Player of foute man herkennen? Test 14 signalen en kenmerken

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
19 minuten leestijd

Na weken van swipen, matchen en chatten heb je eindelijk beet. Je hebt een date met een ‘goede’ man die je zondags al aan tafel bij je ouders ziet zitten. Ambitieus, behulpzaam, eerlijk en een goed gevoel voor humor, hij lijkt perfect. Terwijl je eigenlijk liever in het openbaar afspreekt is je gevoel zo goed dat je hem bij jou thuis uitnodigt. En dat valt niet tegen. Integendeel zelfs. Het voelt zó goed dat jullie binnen een uur al tussen de lakens belanden, terwijl je dat normaal gesproken nooit zou doen. Wat is er met je aan de hand?

In de dagen erna neemt de verliefdheid het over. De hormonen gieren door je lijf en je wilt méér van hem. Maar toch voelt het niet goed. De keren erna wil hij namelijk alleen maar thuis afspreken en niets leuks met je doen. Bovendien hoor je van een vriendin dat hij onlangs – terwijl jij al contact hadden – nog een match had met een andere vrouw. Daarom vraag jij je af: is hij een player?

Wat is een player?

Laten we voor de duidelijkheid maar eens beginnen met een uitleg van wat een player precies is. Een player is iemand die actief op zoek is naar romantische of seksuele relaties met meerdere partners tegelijkertijd, zonder zich te verbinden aan een langdurige relatie met één van hen. Een player gedraagt zich bijvoorbeeld charmant en verleidelijk om je interesse te wekken, maar is daarbij niet eerlijk over z’n intenties.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Waar komt de term vandaan?

De term ‘player’ komt oorspronkelijk uit de Amerikaanse hiphopscene in de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw. In die periode werd de term voornamelijk gebruikt voor mannen die veel aandacht kregen van vrouwen en vaak meerdere partners hadden. De player werd toen gezien als iemand die charismatisch was en in staat was om vrouwen te overtuigen om met hem te daten of seks te hebben.

In de loop der jaren is de term player niet veel veranderd ten opzichte van de oorspronkelijke betekenis. Mannen die op een manipulatieve manier met meerdere vrouwen daten en hun emoties niet respecteren worden nog steeds players genoemd, hoewel andere bijnamen zoals ‘fuckboy’ of ‘foute man’ ook worden gebruikt. Met player wordt dus vooral een man bedoeld die niet oprecht is in zijn relaties en de gevoelens van vrouwen niet respecteert, wat je ook kunt zien als manipulatief en egoïstisch gedrag.

Hoe herken je de player?

Veel vrouwen denken dat ze een player vanaf een kilometer afstand kunnen ruiken. Maar de realiteit zegt iets anders. In werkelijkheid zijn er maar weinig vrouwen die een player kunnen spotten. Het is ook niet makkelijk. Met charmant gedrag, intelligente uitspraken en atypische opmerkingen kunnen players erg overtuigend zijn.

Gelukkig hebben alle foute mannen typische eigenschappen en gewoontes waaraan je ze kunt herkennen. Of het nu offline of online is, er zijn altijd subtiele hints die weggeven dat een getrainde player is met het vizier gericht op jou. Dit zijn 15 signalen, kenmerken en eigenschappen waaraan je een player kunt herkennen.

1. Hij gaat snel

Als een man haast heeft om af te spreken, dat vooral thuis wil doen, en snel stappen vooruitzet, vat dat dan op als een signaal. De kans is groot dat hij op hol geslagen is door lust en niet door liefde. Wil hij bijvoorbeeld op de dag van matchen al afspreken? Dan mag je je vraagtekens erbij zetten of je dat nu wel moet doen. Hetzelfde geldt voor snel bij je thuis afspreken, wat een signaal is dat hij alleen seks wil en meer niet.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Niet-players kunnen ook snel willen afspreken, maar de druk erachter is anders. Het is dan het gevolg van de opwinding om jou te kunnen zien en niet gericht op het vervullen van de seksuele behoeften. In de regel zijn mannen die meer zoeken dan een fuckbuddy meer geneigd om de tijd te nemen.

2. Hij heeft het over seks, vaak en snel

Players en foute mannen zijn seksgericht. Een kenmerken is dan ook dat ze snel over seks beginnen, als grapje, met een knipoog of als serieuze vraag. Als hij je tijdens het eerste gesprek al vertelt hoe sexy je lichaam is of andere suggestieve opmerkingen maakt, dan is het een teken dat het hem om de seks te doen is.

Dergelijke opmerkingen worden gemaakt om jou te testen. Hij wil weten hoe je reageert en wat hij van jou kan verwachten. Doe je mee of wijs je de toespelingen af? Het is een manier om te testen hoe snel hij je in bed kan praten.

3. Hij mist je alleen ’s avonds

Het tijdstip waarop hij contact zoekt kan duidelijk maken dat hij alleen op seks uit is. Als hij je pas na 21:00 uur appt en beweert dat hij je mist en wil zien, dan is het niet je glimlach die hij mist maar iets anders. Het verschil met de serieuze man? Deze heeft je al in gedachten als hij wakker wordt en moet zich inhouden om je niet meteen wakker te appen. Als hij jou alleen laat in de avond appt of in het weekend, dan kun je ervan uitgaan hij een player is.

4. Hij staat ‘open’ voor een relatie

Als er een vraag is waar players niet graag antwoord op geven, dan is het deze wel: waar ben je naar op zoek? Een player zal allerlei slimme antwoorden verzinnen om z’n ware intenties te verbergen, meestal onder een grote stapel snelle praatjes. Zeg hij open te staan voor een relatie of heeft hij niets tegen een relatie? Hoewel het bijna betekent dat hij een relatie wil, is de geraffineerde bewoording precies wat de serieuze man van de player onderscheidt.

Iemand die serieus nadenkt over een toekomst met een vaste partner komt daar eerlijk voor uit. Hij zoekt een relatie. Iemand die ervoor openstaat zegt in feite niets anders dan ‘Ik ben niet geïnteresseerd in een relatie, maar ik ben er in theorie ook niet tegen’. Het is een manier om niet te hoeven liegen, terwijl er om de waarheid heen wordt gedraaid.

Actions speak louder than words

5. Hij heeft de woorden, maar niet de daden

Mannen proberen op allerlei manieren en met uiteenlopende strategieën vrouwen te versieren. Het doel is om indruk op je te maken, op welke manier dan ook. Een manier waarop sommige mannen dit doen is door overdreven claims te maken. Hij kan zeggen dat je ‘mooiste vrouw ter wereld’ bent of dat hij gemaakt is van het beste ‘relatiemateriaal’. Al deze grootse claims zijn ervoor bedoeld om sneller beloond te worden en zijn doel te bereiken.

Het is makkelijker om de illusie van een perfecte toekomst te creëren dan stap voor stap te bouwen aan die toekomst, zoals een serieuze man dat doet. Let daarom minder op de woorden, maar meer op de acties. Wil je niet verrast worden door de ware aard van een man? Zoals alle Feyenoord-fans je zouden zeggen: ga niet uit van z’n woorden, maar van z’n daden.

6. Hij stelt je geen vragen

Een verschil tussen een player en een man die een relatie met je wil beginnen? Dat vind je in zijn manier van communiceren. Stel je hem veel persoonlijke vragen maar gebeurt dit andersom niet? Dan is dit een teken dat hij iets anders van jou wil dan jij van hem. Als hij jou geen persoonlijke of diepgaande vragen stelt, is de kans groot dat hij die antwoorden niet nodig heeft.

Wanneer hij serieus met je is, wil hij andere dingen van je weten dan wanneer het hem om de fysieke intimiteit te doen is. Of je een goede band met je familie hebt? Als hij geen relatie met je wil beginnen, zal hij er niet naar vragen. Players maken er bijna een kunst van om je het gevoel te geven dat je ertoe doet, terwijl ze in werkelijkheid helemaal geen interesse tonen in jou als persoon.

7. Hij neemt je niet mee naar vrienden of familie

Neemt hij je nooit mee naar een verjaardag van een vriend? Of naar de barbecue van zijn ouders? Tenzij jullie elkaar nog maar één keer gezien hebben, is dit een duidelijk teken dat hij niets serieus met jou van plan is. Als hij jou niet als onderdeel van zijn toekomst ziet, zo denkt hij, is het nutteloos om je aan voor te stellen aan de mensen in zijn leven. Door je gescheiden te houden van zijn vriendenkring bevestigt hij dat jullie niet op de lange termijn bij elkaar zullen blijven.

Betekent dit meteen dat je de ware te pakken hebt als hij je wel meeneemt? Nee, dat ook weer niet. De ontmoeting geeft je wel de mogelijkheid om te peilen hoe zijn vrienden jou behandelen. Zijn ze blij je te ontmoeten na alle verhalen die ze hebben moeten aanhoren of weten ze helemaal niet wie je bent? Tonen ze interesse in jou of ben je gewoon weer een vrouw die hij meeneemt? Het zijn de kleine details die je kunnen vertellen of hij een player is of niet.

8. Hij maakt geen prioriteit van jou

Een drukke baan, hobby’s, sporten en andere verplichtingen; er blijft maar weinig tijd over om jou te ontmoeten, behalve in het weekend en uitsluitend wanneer het hem uitkomt. Een teken waaraan je kunt herkennen dat je niet serieus wordt genomen is dat je geen prioriteit voor hem bent. Als hij bij jou wil zijn en zijn leven met je wil delen, dan zal hij er alles aan doen om dat voor elkaar te krijgen. Geen gemaar of andere smoesjes, hij zoekt een manier. Als je met iemand te maken hebt die jou wel serieus neemt, dan hoef je niet te vechten voor een plek in zijn agenda.

9. Hij weet altijd het juiste te zeggen

Players worden zo genoemd omdat ze meesters zijn van het spel. Hij weet wat hij moet zeggen om je speciaal te laten voelen en doet dat precies op het juiste moment. Wat hij doet, doet hij goed en de manier waarop hij het doet is precies waar jij naar verlangt. Voordat je het doorhebt zitten de vlinders in je buik gevangen in het web van verleiding. Jammer genoeg zijn gladde praatjes een kenmerken van de player.

Players doen er alles aan om het gewenste resultaat te behalen. Ze zullen zeggen wat je wilt horen, alleen om hun doel eerder te bereiken. Als je merkt dat hij net iets te vaak het goede antwoord geeft, dan is het tijd om eens goed na te denken of zijn motieven wel zo gemeend zijn als hij zegt. Want als het te mooi is om waar te zijn, dan is het dat vaak ook.

10. Hij heeft je ontmoet op een gratis datingapp

Tinder en vergelijkbare apps dragen het ‘snelle seks’-imago waar ze maar moeilijk van afkomen. Gratis datingapps trekken relatief gezien meer players en foute mannen aan, terwijl serieuze mannen eerder voor andere platforms kiezen. Hoewel er wel degelijk serieuze mannen te vinden zijn op gratis apps, zijn ze wel in de minderheid.

Apps die zich richten op serieuze relaties en daarvoor adverteren trekken zoals je mag verwachten dit publiek aan. Ondanks dat ze vaak niet gratis zijn, heeft dit tegelijkertijd ook een voordeel. Het weerhoudt de players er namelijk van om daar lid te worden. Met andere woorden, de kans dat je een player ontmoet op een gratis datingapp is groter dan op een app waarvoor je moet betalen. Welke serieuze apps we dan bedoelen?

11. Hij heeft de reputatie

Zeggen mensen vaak dat hij een player is? Dan is dat vaak ook zo. De reputatie van een man kan je veel vertellen over hoe hij is. Vertellen anderen dat je te maken hebt met een foute man, maar denk jij daar anders over? Dan is het tijd om nog eens goed alles op een rijtje te zetten en goed na te denken of je ‘lieverd’ geen player is.

12. Hij heeft nog geen lange relatie gehad

Een relatie van drie maanden is zijn langste relatie geweest, terwijl hij al begin dertig is. Of nog erger: hij is al veertig en heeft nog nooit een serieuze relatie gehad. Mannen die ‘op leeftijd’ zijn en nauwelijks relatie-ervaring hebben, zijn doorgaans probleemgevallen. Of hij heeft problemen om zich aan iemand te binden of hij is een player.

13. Hij gaat alleen met vrienden uit

Vooral op jongere leeftijd krijgen vrouwen er vaak mee te maken; een (foute) man die alleen met zijn vrienden gaat stappen. Hoe graag je ook eens samen met hem wilt uitgaan, hij lijkt het uitgaan maar niet met je te willen delen. Bovendien lijkt het erop dat hij expres nooit op dezelfde plekken als jou uitgaat. Waarom? Daar geeft hij nooit antwoord op.

Omdat dit ook nog eens in een andere stad gebeurt, waar niemand hem kent en hij kan doen en laten wat hij wil, heb je reden genoeg om aan hem te twijfelen. Het betekent niet meteen dat hij in elk stadje een ander schatje heeft, maar het is wel een signaal dat je wellicht niet de enige bent.

14. Hij gedraagt zich verdacht

Het kenmerk van de typische player of foute man is dat het niet bij één vrouw blijft. Terwijl je het gevoel hebt dat je de enige vrouw in zijn leven bent, is hij meerdere vrouwen aan het daten. Dat is alleen mogelijk als hij een dubbelleven leidt en dingen voor je verborgen houdt. Als hij zich op sommige momenten verdacht gedraagt, dan is de kans groot dat hij iets te verbergen heeft.

Die ene keer dat hij de kamer uitloopt om voor zijn werk iemand te bellen is nog geen reden tot alarm. Als hij je telefoontjes echter regelmatig negeert of appjes verwijdert uit z’n berichtenlijst, dan is het mogelijk dat hij iemand voor je verborgen houdt. Krijg je nooit de kans op een appje mee te lezen, vind je plotseling een tweede (werkende) telefoon of zet hij altijd de telefoon uit als hij bij jou is? Het zijn de signalen die je niet moet negeren.

15. Hij accepteert geen nee als antwoord

Players hebben de gewoonte om in alles een uitdaging te zien. Hij accepteert je afwijzing niet en zal er alles aan doen om een ja te krijgen. Een vrouw die nee zegt is het jagen waard: game on.

Hoewel de tekenen van een player je kunnen helpen om een foute man te spotten, is het niet zo dat elke player aan deze kenmerken voldoet. Bovendien zegt het nog niets als hij wel voldoet aan één of twee van de signalen, maar slaagt voor alle andere signalen. Kun je de gehele lijst hierboven afvinken? Dan is er geen reden om te twijfelen. Maak jezelf uit de voeten en kijk nooit meer om – behoed jezelf voor een gebroken hart.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie