Eenzijdige relatie? 22 tekenen dat het van één kant komt

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
12 minuten leestijd

Het komt van één kant. Dat is hoe jij denkt over je relatie. Het lijkt alsof jij altijd degene bent die inspanningen doet om contact te houden, om plannen te maken, om de relatie levendig te houden. Je stuurt berichtjes, plant romantische avonden, en dat is nog lang niet alles wat jij voor de relatie doet. Maar het voelt alsof het niet van beide kanten komt.

Je hebt geprobeerd de balans te herstellen, hebt gesprekken gevoerd en je gevoelens geuit. Maar steeds weer stuit je op een muur van onverschilligheid of afleiding. Het is alsof jullie op verschillende golflengtes zitten, die elk hun eigen weg gaan. Daarom vraag jij je af: heb ik een eenzijdige relatie?

Wat is een eenzijdige relatie?

Een eenzijdige relatie is de situatie waarin de inspanningen, investeringen en emoties in de relatie voornamelijk van één kant komen. De andere partij, oftewel je partner, doet weinig tot geen moeite om de relatie te onderhouden of te laten groeien. In zo’n relatie lijkt het alsof slechts één persoon actief betrokken is, jij dus, terwijl de andere partij passief of onverschillig is.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Zo’n situatie is zichtbaar op verschillende manieren, zoals dat er maar één persoon in de relatie is die initiatief neemt voor communicatie, plannen maakt voor dates of affectie toont. Als jij je in een eenzijdige relatie bevindt, kun je je vaak ongelukkig, genegeerd en onvoldaan voelen. Waarom je dit voelt? Omdat je het gevoel hebt dat je niet dezelfde mate van betrokkenheid en liefde van je partner ontvangt.

22 tekenen dat je relatie eenzijdig is

Twijfel je over de inzet van je partner en weet je niet of je voorgevoel klopt? We hebben allemaal wel eens van die momenten waarop de dingen in onze relatie een beetje vaag lijken, en de communicatie niet altijd even duidelijk is. Als jij het gevoel hebt dat jij de enige bent die moeite doet voor de relatie, dan zou het goed kunnen zijn dat je je in een eenzijdige relatie bevindt. Dit zijn de tekenen waaraan je kunt merken dat je in een eenzijdige relatie zit.

1. Je bent nooit degene die ‘neemt’

Een relatie is geven en nemen. Als je echter altijd degene bent die geeft en nooit neemt, dan kun je zelf wel nagaan dat dit niet ideaal is. Het is zelfs een teken dat je partner misschien niet hetzelfde voor jou voelt als andersom. Het kan natuurlijk ook dat je simpelweg een partner hebt die niet beseft dat een relatie geven en nemen is.

2. Je bent de enige die gevoelens toont

Je merkt dat je de enige bent die regelmatig ‘Ik hou van je’ zegt of genegenheid toont. Het lijkt alsof je partner emotioneel weinig laat zien of horen en niet in staat is om zijn of haar gevoelens te uiten.

3. Alle plannen komen altijd van jouw kant

Of het nu gaat om datenight-ideeën of vakantieplanning, het is altijd jouw creatieve brein dat aan het werk is. Je partner lijkt zich te verschuilen achter het gemak van jouw initiatief en laat zelden eigen ideeën zien. Je partner leunt op jou en dat kan een relatie eenzijdig maken.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

4. Je partner wil nergens over praten

Als je merkt dat je de enige bent die het over relatieproblemen wil hebben, dan is dit een teken waar je op moet letten. Iemand die er niets om geeft, wil het niet over deze zaken hebben – ze willen het liever negeren. Een relatie kost tijd en werk. Iemand die er niet om geeft, heeft er weinig voor over om het beter te maken.

5. Je staat niet op de eerste plaats

De eerste plaats is misschien wat overdreven, vooral als er kinderen in het spel zijn. Maar als je niet voelt dat je een prioriteit bent voor de ander, dan klopt er iets niet. Het is moeilijk om gelukkig te zijn in een relatie waarin je constant het gevoel hebt dat je partner andere zaken boven jou plaatst. Je verdient een plekje op de eerste rij van zijn of haar leven.

6. Je voelt je vaak ondergewaardeerd

Het gevoel van waardering is essentieel in een relatie. Als je je vaak onbelangrijk en ongewaardeerd voelt, is het tijd om na te denken over je relatie en wat je echt verdient. In een eenzijdige relatie ben jij degene die het meest doet voor relatie. Maar het ergste is nog wel dat het vaak niet eens gewaardeerd wordt.

7. Jij neemt altijd het initiatief voor gesprekken

Het lijkt erop dat jij altijd degene bent die het gesprek begint. Of het nu gaat om dagelijkse kletspraatjes na een dag werken of diepgaande discussies in de auto: jij start het gesprek. Soms voelt het misschien wel alsof je eenzaam aan de rand van een lege dansvloer staat, wachtend op een partner om de dans te beginnen. Maar je wordt nooit gevraagd.

8. Je voelt je vaak genegeerd of onbelangrijk

Soms lijkt het alsof je onzichtbaar bent voor je partner, alsof je een figurant bent in de film van zijn of haar leven. Je verlangt naar aandacht en erkenning, maar die blijven vaak uit. Het kan ook zijn dat je gevoelens vaak worden gebagatelliseerd.

9. Er is weinig tot geen interesse in jouw leven

Terwijl jij luistert naar de ups en downs van je partner, lijkt hij of zij weinig nieuwsgierigheid te tonen in jouw wereld. Jij luistert vooral, maar er wordt niet naar jou geluisterd. Het voelt alsof je dagelijkse avonturen en prestaties onopgemerkt blijven, wat je soms een gevoel van eenzaamheid geeft.

10. Je krijgt weinig positieve feedback of complimenten

Zijn complimenten en waardering schaars in jullie relatie? Je verlangt naar erkenning, maar dat blijft vaak uit, waardoor je je onvoldaan voelt. Dit kan het gevolg zijn van het feit dat je partner je inspanningen als vanzelfsprekend beschouwt en er nooit echt waardering voor toont.

11. Je voelt je emotioneel eenzaam in de relatie

Hoewel je fysiek bij je partner bent, lijkt er een emotionele afstand tussen jullie te zijn. Het is als twee schepen die in dezelfde richting varen, maar zonder enig contact met elkaar. Jullie varen dezelfde kant op, maar daar is dan ook alles mee gezegd.

12. Het voelt als eenrichtingsverkeer

Het voelt alsof je voortdurend aan het ploeteren bent om de relatie op de rails te houden, terwijl je partner lijkt te profiteren van jouw toewijding zonder veel terug te geven. Het is als een eenrichtingsverkeer waarbij jij vastzit in de verkeerde richting.

13. Je partner lijkt onverschillig tegenover jou

Het valt je op dat je partner vaak bezig is met andere dingen en weinig aandacht aan jou besteedt. Je voelt je soms als een bijzaak in zijn of haar drukke leven, en dat doet pijn. Het is tijd om te overwegen of je de liefde en zorg verdient die je nodig hebt.

14. Je partner negeert jouw berichten of oproepen

Je berichtjes en telefoontjes blijven regelmatig onbeantwoord? En geeft je dat een gevoel van verwaarlozing? Het zijn tekenen dat je relatie eenzijdig is.

15. Er zijn zelden verrassingen of spontane gebaren

Verrassingen en spontane acties houden de vonk levendig in een relatie. Maar als die vooral van jouw kant komen, mis je dat gevoel van opwinding en waardering.

16. Je voelt je vaak onbegrepen of niet gehoord

Wanneer je probeert je gevoelens en gedachten te delen, lijkt het alsof je tegen een muur praat. Je verlangt naar een partner die je niet alleen hoort, maar ook echt luistert. En niet alleen luistert, maar ook begrijpt wat er in je omgaat.

17. Conflicten worden genegeerd of vermeden

In plaats van conflicten aan te pakken en op te lossen, lijkt je partner ze liever te vermijden. Dit kan leiden tot onopgeloste problemen die zich opstapelen en uiteindelijk de relatie schaden.

18. Jouw behoeften en verlangens worden vaak genegeerd

Het lijkt erop dat wat jij nodig hebt en verlangt, niet altijd prioriteit heeft in de relatie. Het gaat er vooral om wat je partner wil of nodig heeft. Jouw behoeften en verlangens zijn bijzaak.

19. Je partner betrekt je zelden in belangrijke beslissingen

Belangrijke levensbeslissingen worden genomen zonder jouw inbreng of zelfs zonder je op de hoogte te stellen. Een nieuwe auto? Je partner koopt de auto zonder te overleggen. Een gezonde relatie betekent dat beide partners samenwerken en belangrijke keuzes delen.

20. Jij bent altijd degene die de compromissen sluit

In plaats van een gelijke verdeling van compromissen en oplossingen, merk je dat jij vaak degene bent die toegeeft. Je partner drukt zijn of haar zin altijd door.

21. Je maakt excuses voor je partner

Merk je dat je geregeld een excuses voor de ander door moet geven of zelfs verzinnen? Dit kan zijn omdat de ander zich niet naar behoren gedragen heeft of dat jullie niet zijn komen opdagen op een verjaardag. Wat de reden ook is, als je merkt dat je het vaak moet goedpraten voor de ander, dan is dit een waarschuwingsteken.

22. Je voelt je vaak gefrustreerd en ongelukkig in de relatie

Als je merkt dat je relatie je vaak gefrustreerd en ongelukkig maakt, is het belangrijk om te overwegen of het de moeite waard is om erin te blijven. Je verdient geluk en tevredenheid in je relatie. En dat is moeilijk te vinden in een eenzijdige relatie.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie