Exclusief: eerste beelden Facebook Dating in het Nederlands

Michael Schouten
Door Michael Schouten
9 minuten leestijd

Vraag je je af wanneer Facebook Dating naar Nederland komt? De datingfeature van de social media-gigant werd vorig jaar mei aangekondigd en vervolgens getest in Colombia, Canada en Thailand. Maar daarna werd het aardig stil aan het datingfront. Inmiddels zijn we bijna een jaar verder en nog steeds is er geen officiële bevestiging dat Facebook Dating ooit in Nederland te gebruiken zal zijn. Of toch wel?

Dankzij een aantal foto’s die we hebben ontvangen kunnen we exclusief melden dat Facebook Dating al (grotendeels) naar de Nederlandse taal is vertaald. En deze foto’s onthullen ook hoe de datingfeature eruit ziet. Dit zijn de eerste beelden van Facebook Dating in het Nederlands, zodat je alvast een idee hebt van wat je kunt verwachten.

Facebook Dating start

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Facebook Dating openen

Wanneer je toegang hebt gekregen tot Dating is het eenvoudig vanuit je Facebook-account te bereiken. Je vindt Facebook Dating dan in het menu onder de andere opties als Vrienden, Groepen, Evenementen en Herinneringen, zoals je op de foto kunt zien. Facebook Dating is vooralsnog alleen beschikbaar in de mobiele app en dus niet op de desktop site of de mobiele website van Facebook. Binnen Facebook Dating zie je een viertal opties plus het hoofdscherm:

 1. Hoofdscherm: alle potentiële kandidaten worden hier getoond, inclusief matches in Evenementen en Groepen.
 2. Datingprofiel: je profiel bestaat uit afbeeldingen en persoonlijke gegevens.
 3. Geïnteresseerd: Facebook Dating-gebruikers die interesse hebben getoond in je profiel.
 4. Gesprekken: de gesprekken met geïnteresseerde gebruikers.
 5. Datinginstellingen: voor het instellen van je eisen, wensen en voorkeuren.

Facebook Dating Matches

Hoofdscherm

In het hoofdscherm staan de voorgestelde profielen. Daar kun je ook zien of je matches hebt in bepaalde Groepen waar je lid van bent, of matches in de Evenementen die je gaat bezoeken. De potentiële matches in het hoofdscherm worden getoond onder “Aanbevolen voor jou”, zo meldt onze tipgever. Als je op de foto klikt ga je door naar het profiel. Je kunt de foto’s en profieltekst van de ander bekijken waarna je de keuze krijgt: “Nee, bedankt” of “Geïnteresseerd”.

Nee Bedankt

Als je interesse toont in een andere gebruiker krijg je het verzoek om door te klikken naar de foto’s, er één aan te klikken, en vervolgens kun je een bericht versturen naar deze persoon. Bij het bekijken van de profielen van andere gebruikers zie je ook of jullie gemeenschappelijke vrienden hebben.

Facebook Datingprofiel

Datingprofiel

Het aanmaken van een profiel gebeurt bijna automatisch, omdat de data uit je Facebookprofiel wordt gehaald en daardoor zijn de basisgegevens zoals je naam, leeftijd en woonplaats al voor je ingevuld. De onderdelen van het profiel worden onder elkaar geplaatst en je bepaalt zelf welke gegevens je wilt delen met de bezoekers van je profiel.

 • Foto’s: de foto’s worden direct uit je Facebookpagina gehaald en kunnen met een paar klikken worden geselecteerd en toegevoegd.
 • Introductie: een introductietekst met maximaal 500 tekens.
 • Info: de standaard persoonsgegevens zoals je naam, geslacht en leeftijd zijn al voor je ingevuld, maar andere persoonlijke info kun je wel invullen. Denk daarbij aan je werkgever, scholing, geboorteplaats, kinderen, geloofsovertuiging en lengte.

Geïnteresseerd

In het ‘Geïnteresseerd’-gedeelte worden de mensen getoond die geïnteresseerd zijn in jou. Vanuit deze plek kun je deze leden zelf beoordelen, door aan te geven of je geïnteresseerd bent of niet. En als je wilt, kun je direct een van deze personen een bericht sturen. Wederom, dit doe je door eerst op een foto te klikken.

Facebook Dating Gesprekbegin

Gesprekken

Dat brengt ons meteen bij de Gesprekken, het gedeelte waar de berichten terechtkomen als iemand jou een bericht stuurt of andersom. Anders dan bij dating apps als Tinder hoef je geen match te hebben om het gesprek aan te gaan. Een wederzijdse like is dus niet nodig om iemand een bericht te kunnen versturen. Wel is het zo dat de andere gebruiker de optie krijgt om het gesprek te beantwoorden, maar je kunt in elk geval een bericht versturen, ook al krijg je misschien geen reactie.

Facebook Datinginstellingen

Datinginstellingen

Omdat de man of vrouw van je dromen wel aan een aantal eisen moet voldoen zijn er ook nog de Datinginstellingen. Die vind je rechts bovenin de app door op de 2 bolletjes/lijnen te klikken. Eenmaal binnen de datinginstellingen kun je je voorkeuren aangeven, zoals:

 • Geïnteresseerd: mannen, vrouwen, en ook is hierbij aan de transgender mannen, vrouwen en non-binaire personen gedacht.
 • Leeftijdscategorie: zolang het maar boven de 18 jaar oud is.
 • Datinglocatie: deze wordt automatisch geselecteerd op basis van je GPS-locatie.
 • Afstand: afstand tot maximaal 100 kilometer van je locatie.
 • Partner zonder of met kinderen: of je date partner wel of geen kinderen mag hebben.
 • Geloofsovertuiging: de meeste geloofsovertuigingen staan er tussen, van atheïst tot christen en van boeddhist tot moslim.
 • Lengte: kies een lengte tussen 91 centimeter en 2 meter 14.

Afgaande op wat de foto’s laten zien lijkt het erop dat de vertaling naar het Nederlands nog niet volledig is afgerond. Dit komt op verschillende pagina’s van de datingfeature naar voren, waar de Franse taal te zien is in plaats van de Nederlandse taal. Toch onthullen de foto’s verder vrijwel alles wat je moet weten; van de lay-out van je Datingprofiel en het hoofdscherm tot alle Datinginstellingen die je kunt aanpassen.

facebook dating icon

Geen aparte app, nieuw profiel

Facebook Dating is onderdeel van de “normale” Facebook app en dus geen standalone app zoals Messenger. Als single Facebook-gebruiker word je niet automatisch ingeschreven maar kun je jezelf aanmelden via een nieuw Dating-icoon dat in de menu-balk verschijnt zodra het beschikbaar is. Daarmee kun je je een nieuw datingprofiel creëren dat volledig apart bestaat van je huidige Facebook profiel.

En dan de privacy/veiligheid

Facebook en privacy gaan niet bepaald hand-in-hand, maar wat betreft het datinggedeelte ziet het er toch prima uit. Dankzij het afzonderlijke datingprofiel ziet niemand in je vriendenlijst dat je de datingfunctie gebruikt. Je vrienden en kennissen krijgen er ook geen melding van, zodat je redelijk “anoniem” liefde kunt zoeken en vinden op het sociale netwerk.

Verder krijgen andere gebruikers niet je volledige naam te zien maar alleen je voornaam. Dit is een belangrijke maatregel om te voorkomen dat je via je normale Facebook-account gestalkt wordt, wanneer je niet reageert op een bericht. De getoonde locatie bij je profiel is dankzij de GPS-lokalisering niet zelf in te vullen zodat je vrij zeker weet dat iemand daadwerkelijk bij je in de buurt woont, en niet in een Nigeriaanse sloppenwijk.

Bovendien is het niet mogelijk om screenshots te maken van de datingprofielen. Dat is ook de reden waarom we foto’s hebben ontvangen en geen screenshots. De beveiliging werkt op een vergelijkbare manier als een bank-app, waarin screenshots maken ook niet toegestaan is. Mocht je dus een actief Datingprofiel hebben, dan kunnen anderen er geen screenshots van maken, wat wel zo fijn is.

Release in Nederland?

De foto’s van de Nederlandse versie van Facebook Dating tonen hoe het er nu uitziet, maar dit is geen garantie dat de definitieve versie er precies hetzelfde uitziet. Officieel is er nog niet bekend over een lancering in Nederland. Wil je meer weten over de datingdienst van Facebook? Lees dan de preview van hoe Facebook Dating werkt.

* Wegens privacyredenen zijn de personen, namen en locaties op de foto’s onherkenbaar gemaakt.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
3 reacties