Thuis afspreken date: bij mij thuis of bij de ander?

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
11 minuten leestijd

Thuis afspreken met je date? Of het nu de tweede of vierde keer is dat je elkaar ziet, op een gegeven moment kom je er niet onderuit om bij iemand thuis af te spreken. Je wilt elkaar immers echt leren kennen, en de thuisomgeving is een belangrijk deel van dat verhaal. Het onthult hoe ‘netjes’ iemand is, en je kunt met eigen ogen zien welke stijl de ander heeft. Thuis afspreken kan bij jou of bij je date plaatsvinden, en beide hebben hun voor- en nadelen.

Bij jou thuis: de voor- en nadelen

Afspreken bij jou thuis heeft zo zijn voordelen. Je voelt je op je gemak in een vertrouwde omgeving waar je je helemaal jezelf kunt zijn. Je hoeft je nergens druk over te maken behalve over de date zelf en de nodige voorbereidingen. Bovendien bespaar je geld doordat je geen transportkosten hebt, geen benzinekosten en geen gedoe met het openbaar vervoer. En je hoeft je ook geen zorgen te maken over vertragingen als je gewoon thuis afspreekt.

Thuis heb je de controle over de sfeer en setting. Je kunt de ambiance aanpassen aan wat jij en je date prettig vinden. Een zwoel sfeertje kan bijdragen aan een meer intieme date, terwijl meer verlichting ervoor zorgt dat het wat afstandelijker blijft. Je hebt bovendien de vrijheid om creatief te zijn. Je kunt samen koken, een DIY-projectje starten, of zelfs een thuisspa-avond organiseren.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Een van de andere voordelen van een thuisdate is dat je waarschijnlijk meer zelfvertrouwen hebt. Thuis voelen de meeste mensen zich van nature zelfverzekerder, jij waarschijnlijk ook. Daardoor kun jij je je date laten zien wie je echt bent door je huis en persoonlijke spullen te tonen. En dit kan natuurlijk weer leiden tot diepere gesprekken en een betere connectie.

Een nadeel van iemand bij jou thuis uitnodigen? Dat het lastig kan zijn om er onderuit te komen als het niet bevalt. Weinig mensen durven recht voor zijn raap te zeggen dat de date tegenvalt. Probeer dan maar eens subtiel iemand de deur te wijzen. Als je er niet klaar voor bent om eerlijk te zijn, kan de avond langer duren dan gewenst. Daarom kiezen de meeste singles er ook vaak voor om de eerste date niet thuis, maar in het openbaar te laten plaatsvinden.

Waarop letten?

Als jij je eigen stek hebt, dan heb je het rijk helemaal voor jezelf en hoef je je geen zorgen te maken dat iemand onverwachts je date komt verstoren. Jij bepaalt immers wie er toegang krijgt tot jouw koninkrijk. Maar als je niet in je eentje woont, is het slim om je date op de hoogte te brengen van jouw woonsituatie, zodat ze niet voor verrassingen komen te staan.

Stel dat je bijvoorbeeld in een studentenhuis woont, dan is het niet alleen handig om je date op de hoogte te stellen, maar ook je huisgenoten. Er zijn dus ook een paar aandachtspunten. Zorg ervoor dat je huis schoon en netjes is en dat je alles in huis hebt om er een geweldige date van te maken. Denk aan snacks, drankjes en misschien zelfs een driegangendiner, als je van plan bent om te koken. En laten we eerlijk zijn, het is slim om een back-up plan te hebben voor het geval alles in de soep loopt in de keuken. Hier zijn nog een paar dingen waar je op moet letten:

 • Als je de persoon nog niet zo goed kent, is het verstandig om je waardevolle spullen te verstoppen. Je weet maar nooit.
 • Zorg ervoor dat je huis fris ruikt en schoon is. Een aangename geur laat een positieve indruk achter.
 • Heb wat entertainmentopties klaarliggen, zoals een leuke film, bordspellen of zelfs een muziekinstrument als je speelt.
 • Zorg ervoor dat je condooms binnen handbereik hebt, voor het geval dat de avond een interessante wending neemt.
 • Vergeet niet om van tevoren duidelijk te communiceren over de verwachtingen.
 • Als je huisdieren hebt, zorg er dan voor dat je date op de hoogte is en geen allergieën heeft. Houd ze indien nodig gescheiden tijdens de date.
 • Laat een vriend of vriendin weten dat je een date bij jou thuis hebt, en deel informatie over je date, zoals de naam en contactgegevens, voor veiligheidsdoeleinden.

Bij de ander: de voor- en nadelen

Het grote pluspunt van afspreken bij je date thuis is dat je kunt vertrekken wanneer het jou uitkomt. Stel je voor dat de persoon er totaal anders uitziet dan op de foto’s, dan hoef je niet eens de drempel over. En als de date begint met vreemd gedrag waardoor je je ongemakkelijk voelt, kun je gewoon vertrekken wanneer je wilt.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Een ander voordeel is dat jij je geen zorgen hoeft te maken over het creëren van de juiste sfeer – dat is de verantwoordelijkheid van je date. Het enige waar jij je op moet concentreren, is je eigen voorbereiding, de reistijd en op tijd aankomen.

Afspreken bij je date thuis biedt je de kans om snel meer over de persoon te ontdekken. Je krijgt een kijkje in hun leefomgeving, hun stijl en zelfs hun kleurkeuzes. Maar misschien nog wel belangrijker is dat je kunt zien hoe iemand zich gedraagt in zijn eigen vertrouwde omgeving. Tijdens een date buiten de deur gedragen mensen zich vaak anders dan thuis. Door bij iemand thuis af te spreken, leer je de persoon vaak pas echt kennen.

Een nadeel van afspreken bij je date thuis is dat je nooit helemaal zeker weet wat je te wachten staat. Misschien woont de persoon in een minder goede buurt of voel je je er gewoon niet op je gemak. Het is begrijpelijk dat je je onzeker voelt wanneer je voor de eerste keer bij iemand anders thuis afspreekt. Om hiermee om te gaan, is het slim om bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen. Bijvoorbeeld door iemand te bellen zodra je ‘veilig’ bent aangekomen. Daarnaast brengt het reizen naar je date natuurlijk ook kosten met zich mee, tenzij je letterlijk een deur verderop woont.

Waarop letten

Als je besluit om bij je date thuis af te spreken, vraag dan ruim van tevoren naar de locatie van zijn of haar huis. Op die manier kun je met Google Street View de buitenkant van het huis bekijken en zelfs een virtuele wandeling maken door de buurt. Dit geeft je al een aardig idee van wat je kunt verwachten. Het helpt je ook om een inschatting te maken van de reistijd en de route te plannen. En vergeet niet deze zaken in overweging te nemen:

 • Neem niet te veel waardevolle spullen mee.
 • Zorg ervoor dat je je telefoon bij je hebt voor noodgevallen.
 • Denk aan condooms, voor het geval dat de avond een andere wending neemt.
 • Bespreek van tevoren duidelijk wat de verwachtingen zijn, misschien zelfs of er wel of geen seks op de planning staat.
 • Zorg voor eigen vervoer, zodat je altijd de mogelijkheid hebt om te vertrekken als je dat wilt.
 • Wees bewust van de rol van alcohol of drugs tijdens de date. Overmatig gebruik kan de situatie ingewikkelder maken, dus drink met mate.
 • Let op de algemene staat van het huis. Is het goed onderhouden en schoon? Dit kan je veel vertellen over de levensstijl en persoonlijkheid van je date.
 • Als je denkt dat de date tot laat kan duren, overweeg dan of je wilt blijven overnachten of dat je liever terug naar huis gaat. Zorg voor een back-upplan voor het geval je besluit te blijven.
 • Als je je ergens onveilig voelt, aarzel dan niet om te vertrekken. Luister altijd naar je intuïtie en neem geen onnodige risico’s.

Uitnodiging voor seks?

Voor sommige mannen is een thuisdate een stap richting meer intimiteit. Ze zien het als een directe kans om tussen de lakens te belanden. Als een man specifiek op zoek is naar een gratis seksdate, dan is het begrijpelijk dat hij wil afspreken in een vertrouwde omgeving. Thuis is vaak de plek waar een date snel kan uitmonden in een intiem moment. Als vrouw zijnde is het belangrijk om hier rekening mee te houden wanneer je voor het eerst bij een man thuis afspreekt. Laat je niet onder druk zetten als je hier niet voor openstaat en maak van tevoren duidelijk wat je grenzen zijn.

Het is helemaal niet nodig om altijd buitenshuis af te spreken; vaak leer je juist meer over iemand als je bij jou thuis of bij de ander afspreekt dan in het openbaar. Als je thuis afspreekt, heb je de keuze: bij jou thuis of bij de ander. Zoals je ziet, zijn er zowel voordelen als nadelen aan thuis afspreken, of dat nu bij jou of bij de ander is. De uiteindelijke keuze ligt bij jou, wat voelt voor jou het meest comfortabel?

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie