Date lijkt niet op profielfoto? 62% van singles heeft het meegemaakt

Michael Schouten
Door Michael Schouten
7 minuten leestijd

Eerste dates kunnen zowel spannend als intimiderend zijn, vooral wanneer je de persoon online hebt ontmoet. Maar stel je nu eens voor dat dit met iemand is die je niet eens kunt herkennen van de foto’s.

Misschien had je match de foto’s drastisch vervormd of het uiterlijk verdoezeld met wat filters en creatieve bewerkingen. Hoe het heeft kunnen gebeuren is eigenlijk niet van belang, want nu zit je tegenover iemand die voor jou onherkenbaar is. En als gevolg daarvan weet je niet wat je moet doen: wat nu?

Het is een teleurstellend scenario waar singles op datingapps maar al te bekend mee te zijn, zo blijkt uit onderzoek van datingapp happn. Volgens het onderzoek onder meer dan 2.000 singles blijkt dat 62% weleens een date heeft gehad met iemand die anders bleek te zijn dan op de app. Soms waren er kleine verschillen, soms was het een compleet andere persoon.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Meer dan een derde van de ondervraagden (36%) geeft aan dat de date in kwestie iets anders was dan wat ze dachten. Zij merkten kleine verschillen op tussen degene die ze kenden van de foto’s en degene die daadwerkelijk kwam opdagen voor de date. Maar ruim een kwart van de singles (27%) heeft te maken gehad met een regelrechte deceptie: hun date leek in geen enkel opzicht op degene die in het profiel werd getoond.

7 tips om meer jezelf te zijn op datingapps

Ondanks dat het merendeel van de singles (84%) denkt dat ze volledig hun echte zelf laten zien op datingapps, komt het dus nog geregeld voor dat een date totaal niet op de profielfoto lijkt. Hoe kunnen we dat voorkomen, om voorgoed afscheid te nemen van deze klassieke anticlimax? Datingexpert Ipek Kucuk van happn heeft zeven tips voor je om nóg meer jezelf te zijn online dating apps. Maar voordat we deze tips met je delen nog even het volgende:

1. Bekijk je eigen profiel met een kritische blik

Als je naar je eigen tekst en foto’s kijkt, herken jij jezelf er dan in terug? Of merk je dat het toch wel vaak hetzelfde filter is? Uit onderzoek van happn blijkt dat 83% van de singles een voorkeur geeft aan de ‘echtste’ versie. “Probeer zo min mogelijk filters of Photoshop te gebruiken”, zegt datingexpert Kucuk. “Je bent mooi zoals je bent!”

2. Wees eerlijk in je communicatie

Eerlijke communicatie begint bij de manier waarop je jezelf presenteert. Het is niet erg en wellicht zelfs verstandig om je pluspunten uit te lichten, maar leg het er niet te dik bovenop. Dit advies is dan met name bedoeld voor de 14% van de singles die aangeeft dat zij alleen de beste versie van zichzelf laten zien.

“Je profiel is één ding, maar ook de dingen die je naar iemand stuurt in de chat kunnen  bepaalde verwachtingen bij diegene oproepen”, legt Kucuk uit. “Houd je ook echt van Formule 1 en koken, of zeg je dat alleen om wat extra punten te scoren bij je crush? Eerlijkheid duurt het langst!”

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

3. Deel minder en bereik meer

Kucuk: “Eerlijk zijn is goed, maar er is ook zoiets als oversharing. Je mag het best een beetje spannend en mysterieus houden; niet elk klein detail hoeft direct tot in de puntjes verteld te worden.”

Singles houden ervan als iemand volledig zichzelf is, maar dit betekent niet meteen dat je alles over jezelf moet delen. Zo geeft 57% van de singles aan dat ze het leuk vinden als iemand zichzelf is, maar tegelijkertijd zien ze het ook graag dat je iets aan de verbeelding overlaat.

4. Vraag om een second opinion

Vraag een vriend of familielid wat zij van je datingprofiel vinden. Ze hebben vaak een uniek inzicht in je karakter en persoonlijkheid en weten dus als geen ander of jij je als jezelf presenteert.

Your friends know best… Zij weten als geen ander of je je ware zelf online laat zien, of misschien een ietwat andere versie van jezelf”, zegt de datingexpert van happn. “Neem hun advies ter harte!”

5. Laat je certificeren

Omdat we allemaal weten dat het zeer eenvoudig is om jezelf voor te doen als een ander, hebben datingapps verschillende functies ontwikkeld die een identiteit kunnen verifiëren. En het is niet eens nodig om een scan van je paspoort te uploaden, want met een korte video kun jij jezelf al verifiëren. Door de verificatie weten anderen dat jij écht bent wie je zegt dat je bent.

6. Gebruik de handige features

Datingapps zijn niet meer de apps van ‘vroeger’ waarin je alleen getypte tekst met elkaar kon delen. De moderne apps maken het mogelijk om video’s van jezelf te tonen en spraakopnames te delen. En als je jezelf wilt laten zien zoals je bent, dan is een videogesprek nog beter.

7. Spreek uiteindelijk af

Je kunt pas echt laten zien wie je bent door af te spreken. Hoeveel appjes je ook uitwisselt en hoe vaak je ook een videodate hebt: alleen in het echt weet je of de chemie er is… of niet.

“In real life afspreken is de enige manier om erachter te komen of je ook echt die romantische klik met iemand hebt”, zegt Kucuk. “Daarom is onze laatste tip: pak je kans en ga op die date!”

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie