facebook dating
Facebook helpt je in contact te komen met vrienden, familie, collega’s en gemeenschappen van mensen die jouw interesses delen. Het bekendste sociale netwerk van Nederland is al lange tijd de favoriete plek van velen die contact willen onderhouden met de mensen hun lief zijn. Maar Facebook is nu veel meer dan ‘gezichtenboek’ wat het ooit was. Het is nu ook een platform waar je liefde kunt vinden. Althans, dat is waar Facebook op hoopt.

Facebook Watch toont je filmpjes die aansluiten op je interesses, de Marketplace helpt je om de rommel op zolder een tweede leven te geven en met Facebook Messenger kun je berichten uitwisselen met je vrienden. Maar sinds kort is er nog iets nieuws te vinden in de Facebook-app: Facebook Dating.

Let’s get Dating.

In de hoop om de relatiestatus van de 200 miljoen singles op het sociale netwerk te veranderen, heeft Facebook officieel een datingfunctie gelanceerd. Facebook Dating is een datingapp voor de gebruikers van het sociale netwerk. Maar in tegenstelling tot de Tinder’s van deze virtuele datingwereld is Facebook Dating geen afzonderlijke app. Dating is onderdeel van de standaard Facebook-app – vergelijkbaar met in-app functies als Pagina’s, Games en Evenementen.

Hoewel Facebook Dating een aantrekkelijke optie lijkt wanneer je weer eens eenzaam op de bank ligt, is het belangrijk dat je beseft wat daten op Facebook betekent voor je privacy. Want laten we eerlijk zijn: Facebook staat niet bepaald bekend als een platform waar je privacy is gewaarborgd. Sterker nog, omdat Facebook de adverteerders tevreden wil houden delen ze meer informatie dan mensen zouden willen.

Wil je niet dat je gegevens gedeeld worden met adverteerders? Dan ben je waarschijnlijk beter af bij de volgende datingapp. Voor Nederlandse singles is dit de eerste keuze wanneer zij een date willen met iemand die serieus is.

Bekijk het beste alternatief

Wat is Facebook Dating?

Facebook Dating is de datingapp van Facebook. Het is echter geen individuele app – het is onderdeel van de reguliere Facebook-app. Net zoals Marketplace, Vacatures en Herinneringen is Dating een gedeelte van de Android en iOS Facebook-app. Het is niet beschikbaar voor de websiteversie van Facebook.

Facebook’s datingapp maakt het gemakkelijker om liefde te vinden op basis van wat je leuk vindt. Hoe Facebook dat doet? Door singles voor te stellen die dingen met je in gemeen hebben, zoals interesses, evenementen en groepen. Het is geen swipe-app: een wederzijdse swipe naar rechts is niet nodig om te matchen. In plaats daarvan gebruikt Dating een wat andere benadering van online dating.

Als het grootste sociale netwerk ter wereld heeft Facebook een unieke positie. Het weet bijna alles over iedereen. Terwijl andere dating apps met niets moesten beginnen, had Facebook al miljoenen singles verzameld op het platform. Hoewel ze nog lang niet allemaal Dating benutten, hebben miljoenen singles nu binnen enkele seconden toegang tot een datingapp.

“Een ruimte voor dating alleen.” – Facebook Dating

De unieke positie van Facebook gaat terug naar de beginjaren van het sociale netwerk. Al vanaf 2004 vraagt Facebook alle gebruikers om de relatiestatus. Heeft een relatie, verloofd, getrouwd: we kennen ze allemaal. En één van die relatiestatussen is Vrijgezel. Bovendien weet Facebook niet alleen welke gebruikers single zijn. Het datahongerige netwerk weet vrijwel alles over deze singles; van de dingen die ze liken tot de mensen die ze blokkeren.

Dat Facebook Dating werd geïntroduceerd was geen verrassing. De verrassing was vooral dat het zo lang heeft geduurd voordat Facebook zich ging mengen in de liefdeslevens van hun gebruikers. Voor het sociale netwerk is Dating een manier om nieuwe gebruikers te lokken, maar ook om bestaande gebruikers meer tijd door te laten brengen in de app. Bovendien zal het met Dating proberen de harten terug te winnen van iedereen die afstand heeft genomen van het sociale platform.

facebook dating

De Dating-filosofie

Toen Facebook Dating in 2019 werd aangekondigd tijdens de ontwikkelaarsconferentie was er nog veel onduidelijk. Hoe zou Facebook omgaan met de privacy van gebruikers? In welke hoek plaatsen ze de app? Is het meer voor hook-ups of voor relatie? Het was ingewikkeld. Facebook gaf echter al snel inzage in de filosofie achter de nieuwe datingdienst. Dating als onderdeel van de Facebook-app is gebaseerd op deze 11 kenmerken, die in het kort beschrijven hoe Facebook Dating werkt:

 1. Voor relaties, niet voor hook-ups.
 2. Zelf handmatig inschrijven (opt-in), geen automatische inschrijving.
 3. In de bestaande Facebook-app, geen nieuwe app.
 4. Matchen met vreemden en vrienden van vrienden, niet met vrienden.
 5. Met een nieuw datingprofiel, niet met het standaard Facebook profiel.
 6. Alleen je voornaam en leeftijd zichtbaar, niet meer persoonlijk info.
 7. Bericht versturen naar wie je wil, geen match vereist.
 8. Afzonderlijke datingchat, niet via Facebook Messenger.
 9. Locatie op basis van locatiegegevens, niet zelf te kiezen.
 10. Matchen via interesses, evenementen en groepen, niet willekeurig.
 11. Gratis, geen abonnementen of betalingen vereist.

Hoe werkt Facebook Dating?

Bekend met de Facebook-app? Dan is de weg naar Dating niet moeilijk te vinden. Op dezelfde locatie als Games, Herinneringen en andere onderdelen van de app is ook Dating te vinden: de plek waar alles omtrent je datingleven op Facebook wordt verzameld. Om gebruik te kunnen maken van Dating hoef je alleen maar een datingprofiel aan te maken. Het is zo gebeurt: binnen enkele seconden kun je gebruik maken van alle datingfuncties.

Voor Dating maak je geen gebruik van je normale Facebook-profiel. Je datingprofiel en normale profiel zijn compleet gescheiden – er is geen interactie tussen de twee profielen. Je Facebook-vrienden zien niet wat je in het datinggedeelte doet en andersom zien je matches niet wat je deelt op je normale profiel. Om deze scheiding nog duidelijker te maken wordt alleen je voornaam in Dating getoond, terwijl je ondertussen nooit gematcht wordt aan je huidige vrienden.

“Je Dating-profiel, je chatberichten in Dating, wie je leuk vindt of met wie je matcht in Dating, wordt niet weergegeven in je Facebook-nieuwsoverzicht.” – Facebook Dating

Zoals je gescheiden profielen hebt, worden ook je berichten gescheiden. Er is een aparte inbox voor Dating met berichten die je in de datingsectie ontvangt. Maar in tegenstelling tot Messenger kun je geen foto’s of links verzenden. Je kunt alleen tekstberichten verzenden tijdens het chatten, volgens Facebook een veiligheidsmaatregel. Op deze manier scheidt Facebook het datinggedeelte van het normale gedeelte.

Om je potentiële partners voor te stellen gebruikt Facebook een zelfontwikkeld algoritme. Het is uitvoerig getest en maakt keuzes die gebaseerd zijn op je voorkeuren, dingen die je gemeen hebt en gemeenschappelijke vrienden. Je kunt ook in contact komen met mensen die dezelfde interesses als jou hebben en bijvoorbeeld in dezelfde groepen zitten of naar dezelfde evenementen gaan. Dit is een korte samenvatting van Facebook’s datingdienst. We leggen de belangrijkste features ook nog individueel uit.

Bekijk alle populaire dating apps

Aanmelden?

Facebook Dating is geen stand-alone app, wat inhoudt dat het niet als losse app te downloaden is in de app store. Aanmelden is mogelijk in de normale Facebook-app via het hamburger-menu ☰. De datingfuncties zijn niet beschikbaar in de desktop-versie van Facebook. Om misbruik van de datingfuncties te voorkomen vraagt Facebook om je locatie welke geverifieerd wordt aan de hand van de GPS van je telefoon. Als je in aanmerking komt om Facebook Dating te gebruiken, kun je toegang krijgen via de onderstaande stappen:

 1. Log in op de Facebook-app op je mobiele apparaat.
 2. Tik ☰.
 3. Tik op Dating.

Wanneer je je datingsprofiel maakt, word je gevraagd om een korte inleiding te schrijven over wie je bent en wat je zoekt. Ben je een ambitieuze carrièretijger die een even gedreven match zoekt? Of een muzikant die z’n liefde voor muziek met iemand wil delen? In het korte stukje over jezelf kun je bondig vertellen over je passies, dromen en wensen.

Onderdeel van je profiel zijn de vragen die je beantwoordt, maar ook is je profiel de plek waar je foto’s gepresenteerd worden aan andere gebruikers van Dating. Je kunt maximaal negen foto’s en antwoorden opnemen in je profiel. De foto’s voor je profiel kun je uploaden vanaf je filmrol, Facebook of Instagram.

facebook dating

Dating is opt-in

De datingfeature is opt-in wat betekent dat je er expliciet toestemming voor moeten geven om opgenomen te worden in Dating. Je dienst het dus zelf in te schakelen, ook als je aangegeven hebt dat je single bent en geïnteresseerd in mannen of vrouwen. Het datingprofiel bestaat naast je normale Facebook profiel – deze worden duidelijk van elkaar gescheiden. Wat je de binnen het datinggedeelte van de app doet, wordt niet gedeeld op de tijdlijn van je normale profiel. De potentiële matches worden in het datinggedeelte aan je voorgesteld waarna je kunt aangeven of je geïnteresseerd bent of niet.

Voorgestelde matches

Facebook stelt niet zomaar iedereen aan je voor. Zodra je begint met het zoeken naar een potentiële partner zorgt Facebook ervoor dat je huidige vriendenlijst niet aan je getoond wordt en vice versa. In plaats daarvan zie je alleen vrienden van vrienden of mensen met wie je helemaal geen Facebook-verbinding hebt. Gebruikers die je op Facebook hebt geblokkeerd worden niet voorgesteld. Mensen waarmee je vrienden bent geweest – maar nu niet meer – kunnen wel voorgesteld worden.

Bij het zoeken naar potentieel relatiemateriaal houdt de app rekening met uiteenlopende aspecten zoals je leeftijd, locatie, gedeelde pagina-likes, overeenkomsten in Facebook-profielen en wederzijdse vrienden. Daarnaast kijkt het ook naar de Evenementen die jullie delen en Groepen die mogelijk gerelateerd zijn.

Matches zoeken

Je kunt zoeken naar matches in een straal van 100 kilometer. Zelf hoef je niet actief te zoeken naar geschikte singles – dat doet Facebook voor jou. In tegenstelling tot vele andere datingapps kun je je locatie niet wijzigen om op andere plekken naar matches te zoeken. Je zou dus niet virtueel kunnen daten in Rio de Janeiro of Bali. Je bent beperkt tot je eigen locatie. Als je dit wel wilt, dan moet je fysiek naar deze plek gaan om daar je locatie opnieuw te verifiëren.

Berichten versturen

Als je geïnteresseerd bent in iemand die voorbij komt, dan kun je dit laten weten. Het is geen swipe naar links of rechts: je laat het weten door op een foto of een antwoord op een vraag te tikken. Je kunt reageren op de foto of het antwoord om een bericht te versturen. Wat er vervolgens gebeurt ligt niet in je eigen handen: de ontvanger kan een bericht terugsturen of je bericht negeren.

Als de ontvanger op je bericht reageert, wordt een chat geopend in het gesprekkengedeelte van Facebook Dating. De chatgesprekken worden dus niet geopend in Facebook Messenger. De berichten die je verstuurt kunnen alleen uit tekst en emoji’s bestaan – het delen van foto’s en video’s is niet mogelijk.

Heb je er een hekel aan om eerst te matchen voor je een bericht kunt versturen? Bij Facebook Dating is dat dus niet nodig. Je kunt een bericht versturen naar iedereen die je interesse wekt, ook al je nog niet gematcht bent.

videochat facebook

Virtuele dates

Wil je iemand wél beter leren kennen, maar niet meteen bij diegene op de koffie? Met de videochatfunctie van Dating is dat ook niet nodig, want je kunt gewoon met elkaar te videochatten als eerste date. Met de feature kun je een videochat starten met je match door op het videopictogram in de chat te tikken.

Om te voorkomen dat je onverwacht in een videogesprek belandt, wordt er eerst een uitnodiging verzonden naar de ander wanneer je het gesprek start. Zodra de ander het gesprek accepteert, neemt deze deel aan het videogesprek. Je voornaam en datingprofielfoto worden getoond bij het starten van het gesprek.

Secret Crush

De standaard werkwijze van Facebook Dating is dat het je niet matcht met bestaande vrienden. Maar wat nu als je een crush hebt op één van je vrienden? Daar is Secret Crush voor bedoeld: een manier om te matchen met mensen die je al kent op Facebook en/of Instagram. Omdat gebruikers aan Facebook lieten weten dat ze ook interesse hadden in het verkennen van potentiële relaties binnen hun uitgebreide kringen, zoals hun Facebook-vriendenlijst en Instagram-volgers, heeft Facebook Dating deze functie geïntroduceerd.

Als Secret Crush wilt gebruiken, kun je maximaal 9 van je Facebook-vrienden of Instagram-volgers selecteren waarin je geïnteresseerd bent. Een koppeling tussen je Facebook- en Instagram-account is wel nodig als je volgers op Instagram wilt selecteren.

Als je geheime crush ook Facebook Dating gebruikt, krijgt deze een melding dat iemand verliefd op ze is. Als je crush jou ook aan hun Secret Crush-lijst toevoegt, is het een match. Gebruikt diegene Facebook Dating niet of vullen ze jouw naam niet in onder Secret Crush? Geen zorgen, niemand komt het dan te weten dat je hun naam hebt ingevuld.

Verhalen

Met Verhalen in Dating kun je de leukste momenten uit je dagelijks leven delen. Niet met de mensen die vrienden met je normale Facebook-profiel zijn, maar met je matches op Dating. Net als met de normale Verhalen-functie kun je video’s, afbeeldingen en meer delen zodat je een connectie kunt ontdekken met iemand die geïnteresseerd is in wat je doet en leuk vindt. je Met deze verhalen kun je mensen laten zien – in plaats van vertellen – wie je bent en iemand beter leren kennen.

secret crush

Voor wie is het?

Jongeren vanaf 13 jaar mogen een account hebben op Facebook, maar er geldt een andere leeftijd voor de datingfuncties. Facebook Dating is alleen beschikbaar voor gebruikers ouder dan 18 jaar. Omdat daten als een activiteit voor volwassenen wordt gezien, maakt Facebook de functie alleen beschikbaar voor gebruikers die meerderjarig zijn.

De gemiddelde leeftijd van de Facebook-gebruiker blijft stijgen. En zoals iedereen weet, verandert dat ook de relatiewensen.1 Want hoe ouder mensen worden, hoe meer ze op zoek zijn naar vaste relaties. Facebook Dating richt zich mede daardoor zich op serieuze relaties, vooral onder de oudere gebruikers van Facebook.

In de speech waarin de datingfuncties werden aangekondigd was Mark Zuckerberg duidelijk waar de datingservice voor bedoeld is: “Dit is bedoeld voor het opbouwen van echte langetermijnrelaties, niet voor hook-ups.” Hoewel het misschien met een knipoog werd gezegd, is het wel een duidelijk hint naar de doelgroep.

Niet voor hook-ups

Waarom Facebook niet geschikt is voor hook-ups? Omdat er veel betere alternatieven zijn. De hook-up cultuur – waarbij het voornamelijk om intieme contacten gaat – vraagt om een bepaalde mate van anonimiteit. Vluchtige contacten worden vaak relatief anoniem gedaan, zoals bij Tinder het geval is. Deze anonimiteit is bij Facebook niet van toepassing, hoe goed het sociale netwerk de datingprofielen ook scheidt van de normale profielen. Voor hook-ups is Facebook Dating simpelweg verre van ideaal.

“Mensen die houden van wat jij leuk vindt.” – Facebook Dating

Geen volledige anonimiteit

Gelukkig worden in eerste instantie alleen je voornaam en leeftijd overgenomen van je Facebook-profiel. Andere Facebook leden krijgen hierdoor niet meteen toegang tot alle informatie die je deelt op je ‘normale’ profiel. Het is een maatregel waardoor je een zekere mate van privacy geniet. Maar ondanks het feit dat je achternaam niet wordt getoond, blijkt het in de realiteit vrij eenvoudig om een Facebook-profiel te vinden met alleen de voornaam, leeftijd en locatie.

Waarom veel mensen nog steeds kiezen voor traditionele datingapps is niet omdat er de meeste singles te vinden zijn. Een groot deel kiest voor deze apps voor de relatieve anonimiteit en privacy. Op een datingapp schrijf je persoonlijke verhalen, deel je persoonlijke informatie en stel je jezelf open voor andere gebruikers. Wat je deelt op Facebook, gaat achter veel verder dan wat de gemiddelde gebruiker van Tinder deelt. Combineer dat met alles wat Facebook over je te weten komt dankzij Dating en er is niets dat nog geheim is over jou als persoon.

Een datingapp verbindt je met vreemden. Het doel is om één of meerdere van deze vreemdelingen te leren kennen zodat ze geen vreemde meer zijn, maar een vriend, kennis of geliefde. Van alle personen die je tegenkomt op de datingapp spreek je er maar een aantal en zelfs dan verwatert het kortstondige contact met velen. Wil je dat al deze vreemden alles over je te weten komen? Waarschijnlijk niet. Daarom kiezen veel singles niet voor Facebook Dating, maar voor één van deze drie datingapps.

Gratis

Facebook Dating is gratis. Daar kunnen we vrij kort over zijn. Facebook Dating te allen tijde volledig gratis voor alle gebruikers. Net zoals alle andere functies van de Facebook-app is er geen betaald lidmaatschap nodig om er gebruik van te maken. Het is een van de grootste voordelen van Facebook Dating. Een ‘Gold’ lidmaatschap kopen om gebruik te kunnen maken van de chatfunctie? Dat is bij Facebook Dating niet aan de orde. Alles is al binnen handbereik – er zijn geen upgrades nodig. Het kost niets.

Hoe het kan dat Facebook Dating helemaal gratis is? Voor Facebook is het datingdeel belangrijk om ervoor te zorgen dat de single gebruikers van het platform blijven ‘plakken’. Wie zich aanmeldt voor Dating heeft immers eerst een Facebook-account nodig. Het doel van Facebook is simpel: zoveel mogelijk gebruikers krijgen en behouden, mede door Dating gratis aan te bieden. Het is een onderdeel van een grotere strategie van het sociale netwerk om uiteindelijk meer waarde te bieden voor adverteerders.

App en website

Zoals gezegd, is Facebook Dating beschikbaar in de Facebook-app. Het is niet beschikbaar in de desktopversie van Facebook, alleen via de iOS- en Android-apps. Waarom dit zo is, heeft Facebook niet duidelijk gezegd. De Facebook-app is bij iedereen bekend en heeft een gebruiksvriendelijk en intuïtief design. Het Dating-deel is niet anders. De lay-out is in de stijl van de normale Facebook-app en mengt zich daardoor goed in het geheel van de diensten die via de reguliere app worden aangeboden.

App StoreGoogle Play

Privacy

Privacy en Facebook gaan niet hand in hand. Sterker nog: dat het sociale netwerk zich met dating bemoeit, brengt een aantal zorgen over privacy met zich mee. Enkele jaren geleden was er bijvoorbeeld het dramatische Cambridge Analytica-schandaal dat aantoonde hoeveel informatie het netwerk deelt met derde partijen.2 Het databedrijf – dat gekoppeld werd aan president Donald Trump – kreeg toegang tot de persoonlijke informatie van meer dan 87 miljoen gebruikers.3 En het ergste: deze gebruikers wisten dat zelf helemaal niet.

Het is dan ook maar de vraag of je privacy niet geschonden wordt wanneer je de datingsectie probeert. Tijdens de presentatie van de nieuwe datingfunctie gaf CEO Mark Zuckerberg aan dat Facebook Dating ontwikkeld is met privacy en veiligheid in het achterhoofd. Het is echter nog onbekend welke maatregelen het sociale netwerk neemt.

Meer Facebook, meer (privacy)zorgen

In vergelijking met de andere dating apps zijn er veel meer zorgen over de privacy bij Facebook Dating. Vooral omdat singles aantoonbaar meer persoonlijke gegevens delen tijdens het daten, krijgt Facebook nog meer data tot haar beschikking. Facebook beschikt al over een gigantische berg persoonlijke informatie en Dating kan deze berg snel laten groeien.

Voor Facebook – en bovendien de aandeelhouders – zijn de gebruikers van het netwerk niet alleen mensen, maar ook het product dat verkocht wordt aan adverteerders. Het is de reden waarom veel singles Facebook Dating links laten liggen en uitwijken naar de alternatieven. Want, naast Facebook Dating zijn er natuurlijk veel meer datingapps die wat betreft de privacy een betere keuze zijn.

facebook blokkeren

Beveiliging gegevens

Facebook geeft zelf aan dat dezelfde veiligheidsprotocollen en maatregelen gelden voor datingfuncties als voor het gehele sociale medianetwerk. De vraag is echter of dit voldoende is. Als we iets geleerd hebben van het verleden. dan is het enige dat we weten over deze maatregelen dat er nog aan gewerkt mag worden. Als een databedrijf – zonder medeweten van Facebook – de gegevens van miljoenen gebruikers kan misbruiken voor politiek gewin, dan mag je je afvragen of je gegevens veilig zijn in handen van het machtige netwerk.

Het is ook niet duidelijk of adverteerders de beschikking zullen krijgen over je datinggebruik binnen de app. Voor je het weet word je dagelijks geconfronteerd met advertenties over seksspeeltjes wanneer je in een gesprek een grapje maakt over een dildo. Wie weet worden je seksuele voorkeuren wel gebruikt in politieke advertenties. Wie weet…

Over Facebook Dating

De onthulling van de datingfeatures vond plaats tijdens de Facebook F8 ontwikkelaarsconferentie. Dit was nog geen officiële aankondiging, maar een melding dat Facebook eraan werkt. De testfase was zelfs nog niet eens achter de rug. Het eerste land dat Facebook mocht testen was Colombia dat op 20 september 2018 toegang kreeg tot de datingfuncties.

In 2019 werden meer landen toegevoegd aan de testfase, waarna Dating in 2020 in Europa werd uitgerold. Toen Dating werd gelanceerd in Europa beweerde het bedrijf dat er op dat moment al meer dan 1,5 miljard matches zijn gemaakt in de 20 landen waar de dienst beschikbaar was.

Terug naar waar het begon

Voor de oprichter van Facebook, Mark Zuckerberg, is de datingfunctie een terugkeer naar de roots. Voordat Facebook bestond, ontwikkelde de huidige leider van het sociale netwerk namelijk een andere website, genaamd FaceMash. Zuckerberg schreef de software voor de website toen hij zich in het tweede jaar van zijn opleiding bevond. FaceMash was opgezet als een Hot Or Not-kopie, maar dan alleen voor Harvard-studenten. Via de website kregen de bezoekers twee foto’s te zien van vrouwelijke studenten om vervolgens te bepalen wie het knapst was.

De website werd al snel ontdekt door Harvard-medewerkers die de website kort na de livegang lieten sluiten. Zuckerberg werd kort daarna door de universiteit beschuldigd van het overtreden van auteursrechtwetten, de beveiliging van de campus en het schenden van de privacy van zijn medestudenten. Uiteindelijk werden de aanklachten ingetrokken en werd de verbanning van de prestigieuze school voorkomen. Of Zuckerberg nu wel succesvol zal zijn met het opzetten van een datingsite? Dat zal nog moeten blijken. Facebook Dating is immers nog niet het succes waarop het sociale netwerk had gehoopt.

“Facebook Dating maakt het gemakkelijker om je ware zelf te delen en geeft je een meer authentieke kijk op wie iemand is.” – Facebook Dating

Concurrent van

Facebook Dating neemt het niet op tegen Tinder, maar zal zich vooral richten op dezelfde doelgroep als Parship en Lexa. Dankzij de gemiddeld wat oudere leeftijd van de Facebook-gebruikers neemt het ook een positie in waarin het concurreert met de huidige generatie datingsites die zich richten op ouderen en die van 50-plussers. Oudere singles hebben het niet zo op de swipe-apps voor jongeren en laat nu juist dit de doelgroep zijn waar Facebook nog steeds groei ziet.

Anders dan Tinder..

Op het eerste gezicht zou je denken dat Facebook Dating een directe concurrent van Tinder gaat worden, maar de werkwijze is volledig anders. De manier waarop de datingfunctie werkt wijkt af van het veegmodel dat door Tinder is gepopulariseerd. De socialmediagigant wil er geen speeddatingsessie van maken – zoals dat gebeurt bij de swipe-apps. Bij Facebook is er meer ruimte voor diepgang en persoonlijkheid.

Wat Facebook Dating vooral onderscheidt van andere apps is de integratie met Groepen en Evenementen. Zo stelt Facebook matches voor in de Facebook-groepen waarin je actief bent. Als je bijvoorbeeld in een groep voor vliegtuigspotters actief bent, dan kunnen leden van deze groep aan je voorgesteld worden in Dating. Tenminste, als deze zich ook voor Facebook Dating aangemeld hebben. Hetzelfde geldt voor Evenementen.

Als je hebt aangegeven geïnteresseerd te zijn voor een evenement of er al zeker naartoe gaat, dan kunnen leden die het ook in de planning hebben staan aan je voorgesteld worden. Op deze manier kan Facebook Dating gebruikers aanmoedigen om elkaar in het openbaar te ontmoeten.

In-app doorgebrachte tijd

Onder oudere gebruikers ziet Facebook nog steeds een indrukwekkende groei in het aantal nieuwe leden. Waar jongere gebruikers steeds vaker Facebook verlaten voor Instagram, TikTok en Snapchat zal Facebook er alles aan doen om de oudere gebruikers vast te houden. In dit opzicht zal de datingservice er voor dienen om deze groep meer tijd binnen de app door te laten brengen. De tijd die de gebruikers in de app besteden is namelijk een stukje informatie dat veel vertelt over de groei en het gebruik van Facebook.

Facebook liet eerder weten dat de in-app doorgebrachte tijd met 50 miljoen uren per dag was gedaald. Eerder werd gedacht dat deze doorgebrachte tijd in de app vergroot kon worden door het aanbieden van meer video’s, maar dit heeft niet tot het gewenste effect geleid. Daten blijkt de volgende poging te zijn om die tijd op te krikken.

facebook dating

Veelgestelde vragen

Is Facebook Dating voor iedereen?

Nee, Facebook Dating is voornamelijk bedoeld voor serieuze relaties. Het is niet bedoeld voor hook-ups, hoewel het daar in mindere mate wel voor wordt gebruikt. Facebook Dating is door de relatief oudere doelgroep van Facebook bovendien niet zo geschikt voor jongeren en jongvolwassen. De gemiddelde leeftijd op Facebook Dating is hoger dan op de populairste datingapps.

Is Facebook Dating gratis?

Ja, Facebook Dating is gratis. Aanmelden voor een datingprofiel kost niets, een profiel invullen ook niet en chatten kan ook volledig gratis. Het is – voor nu – niet het doel van Facebook om te verdienen aan Dating. Dat betekent: alle functies, opties en features zijn gratis te gebruiken. Misschien wel voor altijd.

Kun je swipen op Facebook Dating?

Ja, swipen is mogelijk op Facebook Dating, alleen niet zoals je wellicht gewend bent. In tegenstelling tot de bekendere datingapps ligt de nadruk bij Facebook Dating niet op snelle beoordelingen van zoveel mogelijk profielen. Er is ook geen wederzijdse interesse vereist om berichten te kunnen versturen. Met een swipe-up kun je meer informatie over de persoon lezen.

Is er een minimumleeftijd voor Facebook Dating?

Ja, alleen volwassenen worden toegelaten tot Facebook Dating. Er geldt een minimumleeftijd van 18 jaar om gebruik te kunnen maken van Dating. De leeftijd wordt bepaald aan de hand van je leeftijd die Facebook van je weet uit je normale Facebook-profiel. Wanneer je jonger bent dan 18 jaar word Dating niet aangeboden als functie om te gebruiken.

Heeft Facebook Dating een eigen app?

Nee, Facebook Dating is onderdeel van de normale Facebook-app. Je hoeft geen individuele app te downloaden voor Dating. Het is beschikbaar in het menu van je Facebook-account – net als andere diensten zoals Vacatures, Herinneringen en Marketplace.

Kunnen matches mijn Facebook-profiel zien?

Nee, Facebook Dating is anders dan je normale Facebook-profiel. Er is een gescheiden datingprofiel op Dating. Alle gesprekken die je in Dating voert, staan bovendien los van je gesprekken in Facebook Messenger.

Kan ik alleen mijn Facebook Dating-profiel verwijderen?

Ja, het is mogelijk om alleen je datingprofiel te verwijderen. Als je je Dating-profiel verwijdert, raak je alle Dating-antwoorden, vind-ik-leuks, matches en gesprekken kwijt. Als je je Facebook-account verwijdert, dan wordt ook automatisch je Facebook Dating-profiel verwijderd.

Wanneer is Facebook Dating opgericht?

Facebook Dating is voor het eerst in 2018 aangekondigd. In hetzelfde jaar werd de datingfunctie getest in een select aantal landen. Het ging in 2019 live in de Verenigde Staten, in 2020 in Europa.