Waarom vrouwen zeggen dat er niets mis is terwijl er duidelijk iets is

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
9 minuten leestijd

Mannen en vrouwen verschillen van elkaar. Niet alleen het gebied tussen de benen, maar vooral tussen de oren. Als resultaat hebben mannen en vrouwen verschillende manieren om zichzelf te uiten en wat ze voelen, wat begrijpelijkerwijs vreemd is voor het andere geslacht. Waarom gaan vrouwen nooit alleen naar het toilet en wat vinden mannen zo leuk aan voetbal? Mannen hebben veel vragen over vrouwen en vice versa.

Het is de reden waarom het boek “Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus” al meer dan 25 jaar een bestseller is. Zelfs als je het boek niet kent dan is de kans groot dat je bekend bent met de titel van het boek. Het uitgangspunt van het boek is dat vrouwen en mannen van andere planeten komen en dat communicatieproblemen dus niet te voorkomen zijn. Eén van de klassieke situaties die het verschil tussen mannen en vrouw aantoont gaat als volgt.

Het is vrijdag. Je bent na een lange werkweek toe aan het weekend. Eenmaal thuisgekomen schuif je aan voor het avondeten zodat je snel door kunt naar het pokeravondje met je vrienden. Je vriendin lijkt wat afstandelijk en stil; je vraagt of er iets is. “Nee, er is niets.” Je dringt nog een keer aan dat ze alles tegen je kan vertellen maar weer krijg je te horen dat er niets is.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

“Is ze wat ziekjes of heeft ze een vermoeiende dag achter de rug?”

Na het eten vertrek je om je vrienden blut te spelen, maar ergens weet je dat dit nog niet voorbij is. Tijdens het kaarten denk je aan het gezegde ‘open kaart spelen’ en vraag je je af waarom je vriendin dat niet gewoon doet.

Eenmaal thuisgekomen komt het hoge woord eruit; “We zouden toch meer tijd met elkaar doorbrengen en nu ga je toch met je vrienden kaarten!”

Waarom zeggen vrouwen dat er niets mis is terwijl er duidelijk iets is?

1. Ze is er nog niet over uit

Zeggen dat er niets aan de hand is terwijl dit duidelijk wel zo is heeft een reden. De eerste reden is dat ze er misschien nog niet helemaal uit is. Misschien voelt ze iets wat voor haar zelf nog niet duidelijk is, of niet duidelijk genoeg om het je te vertellen.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Ligt het aan haar zelf of is het een geldige reden om boos te worden? Of misschien weet ze heel goed wat er aan de hand is maar weet ze nog niet hoe ze het nieuws moet overbrengen.

2. Ze wil niet overkomen als een zeur

Vrouwen zeuren; de meeste mannen lijken erover eens te zijn dat dit een niet te vermijden kenmerk van de vrouwelijke persoonlijkheid is. Doordat mannen vrouwen op deze manier stereotyperen zijn vrouwen voorzichtiger geworden om niet dit akelige label te krijgen. Ze vertelt je niet direct wat er mis is maar laat het je indirect weten door de er-is-niets-kaart te spelen.

3. Ze moet het eerst verwerken

Misschien heb je iets verkeerd gezegd terwijl je dat helemaal niet doorhebt gehad. Je hebt haar ronde vormen benadrukt terwijl je hoort te weten dat ze daar al zo ontevreden mee is. Om te voorkomen dat je met mes en vork aan de eettafel aangevallen wordt neemt ze de verstandige keuze om eerst tot tien te tellen en te kalmeren. Ze zegt dat er niets is, zodat ze je later op een volwassen manier kan aanspreken.

4. Ze hoopt dat het zichzelf oplost

In elke relatie zijn er verschillen van mening. Het verschil is dat de mensen in al deze relaties er op een uiteenlopende manier mee omgaan. Je kunt vertellen wat er mankeert zodat je een meningsverschil creëert maar de ervaring leert dat je ook gewoon niets kunt zeggen.

Sommige problemen verdwijnen namelijk uit zichzelf. Als een vrouw zegt dat er écht niet mis is, dan is het dus mogelijk dat ze hoopt dat het probleem zichzelf oplost.

5. Ze wil het (nog) niet zeggen

Het probleem met de vraag “wat is er mis?” is dat het voor veel mensen, niet alleen vrouwen, reden is om te blokkeren. De zorgzame vraag is voor hen reden om een muur op te bouwen met het typische “niets” antwoord als gevolg.

Door deze vraag te stellen wordt namelijk verondersteld dat er iets mankeert aan de gevoelens die ze heeft. Hetzelfde gebeurt als je iemand op straat tegenkomt en vraagt “hoe het is”. Zelfs als iemand knallende koppijn heeft krijg je in bijna alle gevallen te horen dat het “goed gaat”.

aarrghh

6. Ze wil niet in herhaling vallen

Misschien heeft ze je al 20 keer gezegd de wc-bril omlaag te doen maar lijkt het maar niet tot je door te dringen. Het probleem is bekend; de wc-bril kwestie gaat niet nog een keer de reden voor een ruzie zijn. Ze heeft het probleem al met je besproken en ze verwacht niet dat de 21ste keer zin heeft.

Op een gegeven moment is het uiterst frustrerend als er niet naar je geluisterd wordt en bovendien een totale verspilling van je tijd. Ze geeft het op en accepteert het met tegenzin.

7. Ze heeft nooit geleerd zich te uiten

In sommige gezinnen is het niet gewenst om je op een bepaalde manier te uiten. Misschien is je vriendin opgegroeid in een gezin waar er van je werd verwacht dat je je gevoelens binnen hield. Als je merkt dat je vriendin vaak meningsverschillen uit de weg gaat door te zeggen dat er “niets” is of door je te negeren dan zou dit zomaar een reden kunnen zijn. Ze heeft dan misschien nooit geleerd om zich op een gezonde manier te uiten in een relatie.

8. Ze wil je aandacht

Doen alsof er wel wat is maar zeggen dat er niets is kan onderdeel zijn van een spel dat ze speelt. Het is een manier om je te manipuleren en op een redelijk eenvoudige manier de macht te krijgen.

Als ze je continu laat raden wat het probleem is dan besteedt je al je energie aan haar terwijl er misschien helemaal niets aan de hand is. Ze krijgt je volledige aandacht omdat ze weet dat jij blijft nadenken wat er toch met haar aan de hand is.

9. Ze wil geen ruzie

Als je alle reden hebt om te geloven dat je in een hevige en misschien zelfs slaande ruzie belandt als je voor je mening uitkomt, zou je dan de waarheid vertellen of zeggen dat er niets mis is?

Hoewel ze misschien niet in staat is om haar zorgen of boosheid volledig te verbergen is het haar keuze om niets te vertellen, om een moeilijke situatie te voorkomen. Een lichtere vorm van deze reden is dat ze geen zin heeft om weer advies van je te krijgen.

10. Er is echt niets aan de hand

Soms lijkt het alsof ze niet meer in je geïnteresseerd is maar is er in werkelijkheid niets aan de hand. Misschien heeft ze daadwerkelijk een zware dag op het werk gehad of is ze wat ziekjes maar niet noemenswaardig. Het is goed dat je vraagt hoe het met haar gaat maar soms is er gewoon echt niets aan de hand.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie