Ze wil het rustig aan doen? Wat het betekent en waarom ze dit wil

Michael Schouten
Door Michael Schouten
9 minuten leestijd

Als het gaat om datingjargon, dan is er geen tekort aan populaire uitdrukkingen. Van “ghosting” tot “in je dm sliden”, het lijkt er soms op dat singles in 2019 een geheel andere taal spreken. Een van de termen die al wat langer bestaat, maar de tand des tijds heeft doorstaan, is ‘het rustig aan doen’.

Je hoort het niet als je een vrouw op straat aanspreekt, niet op Tinder en niet tijdens een one-night stand, maar wel als je iets verder bent. Het is de term die je verwart en verbaast in de fase voorbij de eerste date. Wat betekent het en waarom zou je het rustig aan willen doen?

Wat betekent ‘het rustig aan doen’?

De uitdrukking ‘het rustig aan doen’ staat gelijk aan onzekerheid, vooral gevoed door slechte ervaringen in het verleden. En zo kan het verschillende betekenissen hebben. Het kan bijvoorbeeld betekenen dat je voor een bepaalde periode nog niet intiem wilt worden. Of je wilt niet te vaak afspreken. In een ander geval betekent het dat je ermee wilt wachten om de relatie “officieel” te maken. Maar waarom zou je dat doen?

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Waarom?

Na een paar keer op je bek gaan in de liefdesafdeling leert iedereen een waardevolle les. Je wilt voorkomen dat je hart ooit nog wordt gebroken en dankzij deze kwellende ervaringen weet je nu wel een keer hoe liefdesverdriet voelt. Met je bagage in je hand begin je eindelijk te beseffen wat je wel en niet wilt. En om erachter te komen of dit is wat je wilt heb je tijd nodig.

Hoewel je iemand misschien niet aan het lijntje wilt houden doe je het rustig aan, om jezelf te beschermen. De ervaring heeft je geleerd niet meer in het diepe te springen, naïef en blindvertrouwend op de persoon die je nog maar net kent. De muur die je hebt opgebouwd voorkomt dat al je goede voornemens uit het raam worden gegooid bij het eerste teken van chemie.

Voel je een magische klik? Zelfs dan kun je te snel gaan tijdens het daten om alles nog sneller te verpesten. En dat is de reden waarom mensen het rustig aan willen doen. Waarom iemand het rustig aan wil doen heeft vaak dezelfde achtergrond, maar er zijn wel aantal terugkerende situaties wanneer iemand dit zegt. Zowel bij mannen als bij vrouwen. Dit zijn de veelvoorkomende situaties waarin ze het rustig aan wil doen, maar ‘ze’ mag je gerust vervangen door ‘hem’.

1. Ze vindt het te snel gaan

Verwacht je dat de derde date seks betekent maar gaat ze er niet in mee? Het is een klassiek geval van de verkeerde verwachtingen. Dat ze het rustig aan wil doen heeft waarschijnlijk te maken met het belang dat ze geeft aan de intieme handelingen. Ze wil zich lichamelijk nog niet overgeven als de emotionele band nog niet sterk genoeg is, een manier om haar zelf te beschermen tegen het ik-ben-gebruikt gevoel.

Bovendien vinden sommige vrouwen het ongepast om te snel seks te hebben, en volgen een eigen geen-seks-regel. Door het rustig aan te doen is ze in staat om de emotionele band te laten groeien op een tempo dat voor haar comfortabel is.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

2. Ze komt net uit een lange relatie

Heeft ze net een lange relatie achter de rug? Dan is het niet vreemd dat ze het rustig aan wil doen. De gedachte om onmiddellijk op te gaan in een intense verbinding met iemand anders schrikt de meeste mensen af. En als ze tijdens deze relatie bedrogen is, emotioneel misbruikt of slecht behandeld, kan het voor haar een nog grotere uitdaging zijn.

Het rustig aan doen betekent niet dat ze jou niet wil. Ze heeft tijd nodig om de connectie te laten ontwikkelen met een snelheid die comfortabel voor haar is.

3. Ze weet nog niet wat ze wil

Nieuwe relaties zijn nooit makkelijk. Terwijl je elkaar nog niet goed kent wordt er van je verwacht om al vroeg keuzes te maken. En dat kan een motivatie zijn om het rustig aan te doen. Ze is misschien nog niet in staat of bereid om de relatie te versnellen, omdat ze nog steeds niet weet waar ze naar op zoek is.

Daarom wil ze je misschien eerst beter leren kennen, niet meteen aan je vastzitten of zelfs haar opties verkennen door met meerdere mannen te daten. Door het rustig aan te doen behoudt ze de vrijheid, voordat ze zichzelf aan je verbindt.

4. Ze is niet zeker over jou

Kan ze de ene date niet van je afblijven maar houdt ze de volgende keer niet eens je hand vast? Dan is ze niet zeker over jou als persoon. Ze loopt warm en koud. Ze heeft bijvoorbeeld moeite met je imago, je achtergrond of met je player-gedrag. Wat de reden ook is, ze doet het omdat ze er nog niet over uit is of ze jou haar hart kan toevertrouwen. En als ze niet zeker over je is, dan zou jij dat ook niet moeten zijn. Werk aan het opbouwen van vertrouwen maar houd je opties open, omdat zij dat ook doet.

5. Ze wil het niet verpesten

Haastige spoed is zelden goed, oftewel als je iets te snel doet dan is de kans op fouten groter. En als deze uitspraak ergens voor geldt dan is het op daten. Veel relaties die te snel van start gaan, leiden uiteindelijk tot hartzeer en liefdesverdriet. De reden? Omdat mensen zich soms al aan elkaar verbinden voor ze elkaar hebben leren kennen.

Door het rustig aan te doen worden de typische relatiefouten voorkomen zodat de basis van de relatie sterker is. Met andere woorden, ze wil de relatie niet verpesten door te hard van stapel te lopen.

6. Ze verlangt een andere timing

Je liefde voor haar zou je van de daken willen schreeuwen, maar zij denkt er anders over en wil het nog even rustig aan doen. Dat komt omdat ze een andere timing dan jou heeft. De verschillende mijlpalen in een relatie hebben voor iedereen een andere timing.

Zo wil de één al Facebook-vrienden worden tijdens het Tinder-gesprek, de ander pas nadat je de ouders hebt ontmoet. De tijdlijn van de relatiemijlpalen liggen simpelweg anders bij haar, waardoor ze een eigen timing volgt waar ze zich goed bij voelt.

Het kan verwarrend zijn om geconfronteerd te worden met iemand die het rustig aan wil doen. Jij wil het liefst nu meteen het bed delen of de relatie officieel maken. Maar zij wil dat (nog) niet. Het laat je twijfelen over jezelf en de relatie, maar de reden waarom iemand het rustig aan wil doen ligt meestal niet bij jou maar bij de ander.

Weten waarom ze het rustig aan wil doen moet je voldoende informatie geven over hoe verder te gaan. Misschien dat ze zich door gebeurtenissen in vorige relaties niet meer aan dezelfde steen wil stoten. Of ze ziet je als relatiemateriaal en denkt dat deze strategie helpt om het moois wat jullie hebben niet te verpesten. Wat de reden ook is, je weet pas echt wat je ermee moet doen als je weet wat het voor haar betekent.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie