Een time-out voor je relatie, werkt een tijdelijke break?

Michael Slender
Door Michael Slender
9 minuten leestijd

Relaties kunnen om verschillende redenen in een crisis terechtkomen. Het kan zijn dat één van de twee vreemdgaat of verliefd wordt op een ander. Het kan ook zo zijn dat je als stel uit elkaar groeit en langs elkaar heen leeft. Een broer-zus relatie tussen partners ontstaat soms ook na een langdurig huwelijk of relatie. Als je overweegt om te gaan scheiden om ieder je eigen pad te gaan bewandelen dan kan het soms helpen om een time-out voor je relatie te nemen.

Wat houdt een time-out in?

Een time-out houdt meestal in dat als jullie samenwonen één van beide partners tijdelijk ergens anders gaat wonen. Als jullie niet samenwonen dan is dat natuurlijk niet aan de orde. Het is wel belangrijk om ook tijdens de time-out zo af en toe contact te houden om te peilen hoe de relatie ervoor staat.

Als je elkaar volledig loslaat en maanden elkaar niet spreekt dan kan het namelijk gebeuren dat de ene partner denkt dat een hereniging wel aan de orde is en dat de ander inmiddels allang een relatie met een ander heeft omdat hij niets meer van je hoorde. Dat zou een pijnlijke ontdekking zijn. Dit zijn een aantal voorbeelden van hoe een relatie time-out in de praktijk werkt:

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Voorbeeld 1: de doordeweekse time-out

Een korte time-out kan soms al wonderen doen; even op adem komen na de dagelijkse ruzies die alleen maar voor stress hebben gezorgd. De korte time-out heeft het voordeel dat het weinig invloed heeft op het dagelijkse leven maar tegelijkertijd biedt het de ruimte en tijd om de situatie te verwerken.

  • Je verblijft gedurende de week ergens anders, maar bent in het weekend thuis

Voorbeeld 2: de korte time-out

Soms is er meer nodig dan alleen doordeweeks gescheiden van elkaar te zijn. Als er (nog) geen kinderen in het spel zijn dan kun je ervoor kiezen om tijdelijk afstand van elkaar te nemen.

  • Je spreekt af een maand gescheiden te leven, met eens per week een samenkomen.

Afspraken tijdens de time out

Als jullie een time-out afspreken dan is het belangrijk dat je hierover goede afspraken maakt. Als er kinderen zijn en papa of mama gaat tijdelijk ergens anders wonen dan moet er een goede omgangsregeling worden getroffen. Het is in zo’n geval wel zo handig dat beide partners bij elkaar in de buurt wonen zodat de kinderen gewoon naar school kunnen en vriendjes en vriendinnetjes kunnen zien ongeacht of ze bij papa of mama logeren.

Het is ook heel belangrijk om af te spreken of het tijdens de time-out wel of niet is toegestaan is om met anderen te daten. Als jullie je relatie nog een kans willen geven dan is het niet verstandig om tijdens een time-out naar hartenlust met anderen uit te gaan en wellicht ook vreemd te gaan. Dat is niet echt een goede basis voor het vertrouwen.

Hulp van een psycholoog

Het kan soms goed zijn om te praten met een relatietherapeut. Hij of zij kan samen met jullie inventariseren of er nog voldoende basis is voor een “doorstart” van jullie relatie. Als jullie besluiten samen verder te gaan dan is het wel belangrijk dat er een goede basis voor is en dat jullie niet drie maanden later alsnog definitief uit elkaar gaan. Dit kan natuurlijk altijd gebeuren, maar het moet niet het uitgangspunt zijn.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Een psycholoog kan jullie ook begeleiden als jullie besluiten om alsnog uit elkaar te  gaan. Goede afspraken over de afwikkeling van de scheiding, de omgang met de kinderen en andere praktische zaken kunnen worden besproken. Als dit allemaal goed geregeld is dan kan een uiteindelijke relatiebreuk toch iets minder pijnlijk zijn. Als jullie in goede harmonie uit elkaar gaan dan kan dat ook voor eventuele kinderen en wederzijdse vrienden positief zijn omdat ze jullie beiden lijven zien en wellicht ook af en toe nog samen.

Hoe lang duurt de time out?

Hoe lang de time-out duurt hangt geheel  van de omstandigheden af. Hier kan geen vaste tijd voor worden gegeven. Sommige stellen hebben aan een time-out van enkele weken genoeg om tot een besluit over de toekomst te komen. Soms duurt die periode langer.

Het is dan ook niet verstandig om af te speken dat deze een vaste periode zal duren, als jullie besluiten een time-out van je relatie te nemen. Je kunt natuurlijk wel afspreken om elkaar bijvoorbeeld twee weken niet te bellen of te appen en dan contact te zoeken voor een gesprek hoe beiden op dat moment tegenover de relatie staan.

Afhankelijk van hoe de situatie zich verder ontwikkelt kunnen jullie vervolgens toe werken naar het herstel van de relatie of besluiten om er een punt achter te zetten maar dan het liefst wel op een zo prettig mogelijke manier.

Wel of niet tegen anderen vertellen?

Jullie beslissen natuurlijk zelf of jullie wel of niet aan familie en vrienden vertellen at jullie een time-out nemen. Als jullie samenwonen en één van de twee besluit om tijdelijk elders te gaan wonen dan zal je er niet onderuit komen. Maar als jullie een LAT relatie hebben dan kun je er eventueel voor kiezen om je omgeving nog niet in te lichten. Dit voorkomt vragen als “zijn jullie er al uit”,  “zijn jullie alweer samen of zijn jullie nu definitief uit elkaar”.

Als je dat soort vragen wilt vermijden kun je natuurlijk ook gewoon aan familie en vrienden vragen om dit onderwerp te laten rusten en afspreken dat je zelf wel met een mededeling komt als de tijd daar rijp voor is.

Weer verliefd worden op je partner, kan dat?

Het is zeker mogelijk dat je uit elkaar gaat of een time-out neemt en dat je na verloop van tijd toch weer gevoelens krijgt voor je partner. Als jullie elkaar in een andere setting zien, bijvoorbeeld tijdens een etentje of een andere leuke date, dan kan het zomaar zijn dat de vonk opnieuw overslaat. Als dat gebeurt is het belangrijk om dit positieve gevoel vast te houden.

Je kunt bijvoorbeeld afspreken als het inderdaad tot een hereniging komt dat jullie meer tijd voor elkaar zullen nemen. Je hoeft echt niet drie keer per week uit eten of iedere twee maanden een trip naar het buitenland te maken. Maar gewoon samen wat leuke dingen doen kan heel goed zijn voor je relatie. En als de kinderen dan bij opa en oma of bij een vriendje mogen logeren hebben zij waarschijnlijk ook gewoon een leuk weekend.

Relatiebreuk voorkomen

Als jullie relatie in een dip zit maar je hebt allebei het gevoel dat een scheiding niet de oplossing is dan kan een time-out de oplossing zijn. Uit elkaar gaan is erg definitief en als jullie dit diep in je hart niet willen dan is het belangrijk om aan je relatie te werken.

Door even afstand te nemen kunnen problemen die er zijn misschien beter worden opgelost en wederzijdse ergernissen worden uitgesproken en waar mogelijk opgelost. Maak van deze mogelijkheden gebruik als je een scheiding wilt voorkomen. Definitief uit elkaar gaan kan altijd nog.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie