5 manieren om emotioneel afstand te nemen

Jay
Door Jay
9 minuten leestijd

Relaties kunnen je leven verrijken. Ze kunnen betekenis geven aan je leven en de reden zijn waarom je het beste uit jezelf wilt halen. Maar ze kunnen ook je leven verpesten en het slechtste in jezelf naar boven halen. Sommige relaties zijn niet plezierig: ze zijn zowel mentaal als fysiek uitputtend.

Hoewel relaties je kunnen helpen om een gezonder leven te leiden, is het loslaten van een relatie soms de beste manier om voor je geestelijke gezondheid en welzijn te zorgen. Soms is afstand nemen de beste keuze.

Heb je voortdurend ruzie en conflicten die onoplosbaar zijn? Trek je partner je steeds verder naar beneden? En maakt diegene misschien ook wel misbruik van je goedheid? Dit zijn slechts enkele van de vele redenen waarom je zou kunnen overwegen om emotioneel afstand te nemen. We vertellen je er meer over.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Wat is emotionele afstand?

Emotionele distantiëring, of emotionele afstandelijkheid, betekent dat je emotioneel niet meer bij iemand betrokken wilt zijn. Daarom neem je op dat gebied afstand van die persoon. Emotioneel afstand nemen kan tijdelijk zijn, als reactie op een stressvolle of onaangename situatie, of aanhoudend, bijvoorbeeld als je geleidelijk uit een relatie wilt stappen.

Voor sommige mensen groeit de emotionele afstand gaandeweg in een relatie. Voor anderen is het een bewust keuze om emotioneel afstand te nemen en zo dingen, ervaringen, of zelfs personen los te laten. Daarvoor moet wel de knop worden omgezet. Ook verschilt de mate van afstand nemen per persoon, want elke emotionele connectie is anders.

Waarom zou je afstand nemen?

Emotioneel afstand nemen gebeurt in de eerste plaats om jezelf te beschermen. Het betekent niet dat je een ander in de steek wilt laten of dat je niet meer om diegene geeft. Het betekent dat je een stap terug doet uit de relatie om na te denken hoe de relatie jou en je geestelijke gezondheid beïnvloedt. Emotioneel afstand nemen is bijvoorbeeld in deze situaties te overwegen:

  • Je probeert je partner te ‘redden’.
  • Je bent de hele dag bezig met je partner.
  • Je bent obsessief bezig met controleren.
  • Je partner heeft te veel invloed op je keuzes.
  • Je wordt slecht behandeld.

Emotioneel afstand nemen kan je de ruimte geven die je nodig hebt om voor jezelf te zorgen. Je kunt de ruimte nodig hebben om je eigen identiteit te behouden of om jezelf te beschermen voor de negatieve invloed die de ander op je heeft.

Het creëren van wat ruimte tussen jezelf en je partner betekent overigens niet altijd dat je nooit meer met diegene wilt praten. Soms kan het zijn dat je simpelweg wat tijd nodig hebt om na te denken of om een situatie opnieuw te beoordelen. Wat je reden ook mag zijn om emotioneel afstand te willen nemen, we gaan het hebben over een aantal effectieve manieren om elkaar wat meer ruimte te geven. Al is dat wel een flinke uitdaging.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

5 manieren om emotioneel afstand te nemen

Emotioneel afstand nemen is niet makkelijk, omdat het nu eenmaal de emoties betreft en niet de rationaliteit. Emoties zijn voor de meeste mensen een automatisch proces, hoewel er wel degelijk zoiets is als ‘de emoties onder controle houden’. Dat is ook nu het geval. Want je moet de emoties in bedwang kunnen houden om emotioneel afstand te kunnen nemen.

1. Herken waardoor je je gehecht voelt

Zoals bij alle nuttige veranderingen in het leven, is deze eerste stap vooral bedoeld om jezelf te leren kennen. Neem even de tijd om alle dingen te herkennen waardoor jij je aan jouw partner gehecht voelt. Vergelijk vervolgens hoe dit in verhouding staat ​​​​met jouw drang om de emotionele verbinding juist te verbreken met de ander. Wat moet je veranderen? Wat kun je doen om de emotionele band níet te onderhouden? Oftewel: hoe zorg je ervoor dat je er minder om geeft?

Wanneer we ons in een moeilijke situatie bevinden, vooral eentje waarin we drastische maatregelen moeten nemen, helpt het doorgaans om simpelweg te onthouden wat ons daar in de eerste plaats heeft gebracht. De reden waarom je zoveel om diegene geeft, is ook datgene waaraan je het eerst moet denken als je afstand wilt nemen. Voel je je zo gehecht aan je partner omdat je 24/7 in elkaars bijzijn bent? Dan is dat het eerste wat je zou kunnen verminderen.

2. Begrijp hoeveel ruimte je nodig hebt

Soms hebben we gewoon even wat meer tijd en ruimte nodig om ons emotioneel los te maken en rationele beslissingen te nemen. Als dit bij jou het geval is, wil je de persoon waarschijnlijk nog niet helemaal uit je leven verwijderen. Je moet daarom voorzichtig nadenken over de grenzen die je stelt bij het afstand nemen. Hoeveel afstand verlang je eigenlijk?

Misschien wil je wel emotioneel afstand nemen van iemand die je nog niet zolang kent. In dat geval is het ontvolgen van de sociale media-accounts natuurlijk een stuk minder drastisch dan het opzeggen van een gezamenlijke bankrekening. Enfin, het hangt per relatie, per situatie af hoeveel ruimte je nodig hebt, en wat daar de consequenties van zijn.

3. Wees praktisch

Zouden we niet allemaal willen dat we soms een soort van schakelaar in ons hadden die onze emoties uitschakelde? Helaas moet je er zelf zoveel mogelijk voor zorgen dat je praktisch denkt in plaats van emotioneel. Een deel van het zo praktisch mogelijk omgaan met onze gevoelens is begrijpen dat deze dingen tijd kosten, afhankelijk van hoe gehecht je eraan was. Wees dus realistisch over je verwachtingen en de acties die daarmee samenhangen.

Sla jezelf niet voor je hoofd als je toch merkt dat je aan iemand denkt of herinneringen ophaalt, terwijl je jezelf nog zo hebt wijsgemaakt dat niet te zullen doen. Het is normaal, want je bent ook maar een mens. Probeer echter langzaamaan toe te werken naar de praktische consequenties en zo je emotionele gedachten te beperken.

4. Stel grenzen

Emotioneel afstand nemen betekent dat er grenzen gesteld moeten worden. Grenzen stellen je namelijk in staat om je relatie opnieuw te definiëren, terwijl je je emotioneel van hen losmaakt. Laat de ander niet te veel van jouw emoties opeisen. En als je merkt dat de ander toch weer te dichtbij komt, dan kun je zelf meer afstand nemen of je grenzen wederom aangeven bij de ander.

Als je bijvoorbeeld afspraken maakt om elkaar voor een bepaalde tijd niet te zien, houd je daar dan aan. Of als je de grens hebt bepaald om het niet over elkaars leven te hebben, houd je daar dan ook aan. Dit vergt veel zelfdiscipline, maar het is het uiteindelijk waard. Je zult merken dat het gaandeweg steeds makkelijker is om afstand te nemen, juist door dit soort grenzen te stellen.

5. Verbreek de communicatie

Constante communicatie met iemand is hoe banden worden gecreëerd. Dat gebeurt als kleine kinderen al met jeugdvrienden en op latere leeftijd met medestudenten of collega’s waarmee je een band opbouwt. Hetzelfde gebeurt in een relatie. Je komt op een gegeven moment zoveel over de ander te weten en zijn of haar dagelijkse leven dat het haast onmogelijk wordt om een ​​dag zonder iets van ze te horen.

Niet communiceren zorgt ervoor dat je effectief afstand neemt. Dit is wel een hele lastige en een vrij abrupte beslissing, omdat je ineens volledig stopt met de communicatie. Zie het dan ook cold turkey stoppen met sigaretten. Of je het volhoudt of dat je een terugval krijgt, hangt dan vooral af van je vastberadenheid.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie