Gaslighting: een manipulatieve relatietactiek die je moet kennen

Michael Slender
Door Michael Slender
4 minuten leestijd

Dating in het huidige tijdperk lijkt makkelijker dan ooit maar iedereen die het probeert komt erachter dat het makkelijker gezegd dan gedaan is. Voor sommige singles is dating in de 21e eeuw een mijnenveld met allerlei nieuwe trends die het lopen op het pad van de liefde moeilijker maken. Eén van de dating termen die in opkomst is heet gaslighting, zo meldt Psychology Today. Gaslighting is een oud begrip – maar nieuwe rage – waarin iemand emotioneel wordt mishandeld zodat deze gaat twijfelen aan de realiteit.

Wat is het?

Gaslighting staat voor een vorm van manipulatie waarin mensen aan zichzelf en het gezonde verstand gaan twijfelen. De Engelse ter wordt gebruikt om een ​​wrede vorm van emotionele mishandeling en manipulatie in een relatie te beschrijven waardoor de persoon de realiteit in twijfel trekt.1 Leugens, oneerlijke opmerkingen, verwarring veroorzaken en gemengde signalen versturen zijn slechts enkele voorbeelden van gaslighting.

De basis van het manipulatieve gedrag is dat het in het geheim en subtiel wordt overgebracht zodat het effect zich steeds verder uitbreidt. Deze relatietactiek is ervoor bedoeld om de controle over een ander te krijgen. De mensen die de tactiek benutten gebruiken daar vaak de volgende technieken voor:

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

  1. Ze vertellen overduidelijke leugens.
  2. Ze projecteren het eigen gedrag op die van jou.
  3. Ze ontkennen ooit iets hebben gezegd, ook al heb je bewijs.
  4. Ze verwarren je door gemengde signalen af te geven.
  5. Ze gebruiken wat je dierbaar is.
  6. Ze gaan maar door met het gedrag.
  7. Ze vertellen iets anders dan ze doen.
  8. Ze proberen mensen tegen je op te zetten.
  9. Ze vertellen jou of anderen dat je gek bent.
  10. Ze vertellen je dat anderen alleen maar liegen.

Waar komt het vandaan?

De term is afkomstig van de film Gaslight uit 1944.2 De film is gebaseerd op een toneelstuk waarin een man, genaamd Gregory, zijn vrouw Paula emotioneel manipuleert met behulp van lampen die zonder verklaring dimmen. Na Paula ervan overtuigd te hebben dat ze begint te hallucineren, raakt ze ervan overtuigd dat er daadwerkelijk iets met haar aan de hand is.

De gevolgen

Dr. Robin Stern, de in de Verenigde Staten gevestigde auteur van The Gaslight Effect, bedacht de term. Stern zegt dat het gedrag in het beste geval ervoor kan zorgen dat de vrouw zich ongemakkelijk voelt doordat ze altijd verkeerd zit. In het slechtste geval kan het misbruik tot een diepe depressie leiden waarin sterke en levendige vrouwen kunnen overgaan op een leven vol ellende en zelfhaat. De gevolgen van langdurig misbruik kunnen leiden tot voortdurende gevoelens van angst, verwarring en het gevoel hebben minder te kunnen vertrouwen op het eigen geheugen en waarneming.

Als het misbruik blijft plaatsvinden, kan het slachtoffer zo gemanipuleerd worden dat deze niet meer in staat is om een normaal leven te leiden. Volgens Stern is het ‘een vorm van emotioneel misbruik en manipulatie die moeilijk is te herkennen en nog moeilijker om los van te komen’. Mensen die anderen op deze manier manipuleren voelen door het gedrag een sterke vorm van controle en zorgen er op deze manier voor dat anderen van hen afhankelijk zijn.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie