De geheime technieken van een succesvolle relatie, volgens 1100 onderzoeken

Michael Slender
Door Michael Slender
12 minuten leestijd

Hoe kan het dat sommige relaties al na de eerste weken stranden, terwijl andere relaties duren tot dood hen scheidt? We weten dat er geen perfecte formule is maar toch moet er iets zijn wat een relatie laat slagen. Wat is dit geheime ingrediënt dat niet mag ontbreken in een succesvolle relatie?

Honderden of zelfs duizenden wetenschappers van verschillende academische disciplines hebben in de loop der jaren de relaties tussen mensen onderzocht.1 Veel van deze onderzoeken richten zich op de negatieve kanten van een relatie. Van de redenen waarom mensen uit elkaar gaan tot de verschillen tussen mannen en vrouwen; een groot deel van de tijd wordt gespendeerd aan het voorspellen waarom iets niet werkt.

Het geheime ingrediënt

Een professor met de naam Ogolsky, universitair docent aan de Universiteit van Illinois, deed het andersom. Hij heeft zijn carrière toegewijd aan het begrijpen van de positieve kanten van relaties. Wat is het geheime ingrediënt dat ervoor zorgt dat mensen voor altijd bij elkaar blijven? Om achter het antwoord te komen analyseerde Ogolsky meer dan 1.100 onderzoeken.2

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Hij bekeek alle vanaf 1950 gepubliceerde onderzoeken die enigszins gerelateerd zijn aan de relaties tussen mensen. Tijdens deze grondige analyse identificeerde hij samen met zijn team de meest gebruikte strategieën en technieken die stellen gebruiken om bij elkaar te blijven.

Twee kritieke technieken

Het kostte Ogolsky en zijn team meer dan twee jaar, maar dit leverde wel waardevolle informatie op. De wetenschappers kwamen erachter dat mensen in succesvolle relaties verschillende technieken gebruiken. Deze twee technieken maken het verschil tussen korte en lange relaties, zo laat het onderzoek zien. De geheime technieken en strategieën die onmisbaar zijn in succesvolle relaties? Mensen in succesvolle relaties gebruiken technieken om een breuk te voorkomen, maar ook technieken die de relatie verbeteren.

Breuk voorkomen

Ten eerste gebruiken de mensen in succesvolle relaties technieken die een breuk voorkomen. Dit doen ze individueel maar ook als stel. Zo kan één van de twee iets doen om een relatiebreuk te vermijden, maar ook is het mogelijk dat beiden het samen proberen te voorkomen.3

Verbeteren van de relatie

De relatie verbeteren is de tweede techniek die van invloed is op het succes van de relatie. Dit kunnen wederom zowel individuele of gezamenlijke pogingen zijn om de liefde gezond te houden.

De ene techniek is ervoor bedoeld om de relatie te behouden, de andere techniek om de relatie te verbeteren. Het resultaat is een relatie die niet stukloopt, omdat één van de twee of beiden eraan blijven werken. Dat doen ze met verschillende strategieën:

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Wat individuelen doen om een breuk voorkomen

1. De partner en relatie idealiseren

Mensen in een relatie zien hun partner of relatie als beter dan het in werkelijkheid is. Ze idealiseren de relatie of partner. Ze geloven dat hun relatie speciaal is en hebben de illusie dat het om een bovengemiddeld gelukkige relatie gaat. Als het om de partner gaat dan is deze knapper, leuker of aantrekkelijker. Je kunt bijvoorbeeld tegen je vriend(inn)en zeggen dat je partner de aantrekkelijkste man/vrouw ter wereld is, terwijl er veel meer aantrekkelijke mensen zijn.

2. De alternatieven negeren

Wanneer mensen een relatie hebben, geven ze vaak geen of weinig aandacht aan andere potentiële partners. Sommige mensen maakt zichzelf wijs dat andere mensen lelijker zijn dan de partner, anderen proberen de interesse in anderen uit te schakelen. Het negeren van de alternatieven helpt om een breuk te voorkomen.

3. Het gedrag van de partner positief interpreteren

Sommige mensen zien het altijd van de zonnige kant als de partner iets verkeerd doet. Het was onbedoeld, niet gemeend, een grapje of voor het hogere doel; het gedrag wordt positiever beoordeeld. Partners krijgen vaker het voordeel van de twijfel, zodat de kans op een breuk kleiner is. Is je partner vreemdgegaan? Dan kun je het bijvoorbeeld op twee manieren beoordelen:

  • “Hij is een klootzak en ik wil hem nooit meer zien. Een vos verliest zijn streken niet, hij zal het weer doen.”
  • “Hij heeft een fout gemaakt, dat beseft hij. Het was eenmalig.”

Welke interpretatie heeft de grootste kans om de relatie te laten slagen? De manier waarop je je partner’s gedrag beoordeelt is van invloed op het succes van de relatie.

man vrouw praten

Wat stellen doen om een breuk te voorkomen

4. Conflicten vermijden

Stellen die samen willen blijven, vinden een manier om hun geschillen en meningsverschillen op te lossen. Of dat nu lukt door een compromis te sluiten, de ander tegemoet te komen of zich te verontschuldigen. Als je conflicten niet uit de weg gaat of weigert om tot een oplossing te komen heb je minder kans om bij elkaar te blijven.

5. Vergeven

Om een relatie succesvol te laten zijn is het nodig om elkaar te kunnen vergeven. Dit is het standaard recept voor de meeste scripts van romantische komedies, maar het heeft een wetenschappelijke benadering. Relaties waarin je elkaar kunt vergeven zijn sterker en hebben een grotere kans op een gedeelde toekomst.

6. Opofferen

Een relatie voor het leven betekent dat je bereid moet zijn om iets op te offeren. Je ziet af van eigenbelang en activiteiten; je offert je op voor je partner. Dit is een belangrijk aspect in het onderhouden van een relatie. Volgens Ogolsky moet het wel van beide kanten komen, een balans is nodig om het te laten werken.

7. Elkaar helpen

Als je elkaar veelvuldig helpt dan leidt dit tot onderlinge afhankelijkheid. Je bent op elkaar aangewezen, wat door de wetenschappers ‘faciliteren’ wordt genoemd. Je kunt je partner bijvoorbeeld helpen bij het maken van plannen, taken voltooien of doelen bereiken.

8. Elkaars stress verlichten

Een massage na een lange werkdag: het is niet alleen goed voor de spieren maar ook voor het verminderen van de stress. Dat hebben we allemaal nogal veel tegenwoordig en dat is niet voordelig voor de relatie. Financiële problemen, werkloosheid of ruzies in de familie. Elkaars stress verminderen is een beproefde techniek om het langer met elkaar uit te kunnen houden.

Wat individuelen doen om de relatie te verbeteren

9. Bidden voor je partner

Het is misschien niet meteen iets waar je aan denkt maar verschillende onderzoeken tonen aan dat bidden voor je partner de relatie kan helpen. Naast de bovennatuurlijke verklaring dat bidden helpt kan een gebed op dezelfde manier als mindfulness werken, of je helpen om met je volledige aandacht na te denken over je partner.

10. Denken in wij-vorm

Wat het beste voor jou is, hoeft nog niet het beste voor de relatie te zijn. Mensen die uitgaan van de relatie en niet van zichzelf houden het langer vol. Volgens Ogolsky is het besteden van tijd aan je relatie, zoals aan je partner denken of herinneringen ophalen, al een teken dat de relatie succesvol kan zijn op de lange termijn.

11. Vrijgevig zijn

De vaatwasser uitpakken als je partner nog ligt te slapen, de ramen lappen als je partner werkt; alle kleine dingen die je voor je partner doet helpen de relatie. Je hoeft geen cadeau te kopen om vrijgevig te zijn; het is “elke willekeurige daad van vriendelijkheid jegens je partner”, zegt Ogolsky.

12. Dankbaarheid tonen

Word je weer getrakteerd op een heerlijke maaltijd nadat je thuiskomt van je werk? Het is makkelijk om het voor lief te nemen als dit je standaard routine is. Maar het helpt de relatie als je je dankbaarheid toont; voor de relatie en voor je partner.

betere beoordeling

Wat stellen doen om de relatie te verbeteren

13. Samen leuke dingen doen

Een leuke tijd met je partner helpt de relatie. Het komt niet als een verrassing, maar leuke dingen met elkaar doen is broodnodig als je je relatie wilt laten slagen. Het helpt om de communicatie te verbeteren, rollen te definiëren en de tevredenheid in de relatie te vergroten.

14. Praten over de relatie

Stellen die op magische wijze al vele jaren bij elkaar zijn praten veel met elkaar over de relatie. Ze reflecteren periodiek op de staat van de relatie en hoe het gaat. Ze bespreken waar ze denken dat ze zijn, waar ze naartoe gaan en wat hun problemen zijn.

15. Tijd voor elkaar maken

Vrijuit met elkaar praten is meestal niet genoeg. Het gaat erom dat er met aandacht gesproken wordt. Je maakt tijd vrij om elkaar aandacht te geven. Wanneer je thuiskomt van je werk eet je bijvoorbeeld niet alleen op de bank, maar wacht je op elkaar zodat je samen kunt eten.

16. Humor gebruiken

Mensen die op de juiste manier grappig zijn, kunnen hun relatie in stand houden. Het gaat om de humor die je inzet om de stress te verminderen, of de stressvolle situatie te verlichten door het met een grapje te benaderen. Dit helpt om de relatie te laten slagen, omdat het voordelig is voor beiden in de relatie.

17. Open communiceren

Stellen die gelukkig zin zorgen er iedere dag voor dat er geen belemmeringen voor elkaar zijn. Dit betekent dat ze positief zijn naar elkaar toe, open zijn, elkaar zekerheid bieden en ook het werk in het huishouden verdelen of het samen doen.

Dit zijn de 17 strategieën en technieken die in een analyse van meer dan 1.100 onderzoeken naar voren kwamen. Het is misschien geen complete handleiding van een gelukkige relatie maar het geeft je wel een idee van wat je kunt veranderen in je eigen relatie. Geen enkele relatie is hetzelfde, maar als het voor de mensen in meer dan duizend onderzoeken heeft gewerkt, dan werkt het misschien ook voor jou.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie