19 avontuurlijke date ideeën die verre van saai zijn

Michael Schouten
Door Michael Schouten
13 minuten leestijd

Daten is nooit hetzelfde. Het kan eenvoudig zijn als je gewoon een kopje koffie doet, terwijl het ingewikkeld wordt als je na vijf minuten al door je gespreksonderwerpen heen bent. Steek je hand maar op als je dit hebt ervaren, want daar ben je niet uniek in. Daarom kun je ervoor kiezen om daten op safe te spelen.

Een ontmoeting met iemand die je nog niet of nauwelijks kent is spannend. Daarom blijf je zo dicht mogelijk bij je comfortzone. Het is veilig. Maar soms kan dat betekenen dat je in een patroon terechtkomt waarin je steeds hetzelfde doet op dates. Je gaat bijvoorbeeld wel steeds naar een ander restaurant, maar dat jij en je date tegenover elkaar zitten blijft hetzelfde – ongeacht wat er voor je op het bord ligt.

Het probleem is dat de routine het overneemt als jij je eenmaal op je gemak voelt bij de ander. Binnenblijven met Netflix erop wordt een aantrekkelijk vooruitzicht. Standaard dates blijven de standaard. Hoe je deze date-sleur doorbreekt? Met iets dat buiten je comfortzone ligt: een gewaagde, avontuurlijke date.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Wat is een avontuurlijke date?

De meeste dates zijn doorsnee activiteiten. Van een drankje doen op het terras tot een etentje: het zijn date-ideeën die iedereen kan verzinnen. Het kunnen leuke dates zijn als je elkaar voor het eerst ontmoet, maar af en toe is het goed om buiten de gebaande paden te denken door samen iets nieuws te proberen. Een avontuurlijke date heeft een gewaagd element, een vorm van risico en een sensationele lading. Het is spannend, bloedstollend en gedurfd.

Avontuurlijke date-ideeën zijn niet alleen handig om je date-routine op te fleuren. Ze kunnen je ook helpen om elkaar aantrekkelijker te vinden. Dat is wetenschappelijk bewezen. Risico’s nemen, nieuwigheid en gewaagde activiteiten die angst bevorderen: ze geven allemaal dopamine af in de hersenen – dezelfde chemicaliën komen vrij als je verliefd wordt. Om aan te geven wat het effect van een avontuurlijke date kan zijn, vertellen we iets over dit voorbeeldonderzoek.

De wankele hangbrug

Stel, je loopt bij winderig weer over een wankele hangbrug, 60 meter boven de rotsen en een ondiepe stroomversnelling. De brug gaat heen en weer, van links naar rechts, en wiebelt als je oversteekt. Je houdt je aan beiden zijden vast aan het koord. Maar toch heb je het gevoel dat je bij iedere stap over de reling kunt vallen. Je ademhaling verandert en je handpalmen beginnen te zweten. Je hart klopt op dit moment zo snel dat je het in je mond kunt voelen. Klinkt dit avontuurlijk genoeg?

Het is precies hoe onderzoekers Dutton en Aron hun experiment hadden ingericht. Ze lieten 85 mannen over een hangbrug lopen. Sommige mannen liepen over op een enge hangbrug, die uit het voorbeeld, terwijl het andere deel over een doodnormale hangbrug liep.

Vlak na het wandelen over de brug werden de mannen benaderd door een aantrekkelijke dame die hen haar naam en telefoonnummer aanbood. Wie denk je dat het telefoonnummer van de vrouw vaker accepteerde? Juist, degenen die over de enge hangbrug liepen. En dat niet alleen: ze hadden ook meer kans om haar te bellen en op date te vragen.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

In dit iconische onderzoek werd duidelijk dat mensen elkaar aantrekkelijker vinden in angstige situaties. Nadat de mannen opgewonden raakten van de ervaring op de brug, schreven ze deze gevoelens toe aan de vrouw de ze onmiddellijk daarna zagen. De mannen gaven aan dat ze haar opwindend vonden, maar dachten er niet aan dat dit kwam omdat ze net van een angstaanjagende brug waren gestapt. Zenuwslopende situaties kunnen dus helpen om je aantrekkelijker te maken op een date, zo suggereert onderzoek.

19 avontuurlijke date-ideeën

Je hoeft niet meteen uit een vliegtuig te springen als je een avontuurlijke activiteit wilt doen. En je hoeft ook niet in survivalmodus te gaan in een afgelegen gebied. Er zijn veel meer date-ideeën die de hersenen overspoelen met feel-good hormonen, maar die tegelijkertijd ook nog redelijk gangbaar zijn. Dit zijn negentien avontuurlijke date-ideeën om te overwegen.

1. Maak een natuurwandeling

Wandelen in het park of dichtbij huis? Dat is niet avontuurlijk te noemen. Een wandeling in een natuurgebied is dat wel. Als er een te vinden is in je regio, volg dan een van de offroad-wandelpaden door het gebied.

2. Bungeejumpen

Voor degenen die niet bang zijn voor hoogtes is bungeejumpen een gewaagd date-idee. De adrenalinerush is gegarandeerd als je in het diepe springt. En het delen van spannende momenten als deze maakt de band tussen jullie sterker.

3. Ziplinen

De zipline is een tokkelbaan die makkelijk een lengte van meer dan 100 meter kan hebben. Je begint hoog en met een snelheid van meer dan 50 km/u verplaatst de zipline je door de lucht naar het eindpunt. Spectaculair van begin tot eind.

4. Karten

Het is uitdagend en bloedstollend. Voor de racemonsters en snelheidsduivels onder ons is karten een opwindende ervaring. Als je een voorliefde voor auto’s of snelheid deelt, dan is karten het date-idee waar je naar zoekt.

5. Mudrun

Markeer de volgende mudrun maar alvast in je agenda. Bij een mudrun volg je een parcours met obstakels en hindernissen die je in een zo kort mogelijke tijd moet voltooien. Samen trainen voor de mudrun en een gemeenschappelijk doel nastreven zal de runner’s high opleveren – een staat van euforie. Combineer dit met de glorie van finishen en beter zal het niet worden.

6. Willekeurige date

Print de kaart van Nederland uit, plak hem op een boom en gooi ieders met één dartpijl op de kaart. De dartpijl wijst de locatie aan van waar jullie date zal plaatsvinden. Kies één van de twee opties en bekijk wat je daar zoal kunt doen. Oftewel: laat daten over aan het lot.

7. Challenge

Waarom zou je niet je eigen romantische challenge verzinnen? Je kunt samen creatief zijn in het bedenken van de uitdaging en ook nog eens plezier hebben om het te voltooien. Denk aan:

  • Kus elkaar als jullie langs een rood gebouw lopen.
  • Probeer elke lokale Tripadvisor-activiteit met vijf sterren.
  • Voer elkaar eten met een blinddoek om.

8. Pretpark

Hoewel sommige mensen hun eigen relaties al bestempelen als een (emotionele) achtbaan, zou je ook een fysieke achtbaan kunnen trotseren. Er is een reden waarom ze pretparken ook wel avonturenparken noemen: je beleeft er avonturen. Een ritje in een snelle achtbaan garandeert een flinke portie adrenaline.

9. Lasergame

Je waant je in een donkere, verlaten stad met in je hand een wapen. Gaan jullie de strijd overleven? In een lasergame word je losgelaten in een doolhof met anderen die – net als jullie – op zoek zijn naar toekomstige slachtoffers. Neem het samen met je date op tegen de andere groepen en duo’s die meedoen.

10. 3D glow in the dark minigolf

Midgetgolf kennen we allemaal. Maar heb je al eens gehoord van 3D glow in the dark minigolf? Sla een hole-in-one en ontdek de magische wereld van minigolf in een surrealistische omgeving. Met de speciale 3D-brillen wordt de beleving nog levendiger.

11. Escape room

Probeer binnen 60 minuten alle raadsels en puzzels op te lossen, vóórdat de deur voorgoed gesloten blijft. In een escape room voel je de spanning hangen, terwijl je meteen leert om creatief samen te werken met je datepartner.

12. Airbnb-activiteiten

Mocht je het nog niet weten, bij Airbnb is het niet meer alleen mogelijk om een slaapplek te boeken. Locals kunnen nu ook activiteiten aanbieden via het platform. Gaan jullie een dagje weg en wil je dit combineren met een avontuurlijke ervaring? Via Airbnb kun je deze vooraf al boeken.

13. Jumpen

Er zijn nu zoveel trampolineparken dat er ook wel eentje bij jullie in de buurt te vinden is. Laat je lenigheid zien en leef je samen uit op de trampolines tijdens deze sportieve date. Het is voor jong en oud. En niet onbelangrijk: je kunt er vaak ook genieten van een hapje en een drankje.

14. Rooftop-diner

Wat is nog beter dan dineren met je date? Dineren op grote hoogte. Dat is mogelijk bij sommige rooftopbars en restaurants. Geniet van een adembenemend uitzicht terwijl je aan het eten bent. Voor een dinner with a view moet je echter wel vooral in het westen van Nederland zijn.

15. Speel Truth or Dare

Er zijn maar weinig spellen die gewaagder zijn dan Truth or Dare. Dit is het bloedstollende spel dat je voor de keuze zet: vertel je de waarheid of voer je de opdracht uit? Als je elkaar op een gewaagde manier beter wilt leren kennen, dan is dit het spel bij uitstek.

16. Quad rijden

Met een quad over modderige zandpaden scheuren: er zijn weinig dingen in het leven die meer emoties losmaken. Huur een quad of buggy om offroad te gaan. Doe mee met een andere groep of ga op dubbeldate voor dubbel zoveel plezier. Het voordeel is bovendien dat een rijbewijs niet nodig is om deel te nemen.

17. Ballonvaart

Sommige mensen zouden het nooit aandurven om plaats te nemen in de mand, anderen kunnen niet wachten tot ze de kans krijgen. Een luchtballonvaart is niet alleen het perfecte date-idee voor thrill seekers. Volgens kenners kunnen zelfs mensen met hoogtevrees met een gerust hart in een luchtballon stappen en de angst snel vergeten.

18. Helikopter

Het is misschien niet het goedkoopste date-idee. Maar als je diepe zakken hebt, dan is een helikoptervlucht een ervaring om nooit meer te vergeten. En als je het nog spannender wilt maken, dan laat je je droppen op een onbekende locatie. Zoek het maar uit hoe jullie de weg terugvinden.

19. Parachutespringen

Voor iedereen die ‘nee’ heeft gezegd tegen alle andere ideeën is er nog één opties om te overwegen. Skydiven staat bij menigeen op de bucketlist en niet zonder reden. Een parachutesprong uit een vliegtuig kent een vrije val van zo’n 30 seconden. En daarna vlieg je nog vele minuten door lucht, terwijl je leven aan een zijden draadje sterk koord hangt. Durven jullie het aan?

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie