Sleur in relatie: 9 tips en manieren om het te voorkomen en doorbreken

Jay
Door Jay
10 minuten leestijd

De hond is al uitgelaten, de kleren voor morgen zijn al klaargelegd, en jullie zitten onderuitgezakt op de bank. Het is bijna 20:00 dus dat betekent dat RTL4 erop wordt gezet: het is weer tijd voor Goede Tijden, Slechte Tijden. Je hebt al zo’n vermoeden wat er in de aflevering van vandaag staat te gebeuren, want vol verrassingen zit de serie niet meer. Na 4.5 jaar lang elke aflevering te hebben gezien is het elke keer weer hetzelfde liedje. Je hebt dan ook een bloedhekel aan GTST, maar toch ga je kijken.

Dat doe je inmiddels al meer dan 4 jaar en het is zo gewoon geworden. Als het half 9 is zucht je nog een keer en pak je jouw telefoon erbij. Je partner doet hetzelfde, terwijl jullie allebei de oordopjes in hebben en elk een andere video aan het bekijken zijn. Komt dat scenario jou bekend voor? Dan is de kans groot dat je er met beide voeten vol in bent getrapt: de sleur in de relatie.

Toch betekent dat niet dat de relatie niet meer te redden valt. Want met een beetje initiatief en frisse moed doorbreek je dit doemscenario. We geven je daarom graag een aantal tips om de sleur in de relatie te doorbreken. Want er is meer dan die klote GTST.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Wat is de sleur in de relatie?

Elke langdurige relatie heeft zo z’n pieken en z’n dalen. De pieken zijn er vaak in het begin: je wilt niets anders dan samen zijn met je partner. Elke keer dat jullie samen zijn, vliegt de tijd voorbij en op het moment dat jullie afscheid van elkaar nemen, kijk je alweer uit naar het volgende samenzijn.

Na verloop van tijd wordt dat intense gevoel echter steeds iets minder. Daar is op zich niets mis mee, maar anders wordt het als de dagelijkse verplichtingen echt hun tol beginnen te eisen. Je bent niet alleen moe van alle verplichtingen, maar wordt ook moe van je partner.

Het gebrek aan dagelijkse prikkelingen heeft ervoor gezorgd dat je bijna geen energie meer hebt om iets te ondernemen met je partner. Langzaamaan komt het besef: je relatie zit in de sleur. En daar willen jullie zo snel mogelijk uit zien te raken.

Waarom gebeurt het?

Toch is het belangrijk om jezelf af te vragen waarom het gebeurt. Ook daarvoor moeten we weer terug naar het begin van de relatie. Wat het is de vernieuwendheid dat het verliefde gevoel en het wederzijdse verlangen in stand houdt. Er zijn op het moment dat jullie elkaar leren kennen positieve spanningen en er is verlangen om meer over elkaar te weten. We hebben daarmee een stukje nieuwsgierigheid te pakken.

Naarmate jullie elkaar beter kennen, vermindert ook de nieuwsgierigheid en wordt alles zo gewoontjes. De nieuwigheid is er vanaf. En dat is het moment dat de sleur kan ontstaan.

De sleur in een relatie kan daardoor worden gerelateerd aan alles wat (te) gewoon en saai is. De aandacht voor elkaar ebt langzaam maar zeker steeds meer weg. Zorgen jullie allebei voor voldoende nieuwigheid en houden jullie elkaar scherp? Dan zullen ook de sleurgevoelens een stuk minder worden.

Hoe voorkom je de sleur?

Ja, hij is ontzettend cliché, maar: voorkomen is echt beter dan genezen, ook als het om de sleur gaat. Dat je relatie in het begin nogal spannend is wil niet zeggen dat de sleur niet op de loer ligt. Als je niet scherp blijft, ontstaat de sleur al eerder dan je zou denken. Om die reden is het belangrijk om op voorhand al te voorkomen dat er teveel routine ontstaat.

1. Neem soms wat afstand van elkaar

Natuurlijk wil je zoveel mogelijk bij elkaar zijn, maar vermijd dat het te gewoontjes wordt. Gun elkaar voldoende tijd met vrienden en familie, los van elkaar. Zo houd je het verlangen naar elkaar in stand en zorg je zo af en toe voor dat hoognodige gevoel dat jullie elkaar missen.

2. Af en toe een verrassing

Laten we wel wezen: een verrassing moet een verrassing blijven. Als je elke zaterdagochtend na het tanken thuiskomt met een doosje chocolade bonbons, dan maken verrassingen al snel plaats voor verwachtingen. Mocht je een keer niet thuiskomen met de bonbons dan kan dat voor ergernissen zorgen. Houd het daarom occasioneel.

3. Smartphones opzij

De moderne technologie biedt kansen, maar ook gevaren. Herkennen we allemaal niet de situatie dat mensen naast elkaar zitten op een bank, maar helemaal in hun eigen wereldje zitten? De boosdoener is de smartphone. Zorg er daarom voor dat jullie regelmatig de smartphones opzij leggen en elkaar echt de aandacht geven die jullie verdienen.

4. Varieer alles wat je doet

De sleur en routinematig handelen gaan hand in hand. Hoe je dat voorkomt? Door continu te blijven variëren in wat je doet. Blijf bijvoorbeeld variëren in de manieren waarop je affectie toont. Ga niet steeds naar hetzelfde restaurant, hoe lekker het eten daar ook is. Neem eens wat eerder vrij van werk, ontbijt uitgebreid aan tafel op de zondagochtend of doe het huishuiden als dat je taak niet is. Kortom, wijk af van de normale routines om de sleur te voorkomen.

5. Wees eerlijk tegen elkaar

In een hechte relatie moeten jullie open tegen elkaar zijn. Merk je dat het zo nu en dan al wat saai begint te worden? Bespreek het dan met je partner. Misschien is hij of zij er wel over eens en kunnen jullie samen tot een oplossing komen. Maak dit soort dingen bespreekbaar.

Hoe doorbreek je de sleur?

Als je al in het verdomhoekje zit en de sleur al is aangebroken dan is het zaak om dit zo snel mogelijk te veranderen. Het doel: om op een natuurlijke manier voor meer aantrekkingskracht te zorgen. Ook is het belangrijk om rekening te houden met het dagelijkse ritme van elkander. Je kunt immers niet om de dagelijkse verplichtingen heen zoals werk, studie, familieverplichtingen, en sportieve verplichtingen. Wat je wel kunt doen?

1. Maak een einde aan gewoonten

Kijk je dus elke avond GTST en bestellen jullie elke donderdagavond bij de Chinees? En is vrijdagavond de vaste filmavond? Maak dan een einde aan dit soort oersaaie gewoontes en doe de dingen waar jij je op het betreffende moment goed bij voelt. Zo is er weer ruimte voor spontaniteit.

We hebben er in Nederland een handje van om alles maar te plannen, terwijl we weten dat juist de spontane dingen het leukst zijn. Routine zorgt misschien voor wat meer vastigheid, maar het maakt wel een einde aan alle verrassingselementen.

2. Zorg voor wat vuur in de slaapkamer

De sleur heeft ook z’n tol geëist in de slaapkamer en dat dagelijkse vuurwerk op bed heeft plaatsgemaakt voor 3 volle minuten op de dinsdagavond. De vrijpartijen zijn een stuk minder passievol en de momenten en de plek zijn altijd hetzelfde. Kap daarmee. Gebruik jullie fantasie en probeer eens wat nieuws uit. Goede kans dat die 3 wekelijkse minuten worden opgeschroefd naar flink wat meer plezier tussen de lakens.

3. Ga erop uit

Jullie werken elke dag van 9 tot 5 en als jullie thuiskomen dan moet er nog gekookt worden, moet de was nog worden gedaan, en moeten de kleren nog worden gestreken. Op het moment dat jullie op de bank ploffen, zijn jullie bekaf. Het eerste wat jullie doen? De smartphone erbij pakken. En dat werkt alles behalve bevorderend voor je energiepeil.

Vergeet daarom even de dagelijkse verplichtingen en ga erop uit. Waarschijnlijk kom je dan fitter thuis, dan wanneer je de hele avond op de bank zou blijven hangen. Inspiratie nodig? Bekijk dan deze lijst met leuke dingen om te doen met je partner.

4. Zorg voor toekomstplannen

Een toekomstgerichte visie vormt de basis voor elke sterke relatie. Dat betekent dat jullie samen een toekomst zien en samen ouder willen worden. Het is daarom belangrijk om te blijven dromen. Zorg dat er genoeg redenen zijn om optimistisch te zijn over elkaar en jullie gezamenlijke toekomst.

Maak samen plannen en bedenk leuke projecten. Toekomstplannen houden jullie scherp en zorgen ervoor dat jullie uitkijken naar morgen, naar volgende week en naar volgend jaar. Oftewel: dat jullie uitkijken naar al die dagen die jullie gezamenlijk nog gaan doorbrengen.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie