Wat is charme? 7 kenmerken van een charmant persoon

Jay
Door Jay
8 minuten leestijd

Of het nu James Bond, Don Juan de Marco, of George Clooney is; ze zijn alle drie zo charmant als het maar kan. En als er iemand zand zou moeten verkopen in een woestijn, dan zou je het aan één van hen toevertrouwen. Want als ze hun charmes in de strijd gooien, dan lukt dat ze zelfs. Al zal waarschijnlijk hetzelfde worden gezegd over Julia Roberts, Jessica Biel, en Alicia Keys bij de vrouwen.

Wat de bovenstaande mannen of vrouwen nu zo charmant maakt is los van hun looks moeilijk te omschrijven, maar het moge duidelijk zijn dat charmes onder meer staan voor een flinke dosis aantrekkelijkheid. We gaan proberen om meer duidelijkheid te verschaffen over wat charme nu precies is en wat de zeven kenmerken zijn van een charmant persoon. Zo kun je voor jezelf dus bepalen of je nu inderdaad net zo charmant bent als je zelf denkt.

Wat is charme?

Charme is in grote lijnen de kwaliteit van het aantrekken of fascineren van anderen. Dat is te danken aan de kwaliteit dat andere mensen jou leuk vinden, ook al kennen ze je nog nauwelijks. Charme kun je daarom zien als een eigenschap of kwaliteit die ervoor zorgen dat mensen een gunfactor hebben of in ieder geval leuk worden gevonden door een ander persoon.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Charme is een vorm van uitstraling en daarmee niet tastbaar, maar wel voelbaar. Dat is ook de reden waarom zangers en zangeressen zo charmant zijn, ook al hoeven ze van nature niet wonderschoon te zijn. Maar door hun charmes worden ze toch aantrekkelijk en weten ze zelfs op een groot podium de aandacht naar zich toe te trekken.

7 kenmerken van een charmant persoon

Charme is dus een concept dat moeilijk is om aan te raken en nog moeilijker om aan te leren. Terwijl sommige mensen van nature charmant zijn, kunnen anderen nog zo hard hun best doen om alsnog niet charmant te worden gevonden. Toch zijn er een aantal kenmerken die een charmante persoonlijkheid definiëren. Hieronder hebben we er zeven voor je:

1. Je bent oprecht

De gemakkelijkste manier om iemands vertrouwen te winnen, is door het geleidelijk te verdienen. Dit werkt uiteraard een stuk makkelijker voor mensen die van nature oprecht lijken. Voor een charmante persoonlijkheid is er een minimale inspanning voor nodig om als zodanig te worden beschouwd door anderen, ook al kennen anderen jou nog niet zo goed.

Als je oprecht bent, zullen mensen zich tot je aangetrokken voelen, omdat ze weten dat ze je kunnen vertrouwen. Bij sommige mensen spat dat er al vanaf het eerste contact vanaf.

2. Mensen praten graag met je

Veel mensen knopen uit beleefdheid een gesprek met iemand aan. Maar charmante mensen stellen een vraag met oprechte nieuwsgierigheid en niet zozeer uit verveling of verplichting. Het tonen van charmante gewoonten maakt je dan ook toegankelijker en dat voelen andere mensen aan. Mensen praten graag met je en ook je vrienden zullen je in vertrouwen nemen over onderwerpen die anders moeilijk zijn om over te praten. Dat je goed kan luisteren helpt. Een fervent luisteraar zijn maakt je charmanter dan je denkt.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

3. Je bent attent en bedachtzaam

Als je collega te laat op het werk komt, maak je je zorgen om de ander. Net zoals je het van nature snel doorhebt als iemand een mindere dag heeft. Charmante mensen hebben interesse in het welzijn van anderen, maar weten wanneer zij niet te veel moeten aandringen op een verdere uitleg. Als jij interesse toont in iemand om hem of haar te helpen en daarbij de juiste uitstraling hebt, krijgen mensen meer vertrouwen om open met je te zijn.

4. Je lacht veel

We communiceren non-verbaal ontzettend veel en meestal gebeurt dat door middel van gezichtsuitdrukkingen. Dat is al vanaf het begin als we een andere persoon ontmoeten. Het meest opvallend daarbij is de glimlach van een persoon. Een glimlach (of het gebrek daaraan) is het eerste wat mensen vaak opmerken.

Glimlachen is een simpele actie, maar het heeft een enorm effect. Met een oprechte glimlach kun je immers iemands dag maken – wat opmerkelijk is, omdat een glimlach soms zelfs een paar luttele seconden duurt. Glimlachen staat voor zelfvertrouwen en maakt je nog zoveel charmanter.

5. Je hebt een open lichaamstaal

Lichaamstaal spreekt boekdelen over wie je bent. Charmante mensen glijden met vertrouwen een kamer binnen, maar ze hoeven niet altijd in de schijnwerpers te staan. Hoewel een leider vooral krachtig wil lijken, wil een charmeur er juist voor zorgen dat ze benaderbaar en herkenbaar blijven. Een deel van al dat charisma gaat om anderen het gevoel te geven dat ze belangrijk zijn.

Oogcontact maken wanneer je met een menigte spreekt, passende handgebaren gebruiken, en praten met een vriendelijke toon; dit zijn allemaal de non-verbale tekenen van een charmant persoon. Wanneer je een warme, benaderbare sfeer uitstraalt tijdens een bijeenkomst, of wanneer je je vriend of vriendin oprecht omhelst als begroeting; het zijn allemaal tekenen dat je open en toegankelijk bent.

6. Je vertelt hilarische verhalen

We hebben allemaal die ene vriend of vriendin die een kamer verlicht met het vertellen van een eenvoudig verhaal. Zo’n verhaal waardoor elk moment tot leven komt en je op het puntje van je stoel blijft hangen van het lachen. Goede verhalen vertellen is een fijne eigenschap en lang niet voor iedereen weggelegd.

Het opbouwen van je zelfvertrouwen en spreekvaardigheid zal hierbij helpen, maar een andere geweldige manier om levendigere verhalen te vertellen is door een improvisatieles te volgen. Het zal je uit je comfortzone halen en je laten wennen om ter plekke na te denken en verhalen tot leven te laten komen. Wedden dat je hiermee een flinke charmeboost krijgt?

7. Je ziet er zelfverzekerd uit

Dat wil overigens niet zeggen dat je ook daadwerkelijk zelfverzekerd bent of in elke situatie, maar mensen kunnen het in ieder geval niet aan je aflezen en da’s ook een kwaliteit. Het is niet verrassend dat zelfvertrouwen aantrekkelijk is.

Een van de dingen die charmante mensen zo aantrekkelijk maakt, is dat ze niet constant de behoefte voelen om anderen te intimideren, indruk te maken op alle aanwezigen, of zichzelf moeten bewijzen. Het loslaten van de noodzaak hiertoe zorgt ervoor dat je zelfverzekerdheid een flinke boost krijgt.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie