Achternaam van match achterhalen? Verifieer of iemand ‘echt’ bestaat

Michael Schouten
Door Michael Schouten
11 minuten leestijd

Duik je ook wel eens in de wondere wereld van Tinder, happn, en andere datingapps? Dan weet je dat het gebruikelijk is dat mensen alleen hun voornamen tonen in hun profiel. Meestal vragen de apps er niet om en dat heeft een reden: het is een soort beschermingsmuur om de identiteit van de gebruikers veilig te houden. Stel je voor dat je Sophie heet, dan weet niemand welke van de duizenden Sophie’s jij bent, tenzij je wilt dat ze het weten. Hierdoor kun je stalking uit de weg gaan.

Maar het mes snijdt aan twee kanten. Want hoe weet je nou dat die knappe ‘Tom’ of charmante ‘Eva’ geen kat in de zak is? Je weet wel, zo’n catfish die zich verschuilt achter een scherm en zich voordoet als een ander. Om er zeker van te zijn dat je niet wordt beetgenomen, is het handig om een achternaam te achterhalen. Maar hoe doe je dat?

Weten wie je match is

‘Ken je date voordat je gaat daten’ is het motto. Onderzoek doen naar een match kan nooit kwaad. Het is zelfs een slimme keuze als je om je veiligheid geeft. En het is nooit verkeerd om bevestiging te zoeken met behulp van Google. Deze redelijk eenvoudige verificatie kan je een hoop vervelende momenten besparen, vooral als je een vrouw bent. In deze wereld kun je nooit voorzichtig genoeg zijn, zeker als het gaat om daten. Dus het achterhalen van die achternaam is je eerste sleutel tot de waarheid; is je match een echt persoon, een catfish of misschien wel iemand die zich voordoet als een jongere versie van zichzelf?

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Het internet is een goudmijn als het gaat om het ontmaskeren van fakers. Het kan je het bewijs leveren dat je date daadwerkelijk de persoon is die hij of zij beweert te zijn, degene die je vol vertrouwen naar rechts hebt geswiped. Maar het kan je ook de bevestiging geven dat het te mooi is om waar te zijn. Laten we eens kijken naar de verschillende manieren waarop je iemands achternaam kunt achterhalen.

De Google-methode

Je hoeft echt geen Sherlock Holmes te zijn om wat losse informatie samen te breien tot een geheel. Je hebt al een paar puzzelstukjes: een voornaam en een woonplaats. Simpelweg deze termen in Google gooien kan al wonderen doen. Met ‘Jan uit Amsterdam’ kom je misschien niet ver, maar als het gaat om ‘Quinten uit Bornerbroek’ dan heb je al snel beet. Je hebt binnen no-time bijpassende profielen te pakken.

Je gesprekken op de datingapp en de bio’s geven je nog wat extra aanknopingspunten. Als je weet dat je match naar de UvA gaat of bij Unilever werkt, combineer die info dan met wat je al hebt. De vragen die je stelt om elkaar beter te leren kennen kunnen de sleutel zijn om iemands identiteit te verifiëren.

mark google

De Facebook-methode

Met alleen een voornaam en een woonplaats kun je op Facebook al serieus wat informatie verzamelen. Tik de naam en woonplaats in, en tik op ‘Alle resultaten bekijken voor..’. De lijst die verschijnt, geeft je een goede kans dat je match ertussen zit.

Als je ook nog het telefoonnummer of e-mailadres van je match hebt, wordt het helemaal een makkie. Je kunt die gegevens in de zoekbalk plakken en als ze het niet hebben afgeschermd, komt hun profiel zo tevoorschijn. Dit werkt alleen als zij die info publiek hebben gemaakt, natuurlijk. Als je zelf niet zo makkelijk gevonden wilt worden, sleutel dan even aan je Facebook-instellingen.

facebook instellingen

De LinkedIn-methode

De LinkedIn-methode is eigenlijk een kopie van de Facebook-aanpak. Voer de naam en woonplaats in en tik op de zoekknop. Let wel op, als je een profiel bekijkt op LinkedIn, kan de eigenaar dat zien, tenzij je incognito gaat natuurlijk.

mark LinkedIn

De Reverse Image Search-methode

Het digitale speurwerk hoeft zich niet te beperken tot namen en woonplaatsen; een beeld zegt immers meer dan duizend woorden. Met de Reverse Image Search-methode ga je voor de visuele verificatie. Maak een screenshot van die leuke profielfoto van je match en voer deze in een zoekmachine die omgekeerd zoeken ondersteunt, zoals Google Afbeeldingen.

Het is simpeler dan je denkt. Je sleept de afbeelding naar de zoekbalk of uploadt de screenshot direct vanaf je apparaat. Een klik op de ‘zoekknop’ en de magie begint. Je krijgt een overzicht van alle plekken waar die foto online staat. Zo kun je ontdekken of die foto echt uniek is, of gewoon van een Instagram-model is geplukt.

Nu is het tijd om de puzzelstukjes samen te voegen. Combineer deze visuele info met wat je al weet uit je chats en bio’s. Stel dat je een foto vindt op een reisblog met dezelfde afbeelding. Als je match heeft gezegd dat hij of zij gek is op reizen, dan lijkt dat te kloppen. Maar als de foto op meerdere spam-accounts verschijnt, zet dan maar je vraagtekens erbij.

Voor de extra zekerheid, kijk even of de foto niet op meerdere datingprofielen wordt gebruikt. Sommige mensen hebben meerdere accounts op verschillende platforms. Maar als je dezelfde foto op tien verschillende accounts ziet en ook op vreemde Russische datingsites, met tien verschillende namen? Dan mogen de alarmbellen wel afgaan.

Noppes, nada, niets?

Als Google, Facebook en LinkedIn je niets opleveren, kun je altijd nog een stapje verder gaan. Probeer Instagram, YouTube, Pinterest, en noem ze maar op. Het komt zelden voor dat iemand alle sociale media op de juiste manier heeft afgeschermd. Als al deze opties falen, is de achternaam vragen echt zo gek nog niet. Het blijft de meest directe manier om zeker te weten of iemand de real deal is.

Het lijkt simpel, maar het is een doeltreffende manier om te bevestigen of je match wel echt is wie hij of zij zegt te zijn. Je kunt het natuurlijk een beetje casual brengen: ‘Hey, ik probeerde je op te zoeken om te zien of we gemeenschappelijke vrienden of interesses hebben, maar ik kon je niet vinden. Wat is je achternaam?’ Het is wel zo open, en behoorlijk helder en rechttoe rechtaan.

Doe jij het ook?

Uit onderzoek onder 15.000 mensen blijkt dat een op de twee (50%) datingapp-gebruikers hun match opzoekt op het internet, ofwel op Google of op sociale media. Van deze groep besloot 30% hun match niet te ontmoeten op basis van wat ze hadden gevonden of wat ze juist niets konden vinden.

Wel of niet zoeken op je match?

Zodra je die eerste vlinders voelt, duiken we massaal Google in. Zou Tim uit Utrecht misschien een verborgen gitaartalent zijn? Of is Kim uit Assen werkelijk zo’n plaatje als op de foto’s in het datingprofiel? Voor je het weet, ben je een uren verzeild in een online speurtocht en ben je helemaal op de hoogte, nog vóórdat jullie elkaar ontmoet hebben. Maar is dat wel zo slim? Er zijn mensen die bewust niets opzoeken om onbevooroordeeld aan een date te beginnen. Is dat misschien niet beter?

Over het algemeen kunnen we stellen dat checken prima is, maar overdrijf het niet. Het laatste wat je wilt, is betrapt worden op het liken van een oude vakantiefoto uit 2015. Dan kun je een eerste date wel op je buik schrijven. Laten we daarom nog eens kijken naar de voors en tegens.

Voors van het opzoeken

  • Veiligheid gaat voor: je wilt toch weten of die charmante Tim uit Utrecht geen oplichter is die je geld wil aftroggelen? Een snelle naamcheck kan heel wat problemen voorkomen.
  • Geen catfish: je checkt meteen of de persoon in kwestie ook echt is wie hij zegt te zijn en geen nepprofiel heeft aangemaakt. Niemand wil tijd verspillen aan een fictief personage.
  • Vertrouwen: je voelt je gewoon wat zekerder als je meer over de ander weet en misschien wat meer foto’s hebt gezien. Geen onaangename verrassingen.

Tegens van het opzoeken

  • Snel oordelen: je zou onbewust al een mening kunnen vormen op basis van wat je online ziet.
  • Creepy: er is een fijne lijn tussen een beetje vooronderzoek doen en ronduit stalkerig gedrag.
  • Authenticiteit: rr gaat iets magisch verloren als je al alles van tevoren weet.
  • Teleurstelling: wat als je online alleen maar perfectie ziet en de realiteit valt vies tegen? Een opgeblazen verwachting kan de sfeer behoorlijk drukken.

Geeft dit genoeg stof tot nadenken? Ga je voor het zekere en speel je internetdetective, of laat je het mysterie intact en vertrouw je op de chemie tijdens de eerste date? Aan jou de keus.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie