Home Relatie Tijdelijk uit elkaar: zal het de relatie versterken of verbreken?

Tijdelijk uit elkaar: zal het de relatie versterken of verbreken?

4 minuten leestijd
0
tijdelijk uit

Stel: je bent een tijdje samen met je partner. Maar het gaat al een tijdje niet meer zo lekker. Jullie hebben veel ruzie, de intimiteit is ver te zoeken en je kunt de laatste keer dat jullie iets leuks met z’n tweeën hebben gedaan niet meer herinneren. Voordat je de grote knoop doorhakt om de relatie te beëindigen, kiezen veel koppels ervoor om eerst een tijdje uit elkaar te gaan.

Een pauze, een time-out, een tijdje alleen en apart van elkaar. Het is een grote stap, maar niet zo groot als een relatiebreuk. Maar de grote vraag is natuurlijk of dit goed is voor je relatie. Zal het de relatie versterken of verbreken?

Tijdelijk uit elkaar

Tijd doorbrengen zonder je partner is iets anders dan echt een pauze nemen in de relatie. Tijdelijk uit elkaar geeft rust in de emotionele chaos. Het heeft voor- en nadelen, die per persoon verschillen. Of het nu gaat om redenen waar je zelf geen controle over hebt of omdat jullie beiden denken dat dit nodig is. Er kunnen diverse redenen zijn waarom dit een goede stap zou kunnen zijn voor de relatie.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Bekijk '999 vragen aan jezelf'

Een tijdje apart doorbrengen, betekent niet dat het niet goed zal gaan aflopen. Het kan de relatie zeker ook versterken. Hoe? Dit zijn 9 redenen waarom een tijdje uit elkaar jullie relatie zou kunnen verbeteren.

1. Het geeft je tijd om aan jezelf te werken

Als je in een goede relatie zit, zou je niet per se tijd alleen nodig moeten hebben om aan jezelf te werken. Maar soms heb je die tijd wel nodig. Soms stellen we onze eigen behoeften uit omdat we het te druk hebben om aan de behoeftes van anderen te denken. Zodra je alleen bent, hoef je geen rekening te houden met de gevoelens en behoeftes van een ander. Het dwingt je om na te denken over jezelf. Wat wil jij in het leven? Wat wil jij in de liefde?

2. Door aan de relatie met jezelf te werken, help je de relatie

Gebruik de tijd alleen om goed na te denken over hoe je je de laatste tijd hebt gevoeld. Hoe voel je je over je relatie, je carrière, je relaties met vrienden en familie en andere aspecten van je persoonlijke leven? Het zal je helpen om erachter te komen wat het beste is voor je relatie.

Voel je je down, gefrustreerd of gestrest over andere aspecten in je leven? Dan kan dit onnodig veel druk op je relatie zetten. Zodra je deze dingen op een rijtje kan zetten, kun je ook beter reflecteren op de relatie.

3. Het kan je helpen om tot het probleem te komen

Als je de laatste tijd veel ruzie hebt gehad met je partner, is het misschien de beste keuze om wat tijd uit elkaar te besteden. Het is niet altijd duidelijk wat de onderliggende reden is van de terugkerende ruzies als je er middenin zit.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.. Download deze 25 berichtjes

Geef jezelf wat ademruimte: het zal je helpen na te denken over alles wat er de laatste tijd is gebeurd. Het kan je helpen bepaalde patronen in te zien. Alleen zo kom je tot de dieperliggende oorzaak van jullie probleem.

4. Je zult de kleine dingen meer waarderen

Als je iedere dag samen bent met je partner bent, kan het zijn dat je in een sleur bent geraakt. Je voelt je steeds meer comfortabel bij elkaar. Dit is natuurlijk een goede zaak, maar niet als je daardoor de ander voor lief neemt. Ook al zijn jullie bij elkaar, je moet nog steeds aan de relatie blijven werken en affectie aan je partner blijven tonen.

Stel hem of haar gerust, geef complimenten en geef je partner onverwacht een kus of knuffel. Ook al ben je al jaren bij elkaar en woon je samen, mensen zoeken nog steeds naar bevestiging en affectie.

5. Het haalt je uit je routine

Wanneer je samen met je partner in een routine bent vervallen waarbij je steeds weer dezelfde dingen doet, is het een goede manier om eruit te ontsnappen door wat tijd apart door te brengen. Zijn jullie in een sleur geraakt of doe je beiden niet echt meer je best voor de relatie? Op het moment dat je elkaar weer ziet, is dat het beste moment om verandering in dingen te brengen en samen uit de routine te breken.

6. Je kunt meer in verbinding staan met jezelf

De relatie die je met jezelf hebt, is de belangrijkste relatie in je leven. Als je een relatie met iemand anders aangaat, kun je de relatie met jezelf soms uit het oog verliezen. Wanneer je tijd apart zal doorbrengen, realiseer je misschien dat je niet zoveel tijd voor jezelf hebt vrijgemaakt tijdens je relatie.

Pas als die persoon uit beeld is, realiseer je je dat je van jezelf geen prioriteit hebt gemaakt de laatste tijd. Het is goed om om andere mensen te geven, maar dit betekent niet dat je je eigen behoeften hiervoor moet opofferen.

7. Het zal sommige dingen duidelijker maken

Een van de beste manieren om erachter te komen hoe je over iemand denkt of voelt, is door enige tijd bij hem of haar weg te blijven. Het kan je doen beseffen hoe erg je die persoon mist en hoe belangrijk hij of zij in je leven is. Maar het kan je ook doen beseffen dat dit niet de juiste persoon voor je zijn. Door een tijd apart door te brengen kom je daar zeker achter: het schept duidelijkheid.

8. Je kunt de relatie nog steeds op andere manieren versterken

Je hoeft niet zozeer samen te zijn met je partner om te laten weten hoeveel je om hem of haar geeft. Je kunt dit ook doen door lieve berichtjes te sturen en altijd te blijven communiceren over hoe je je voelt. Als je ervoor kiest om een tijdje uit elkaar te gaan, betekent dit niet dat je niet kan blijven communiceren over je gevoelens en eventueel het gemis.

9. Je bent weer enthousiast als je elkaar ziet

Als je gewend met om iedere dag met je partner samen te zijn, kan het idee ondraaglijk zijn om deze ineens helemaal niet meer te zien. Ook al is het gemis de eerste dagen ondraaglijk, blijf onthouden dat de tijd apart nodig was. Als je je partner zo erg mist dat het je bijna niet meer lukt om dagelijkse dingen te doen, is dit niet gezond.

Wen aan de tijd alleen, want jouw geluk kan niet volledig afhankelijk zijn van één persoon. Het moment dat je elkaar wel weer ziet zal geweldig zijn. Als het goed tussen jullie zit, zullen jullie beiden weer het enthousiasme voelen als in het begin van de relatie.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Bekijk de vijf talen van de liefde
Laad meer artikelen
Laad meer in Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

9 manieren om ‘ik mis je’ te zeggen zonder het te vertellen 

Als je graag bij iemand bent, dan mis je deze persoon wanneer hij of zij er niet is. Dit k…