Wat zijn gemengde signalen? De boodschap achter mixed signals

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
8 minuten leestijd

Daten en relaties zijn moeilijk. Je bent zelf aan het achterhalen wat je voor hem of haar voelt en daarnaast probeer je er ook nog eens achter te komen of diegene jou leuk vindt. Je denkt iemand gevonden te hebben die helemaal voor jou gemaakt is. Leuk, knap, grappig en gevoelig; je begint langzaamaan toch wel een beetje verliefd te worden. Je denkt ook zeker dat die ander interesse heeft in jou, maar toch weet je het niet helemaal zeker.

Het ene moment krijg je enorm veel aandacht, terwijl je de volgende keer vrijwel compleet wordt genegeerd. Wat heeft dat nu weer te betekenen? Deze gemengde signalen zijn soms enorm moeilijk te lezen en te begrijpen, waardoor je ook niet weet of daten met deze persoon nog zin heeft – laat staan een relatie.

We vertellen je meer over de verwarrende boodschap achter deze mixed signals. Waarom worden deze signalen verstuurd? Wat betekenen ze? En wat is nu de echte betekenis achter deze verwarrende signalen?

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Wat zijn gemengde signalen nu precies?

Allereerst is het natuurlijk wel belangrijk om te weten dat gemengde signalen nu precies zijn. Gemengde signalen zijn de onverklaarbare en tegenstrijdige signalen die iemand kan geven. De ene week appt diegene hele dagen met je en lijkt het alsof deze persoon niet genoeg van je kan krijgen, terwijl je een week later compleet genegeerd wordt en geen contact hebt.

Van hele dagen flirten en samen plezier hebben, lijkt deze persoon een dag later enorm afstandelijk. Het lijkt opeens alsof jullie elkaar helemaal niet kennen en of alle leuke tijden samen vergeten zijn. Het ene signaal zegt dat je geliefd bent, het andere signaal dat je dat niet bent: het is tegenstrijdig gedrag.

Er ontstaat een soort van ruis tussen jullie waardoor je niet zo goed weet wat je ermee aan moet. Je kunt hem of haar niet peilen. En je vraagt je af wat deze persoon nu precies van je wil. Dit is natuurlijk enorm irritant en je wilt ongetwijfeld weten wat er nu eigenlijk speelt.

Hard to get spelen

Er zijn meerdere redenen waarom mannen en vrouwen gemengde signalen afgeven. Vaak zijn ze zich er zelf niet eens van bewust dat ze het doen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat ze het opeens gewoon druk hebben en compleet vergeten hun aandacht te verdelen tussen drukte en liefde. Een andere reden kan echter zijn dat het wél bewust is: mannen (en vrouwen) houden er namelijk wel van om een beetje te plagen en hard to get te spelen. Doordat zij afwachtend zijn en enigszins ongeïnteresseerd lijken te zijn, word jij juist meer geïnteresseerd in hen.

Volgens onderzoek is hard to get spelen een techniek die werkt. Het is een veelvoorkomende tactiek in de datewereld – met wisselende resultaten. Maar dat betekent niet dat het daarom makkelijker te ontcijferen is. Integendeel zelfs… het zorgt er altijd voor dat je niet weet waar je aan toe bent.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

4 redenen waarom gemengde signalen worden verstuurd

Het is frustrerend wanneer iemand niet duidelijk is in zowel het gedrag als de acties. Bijna iedereen wil namelijk gewoon weten waar hij of zij aan toe is. Om er minder snel geïrriteerd door te raken, kan het helpen om de redenen te weten waarom deze dubbele signalen worden verstuurd. Want soms kan het zijn dat diegene het helemaal niet doorheeft en onbewust deze tegenstrijdige signalen afgeeft, maar het kan ook een aantal dieperliggende oorzaken hebben. We leggen de redenen uit alsof het om een man (hij) gaat, maar deze persoon kan net zo goed een vrouw (zij) zijn.

1. Hij weet niet wat hij wil

Het is de meest voorkomende oorzaak van gemengde signalen: hij weet nog niet helemaal zeker of hij je leuk vindt. Hij probeert daarom niet té enthousiast overkomen, maar wil wel nog de optie openhouden dat het iets kan worden. Hij wil je vooral niet het verkeerde idee geven en zal daarom een nogal afwachtende houding hebben. In dit geval zijn de mixed signals er niet om je te pesten, maar wil hij het gewoon rustig aan doen en voor zichzelf erachter komen of hij een relatie met wil in de nabije toekomst.

2. Hij probeert je te begrijpen

Een andere reden van gemengde signalen vindt z’n oorzaak in jezelf. Misschien verstuur jij onbewust ook gemengde signalen en probeert degene met wie je aan het daten bent jou te begrijpen. Jullie communiceren dan waarschijnlijk niet op een duidelijke en open manier, waardoor er een soort van ruis ontstaat. In dit geval kan het dus enorm helpen om duidelijker te zijn over wat jij precies wilt. Op die manier is het misschien voor de ander mogelijk om daarover ook meer open te zijn en de gevoelens te uiten.

3. Jij gaat te snel

Het komt vaak voor dat de één heel ver vooruit plant en grote stappen maakt in het begin van een relatie, terwijl de ander wat afwachtend is en het liever rustig aan wil doen. Degene die liever niet te snel gaat, kan nerveus worden wanneer de relatie zich te snel aan het opbouwen is. Misschien praat jij bijvoorbeeld al over elkaars familie ontmoeten, samenwonen en andere zaken, terwijl de ander daar nog helemaal niet aan toe is. Het gevolg? Dat deze persoon eigenlijk niet zo snel wil gaan, maar het niet zo goed weet te uiten. De oplossing is simpel: rem jezelf af en doe het wat rustiger aan.

4. Hij heeft bindingsangst

Een hele hoop mensen hebben last van bindingsangst, waarbij iemand zich niet zo gemakkelijk aan iemand kan binden en compleet openstellen. Dit komt vaak door vervelende ervaringen uit het verleden, zoals een relatie die niet goed is afgelopen of vanuit de jeugd die iemand heeft gehad. Deze angst kan ook ontstaan doordat hij niet goed weet hoe relaties werken, hij heel lang single is geweest of nog nooit een langdurige relatie heeft gehad.

Bindingsangst is helaas iets waar je niet veel aan kunt doen en het is dan ook erg vervelend als je er last van hebt. Het kan in ieder geval helpen om er goed met elkaar over te praten en de ruimte te geven.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie