Vertrouwen opbouwen in nieuwe relatie: hoe doe je dat?

Michael Schouten
Door Michael Schouten
9 minuten leestijd

Nieuwe relaties zijn spannend, maar ook eng. Alles is nieuw, de onzekerheid is groot en het vertrouwen in elkaar is nog ver te zoeken. Maar je weet dat vertrouwen is een vitaal onderdeel is van elke gezonde en succesvolle relatie.

Het is een van de hoekstenen om de relatie te laten groeien en bloeien. Dus als je de relatie zo lang mogelijk wilt laten duren is het nodig dat je elkaar leert vertrouwen, maar hoe?

Aan de ene kant wil je blindelings op je partner vertrouwen maar je weet ook dat het iets is dat moet groeien. Je voelt je niet van de ene op de andere dag veilig bij iemand om je gevoelens, emoties en gedachten te delen. Dat kost tijd. Maar dat het de moeite waard is om aan het vertrouwen te werken is duidelijk.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Het is meer dan niet-vreemdgaan

De meeste mensen denken aan vertrouwen in een relatie in de vorm van seksueel trouw aan elkaar blijven. Niet flirten met anderen, kussen of seks hebben met iemand anders dan de partner. Maar dit is slechts een klein deel in het wekken van vertrouwen. Echt op elkaar kunnen vertrouwen gaat veel verder dan dat, en is het fundament van elke succesvolle en gelukkige relatie.

Daarom is het voor elke relatie belangrijk om aan het vertrouwen te werken. Dat je naar manieren zoekt om dit vertrouwen op te bouwen en te versterken is een goed teken. Het helpt je om de relatie naar een hoger niveau te tillen, zodat je je echt kunt openen in de relatie zonder bang te zijn gekwetst te worden.

Maar hoe bouw je nu dit vertrouwen op met je partner? Dit zijn een vijftal stappen om te doorlopen als je het vertrouwen in je relatie wilt verbeteren.

1. Wees betrouwbaar

Betrouwbaar zijn is de eerste stap in het opbouwen van vertrouwen. Wat je ook doet en wat je ook zegt, dit betekent dus dat je je woord houdt. Je komt op tijd als je met elkaar afspreekt, zegt geen afspraken op het laatste moment af en zorgt dat je de klusjes doet die je zegt te gaan doen. Dit zijn stuk voor stuk de eerste stapjes, waarmee je ervoor zorgt dat je partner op je kan rekenen. En dankzij deze kleine stapjes bouw je het vertrouwen op dat je er voor je partner bent wanneer het echt nodig is.

Als je je partner vaak teleurstelt, en niet in staat bent om je te houden aan je beloftes, zal het voor hem of haar veel moeilijker zijn om vertrouwen te hebben in wat je zegt of doet. Het vertrouwen wordt bovendien vaak niet verbroken door één vorm van verraad, zoals een affaire, maar vaker door een duizend kleine leugens. Al deze leugens stapelen zich steeds hoger op en uiteindelijk is de relatie voorbij, omdat je partner je gewoon niet meer kan vertrouwen. Met andere woorden, het vertrouwen in het heden wordt bepaald door je acties in het verleden.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

2. Wees transparant

De tweede stap in het creëren van vertrouwen is dat je open en eerlijk naar je partner bent. Dit betekent je je open bent over je gevoelens, verwachtingen en ambities, maar ook dat je de kwetsbare kant van jezelf laat zien. En juist als je dit moeilijk vindt is dit een krachtig wapen om vertrouwen te wekken. Het uiten van je ware gevoelens en emoties aan je partner maakt je kwetsbaar, maar tegelijkertijd is het een vereiste om de connectie te laten groeien.

Als je dit niet doet dan blijft de band op de oppervlakte en leert je partner niet je echte ‘ik’ kennen. En als je niet het achterste van je tong laat zien dan is het veel moeilijker op vertrouwen te wekken. Hoe meer je jezelf opent, hoe beter je partner jou leert kennen, hoe meer je partner je zal vertrouwen.

Bijvoorbeeld, deel je geheimen en vertel je partner dingen die je tegen niemand anders vertelt. Wees ook niet bang om over de moeilijke onderwerpen te praten. De kinderwensen, financiën en je seksleven; als je overal open en eerlijk over praat is het veel makkelijker om elkaar te vertrouwen.

3. Wees eerlijk

Een andere stap in het opbouwen van vertrouwen is dat je eerlijk bent. In alles wat je zegt en doet. Om iemand te kunnen vertrouwen moet je er immers blindelings vanuit kunnen gaan dat iemand de waarheid spreekt. Stel dat je je partner vertrouwt en deze bevestigt dat de huur al betaald is, dan ga je ervan uit dit echt zo is. Je vertrouwt erop.

Maar als de huur niet betaald blijkt te zijn dan is dit een forse deuk in het vertrouwen. Elke keer dat je het vertrouwen van je partner niet beschaamd, wordt het vertrouwen een stukje groter.

Aan de andere kant, als je continu liegt over waar je was of halve waarheden vertelt, dan kan het vertrouwen niet groeien. Wat je zegt wordt niet meteen als de waarheid beoordeeld, omdat je nu eenmaal moeilijk te geloven bent met een historie van liegen en bedriegen.

4. Geef je partner ruimte

Je bouwt vertrouwen op door vertrouwen te geven. Je geeft je partner de ruimte en vrijheid om te laten zien dat hij of zij dit vertrouwen verdient. En op deze manier creëer je een sfeer van veiligheid, zodat je elkaar kunt vrijlaten zonder dat het vertrouwen beschaamd wordt. Je controleert de berichten van je partner niet, geeft de vrijheid om sociale contacten te onderhouden en vermijdt elke vorm van het tonen van wantrouwen.

Als je je partner niet vertrouwt dan voel je je nooit ‘lekker’ in de relatie. Je kunt gaan twijfelen aan de relatie zelf, maar ook aan de bedoelingen van je partner. Zonder vertrouwen ontstaat angst en voor je het weet haal je allerlei dingen in je hoofd die niet op de waarheid gebaseerd zijn.

Als je dit doet dan loopt het al snel uit op een vertrouwenskwestie die de relatie kan slopen. Elkaar vertrouwen betekent dat je niet continu van het worst-case-scenario uitgaat en elkaar het voordeel van de twijfel geeft.

5. Begrijp dat het tijd kost

Het opbouwen van vertrouwen kost tijd. Onthoudt dat dit niet van de ene op de andere dag kan gebeuren. Het is voor een lange tijd een work-in-progress waarin je veel kansen hebt om het vertrouwen te beschamen. Maar als je dit niet doet, terwijl je je nieuwe partner op een dieper en zinvoller niveau leert kennen, dan blijft het vertrouwen groeien.

De afspraken die je nakomt, het delen van je gevoelens en je eerlijkheid over wat je je partner vertelt; het zijn allemaal kleine stapjes die je moet zetten om elkaar na verloop van tijd volledig te vertrouwen.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie