Home Dating apps Kaspersky: ‘Dating apps zijn veiliger geworden in 2021’

Kaspersky: ‘Dating apps zijn veiliger geworden in 2021’

2 minuten leestijd
0
beveiliging app

Onderzoeksbedrijf Kaspersky heeft een diepgaand onderzoek uitgevoerd naar de veiligheid van 9 populaire datingapps. Omdat het vinden van liefde zich nu nog meer online afspeelt dan enkele jaren geleden, leek het Kaspersky een goed idee om een vergelijkbaar onderzoek uit 2017 te herhalen om te zien wat er is verbeterd op het gebied van beveiliging… en wat niet.

Voor het onderzoek analyseerde het onderzoeksbedrijf 9 populaire en hoog gewaardeerde datingapps met wereldwijde database van gebruikers: Tinder, Bumble, OkCupid, Mamba, Pure, Feeld, Her, Happn en Badoo. Wat ze ontdekten was dat, in vergelijking met 2017, datingapps in 2021 technisch gezien veiliger zijn geworden. Maar ze kwamen ook tot de conclusie dat er nog steeds grote privacyrisico’s bestaan.

Wat beter is geworden

In 2017 was het onderzoeksbedrijf niet te spreken over de versleuteling van gegevens door 4 van de onderzochte apps. Deze apps maakten het voor derden mogelijk om gegevens die door de app werden verzonden te onderscheppen, en velen gebruikten het onversleutelde HTTP-protocol. In 2021 is dit gelukkig aanzienlijk verbeterd, zo stellen de onderzoekers. Geen van de onderzochte apps gebruikt HTTP en er worden geen gegevens verzonden als het protocol niet beveiligd is.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Wat een risico blijft

Inloggen met een social media-profiel, automatisch gegevens overnemen uit dat profiel en aanvullen met informatie over je werk of universiteit: het delen van dergelijke informatie is een risico volgens het onderzoeksbedrijf. Al deze gegevens maken het gemakkelijk om je sociale media-accounts te vinden, en, afhankelijk van je privacy-instellingen op die accounts, veel andere persoonlijke informatie zoals je achternaam en meer.

Wat daarbij niet helpt is dat apps als Tinder, Happn, Her en Bumble het delen van je locatie verplichten. Sommige apps, zoals Mamba, delen de afstand tot een andere gebruiker zelfs tot op een meter. Toegang tot deze gegevens, zoals je locatie, werkplek, naam en contactgegevens, maakt je kwetsbaar voor cyberstalking of zelfs fysieke stalking, zegt Kaspersky. Het maakt ook doxing mogelijk, waarbij privé-informatie openbaar wordt gemaakt om het slachtoffer te schaden.

Betaalde opties vergroten veiligheid

Volgens het onderzoek is Mamba de enige app waarmee je gratis je foto’s kunt vervagen. Dating app Pure is de enige die het onmogelijk maakt om screenshots van chatgesprekken te maken – afbeeldingen die in potentie misbruikt kunnen worden voor chantage. Veel apps hebben echter betaalde versies, en deze bevatten extra keuzes – vaak keuzes die de veiligheid van gebruikers kunnen verbeteren, zo concludeert het onderzoeksbedrijf.

“Het beste wat gebruikers kunnen doen om veilig te blijven, is voorzichtig zijn met de gegevens die ze over zichzelf delen, zowel op hun datingprofielen als in gesprekken”, zegt Tatyana Shishkova, beveiligingsexpert bij Kaspersky. Om veilig te blijven bij het gebruik van datingapps, raden de onderzoekers het volgende aan:

  • Deel niet te veel persoonlijke informatie in je profiel.
  • Koppel geen andere sociale media-accounts aan je profiel.
  • Selecteer je locatie indien mogelijk handmatig.
  • Gebruik indien mogelijk tweestapsverificatie.
  • Verwijder of verberg je profiel als je de app niet meer gebruikt.
  • Gebruik de ingebouwde messenger in datingapps. Het is beter om alleen naar andere messengers te gaan als je je match vertrouwt. Als je uiteindelijk besluit dit te doen, stel de chat dan in op een manier die je privégegevens veilig houdt.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating apps

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

‘Lichaamsgeur onderscheidt vriend van vijand’

Soms ontmoet je iemand en voel je meteen dat je op één lijn zit. Het is misschien niet een…