28 kenmerken van een goede, gezonde en gelukkige relatie

Jay
Door Jay
19 minuten leestijd

De eerste maanden ben je helemaal hoteldebotel en zie je alles door een gekleurde bril. Het zorgt er zelfs voor dat je bij de dag leeft en alles wel goed vindt. Na een tijd kom je weer met beiden benen op de grond en begint het omschakelen: je begint na te denken over de toekomst. En dat is in dit geval een toekomst die je eventueel wilt delen met je huidige partner.

Je vraagt je daarom af of jullie echt op de goede weg zijn en of er sprake is van een goede, gezonde, en gelukkige relatie. Toch zullen er ook mensen zijn voor wie die vraag alleen al voor een hoop stress zorgt. Daarom helpen we je graag met de 28 kenmerken van een goede relatie. Dan weet jij in elk geval of je nu op de goede weg bent… of niet.

Wanneer spreek je van een goede relatie?

Een goede relatie: wat is dat eigenlijk? Mensen spiegelen zich vaak af tegen andere mensen en daardoor is het moeilijk om te oordelen of ze zelf nu in een goede relatie zitten of niet. Adviezen van andere mensen kunnen echter voor vraagtekens zorgen, want dat perfecte plaatje waar je beste vriend of vriendin over vertelde, daar herken jij helemaal niet in jouw eigen thuissituatie.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Probeer je niet teveel te laten leiden door verhalen van anderen of het ideaalbeeld. Elke relatie is anders. Wat voor de één een gelukkige en gezonde relatie is, wordt door de ander als een uitzichtloze en saaie relatie bestempeld.

28 kenmerken

Laten we in elk geval over één ding duidelijk zijn: een goede start betekent een goede relatie. Als je al vanaf het eerste moment met elkaar overhoop ligt, dan ziet de toekomst er somber uit. Natuurlijk kan er worden gekibbeld over dagelijkse dingetjes, maar als de fundamentele normen en waarden botsen, dan zou het wel eens lastig kunnen worden. Daarop aansluitend zijn er nog allerlei andere kenmerken van een goede relatie. Omdat die zich op talloze manieren kunnen uiten bespreken we er 28 met je:

1. Samen plezier

Hij ligt wat voor de hand, maar hij klopt als een bus: plezier hebben met z’n tweetjes betekent dat jullie graag samen zijn. We hebben het in dit geval dan vooral over plezier in de kleine dingetjes in het leven. Dat betekent veel lachen en veel lol. Mensen die samen plezier hebben, blijven samen.

2. Gericht op de toekomst

In het begin laat je het even varen, maar er komt toch een moment dat jullie gaan praten over ‘jullie’ toekomst samen. Als dat iets is wat regelmatig en op een natuurlijke manier terugkomt in jullie gesprekken, dan is dat een teken dat jullie samen de toekomst tegemoet willen gaan.

3. Er goed uit willen zien: voor elkaar

We kennen allemaal de verhalen dat één of beide partners in een sleur komen te zitten. Terwijl je partner eerst nog zo de stinkende best deed om indruk te maken, worden de kantjes er nu vanaf gelopen. Zorg dat jullie niet op dit punt belanden, maar dat jullie er beide nog even goed uit willen zien als tijdens de allereerste date. Juist, élkaar willen imponeren.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

4. Eigen taaltje

Op een dag zegt je partner tegen je “Tot vanavond, tijgertje” terwijl daarna de deur wordt dicht gedaan. Je kijkt op van het moment en krijgt daarna een brede glimlach op je gezicht. Dat komt omdat dit soort zoetsappige taalgebruik een teken van intimiteit is. En zolang dat taaltje en de koosnaampjes nog altijd worden gebruikt door jullie twee is er nog altijd sprake van intimiteit.

5. Beide fit en gezond willen blijven

Een gezonde relatie betekent in elk opzicht gezond blijven. Een belangrijke stap daarbij is om je eigen en elkaars gezondheid serieus te nemen. Zo gaan jullie beiden naar de sportschool, fietsen jullie regelmatig, of doe jullie aan hardlopen. De McDonald’s vermijden jullie nog even vaak als in het begin van de relatie en de frituurpan laten jullie ook nog altijd staan.

6. Onvoorwaardelijk vertrouwen

Vertrouwen in elkaar is het geval van een hele reeks aan handelingen die aantonen dat jullie elkaar kunnen vertrouwen. Je kunt je inleven in elkaars persoonlijke situatie, moedigt je partner aan wanneer het even niet gaat, en biedt altijd een luisterend oor. En vice versa. Als gevolg van dat wederzijdse vertrouwen, voel je je veilig. Zowel lichamelijk als emotioneel.

7. Jullie missen elkaar nog steeds

Heb je wel eens een week zonder je partner doorgebracht? Zo ja: als je terugdenkt aan die week, was er sprake van een hoop gemis? Vaak merken we pas hoe erg we iemands gezelschap waarderen als je niet met diegene bent. En als je jouw partner weer ziet dan sprankelt er weer iets: het zijn op dit soort momenten dat de liefde weer naar boven komt.

8. Begrip voor elkaars individualiteit

In elke relatie zijn er compromissen, maar dat houdt niet in dat je jouw leven compleet moet veranderen. Het is belangrijk dat je jezelf kunt blijven zijn en jouw dingetjes kunt blijven doen. Heb respect voor elkaars individualiteit en gun elkaar de ruimte. Jullie zouden elkaar moeten aanmoedigen om genoeg tijd aan jullie zelf en jullie eigen interesses te besteden.

9. En toch gezamenlijke levensdoelen

Dat betekent echter niet dat jullie niet naar gezamenlijke doelen kunnen streven. Er moet aandacht en toewijding zijn in de relatie om samen doelen te willen bereiken. Die kunnen uiteenlopend zijn, maar staan in veel gevallen wel voor de grotere dingen in het leven. Denk aan samen op reis gaan, een huis kopen, trouwen, en misschien zelfs wel kinderen krijgen.

10. Jullie best willen doen voor elkaar

In een relatie die gezond is, weten jullie alle twee als geen ander wat de ander nodig heeft. Dat betekent echter ook dat het niet zo mag zijn dat één van jullie de persoonlijke behoeften helemaal wegcijfert en steeds maar voor de ander aan het werk is. Egoïsme is nergens goed voor en eenzijdige relaties hebben geen toekomst. Vooral niet in een relatie die juist vergt dat jullie jullie best doen voor elkaar.

connectie band

11. Ondanks de verschillen, toch compromissen

Als je eerlijk bent, weet je dat je heel anders bent dan je partner. Als je de verschillen één op één naast elkaar zou leggen dan zou je wel eens eindeloos door kunnen gaan. En ondanks de verschillen zijn jullie (in een goede relatie) uitermate tevreden met elkaar. Waarom? Omdat je compromissen sluit met elkaar. Je weet precies wat wel en niet te doen.

12. Jullie kunnen elkaar vergeven

Dit is op papier misschien een stuk makkelijker dan in de praktijk, maar toch: het is belangrijk dat je elkaar kunt vergeven. Als je nog steeds vol wraakgevoelens zit over iets dat een paar weken geleden is gebeurd, dan is de basis niet goed. Praat met elkaar, praat het uit, en zorg voor een oplossing. Zorg ervoor dat de geschillen een plekje krijgen en vergeef.

13. Nieuwe dingen uitproberen

Wat je zoveel mogelijk moet zien te vermijden in de relatie? Dat de sleur erin trekt. Gelukkig is er een oplossing en wel door elkaar scherp te houden. Probeer nieuwe dingen uit en zorg ervoor dat er genoeg leven in de brouwerij zit. Je kunt hierbij aan van alles denken: die nieuwe bar in de stad uitproberen of een leuke citytrip naar een stad dat jullie beiden nog niet hebben bezocht. Bekijk ook onze lijst met leuke dingen om met je partner te doen.

14. Ken elkaars geheimen

Allebei hebben jullie voor deze relatie al genoeg meegemaakt in het leven. Dat zal hopelijk voor het grootste deel voor positieve herinneringen zorgen, maar misschien zijn er ook dingen gebeurd die minder prettig zijn. Hoe dan ook, jullie persoonlijke geschiedenis is niet uit te wissen. Dat betekent echter wel dat jullie open moeten zijn en geen geheimen voor elkaar hebben. Als je bepaalde dingen hebt die je kwijt moet, doe dat dan relatief vroeg in de relatie.

15. Attente kleinigheidjes

Om elkaar te begrijpen heb je een gezonde dosis inlevingsvermogen nodig. Dat betekent weer dat je weet wat de ander leuk vindt en kan waarderen. Als je partner thuiskomt na een lange werkdag zorg je er bijvoorbeeld voor dat het favoriete drankje al koud is gezet. Kortom, je hebt inmiddels al helemaal door wat de ander leuk vindt en bent bereid om daarin te helpen. Niet alleen als de ander daarom vraagt, maar gewoon vanuit jezelf, lekker attent.

16. Relatief weinig kleine irritaties

Logisch, het kan best vervelend zijn als je partner weer eens is vergeten om het bed op te maken. Of wat is het toch stuitend irritant om elke keer weer het ondergoed op de grond aan te treffen. Maar als je je de hele godganse dag irriteert aan dit soort kleine dingetjes, dan is er toch een klein probleem. In een sterke en gezonde relatie zijn er namelijk relatief weinig kleine irritaties.

17. Jullie werken ook aan een goed seksleven

Regelmatig vrijen is overigens heel wat anders dan op de automatische piloot met elkaar het bed in duiken. Ook de kwaliteit van de seks moet nog goed zijn, of dat zou in elk geval het streven moeten zijn. Zorg ervoor dat jullie het spannend houden door nieuwe dingen uit te proberen en te luisteren naar wat de ander lekker vindt. Niet lomp raggen en het licht uit.

18. Nog altijd verlangen

Als de relatie nog pril is, hoef je er niet zoveel voor te doen: er is continu verlangen naar elkaar. Maar naarmate de relatie vordert gaat dit er anders uit zien. In de slaapkamer wordt het wellicht wat eentonig en ook ben je blij als je even een weekend spendeert met vrienden. Maar toch, juist op dat soort momenten moet het verlangen ook weer naar boven komen.

19. Regelmatig met elkaar naar bed

Ook in dit geval moeten we even de eerste paar maanden wegdenken, die tellen voor het gemak niet mee. Hoe zit het vandaag de dag? Gaan jullie nog steeds vaak met elkaar naar bed? Of is de seksfrequentie alweer afgenomen naar één keer per maand? Regelmatige seks is belangrijk in de relatie, want in weinig situaties wordt het zo intiem als tijdens een vrijpartij.

20. Ruzie maken kan, maar niet voortdurend

Eigenlijk kan het niet eens zo heel veel kwaad om zo nu en dan bonzende ruzie te hebben. Je leert op deze manier elkaars grenzen kennen en er is ook sprake van een leerproces. Als het weer goed is gemaakt dan leer je elkaar misschien nog wel meer waarderen als voor de ruzie. Wat je echter wel moet voorkomen is dat er voortdurende, slepende ruzies zijn. De gezonde relatie waarin conflicten opgelost worden verandert anders snel in een ongezonde relatie.

kieskeurig hart

21. Jullie houden elkaar scherp

Eigenlijk hoopt niemand erin terecht te komen, maar toch gebeurt het nog veel te vaak: beide partners maken elkaar niet beter. Weer komen we dan in de spreekwoordelijke sleur terecht, waarbij het op de bank zitten voor de tv met een zak chips de dagelijkse realiteit is. Ook ben je een slechtere vriend of vriendin voor je eigen vrienden en dat terwijl je voor de relatie nog in de bloei van je leven zat. Herken je dit? Kappen dan. Houd elkaar scherp: of dat nou werkgerelateerd is, jullie fitheid betreft, of om die cursus gaat die je zo graag wilde doen.

22. Nog altijd even veel lachen

In een goede relatie overheerst de positiviteit. Dat betekent dat je net zo’n fijn gezelschap bent voor je partner als hij of zij voor jou. En wat hoort er bij een positieve stemming? Een hoop gelach. Oftewel: lachen om de meest onbenullige dingetjes, domme vragen of zelfs om die slechte grappen van je partner. Het maakt niet uit op welke manier: als er maar wordt gelachen.

23. Af en toe pauze

Een keer zonder elkaar op vakantie kan geen kwaad. Sterker nog, het kan zelfs heel gezond zijn voor de relatie. Soms is het even nodig om elkaar even een tijdje niet te zien. Niet omdat jullie elkaar niet kunnen uitstaan, maar vooral ook omdat jullie elkaar de ruimte moeten gunnen. De ruimte om alleen te zijn of met jullie eigen vrienden of vriendinnen te zijn. Elkaar een moment van pauze kunnen geven is een teken van sterkte en wederzijds begrip.

24. Samen plannen

Nee, laat dat notitieblok maar achterwege. Maar samen plannen betekent in elk geval dat de neuzen dezelfde kant op staan. Door samen op één lijn te zitten en daarover te praten houden jullie regelmaat in de relatie. Er moet immers continu toekomstmuziek zitten in jullie relatie. Denk aan dat gezellige uitstapje, die nieuwe auto, of die verre vakantiebestemming.

25. Schoonfamilie? Die kennen jullie door en door

Alhoewel, dat is misschien wat overdreven. Maar jullie hebben elkaar in elk geval al vaak genoeg ontmoet om te oordelen of jullie elkaar bevallen of niet. Als hij of zij je nooit aan de familie heeft voorgesteld, dan is dat natuurlijk een beetje raar. Je hoeft geen beste vrienden te worden met je schoonmoeder, maar laten we wel wezen: als je jouw schoonfamilie nog nooit hebt gezien, dan zou je jezelf moeten afvragen of jouw partner wel serieus is met jou.

26. Jullie respecteren elkaar

Respect werkt op allerlei manieren en werkt ook per geslacht heel anders. Natuurlijk moet een man soms worden verteld hoe woest aantrekkelijk en oersterk ‘ie wel niet is en uiteraard wil een vrouw ook continu worden gevlijd. Maar wat echt belangrijk is, is dat jullie elkaar respecteren als volwaardig partner. Elkaar respecteren betekent dat je elkaar serieus neemt en erkent hoe belangrijk de ander is in jouw leven. Het wederzijdse respect is essentieel in een gelukkige relatie.

27. Genoeg rust, genoeg steun

Mannen hebben er soms behoefte aan dat de vrouw haar mond houdt, terwijl vrouwen soms verlangen dat hun partner wat vaker de mond opendoet. Het is zaak om hier een balans in te vinden. Je moet je partner met rust laten wanneer die daar behoefte aan heeft en aanvoelen wanneer het moment daar is om juist in te stappen. Luister naar elkaar en begrijp elkaar.

28. Elkaar kunnen optrommelen

Tuurlijk, een man mag ook best een keer zelf z’n eigen overhemd strijken. En we weten allemaal dat de vrouw ook de stoel naar boven kan sjouwen. Het is prima als een man voor zichzelf kan zorgen en dat de vrouw sterk en onafhankelijk is. Maar uiteindelijk wil je de man kunnen optrommelen als er zware klusjes zijn, terwijl de vrouw kan worden ingeschakeld als er iets creatiefs moet gebeuren. Want ook dat is een goede en gezonde relatie.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie