Feeld

4 van 5

Duik in de wereld van non-conformistisch daten met Feeld, een datingapp die grenzen doorbreekt en normaliseert wat de samenleving ‘anders’ noemt. Feeld verwelkomt iedereen, ongeacht wie je bent of wat je seksuele voorkeuren zijn. Met een consensuele atmosfeer en een platform dat focust op veiligheid en openheid, gaat Feeld verder dan de traditionele datingscene. Dus, als je op zoek bent naar een unieke, oordeelvrije datingervaring, zou Feeld zomaar je nieuwe liefdeshaven kunnen worden.

PluspuntenVoor ruimdenkende mensenInclusief platform voor stellen en individuenRuimte voor expressie
MinpuntenNiet veel NederlandersNiet helemaal gratis

Het werd de Tinder voor trio’s genoemd; 3nder. De naam, uitgesproken als ‘Thrinder’, werd wereldwijd door de media opgepikt als dé app voor stellen die iemand erbij zoeken. Maar dat duurde niet lang. Nadat de app wereldwijd bekend werd als de Tinder-trio app spande Tinder een rechtszaak aan.

De makers zagen geen andere mogelijkheid dan een naamsverandering. Met Feeld, zoals de app nu heet, hebben de makers van de app een plek gecreëerd waar je je verlangens en fantasieën kunt ontdekken, alleen of als stel.

Wat is Feeld?

Feeld is een datingapp die zich richt op het verbinden van mensen die geïnteresseerd zijn in niet-traditionele romantische en seksuele relaties. De app staat open voor mensen van alle seksuele geaardheden en genderidentiteiten en moedigt polyamoreuze, open, en andere alternatieve relatievormen aan. Je kunt je als individu aanmelden of als koppel, en de app biedt tal van opties om precies aan te geven wat je zoekt.

Feeld onderscheidt zich van mainstream datingapps zoals Tinder en Bumble door deze inclusieve benadering. De gebruikersinterface en functionaliteiten zijn vrij gelijkaardig aan andere datingapps: je swipet door profielen en matcht met mensen die je interessant vindt. De gesprekken kunnen dan beginnen, vaak met de bedoeling om persoonlijk te ontmoeten.

In een wereld waar daten steeds meer digitaal wordt, biedt Feeld een platform voor mensen die buiten de gebaande paden willen treden. Toch is het goed om je bewust te zijn van de voor- en nadelen. Zoals bij elke datingapp, kan de ervaring sterk variëren afhankelijk van je eigen voorkeuren en hoe je de app gebruikt.

feeld app

Hoe werkt Feeld?

Om te beginnen, download je de app uit de App Store of Google Play Store en installeer je deze op je smartphone. Eenmaal geïnstalleerd, word je gevraagd om je aan te melden. Je kunt dit doen via Facebook, Apple ID of met je telefoonnummer. Het aanmeldingsproces is ontworpen om je privacy te waarborgen; Feeld zal niet zomaar informatie delen op je sociale media.

Na het aanmelden komt het invullen van je profiel. Hier kun je foto’s uploaden, een bio schrijven en je seksuele voorkeuren en interesses aangeven. Dit is het moment om duidelijk te zijn over wat je zoekt. Je kunt ook aangeven of je als solo-gebruiker of als koppel de app gebruikt. Het systeem biedt veel verschillende identiteitslabels en voorkeuren om uit te kiezen, waardoor het makkelijker wordt om like-minded mensen te vinden.

Nu komt het leuke gedeelte: het swipen. Net als bij veel andere datingapps, worden profielen aan je gepresenteerd op basis van je locatie en voorkeuren. Als een profiel je aanspreekt, swipe je naar rechts om interesse te tonen. Swipe naar links als je niet geïnteresseerd bent. Als beide partijen naar rechts swipen, is het een ‘match’ en kun je beginnen met chatten.

Chatten in Feeld gaat vrijwel net als in andere apps, maar met enkele extra’s. Je kunt bijvoorbeeld groepschats aanmaken als je als koppel bent aangemeld of met meerdere mensen tegelijk wilt praten. Dit is handig voor polyamoreuze situaties of andere niet-traditionele relatiedynamieken.

Een belangrijk punt is de privacy en veiligheid. Feeld neemt dit serieus en biedt verschillende functies zoals een incognitomodus, zodat je profiel niet zichtbaar is voor vrienden, familie of collega’s. Dit kan vooral nuttig zijn als je in een kleine gemeenschap woont of als je discreet wilt blijven.

Gratis of betaald

Feeld heeft een premium lidmaatschap genaamd ‘Feeld Majestic’ dat extra functies biedt zoals het zien van wie jouw profiel geliket heeft en geavanceerde privacy-opties. Als je zin hebt in wat extra toeters en bellen, kun je altijd gaan voor dit Majestic-lidmaatschap. Dit is een optioneel betaald abonnement dat je net die extra features geeft én het helpt de app verder te ontwikkelen. Het is een beetje als een VIP-kaartje voor een concert, maar dan voor je liefdesleven.

Voor de prijs hoef je het niet te laten. Een Majestic-lidmaatschap kost je € 15,99 per maand. Als je slim wilt shoppen, kun je ook in één keer voor drie maanden gaan en dan betaal je maar € 31,99. Dat is dus omgerekend slechts € 10,66 per maand, een stuk goedkoper.

Nu denk je vast: ‘Kan ik dit eerst uitproberen?’ En het antwoord is ja. Je kunt namelijk een gratis proefperiode van 7 dagen aangaan. Dit start zodra je je aanmeldt via je iTunes-account. Let wel op, na die 7 dagen wordt het Majestic-bedrag automatisch afgeschreven. Dus als je bedenkt dat het toch niks voor jou is, zorg dan dat je binnen die week opzegt. Even een reminder instellen in je telefoon dus.

Onze beoordeling van Feeld

Als een heuse ontdekkingsreiziger, stort ik mij op het avontuur van Feeld, een datingapp met internationale kleur. Het is een beetje alsof ik de Indiana Jones van de datingwereld ben, zonder de gevaarlijke vallen en huiveringwekkende geheimen. Nadat ik al veel gelezen heb over Feeld is het nu mijn beurt om deze app te testen. Wat je leest over de app geeft je zeker het gevoel dat er een wereld te ontdekken valt, een wereld vol mensen op zoek naar iets speciaals, intiems en met meer dan één tint grijs.

De app zelf werkt soepel en binnen de kortste keren ben ik aangemeld. Geen gekke haperingen of ondoorgrondelijke menu’s, het bestaat uit puur gebruiksgemak en duidelijkheid. Een strak maar speels ontwerp in oranje, zwart en wit dat zo op een modern kunstplatform zou passen. Maar terwijl ik door de galerijen van potentiële matches scrolde, merk ik een klein, maar niet te ontkennen gebrek op. Waar zijn al die sprankelende Nederlanders? Ja, de app mag dan internationaal zijn, maar een beetje lokale gezelligheid mis ik toch wel.

Alsof dat nog niet genoeg is, blijkt de app een sterk verlangen naar mijn portemonnee te hebben. Iets wat je kan zien als een minpunt, immers, niemand wil zich onder druk gezet voelen om geld uit te geven. Echter dit lijkt me een redelijk eerlijke prijs voor de unieke ervaringen die Feeld te bieden heeft. Niets is gratis in het leven en als je iets krijgt, hoeft het wat mij betreft niet gratis te zijn.

Als je serieus op zoek bent naar een relatie moet je niet te veel van Feeld verwachten, althans niet op de traditionele manier. Ben je op zoek naar die ene, speciale persoon om de rest van je leven mee te delen? Nou, stel je open voor het idee dat ‘ene’ misschien meer dan één kan zijn. Dit is immers Feeld, een wereld waar regels en normen flexibel zijn, en waar de mensen open-minded zijn.

Ik ben nog niet helemaal overtuigd om af te stappen van monogamie. Maar wie weet wat de toekomst brengt. Het is in ieder geval een goed concept om te daten buiten de begaande paden. Er is vraag naar. En Feeld voorziet in die behoefte. Daarom, gecombineerd met het ontwerp en gebruiksvriendelijk, een hoog cijfer: 4 van de 5.

Beoordeling vond plaats in september 2023 door Thomas Lammers.

Hoe het allemaal begon

De app werd in 2014 uitgebracht door Dimo Trifonov en Ana Kirova, twee grafische ontwerpers die in Londen woonden. De twee ontmoetten elkaar in Londen, hoewel ze beiden in Bulgarije waren opgegroeid. Kirova beschouwde zichzelf en Trifonov als ruimdenkend, maar het duurde een hele tijd voor ze over haar eigen geaardheid begon te twijfelen. “Op het moment dat dingen begonnen te veranderen, had ik het gevoel dat ik mijn identiteit verloor”, zegt ze tegen NYTimes.

Maar dit betekende niet het einde van de relatie. Trifonov en Kirova wilden bij elkaar blijven terwijl ze Kirova de ruimte kreeg om andere relaties te proberen. Er was echter een probleem. Ze waren niet tevreden met de opties die voor hen beschikbaar waren, omdat ze als stel op zoek gingen.

Volgens Kirova kregen ze onterecht het label ‘swingers’ en ontvingen berichten van dating app gebruikers dat ze zich niet op plekken voor alleenstaanden zouden moeten begeven. Dit markeert het idee van 3nder, dat niet lang daarna Feeld werd genoemd, afkomstig van ‘Playing the Feeld’. “Feeld is een platform voor alternatieve dating, voor mensen die verder gaan dan labels”, zegt Kirova. De makers van de app hebben Feeld dus zowel voor gebruikers als voor hunzelf gemaakt.

Vijf jaar later

Inmiddels zijn we vijf jaar later en Feeld bestaat nog steeds. Het gaat er echter niet meer alleen om het vinden van een trio, maar om meer dan dat. Feeld vergemakkelijkt het zoeken naar seksuele contacten en is geopend voor alle geslachten en seksuele identiteiten. Het is toegewijd aan het creëren van een inclusieve plek waarin iedereen eerlijk tegenover zichzelf en naar anderen kan zijn. En daar blijkt nog steeds een grote vraag naar te zijn.

In 2016 had de app bijvoorbeeld 1.5 miljoen keer downloads. Op dit moment zijn er 12.000 matches en iedere dag worden gemiddeld 100.000 berichten verzonden op het platform.

Volgens Feeld zijn de meeste gebruikers tussen de 26 en 32 jaar oud en zijn ze vooral te vinden in grote steden zoals New York, Londen, São Paulo, Los Angeles en Parijs. Ongeveer 35 procent van de gebruikers zijn samen met een partner lid, 45 procent identificeert zich als iets anders dan heteroseksueel. De Feeld app is beschikbaar voor iOS en Android apparaten.