8 dingen die je moet doen als iemand je slecht behandelt in een relatie

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
7 minuten leestijd

Als iemand je slecht behandelt in een relatie, kan dit alles verwoesten. Van je zelfvertrouwen, zelfrespect tot je relaties met anderen en je werk. Het is niet goed voor je geestelijke gezondheid en als het herhaaldelijk gebeurt, kan het langzaam overgaan in lichamelijke klachten. Behandelt jou partner je slecht? Dan is het hoog tijd om actie te ondernemen.

Je verdient het niet om in een relatie te zitten waarin je slecht wordt behandeld. Niemand verdient dat, ook jij niet. Een relatie zou je gelukkig, zelfverzekerd en veilig moet laten voelen.

8 dingen die je moet doen

Behandelt je partner je slecht? Dan is het wellicht tijd om tijdelijk uit elkaar te gaan of om de relatie definitief te verbreken. Je verdient namelijk een partner die je geweldig behandelt. Dit zijn 8 dingen die je moet doen als iemand je slecht behandelt in een relatie.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

1. Stel jezelf de vraag: “Waarom laat ik mijn partner me slecht behandelen?”

De meeste mensen stellen zichzelf de vraag “Waarom behandelt mijn partner me slecht?”. Maar dit is niet de vraag die je jezelf moet stellen. In plaats daarvan is het belangrijk om te bepalen waarom je dit laat gebeuren. Waarom laat je je slecht behandelen?

Een laag zelfbeeld en onzekerheid zijn vaak de veel voorkomende redenen. Proberen om het goede in iedereen te zien, resulteert ook vaak in het verontschuldigen voor andermans fouten. Of misschien heb je een verkeerd beeld van hoe een relatie eruit zou moeten zien.

2. Communiceer je gevoelens

Het is belangrijk om je gevoelens met je partner te communiceren. Het kan zijn dat je dit nooit eerder hebt gedaan en het ongemakkelijk aanvoelt. Probeer het dan eerst uit met familie of vrienden. Dit kan je meer zelfvertrouwen geven voor het moment dat je het gesprek in het echt gaat voeren. Communiceer wat je wensen en behoeften zijn en wat er volgens jou moet veranderen. Vertel waar je last van hebt en vertel hoe jij je erbij voelt. Als je niet duidelijk maakt dat je slecht behandeld wordt, dan stopt het nooit.

3. Geef jezelf niet de schuld

Onthoud dat hoe slecht je partner je ook behandelt, het nooit jouw schuld is. Het is nooit oké. Jij bent verantwoordelijk voor je eigen problemen en acties, net zoals je partner dit ook is. Als je partner jou niet respecteert, is dat ook aan hem of haar. Erken dat het nooit jouw fout is, ook al zegt je partner dit van wel.

Slachtoffers van mishandeling geven zichzelf vaak de schuld. Je kunt je ook depressief, hulpeloos en onbekwaam voelen. Daarnaast kun je je voor de situatie schamen of schuldgevoelens hebben voor het gedrag van je partner. Maar niemand verdient het om een relatie te zitten die constant pijn doet.

4. Werk aan je eigen problemen

Als je een laag zelfbeeld hebt of jezelf niet met respect behandelt, is de kans groter dat je in een relatie terechtkomt waarin je slecht wordt behandeld. Als je jezelf namelijk niet respecteert, is het onwaarschijnlijk dat andere mensen dit ook zullen doen. De acties van een ander zijn natuurlijk niet jouw schuld, maar het is wel belangrijk dat je niet een relatie terechtkomt waarin je je niets waard voelt.

Soms kan hulp van buitenaf je helpen problemen te zien die je zelf niet kan zien. Zo kan bijvoorbeeld een familielid of een vriend hebben opgemerkt dat jij excuses maakt voor het slechte gedrag van je partner. Ook een therapeut kan een patroon in je partners gedrag herkennen dat alarmerend is.

5. Begrijp wat de term ‘misbruik’ inhoudt

Soms kan er sprake zijn van misbruik in je relatie zonder dat je het zelf doorhebt. Zo kun je langzaam in een giftige relatie terechtkomen, zonder dat je dat je het zelf beseft. Na een goed gesprek is je partner heel aardig en begripvol? Dit kan zo zijn, maar als hij of zij de dag erna weer in een ruzie allerlei kwetsende dingen roept of je manipulatief behandelt, moet je begrijpen dat de relatie niet goed voor je is.

Misbruik in een relatie komt vaak voor in een cyclus. Zorg ervoor dat je dit gaat herkennen en zorg ervoor dat je niet altijd na een ‘goed’ gesprek weer wordt teruggetrokken in de relatie.

6. Zoek hulp bij een therapeut

Als jullie allebei erkennen dat er een probleem is, kan het zoeken naar hulp van een relatietherapeut zeer nuttig zijn voor jullie beiden. Een kan advies geven waar je misschien zelf nog niet aan hebt gedacht. Deze kan je nuttige informatie geven over jullie specifieke situatie. Een therapeut kan ook diepgewortelde problemen aanpakken.

Stel dat dat je partner mishandeling heeft ervaren als kind, dan is er een grote kans dat dit overloopt in een volwassen relatie. Een therapeut kan je vragen beantwoorden en helpen het geluk en liefde weer terug in de relatie te krijgen.

7. Geef je grenzen aan

Voordat je met je partner gaat praten, is het belangrijk om je grenzen te stellen en aan te geven. Hoe wil je behandeld worden en hoe ziet een goede relatie er in jouw hoofd uit? Zorg ervoor dat je gezonde grenzen stelt. En vraag jezelf waarom je het moeilijk vindt om grenzen te stellen in je relatie.

8. Weet wanneer je moet vertrekken

Het kan moeilijk zijn om een geliefde te verlaten. Maar als je al het mogelijke hebt gedaan om het gedrag te veranderen, maar er niets verandert en respect uitblijft, dan is het hoog tijd om de relatie te verbreken. Zorg ervoor dat je je eigen geluk en mentale gezondheid prioriteit geeft, door afstand te nemen van iemand die je slecht behandelt.

Hoe graag je het ook zou willen, je kunt mensen helaas niet veranderen. Is er sprake van misbruik? In welke vorm dan ook? Vertrek dan zo snel mogelijk. Relaties met misbruik veranderen niet van de ene op de andere dag.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie