Home Algemeen Facebook Dating: alles wat je moet weten

Facebook Dating: alles wat je moet weten

6 minuten leestijd
0
Facebook Dating

Facebook heeft Dating aangekondigd; een datingdienst voor de gebruikers van het sociale netwerk. De datingfuncties worden onderdeel van de Facebook app. Terwijl andere dating apps met niets beginnen heeft Facebook al een grote groep singles verzameld die klaar staan om de datingfuncties te gebruiken.

Mark Zuckerberg, de CEO van Facebook, liet weten dat 200 miljoen gebruikers van het netwerk zichzelf als single presenteren. Al vanaf 2004 vraagt Facebook haar gebruikers om de relatiestatus wat nu goed van pas komt met de introductie van de datingdienst. Bovendien weet Facebook niet alleen dat deze gebruikers single zijn.

Het datahongerige netwerk weet vrijwel alles over deze singles waardoor de optelsom snel gemaakt is. Facebook Dating is voor het sociale netwerk een manier om nieuwe gebruikers te lokken maar ook om de huidige gebruikers meer tijd door te laten brengen in de app. Bovendien zal het met Dating de harten proberen terug te winnen van de huidige gebruikers na de recente privacyschandalen. Wat Facebook Dating precies is, voor wie het is bedoeld en wat je ervan kunt verwachten lees je hier.

Hoe werkt het?

dating screenshotJe kunt met je Facebook account een datingprofiel aanmaken waarna je gebruik kunt maken van Dating. Er is geen interactie tussen de twee profielen; je Facebook vrienden zien niet wat je in het datingedeelte doet. Om deze scheiding nog duidelijker te maken wordt alleen je voornaam in Dating getoond en wordt je niet voorgesteld aan je huidige vrienden.

Bovendien komt er een aparte inbox met berichten die je in de datingsectie ontvangt. In tegenstelling tot Messenger kun je geen foto’s of links verzenden. Je kunt alleen tekstgebaseerde berichten verzenden tijdens het chatten, wat Facebook beschrijft als een veiligheidsmaatregel. Op deze manier scheidt Facebook het datinggedeelte van het normale gedeelte.

Facebook gebruikt een zelf ontwikkeld algoritme om je te matchen met potentiële partners. Dit algoritme is gebaseerd op je voorkeuren, dingen die je gemeen hebt en gemeenschappelijke vrienden. Je kunt ook in contact komen met mensen die dezelfde interesses als jou hebben en bijvoorbeeld in dezelfde groepen zitten of naar dezelfde evenementen gaan. Als je bijvoorbeeld naar een festival gaat dan kun je je datingprofiel ontgrendelen zodat potentiële matches dit kunnen zien.

Opt-in

De datingfeature is opt-in wat betekent dat je dit zelf dient in te schakelen, ook als je aangegeven hebt dat je single bent en geïnteresseerd in mannen of vrouwen. Wat we nu weten bestaat het datingprofiel naast het normale Facebook profiel. Wat je de binnen het datinggedeelte van de app doet wordt niet gedeeld op de tijdlijn van je normale profiel.

De potentiële matches worden in het datinggedeelte aan je voorgesteld waarna je kunt aangeven of je geïnteresseerd bent of niet. Het voorstellen van de potentiële matches gebeurt op basis van je voorkeuren, dingen die je gemeen hebt en wederzijdse vrienden.

dating on facebook

Voor wie is het?

In de speech waarin de datingfuncties aangekondigd werden was Mark Zuckerberg duidelijk waar de datingservice voor bedoeld is: “”This is going to be for building real long-term relationships, not hookups.” Hoewel het misschien met een knipoog gezegd werd is het een hint naar de verwachte doelgroep. De gemiddelde leeftijd van de Facebook gebruiker blijft stijgen en zoals iedereen weet verandert dat ook de relatiewensen1. Hoe ouder de gebruikers, hoe meer men op zoek is naar een serieuze relatie. Facebook Dating zal zich als gevolg hiervan richten op serieuze relaties, vooral onder ouderen.

Niet voor hook-ups

Facebook Dating is hierdoor helemaal niet zo geschikt voor hook-ups. De hook-up cultuur vraagt om een bepaalde mate van anonimiteit. Vluchtige sekscontacten worden vaak relatief anoniem gedaan, zoals bij Tinder het geval is. Deze anonimiteit is bij Facebook verre van ideaal aangezien de naam- en achternaam van elke gebruiker bekend is en ook de gemeenschappelijke vrienden.

Geen anonimiteit

Waarom veel mensen nog steeds kiezen voor traditionele datingsites is niet omdat hier de meeste singles te vinden zijn. Een groot deel kiest voor deze datingsites voor de relatieve anonimiteit. Op deze datingsites schrijven de gebruikers persoonlijke verhalen, deelt men persoonlijke informatie en stelt men zichzelf open voor andere gebruikers. Wat je deelt op Facebook gaat veel verder dan wat de gemiddelde gebruiker van Tinder deelt. Wil je echt dat iedereen je functie, woonplaats, werkverleden en familierelaties kan inzien voordat je ook maar een woord hebt gewisseld?

Een dating app verbindt je met vreemden. Het doel is om één of meerdere van deze vreemdelingen te leren kennen zodat ze geen vreemde meer zijn maar een vriend, kennis of liefde. Van alle personen die je tegenkomt op de dating app spreek je er maar een aantal en zelfs dan verwatert het kortstondige contact met velen. Wil je dat al deze vreemden alles over je te weten komen?

dating on facebook 2

Hoe zit het met de privacy?

Daten op Facebook brengt een aantal zorgen over privacy met zich mee. Onlangs was er het grote Cambridge Analytica schandaal dat aantoonde hoeveel informatie er gedeeld kan worden met derde partijen2. Het databedrijf dat gekoppeld wordt aan president Donald Trump kreeg toegang tot de persoonlijke informatie van meer dan 87 miljoen gebruikers3.

Het is dan ook maar de vraag of je privacy niet geschonden wordt wanneer je de datingsectie probeert. Tijdens de presentatie van de nieuwe datingfunctie gaf CEO Mark Zuckerberg aan dat Facebook Dating ontwikkeld is met privacy en veiligheid in het achterhoofd. Het is echter nog onbekend welke maatregelen het sociale netwerk neemt.

In vergelijking met de andere dating apps zijn er veel meer zorgen over de privacy bij Facebook Dating. Vooral omdat singles aantoonbaar meer persoonlijke gegevens delen tijdens het daten krijgt Facebook nog meer data tot haar beschikking. Facebook beschikt al over een gigantische berg persoonlijke informatie en Facebook Dating kan deze berg snel laten groeien. Voor Facebook en bovendien de aandeelhouders zijn de gebruikers van het netwerk niet alleen mensen maar ook het product dat verkocht wordt aan adverteerders.

Zijn je gegevens veilig?

Facebook geeft zelf aan dat dezelfde veiligheidsprotocollen en maatregelen gelden voor datingfuncties als voor het gehele social media netwerk. De vraag is echter of dit voldoende is. Als we iets geleerd hebben van het verleden dan is het enige dat we weten over deze maatregelen dat er nog aan gewerkt mag worden. Als een databedrijf zonder medeweten van Facebook de gegevens van miljoenen gebruikers kan misbruiken voor politiek gewin dan kun je je afvragen of je daar aan wilt meewerken.

Het is ook niet duidelijk of adverteerders de beschikking zullen krijgen over je datinggebruik binnen de app. Voor je het weet wordt je dagelijks geconfronteerd met advertenties over seksspeeltjes wanneer je in een gesprek een grapje maakt over een dildo. Wie weet worden je seksuele voorkeuren wel gebruikt in politieke advertenties.

dating on facebook 3

Concurrent van?

Facebook Dating neemt het niet op tegen Tinder maar zal zich vooral richten op dezelfde doelgroep als Relatieplanet en Lexa maar ook datingsites die zich richten op ouderen. Oudere singles hebben het niet zo op de swipe-apps voor jongeren en laat nu juist dit de doelgroep waar Facebook nog steeds groei ziet. De rivalen van Facebook Dating hebben het nieuws met paniek aangehoord, hoewel ze het allen ontkennen. Niet alleen is er het grote Match Group dat zich ongetwijfeld afvraagt wat er van het huidige ledenbestand overblijft na de introductie van Facebook Dating maar geldt dit ook voor lokale datingsites zoals Relatieplanet. Welke impact Facebook Dating zal hebben op het gebruik van deze datingsites zal de tijd moeten leren.

In-app doorgebrachte tijd

facebook mensenOnder oudere gebruikers ziet Facebook nog steeds een indrukwekkende groei in het aantal nieuwe leden. Waar jongere gebruikers steeds vaker Facebook verlaten voor Instagram en Snapchat zal Facebook er alles aan doen om de oudere gebruikers vast te houden. In dit opzicht zal de datingservice er voor dienen om deze groep meer tijd binnen de app door te laten brengen.

De tijd die de gebruikers in de app besteden is namelijk een stukje informatie dat veel vertelt over de groei en het gebruik van Facebook. Begin dit jaar liet Facebook weten dat de in-app doorgebrachte tijd met 50 miljoen uren per dag gedaald was. Eerder werd gedacht dat deze doorgebrachte tijd in de app vergroot kon worden door het aanbieden van meer video’s maar dit heeft niet tot het gewenste effect geleid.

Wanneer is de release?

De onthulling van de datingfeatures vond plaats tijdens de Facebook F8 ontwikkellaarsconferentie4. Dit was nog geen officiële aankondiging maar een melding dat Facebook eraan werkt. De testfase is zelfs nog niet eens achter de rug. Facebook heeft aangegeven dat het later dit jaar de datingdienst gaat testen. Dit betekent dat het nog wel een tijdje kan duren voordat Facebook Dating voor het grote publiek beschikbaar is.

Terug naar waar het begon

Voor Zuckerberg is de aangekondigde datingfunctie een terugkeer naar de roots. Voor Facebook ontwikkeld de huidige leider van het sociale netwerk namelijk een andere website, genaamd FaceMash. Zuckerberg schreef de software voor de website toen hij zich in het tweede jaar van zijn opleiding bevond. FaceMash was opgezet als een Hot Or Not kopie maar dan alleen voor Harvard studenten. Via de website kregen de bezoekers twee foto’s te zien van vrouwelijke studenten om vervolgens te bepalen wie het knapst was en wie niet.

De website werd al snel ontdekt door Harvard medewerkers die de website kort na de livegang lieten sluiten. Zuckerberg werd kort daarna door de universiteit beschuldigd van het overtreden van auteursrechtwetten, de beveiliging van de campus en het schenden van de privacy van zijn medestudenten. Uiteindelijk werden de aanklachten ingetrokken en werd de verbanning van de prestigieuze school voorkomen. Of Zuckerberg nu wel succesvol zal zijn met het opzetten van een datingsite zal moeten blijken als Facebook Dating live gaat.

Facebook Dating: alles wat je moet weten

5 (100%) 1 stemmen

Wil je de tips in het echt uitproberen? Uit de statistieken van deze website blijkt dat de meeste bezoekers kiezen voor Badoo. Jij ook? Bezoek Badoo.

Laad meer artikelen
Laad meer in Algemeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Kittenfishing: wat is het en is het een probleem?

De wereld van online dating is soms een mijnenveld waar je als een weg tussen de mijnen pr…