Vriend verrassen: 12 originele manieren en ideeën om hem te verbazen

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
12 minuten leestijd

Cadeautjes krijgen is leuk, maar ze weggeven is vaak nog veel leuker. Toch wil je tijdens het geven van een cadeau wel een beetje origineel zijn. Het is leuk om je vriend met een origineel cadeau te verrassen en de voorpret voor jou is vaak nog dubbel zo leuk. Je kunt namelijk even brainstormen, de voorbereidingen treffen en daarna afwachten hoe verrast de blik is op je vriend zijn gezicht.

Omdat wij weten hoe leuk originele cadeaus zijn, zetten wij tien originele manieren en ideeën op een rij om jouw grote liefde te verrassen. Of dat nu op zijn verjaardag of op jullie jubileum is of voor Kerst: het kan op ieder moment.

Waar cadeaus geven goed voor is

Al sinds de vroege geschiedenis geven mensen elkaar cadeaus. Dat wordt gedaan om vriendschappen op te bouwen en de band met elkaar te versterken. Maar cadeaus worden ook vooral gegeven om iets voor elkaar te krijgen.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Als je iemand een cadeau geeft, leidt dat ertoe dat hij of zij zich een soort verplicht voelt om jou iets terug te geven of iets voor jou terug te doen. Het leidt dus tot wederkerigheid. Denk hierbij aan een eindejaarsbonus van je baas voor het harde werken of een presentje voor de buurvrouw die regelmatig de ramen voor je lapt.

Wist je overigens dat dit vooral in Nederland zo is, maar dat het in sommige culturen juist een belediging is wanneer je iets wilt terugdoen of teruggeven nadat iemand aardig is geweest voor jou?

Waarom geven we eigenlijk cadeaus?

Iemand een cadeau geven versterkt volgens wetenschappers dus de onderlinge band, omdat het cadeau de bestaande verhouding tussen jou en een ander symboliseert. Vaak geef je cadeaus ook in volgorde van klein naar groot, naarmate je relatie met iemand sterker wordt en langer duurt. Soms klinkt dat wel een beetje oppervlakkig.

We geven die cadeaus aan elkaar om te laten zien dat we de ander waarderen, dat we dankbaar zijn en dat we (nog steeds) interesse hebben in de ander. En natuurlijk is dat altijd goed bedoeld. Vooral persoonlijke cadeaus laten zien dat je tijd en moeite hebt genomen om een passend cadeau te vinden voor de ander.1

Liever een verrassing dan een cadeau

Maar materiële cadeaus wekken vaak de suggestie dat er vergeleken ‘moet’ worden. Er bestaat namelijk altijd wel een mooiere of betere variant van ieder cadeau. En wanneer jij een cadeau van iemand ontvangt, voelt het misschien al snel alsof jij de volgende keer een cadeau van dezelfde waarde terug moet geven.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Materiële zaken zorgen er dan ook voor dat we nooit genoeg kunnen hebben, maar met ervaringen is dat anders. Iedere ervaring is uniek en deze kunnen we voor lange tijd in ons geheugen koesteren. Vaak ervaar je een ervaring achteraf in gedachten nog mooier dan tijdens het daadwerkelijke moment van de ervaring. Daarom is een ervaring of verrassing geven aan iemand vaak nog waardevoller dan het geven van een cadeau.

vrouw liefde

Waarom zou je je vriend verrassen?

Ten eerste is het leuk om eens iets anders te doen of te geven dan wat iedereen doet of geeft. Sokken of een boxershort geven kan één of twee keer leuk zijn, maar als je al even samen bent wil je toch wel eens met een ander cadeau aankomen.

Daarnaast laat je met een origineel cadeau zien dat je er de tijd voor hebt genomen om iets te bedenken voor je vriend. Het is een lieve vorm van affectie dat altijd goed wordt ontvangen. Ook is het voor hem heel leuk om een origineel cadeau te ontvangen, omdat hij daar waarschijnlijk nog een lange tijd goede herinneringen aan over houdt.

Voor welke gelegenheden?

Niet ieder cadeau is geschikt voor iedere gelegenheid. Bedenk daarom eerst voor welke gelegenheid jij een cadeau aan je vriend wilt geven. Is dit bijvoorbeeld omdat hij binnenkort jarig is (en bereikt hij daar een mooie, speciale leeftijd mee)? Of wil je jullie samenzijn vieren omdat jullie jubileum in zicht is?

Misschien hebben jullie je wel pasgeleden verloofd of gaan jullie binnenkort trouwen. Of ben je in verwachting en wil je je vriend vertellen dat hij vader wordt? Voor iedere gelegenheid zijn leuke, originele cadeaus te bedenken. Nu moet je alleen nog beslissen welk cadeau geschikt is voor dit specifieke moment.

cadeau

12 Originele manieren om je vriend te verrassen

Bedenk nu goed welk cadeau geschikt is. Niet alleen voor de gelegenheid, maar ook voor je vriend. Niet iedereen heeft dezelfde voorkeuren, want ieder mens is anders. Gelukkig ken jij je vriend als de beste, dus dat moet geen probleem vormen. Een aantal handige tips bij het voorbereiden van het originele cadeau zijn als volgt:

  1. Geef een cadeau wanneer hij het niet verwacht; dát is pas origineel en spontaan;
  2. Denk ook aan de vormgeving; hoe pak je het in en wanneer/hoe wil je het geven;

3. Een dagje uit of weekend weg

De leukste manier om een cadeau te geven, is door er één te geven die niet alleen maar een kort moment duurt. Daarom is een hele dag uit of zelfs een korte vakantie ontzettend leuk om te geven. Niet alleen omdat je vriend daarvan kan genieten, maar jij zelf ook. Natuurlijk kan zo’n onderneming relatief prijzig zijn, maar als je de aanbiedingen in de gaten houdt kun je echt hele leuke uitstapjes plannen voor jullie samen.

Is je budget minder groot? Geen zorgen. Is je vriend binnenkort jarig en heeft hij de wens om bijvoorbeeld eens in een zweefvliegtuig te stappen? Trommel dan zijn vrienden en/of familie op om mee te betalen, zodat jullie er samen voor kunnen zorgen dat zijn droom uitkomt.

4. Maak van de kerstdagen een kerstmaand

Een heel leuk cadeau om te krijgen is een advent kalender, omdat je op die manier niet één keer maar 24 keer een cadeautje mag uitpakken. Zo kun je iemand iedere dag blij maken met een kleine verrassing. Maar nog leuker is het als je een advent kalender krijgt die speciaal voor jou gemaakt is. Een origineel cadeau is dan ook zelf zo’n kalender samenstellen voor je vriend. Je kunt dan voor iedere dag een persoonlijk cadeautje geven, dat past bij hem of bij jullie relatie.

Op het internet zijn tal van manieren te vinden waarop je zo’n advent kalender kunt maken, dus wees creatief en laat je vriend versteld staan van jouw originele ideeën!

Persoonlijke cadeaus zijn het leukst om te krijgen

Natuurlijk zijn er veel meer mogelijkheden te bedenken om je vriend te verrassen met een origineel cadeau.

  1. Maak een reisdagboek of fotoboek van jullie reizen en mooie momenten samen;
  2. Kijken jullie graag films, maak dan een bioscooppakket met daarin o.a. popcorn, M&M’s, een handgeschreven kaart/voucher voor een gezellige avond samen op de bank;
  3. Heeft hij een lievelingsdrankje, stel dan een leuk pakket samen met een fles drank, bijbehorend glas, merchandise en andere leuke versiering;

Nog vijf originele ideeën op een rij

  1. Krijgt hij geen kerstpakket van zijn werk, maak er dan zelf één met daarin allemaal dingen die hij leuk en lekker vindt;
  2. Koop grappige gadgets die bij hem of jullie humor passen en maak hem aan het lachen;
  3. Geef hem persoonlijke tegoedbonnen voor bijvoorbeeld een rug massage of een week niet te hoeven stofzuigen;
  4. Organiseer een avondje voor hem en zijn vrienden en zorg voor bier, chips, hapjes en voetbalshirts voor iedereen. Dat zal hij zeker waarderen;
  5. Stimuleer een van zijn persoonlijke wensen (zoals vaker sporten, meer boeken lezen, minder alcohol drinken, enzovoort) door hiervoor een bijpassend cadeau te geven. Dat laat zien dat jij hem écht kent en het beste met hem voor hebt.

emotieloos

Jij kent je vriend het best

Natuurlijk zijn bovenstaande cadeaus heel origineel en leuk om te geven, maar dat wil nog niet zeggen dat jouw vriend er per se blij mee zal zijn. Niet alle cadeaus zijn geschikt voor iedere man. En dat is maar goed ook, anders zouden we ook geen originele ideeën meer kunnen bedenken.

Gelukkig ken jij je vriend het best en kun je waarschijnlijk wel inschatten welke cadeaus hij leuk zal vinden en met welke je hem minder plezier doet. Ook leuk: geef hem een bepaald bedrag cadeau waarmee jullie (gedeeltelijk) een gezamenlijke wens, zoals een nieuwe tuin of badkamer kunnen realiseren. Daar hebben jullie straks allebei plezier van.

Ga voor de optimale beleving

Zoals je gelezen hebt zijn ervaringen vaak nog waardevoller om te geven dan materiële zaken. Daarom is je tijd vrijmaken voor iemand wanneer je het druk hebt of luisteren naar iemand die zijn hart wil luchten, vaak een nog mooier cadeau. Mensen hebben naast respect ook behoefte aan aandacht en waardering van elkaar.

Besef dan ook dat wanneer jij je vriend het mooiste geschenk wilt geven dat er bestaat, je dat niet met geld kunt doen. Dat doe je door er écht voor hem te zijn, door je voor hem open te stellen en hem altijd in zijn waarde te laten. Ook op mindere dagen. Als je dat niet op een paar momenten, maar gedurende jullie relatie iedere keer opnieuw laat merken, geef je hem het mooiste cadeau dat er bestaat.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie