Home Dating apps Facebook Dating: alles wat je moet weten

Facebook Dating: alles wat je moet weten

10 minuten leestijd
1
Facebook Dating

Facebook heeft Dating aangekondigd; een datingdienst voor de gebruikers van het sociale netwerk. De datingfuncties worden onderdeel van de Facebook app. Terwijl andere dating apps met niets beginnen heeft Facebook al een grote groep singles verzameld die klaar staan om de datingfuncties te gebruiken.

Mark Zuckerberg, de CEO van Facebook, liet weten dat 200 miljoen gebruikers van het netwerk zichzelf als single presenteren. Al vanaf 2004 vraagt Facebook haar gebruikers om de relatiestatus wat nu goed van pas komt met de introductie van de datingdienst. Bovendien weet Facebook niet alleen dat deze gebruikers single zijn.

Het datahongerige netwerk weet vrijwel alles over deze singles waardoor de optelsom snel gemaakt is. Facebook Dating is voor het sociale netwerk een manier om nieuwe gebruikers te lokken maar ook om de huidige gebruikers meer tijd door te laten brengen in de app. Bovendien zal het met Dating de harten proberen terug te winnen van de huidige gebruikers na de recente privacyschandalen. Wat Facebook Dating precies is, voor wie het is bedoeld en wat je ervan kunt verwachten lees je hier.

Klaar met swipen?

lexa "NIET swipen, MEER diepgang: Lexa is precies dat. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Hoe werkt het?

dating screenshotJe kunt met je Facebook account een datingprofiel aanmaken waarna je gebruik kunt maken van Dating. Er is geen interactie tussen de twee profielen; je Facebook vrienden zien niet wat je in het datingedeelte doet. Om deze scheiding nog duidelijker te maken wordt alleen je voornaam in Dating getoond en word je niet voorgesteld aan je huidige vrienden.

Bovendien is er een aparte inbox met berichten die je in de datingsectie ontvangt. In tegenstelling tot Messenger kun je geen foto’s of links verzenden. Je kunt alleen tekstgebaseerde berichten verzenden tijdens het chatten, wat Facebook beschrijft als een veiligheidsmaatregel. Op deze manier scheidt Facebook het datinggedeelte van het normale gedeelte.

Facebook gebruikt een zelf ontwikkeld algoritme om je te matchen met potentiële partners. Dit algoritme is gebaseerd op je voorkeuren, dingen die je gemeen hebt en gemeenschappelijke vrienden. Je kunt ook in contact komen met mensen die dezelfde interesses als jou hebben en bijvoorbeeld in dezelfde groepen zitten of naar dezelfde evenementen gaan. Als je bijvoorbeeld naar een festival gaat dan kun je je datingprofiel ontgrendelen zodat potentiële matches dit kunnen zien.

De filosofie

Er zijn veel vragen over waarom en hoe Facebook Dating ontwikkeld is. De filosofie achter de nieuwe datingdienst is gebaseerd op deze 11 kenmerken, die in het kort beschrijven hoe Facebook Dating precies werkt:

 1. Voor relaties, geen one-night-stands
 2. Opt-in, geen automatische inschrijving
 3. Binnen Facebook, geen nieuwe app
 4. Vrienden van vrienden en vreemden, geen vrienden
 5. Een nieuw profiel, niet je “standaard” Facebook profiel
 6. Alleen je voornaam en leeftijd, niet al je informatie
 7. Bericht versturen en antwoord krijgen, geen match vereist
 8. Aparte dating chat, geen Facebook Messenger
 9. Locatie verifiëren, niet zelf in te vullen
 10. Matchen via Evenementen en Groepen, niet willekeurig
 11. Gratis, geen abonnementen of betalingen

Hoe kun je je aanmelden?

Facebook Dating is geen stand-alone app, wat inhoudt dat het niet als losse app te downloaden is in de app store. Aanmelden is mogelijk in de normale Facebook app via het hamburger-menu ☰. De datingfuncties zijn niet beschikbaar in de desktop-versie van Facebook. Om misbruik van de datingfuncties te voorkomen vraagt Facebook om je locatie. Deze locatie verifieert Facebook vervolgens via de GPS van je telefoon.

Wanneer je je datingsprofiel maakt, word je gevraagd om een korte inleiding te schrijven die beschrijft wie je bent en wat je zoekt. Onderdeel van je profiel zijn vragen die je beantwoord hebt maar ook is je profiel de plek waar je foto’s te zien zijn. Je kunt maximaal negen foto’s en antwoorden opnemen in je profiel. De foto’s voor je profiel kun je uploaden vanaf je filmrol, Facebook-uploads of Instagram-foto’s die je op Facebook hebt gedeeld.

Opt-in

De datingfeature is opt-in wat betekent dat je dit zelf dient in te schakelen, ook als je aangegeven hebt dat je single bent en geïnteresseerd in mannen of vrouwen. Het datingprofiel bestaat naast je normale Facebook profiel; deze worden duidelijk van elkaar gescheiden. Wat je de binnen het datinggedeelte van de app doet wordt niet gedeeld op de tijdlijn van je normale profiel. De potentiële matches worden in het datinggedeelte aan je voorgesteld waarna je kunt aangeven of je geïnteresseerd bent of niet.

Facebook Dating App

Voorgestelde matches

Facebook stelt niet zomaar iedereen aan je voor. Zodra je begint met het zoeken naar een potentiële partner zorgt Facebook ervoor dat je huidige vriendenlijst niet aan je getoond wordt en visa versa. In plaats daarvan zie je alleen vrienden van vrienden of mensen met wie je helemaal geen verbinding hebt. Gebruikers die je op Facebook hebt geblokkeerd worden ook niet aan je getoond. Mensen waar je vrienden mee bent geweest maar nu niet meer kunnen wel voorgesteld worden.

Bij het zoeken naar matches houdt de app rekening met uiteenlopende aspecten zoals je locatie, gedeelde pagina likes, overeenkomsten in Facebook-profielen en wederzijdse vrienden.

Matches zoeken

Je kunt zoeken naar matches in een straal van 100 kilometer. In tegenstelling tot sommige andere dating apps kun je je locatie niet wijzigen om op andere plekken naar matches te zoeken. Als je dit wel wilt dan moet je fysiek naar deze plek gaan om daar je locatie opnieuw te verifiëren.

dating on facebook

Berichten versturen

Als je geïnteresseerd bent in een profiel dat voorbij komt dan kun je dit laten weten door op een foto of een antwoord op een vraag te tikken. Je kunt daarna een bericht achterlaten voor de persoon. De ontvanger kan dan een bericht terugsturen of negeren. Als de ontvanger op je bericht reageert dan wordt een chat geopend in het gesprekken gedeelte van Facebook Dating. De chat-gesprekken worden dus niet geopend in Facebook Messenger.

De berichten die je verstuurt kunnen alleen uit tekst en emoji’s bestaan. Foto’s en video’s delen is niet mogelijk. Heb je er een hekel aan om eerst te matchen voor je een bericht kunt versturen? Bij Facebook Dating is dat niet nodig. Je kunt een bericht versturen naar iedereen die je interesse wekt, ook al je nog niet gematcht bent.

Voor wie is het?

Jongeren vanaf 13 jaar mogen een account hebben op Facebook maar er geldt een andere leeftijd voor de datingfuncties. Facebook Dating is alleen beschikbaar voor gebruikers ouder dan 18 jaar. In de speech waarin de datingfuncties aangekondigd werden was Mark Zuckerberg duidelijk waar de datingservice voor bedoeld is: “This is going to be for building real long-term relationships, not hookups.” Hoewel het misschien met een knipoog gezegd werd is het een hint naar de verwachte doelgroep.

De gemiddelde leeftijd van de Facebook gebruiker blijft stijgen en zoals iedereen weet verandert dat ook de relatiewensen1. Hoe ouder de gebruikers, hoe meer men op zoek is naar een serieuze relatie. Facebook Dating zal zich als gevolg hiervan richten op serieuze relaties, vooral onder ouderen.

Niet voor hook-ups

Facebook Dating is hierdoor helemaal niet zo geschikt voor hook-ups. De hook-up cultuur vraagt om een bepaalde mate van anonimiteit. Vluchtige sekscontacten worden vaak relatief anoniem gedaan, zoals bij Tinder het geval is. Deze anonimiteit is bij Facebook verre van ideaal aangezien de naam- en achternaam van elke gebruiker bekend is en ook de gemeenschappelijke vrienden.

Geen volledige anonimiteit

Gelukkig worden in eerste instantie alleen je voornaam en leeftijd overgenomen van je Facebook-profiel. Andere Facebook leden krijgen hierdoor niet meteen toegang tot alle informatie die je op je “normale” profiel deelt waardoor je een zekere mate van privacy geniet.

Waarom veel mensen nog steeds kiezen voor traditionele datingsites is niet omdat hier de meeste singles te vinden zijn. Een groot deel kiest voor deze datingsites voor de relatieve anonimiteit. Op deze datingsites schrijven de gebruikers persoonlijke verhalen, deelt men persoonlijke informatie en stelt men zichzelf open voor andere gebruikers. Wat je deelt op Facebook gaat veel verder dan wat de gemiddelde gebruiker van Tinder deelt. Wil je echt dat iedereen je functie, woonplaats, werkverleden en familierelaties kan inzien voordat je ook maar een woord hebt gewisseld?

Een dating app verbindt je met vreemden. Het doel is om één of meerdere van deze vreemdelingen te leren kennen zodat ze geen vreemde meer zijn maar een vriend, kennis of liefde. Van alle personen die je tegenkomt op de dating app spreek je er maar een aantal en zelfs dan verwatert het kortstondige contact met velen. Wil je dat al deze vreemden alles over je te weten komen?

dating on facebook 2

Hoe zit het met de privacy?

Daten op Facebook brengt een aantal zorgen over privacy met zich mee. Onlangs was er het grote Cambridge Analytica schandaal dat aantoonde hoeveel informatie er gedeeld kan worden met derde partijen2. Het databedrijf dat gekoppeld wordt aan president Donald Trump kreeg toegang tot de persoonlijke informatie van meer dan 87 miljoen gebruikers3.

Het is dan ook maar de vraag of je privacy niet geschonden wordt wanneer je de datingsectie probeert. Tijdens de presentatie van de nieuwe datingfunctie gaf CEO Mark Zuckerberg aan dat Facebook Dating ontwikkeld is met privacy en veiligheid in het achterhoofd. Het is echter nog onbekend welke maatregelen het sociale netwerk neemt.

In vergelijking met de andere dating apps zijn er veel meer zorgen over de privacy bij Facebook Dating. Vooral omdat singles aantoonbaar meer persoonlijke gegevens delen tijdens het daten krijgt Facebook nog meer data tot haar beschikking. Facebook beschikt al over een gigantische berg persoonlijke informatie en Facebook Dating kan deze berg snel laten groeien. Voor Facebook en bovendien de aandeelhouders zijn de gebruikers van het netwerk niet alleen mensen maar ook het product dat verkocht wordt aan adverteerders.

Zijn je gegevens veilig?

Facebook geeft zelf aan dat dezelfde veiligheidsprotocollen en maatregelen gelden voor datingfuncties als voor het gehele social media netwerk. De vraag is echter of dit voldoende is. Als we iets geleerd hebben van het verleden dan is het enige dat we weten over deze maatregelen dat er nog aan gewerkt mag worden. Als een databedrijf zonder medeweten van Facebook de gegevens van miljoenen gebruikers kan misbruiken voor politiek gewin dan kun je je afvragen of je daar aan wilt meewerken.

Het is ook niet duidelijk of adverteerders de beschikking zullen krijgen over je datinggebruik binnen de app. Voor je het weet word je dagelijks geconfronteerd met advertenties over seksspeeltjes wanneer je in een gesprek een grapje maakt over een dildo. Wie weet worden je seksuele voorkeuren wel gebruikt in politieke advertenties.

dating on facebook 3

Concurrent van?

Facebook Dating neemt het niet op tegen Tinder maar zal zich vooral richten op dezelfde doelgroep als Parship en Lexa maar ook datingsites die zich richten op ouderen. Oudere singles hebben het niet zo op de swipe-apps voor jongeren en laat nu juist dit de doelgroep waar Facebook nog steeds groei ziet. De rivalen van Facebook Dating hebben het nieuws met paniek aangehoord, hoewel ze het allen ontkennen. Niet alleen is er het grote Match Group dat zich ongetwijfeld afvraagt wat er van het huidige ledenbestand overblijft na de introductie van Facebook Dating, maar geldt dit ook voor lokale datingsites zoals Lexa. Welke impact Facebook Dating zal hebben op het gebruik van deze datingsites zal de tijd moeten leren.

Anders dan Tinder..

Op het eerste gezicht zou je denken dat Facebook Dating een directe concurrent van Tinder gaat worden maar de werkwijze is volledig anders. De manier waarop de datingfunctie werkt wijkt af van het veegmodel dat door Tinder is gepopulariseerd. De social media gigant wil er geen speed dating sessie van maken zoals dat gebeurt bij de swipe-apps.

Bij Facebook is er meer diepgang in de persoonlijkheid. Er worden vragen aan je gesteld die je kunt beantwoorden om je matches meer over je te weten laten komen. De gesprekken worden gestart op basis van gedeelde interesses of gebaseerd op de informatie in het profiel.

Wat Facebook Dating vooral onderscheidt van andere apps is de integratie met Groepen en Evenementen. Zo stelt Facebook matches voor in de Facebook-groepen waarin je actief bent. Als je bijvoorbeeld in een groep voor vliegtuigspotters dan kunnen leden van deze groep aan je voorgesteld worden. Tenminste, als deze zich ook voor Facebook Dating aangemeld hebben.

Hetzelfde geldt voor Evenementen. Als je hebt aangegeven geïnteresseerd te zijn voor een evenement of er al zeker naartoe gaat dan kunnen leden die er ook naartoe gaan aan je voorgesteld worden. Op deze manier kan Facebook Dating gebruikers aanmoedigen om elkaar in het openbaar te ontmoeten.

In-app doorgebrachte tijd

Onder oudere gebruikers ziet Facebook nog steeds een indrukwekkende groei in het aantal nieuwe leden. Waar jongere gebruikers steeds vaker Facebook verlaten voor Instagram en Snapchat zal Facebook er alles aan doen om de oudere gebruikers vast te houden. In dit opzicht zal de datingservice er voor dienen om deze groep meer tijd binnen de app door te laten brengen.

De tijd die de gebruikers in de app besteden is namelijk een stukje informatie dat veel vertelt over de groei en het gebruik van Facebook. Begin dit jaar liet Facebook weten dat de in-app doorgebrachte tijd met 50 miljoen uren per dag gedaald was. Eerder werd gedacht dat deze doorgebrachte tijd in de app vergroot kon worden door het aanbieden van meer video’s maar dit heeft niet tot het gewenste effect geleid.

Wanneer is de release?

De onthulling van de datingfeatures vond plaats tijdens de Facebook F8 ontwikkellaarsconferentie4. Dit was nog geen officiële aankondiging maar een melding dat Facebook eraan werkt. De testfase is zelfs nog niet eens achter de rug. Facebook heeft aangegeven dat het in 2018 de datingdienst gaat testen. Dit betekent dat het nog wel een tijdje kan duren voordat Facebook Dating voor het grote publiek beschikbaar is. Het eerste land dat Facebook mag testen is Colombia dat op 20 september toegang kreeg tot de datingfuncties.

Terug naar waar het begon

Voor Zuckerberg is de aangekondigde datingfunctie een terugkeer naar de roots. Voor Facebook ontwikkeld de huidige leider van het sociale netwerk namelijk een andere website, genaamd FaceMash. Zuckerberg schreef de software voor de website toen hij zich in het tweede jaar van zijn opleiding bevond. FaceMash was opgezet als een Hot Or Not kopie maar dan alleen voor Harvard studenten. Via de website kregen de bezoekers twee foto’s te zien van vrouwelijke studenten om vervolgens te bepalen wie het knapst was en wie niet.

De website werd al snel ontdekt door Harvard medewerkers die de website kort na de livegang lieten sluiten. Zuckerberg werd kort daarna door de universiteit beschuldigd van het overtreden van auteursrechtwetten, de beveiliging van de campus en het schenden van de privacy van zijn medestudenten. Uiteindelijk werden de aanklachten ingetrokken en werd de verbanning van de prestigieuze school voorkomen. Of Zuckerberg nu wel succesvol zal zijn met het opzetten van een datingsite zal moeten blijken als Facebook Dating live gaat.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating apps

Eén reactie

 1. Mia

  28 december 2020 at 02:18

  Ik vraag mij af, als je op de Facebook dating app bent of je tegelijkertijd ook online bent op Facebook messenger?

  Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

‘Relaties leiden tot lager zelfbeeld, minder tevredenheid en meer depressies’

Relaties maken gelukkig, toch? Nou, niet helemaal, suggereert nieuw onderzoek. De ‘happily…