Relatie nieuw leven inblazen? 10 manieren om de passie terug te krijgen

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
10 minuten leestijd

De eerste maanden van je relatie zijn vaak nog spannend en vol met opwinding. Jullie gaan op tal van leuke dates, leren elkaar door en door kennen en je voelt vlinders in je buik als je diegene weer gaat zien. Ook als jullie na jaren nog steeds zeker weten dat jullie bij elkaar willen blijven, kan het spannende, verliefde gevoel een stuk minder zijn geworden.

Dit is niet meer dan logisch; de dagelijkse realiteit zorgt ook voor een routine. Toch hoeft een lange relatie zeker niet saai te zijn. Liggen jullie nu vrijwel elke avond op de bank een film te kijken? Dit is helemaal niet nodig. Er zijn namelijk een groot aantal manieren om de vonk weer opnieuw aan te wakkeren. Zo houd je de romantiek levend in je relatie.

Waarom wil je je relatie nieuw leven inblazen?

Als je al een lange tijd samen bent met je partner, is de kans groot dat jullie in een sleur terecht zijn gekomen. Er moet nu eenmaal gewerkt worden, boodschappen worden gedaan en worden gekookt. ’s Avonds zullen jullie vermoeid op de bank ploffen en wat televisie kijken. De hele relatie is een beetje een automatisme geworden.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Ook al houden jullie nog heel veel van elkaar, soms zou je toch wel weer wat nieuwe energie willen hebben in je relatie. Toch kan het moeilijk zijn om op ideeën te komen om je relatie nieuw leven in te blazen. Hieronder geven we 10 goed tips om de passie weer terug te krijgen.

1. Ga weer samen op dates

In het begin van je relatie gingen jullie waarschijnlijk op tal van leuke dates. Het is logisch dat dit na een langere periode een stuk minder is geworden. Toch is quality time doorbrengen met elkaar enorm belangrijk. Als je je relatie nieuw leven wilt inblazen, kan het daarom een goed idee zijn om weer date nights in te plannen.

Doe dit bijvoorbeeld eens per week of per maand; afhankelijk van jullie agenda. Ga op deze avonds samen op pad; doe een nieuwe activiteit of ga gezellig uiteten of naar de film. Zolang jullie het samen doen en het iets anders is dan normaal, is het al snel goed.

2. Zoen elkaar meer en vaker

Zoenen is van groot belang in een langdurige relatie. Dit is namelijk goed voor de emotionele betrokkenheid. Vrouwen zullen hier over het algemeen meer waarde aan hechten dan mannen, maar het is alsnog van groot belang in vrijwel iedere relatie. Zoenen is namelijk een van de eerste dingen dat sneuvelt in een vastgelopen relatie.

Het wordt steeds sneller een kus op de wang of een snelle zoen als je naar werk gaat. Toch is zoenen juist een van de belangrijkste manieren van seksueel contact. Het is makkelijk om het zoenen terug te brengen in je relatie; gewoon zoenen tot je er bij neer valt.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

3. Breng spontaniteit terug in de relatie

Een leuke tip om je relatie meer leven in te blazen, is door de spontaniteit weer terug te brengen. Dit kan op tal van manieren. Zo kun je je partner verrassen met een mooi boeket bloemen of een ander lief gebaar. Schrijf bijvoorbeeld eens een keer een mooie liefdesbrief of verras je partner met een heerlijk ontbijt op bed. Door spontaner te zijn in je relatie, zal je relatie weer een stuk spannender aanvoelen.

4. Communiceer goed met elkaar

Interesse in elkaar tonen is erg belangrijk voor een goede relatie. Vraag daarom ’s avonds of op een ander moment ook aan je partner hoe de dag was. Vraag door, vraag meer en luister vooral ook goed naar elkaar. Het is belangrijk om goed met elkaar te blijven communiceren en ook de mogelijke problemen in je relatie te bespreken.

Als jullie er goed over praten, kunnen jullie namelijk ook proberen het samen op te lossen; iets wat je relatie zeker ten goede komt. Toon ook altijd voldoende interesse in elkaar en laat je partner weten dat je er altijd voor hem of haar bent.

rollercoaster

5. Ga samen in een achtbaan

Er zijn een aantal onderzoeken gedaan over de connectie tussen adrenaline en aantrekkingskracht. Zo werd in een Amerikaans experiment gevonden dat proefpersonen die net uit een achtbaan kwamen, andere mensen een stuk aantrekkelijker beoordeelden dan mensen die nog stonden te wachten. Om je meer aangetrokken te voelen tot elkaar, kun je dus samen iets spannends gaan ondernemen. Kijk samen een enge film, maak een ritje in de Python of, als je echt van adrenaline houdt, kun je gaan skydiven of bungeejumpen.

6. Haal herinneringen op

Een andere goede manier om je relatie weer nieuw leven in te blazen, is door samen herinneringen op te halen. Praat over jullie eerste ontmoeting, daaropvolgende dates en de eerste weken dat jullie samen waren. Vergeet vooral niet waarom jullie toen zo verliefd op elkaar zijn geworden.

Een manier om dit nog een stapje verder te nemen, is door de eerste date bijvoorbeeld ook opnieuw te ervaren. Ga samen naar het eerste restaurant waar jullie hebben gegeten, naar de plek waar jullie elkaar hebben ontmoet of recreëer de eerste date.

7. Ga een weekendje weg

De spontaniteit terugbrengen in je relatie kan natuurlijk op kleine schaal, door een bosje bloemen of een ontbijtje, maar dit kun je ook een stuk groter aanpakken. Zo is het bijvoorbeeld ook een goed idee om samen eens een weekendje weg te gaan of lekker op vakantie te gaan. Kies een mooie stad of leuke omgeving uit om samen lekker naar toe te gaan. Tijdens de vakantie hebben jullie alle tijd voor elkaar, kunnen jullie samen nieuwe dingen ontdekken en hebben jullie genoeg tijd om meer met elkaar te praten.

Het belangrijkste doel van samen op vakantie gaan, is om meer tijd voor elkaar te maken. Jullie hebben hier niet de afleidingen van het dagelijkse leven, maar hebben de mogelijkheid om je volledig op elkaar te focussen en samen te genieten.

“Je bent altijd zo lief voor me, ook al verdien ik het niet altijd.”

8. Geef complimentjes

Complimentjes zijn enorm belangrijk in een relatie. Je wilt er namelijk nog steeds aan herinnerd worden dat je aantrekkelijk wordt gevonden. Vergeet dus niet om je partner soms eens een lief complimentje te geven. Verras je partner bijvoorbeeld eens met een briefje met redenen waarom je zoveel van hem of haar houdt of stuur een spontaan berichtje. Geef persoonlijke complimentjes met specifieke redenen over waarom je zo aangetrokken bent tot je partner.

9. Maak meer tijd voor seks

Naast zoenen is seks natuurlijk ook erg belangrijk in een relatie. De kans is groot dat jullie na een bepaalde periode een stuk minder seks zijn gaan hebben. Of dat jullie vrijwel altijd dezelfde dingen ondernemen. Dit hoeft natuurlijk helemaal niet slecht te zijn, mits jullie het allebei goed vinden op deze manier.

Toch kan het je relatie zeker ten goede komen om meer tijd te maken voor seks. Werk actief aan je seksleven, praat er met elkaar over en probeer nieuwe dingen uit. Maak elkaars fantasieën in de slaapkamer waar en ontdek nieuwe dingen samen. Seks is een enorm belangrijk onderdeel van een gezonde relatie en door je seksleven een boost te geven, zul je je relatie ook een enorme boost geven.

10. Doe samen nieuwe ervaringen op

Een van de beste manieren om dichter bij elkaar te komen, is door samen nieuwe dingen te ontdekken. Hierdoor zul je namelijk nieuwe ervaringen opdoen die jullie samen kunnen delen. Het maakt niet uit wat het precies is wat jullie doen, zolang het maar iets is wat jullie allebei nog nooit hebben gedaan.

Wat dacht je bijvoorbeeld van een leuke cursus, zoals een kookcursus of een meer sportieve activiteit. Er zijn tal van leuke soorten dates die jullie samen kunnen ondernemen. Zo kunnen jullie bijvoorbeeld ook nieuwe hobby’s ontdekken en kunnen jullie een stuk meer tijd voor elkaar maken.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie