zich in twee verschillende lichamen bevindt. En zo diepzinnig als dat klinkt, zo diepgaand is de relatie. De tweelingziel wordt om die reden dan ook wel beschouwd als de ultieme vorm van zielsverwantschap.

Aangezien deze verwantschap ook kan plaatsvinden op het gebied van spiritualiteit en vriendschap, betekent dat niet automatisch dat er ook een liefdesrelatie hoeft te zijn tussen twee mensen. Dat neemt echter niet weg dat de term soulmate vaak wordt gebruikt in een relationele context.

Niet hetzelfde als een levenspartner

Daarmee hebben we het dus over unieke situaties, of beter gezegd, unieke personen in iemands leven. Niet iedereen kan immers de dingen doen zoals je zielsverwant dat voor jou kan. Of dat hetzelfde is als iemand met wie je al jarenlang een relatie hebt? Niet helemaal.

Veel mensen hebben een relatie met iemand omdat ze op een gegeven moment de noodzaak voelen om zich te settelen. Je settelen, een huis kopen, een gezin stichten, een hond nemen: we hebben het hier over sociaal wenselijke beslissingen die we als mensen doen omdat het nou eenmaal zo hoort.

Hoewel dat niet wil zeggen dat er geen liefde in het spel is, betekent dat wel iets heel anders dan daadwerkelijk een soulmate hebben. Als we het over een zielsverwant hebben, dan hebben we het ook echt over de voorbestemde.

hart sleutel divider

11 tekenen dat je je zielsverwant hebt gevonden

Wil jij voor jezelf weten of je al je eigen soulmate hebt gevonden? Of wil je juist weten waar jouw partner aan zou moeten voldoen om als soulmate te mogen worden gekenmerkt? Dan hebben we hieronder 11 tekenen voor je waar je op kunt letten. Zie het maar als een soort van lijst die je kunt afvinken. Wat een echte soulmate voldoet zo’n beetje aan al deze criteria:

1. Partner en beste vriend

Grappig genoeg kan een soulmate je beste vriend of vriendin zijn, maar ook je partner én beste vriend of vriendin. In een relatie kun je dus alles met je soulmate delen, van de lakens tot de meest diepe geheimen.

2. Niet te verklaren

Het beschrijven van hoe jij je voelt ten opzichte van je zielsverwant is moeilijk, of beter gezegd, zelfs onverklaarbaar. We hebben het hier over hardnekkige, diepgaande en voortdurende emoties die je voor iemand voelt en die niet met woorden vallen uit te leggen. Het is er en het voelt gewoon goed. Punt.

3. Flashbacks

Niet iedereen zal dit voelen, want je moet er een klein beetje spiritueel voor zijn, maar het zou zomaar eens kunnen zijn dat je soulmate al in een vorig leven aanwezig was. Soulmates kiezen er vaak voor om tijdens een nieuw leven weer samen te komen en zo een toekomst op te bouwen. In dit geval kan het dus voorkomen dat je op de meest gekke momenten flashbacks van je soulmate meemaakt.

Je kunt daarbij een soort van déjà vu voelen, alsof je het moment al eens beleefd hebt. Wellicht voelt dat als heel lang geleden, wellicht was dat in een hele andere situatie, maar er staat je in elk geval iets van bij dat jullie elkaar al vaag kenden.

4. Onvoorwaardelijke liefde

Onvoorwaardelijke liefde komt van beide kanten en bij jou en je soulmate is wel duidelijk dat jullie die onvoorwaardelijkheid bij elkaar vinden. Vaak zal de vonk al snel overslaan om daarna nooit meer te worden gedoofd. Wat er ook gebeurt, jij en je soulmate zullen altijd van elkaar blijven houden.

5. Je soulmate kent je beter dan jij jezelf kent

Heb je al eens twee mensen ontmoet die elkaars zinnen afmaken? Sommige mensen zouden zeggen dat ze te veel tijd met elkaar doorbrengen, maar wij noemen het liever een zielsverwantschap. Als je iets nodig hebt dan is jouw zielsverwant de eerste die het doorheeft, vaak nog voordat je zelf tot diezelfde conclusie bent gekomen. In principe is dat tot zekere hoogte vergelijkbaar met hoe een moeder haar kinderen beter kent dan de kids zichzelf.

6. Spirituele aanjagers

Een soulmate helpt je voortdurend om het beste uit jezelf te halen, zowel op geestelijk vlak als op andere vlakken in het leven. Soulmates beschikken daarbij vaak over een soort een mentale connectie die we ook wel zien bij tweelingen. Zo kunnen ze zomaar tegelijkertijd de telefoon oppakken om elkaar op precies hetzelfde moment te bellen. Hoewel jullie allebei ook jullie eigen dagelijkse bezigheden kunnen hebben, zullen jullie geesten altijd op elkaar zijn afgestemd.

7. Jullie twee tegen de rest

Soulmates zien hun relatie doorgaans ook als een soort van “wij tegen de wereld”. Ze voelen zich dan ook op een zodanige manier met elkaar verbonden dat ze bereid zijn om zo’n beetje elke uitdaging tegemoet te gaan, zolang ze maar hun zielsverwant aan hun zijde hebben. Een relatie tussen twee soulmates is dan ook vooral gebaseerd op compromis en eenheid. En niets houdt ze tegen.

8. Het is intens, erg intens

Een relatie met een zielsverwant kan een stuk intenser zijn dan een normale sterke relatie en dat bedoelen we op zowel een goede als op een slechte manier. De emoties zijn dan ook een stuk intenser en zo kan het zomaar zijn dat jullie veel sneller dan gemiddeld samen beslissingen maken, maar ook dat jullie ruzies en meningsverschillen vol vuur en passie kunnen worden beslecht.

Het belangrijkste is gelukkig dat jullie ondanks alle vuur in jullie relatie ook weer tot elkaar kunnen komen. Laten we zeggen dat het geen moment saai is in een relatie tussen twee soulmates.

9. Als je eigen spiegel

Doe je een keer iets geks? Dan zal je soulmate je een spiegel voorhouden en je op je flikker geven. Het is dankzij de eerlijke blik van je soulmate dat je zult leren van fouten en zult leren omgaan met je zwakten en onzekerheden. Houd er wel rekening mee dat eerlijkheid niet altijd even vriendelijk hoeft te zijn.

10. Vertrouwd gevoel

Het contact met je soulmate voelt al snel vertrouwd en het samenzijn roept voortdurend herkenning op. Soms hoef je iemand nog niet eens zo heel goed te kennen om je je op je gemak te voelen in zijn of haar gezelschap. En vaak voelt het zelfs alsof vertrouwen opbouwen niet eens nodig is; het is er al.

11. Zowel tijdelijke als eeuwige soulmates

Of dat ook betekent dat je ook automatisch de rest van je leven deelt met je soulmate? Niet altijd. Soms kun je ook een soulmate ontmoeten tijdens bijvoorbeeld een vakantie in een warm land. Soulmates blijven dus niet per definitie heel hun leven bij elkaar. Waarom? Omdat ondanks alle voorbodes het leven soms andere plannen voor ons heeft. Het kan soms gek lopen in het leven.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie