Zonder geld daten: het kan gratis met deze leuke en originele ideeën

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
12 minuten leestijd

Er wordt vaak gezegd dat ‘liefde geen prijs kent’. Toch zullen de meeste dates wel geld kosten. Een bezoekje aan een restaurant, museum of een spelletjeshal: het is niet gratis. Ben je aan het eind van de maand en heb je eigenlijk geen geld meer voor een date, terwijl je dit wel graag wil? Dan hebben we goed nieuws voor je. Er zijn namelijk tal van dates die bijna geen geld kosten of helemaal gratis zijn.

Geld niet nodig voor een leuke date

Het is helemaal niet nodig om te stoppen met daten omdat je blut bent. Daten gaat namelijk om jou als persoon en niet om de hoeveelheid geld die je uitgeeft aan een date. Of hoeveel nullen er op je bankrekening staan, voor of achter de komma. Het gaat om veel meer dan het financiële aspect.

Voor een leuke date is een goedgevulde portemonnee niet eens nodig. Er zijn tevens tal van leuke dates te verzinnen die helemaal geen geld kosten. Zo kun je bijvoorbeeld een wandeling maken, eten koken voor je date (met wat je nog in huis hebt) en zo er zijn nog veel meer mogelijkheden.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

10 originele ideeën om zonder geld te daten

Hieronder zetten we tien van de beste en goedkoopste, of zelfs gratis, dates voor je op een rijtje. Ideaal als je even krap bij kas zit, maar wel iets leuks wilt gaan doen met je date.

1. Ga samen naar de sterren kijken

Een mega romantische én gratis date is om samen sterren te gaan kijken. Natuurlijk kun je hier ook geld aan uitgeven door een bezoek te brengen aan een sterrenwacht, maar de sterren zijn ook te zien zónder dat je hier geld voor hoeft te betalen.

Kies een mooi, rustig plekje uit. Wat dacht je bijvoorbeeld van een weiland of een open veld? Leg een kleedje neer en ga samen met je date naar de sterren staren. Zoek samen naar sterrenbeelden en wacht op een vallende ster. Met een beetje geluk kun je dan ook nog een wens doen.

2. Maak een strand- of boswandeling

De natuur is helemaal gratis om te bekijken. Daarom is het een perfecte date om samen een prachtige wandeling te gaan maken. In Nederland vind je een grote verscheidenheid aan natuurgebieden: van bossen tot heide en van het strand tot de heuvels in Zuid-Limburg. Samen over het strand wandelen is enorm romantisch en tijdens een wandeling heb je ruim de tijd om te praten.

3. Ga samen koken

Een mens moet toch eten, dus samen koken en eten is de perfecte manier om te daten als je budget een duur restaurant niet toelaat. Kies samen een lekker recept uit met de ingrediënten die je nog in huis hebt en duik de keuken in. Wat dacht je bijvoorbeeld van een lekkere pasta of ovenschotel? Samen koken is de perfecte manier om elkaar beter te leren kennen, ontspannen te kletsen en om erachter te komen of je date ook een beetje handig is in de keuken.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

4. Doe samen vrijwilligerswerk

Als jullie allebei goeddoeners zijn, dan is het een geweldig idee om samen met je date vrijwilligerswerk te gaan doen. Op deze manier kunnen jullie iets ondernemen én zijn jullie nuttig bezig. Er zijn waarschijnlijk tal van projecten bij jou in de buurt waar ze jullie enorm goed kunnen gebruiken. Wat dacht je bijvoorbeeld van het bezoeken van een bejaardentehuis of het helpen in een dierenasiel?

5. Bekijk de zonsondergang

Net als sterren kijken, is het bekijken van de zonsondergang een mega romantische activiteit. Ga naar een plek waar jullie de zonsondergang goed kunnen zien, zoals het strand, een open veld of en dakterras in de stad. Neem wat lekkers te drinken en te eten mee en een romantische en geweldige date is gegarandeerd.

6. Houd een spelletjesavond

Haal al je spelletjes uit de kast en houd een ouderwets gezellige spelletjesavond met je date. Van Monopoly tot Catan en van Mens Erger Je Niet tot aan Cluedo. Extra leuk is het om een scoreformulier te maken en er een wedstrijdje van te maken. Wie aan het einde van de avond de meeste spelletjes heeft gewonnen moet de volgende date een drankje betalen.

7. Een gratis museum of tentoonstelling

Een museum, galerij of tentoonstelling hoeft helemaal geen geld te kosten. Waarschijnlijk zijn er ook tal van musea bij jou in de buurt die geen entree vragen. Zo kunnen jullie bijvoorbeeld bij een aantal galerijen binnenlopen of bij een streekmuseum een hoop leren over de regio. Als je student bent, dan is de kans groot dat je bij een nog groter aantal musea in Nederland gratis naar binnen kunt.

8. Ga gezellig picknicken

Deze date is niet hélemaal gratis, maar iedereen moet eten en drinken. Samen met je date kun je er een geweldige date van maken door op een mooi plekje in het park te gaan picknicken. Het kost bijna niks en is een romantische en ontspannen date. Maak samen van te voren wat lekkere hapjes en drankjes klaar, neem een kleedje mee en geniet van het lekkere weer.

9. Ga samen sporten

Sporten klinkt misschien niet snel als een leuke date, maar dit kan het zeker zijn. Wat dacht je van samen een potje tennissen, voetballen of een rondje hardlopen? Er zijn meer dan genoeg openbare plekken waar je samen kunt gaan sporten. En als jullie toch al een sportabonnement hebben, dan kun je ook de sportschool in gaan om eens goed te gaan zweten. Daarna kunnen jullie natuurlijk een drankje doen om wat af te koelen.

10. Maak een road trip

Als een van jullie een auto heeft, dan is het een tof idee om samen een road trip te maken. Stel van tevoren een leuke playlist samen en haal lekkere hapjes voor onderweg. Ontdek nieuwe gebieden, zing samen jullie favoriete liedjes en voer gesprekken. Een gratis én gezellige date om elkaar nog beter te leren kennen.

9 datingtips voor als je blut bent

Liefde kost niets, maar daten is in de meeste gevallen niet gratis. Het goede nieuws is dat daten goedkoop of zelfs gratis kan. Het gaat er immers om dat je elkaar leert kennen door kennis te maken, niet hoeveel je uitgeeft aan de eerste date. Deze tips kunnen je helpen om te daten wanneer je geen of weinig geld hebt.

1. Geen geld, geen date?

Stop niet met daten omdat je blut bent. Het gaat om jou als persoon en niet om hoeveel geld je hebt. Elke relatie kent periodes waarin het financieel krap is. Dit maakt bijna iedereen ooit een keer mee. Als de persoon niet met je wil afspreken omdat je krap bij kas zit, dan is het niet de juiste persoon voor jou.

2. “Gratis” dates

Plan een date die niets kost. Er zijn veel mogelijkheden om toch te kunnen daten als je blut bent. Je kunt bijvoorbeeld een wandeling maken, eten koken voor je date of een picknick houden in het bos. Zo zijn er nog veel meer eerste date ideeën die geen geld kosten.

3. Geef het toe

Doe niet alsof je veel te besteden hebt terwijl dit niet het geval is. Liegen over geld is erger dan geen geld hebben. Het wordt gewaardeerd als je eerlijk bent over je financiële situatie. Heb je geen geld voor de date die voorgesteld wordt? Geef het eerlijk toe.

4. Niet vragen

Wat je ook doet, vraag je date niet om te betalen. Dit komt al snel over alsof je van de ander wilt profiteren. Plan een date die geen geld kost of date niet. Laat de ander niet betalen als jij degene bent die het voorgesteld heeft. Als de ander zelf voorstelt om te betalen dan is het geen probleem. Besef je echter goed dat je dit niet veel vaker kunt doen.

5. Niet klagen

Klaag niet over het feit dat je geen geld hebt. Het is beter om het niets te zeggen dan erover te klagen. Klagen over financiële problemen is zelfs nog erger dan het blut zijn op zich. Staat je bankrekening in de rode cijfers door een onverwachte rekening van de belastingdienst? Maak het jezelf makkelijk en klaag er niet over.

6. Wees eerlijk

Wees eerlijk over wat je te besteden hebt. Je kunt gerust tegen je date zeggen dat je het financieel niet breed hebt. Als je bijvoorbeeld werkloos bent dan snapt iedereen dat je minder te besteden hebt. De date heeft hierdoor geen hoge verwachtingen en het laat zien dat je open en eerlijk bent.

7. Leen geen geld

Ga geen leningen aan als je geld wilt hebben om te kunnen daten. Zelfs als je blut bent is het mogelijk om te daten. Laat zien dat je financieel verantwoordelijk bent door geen geld te lenen voor een date. Andere rekeningen gaan altijd voor op een date, hoe graag je de persoon ook mee uit wilt vragen. Het is het niet waard om jezelf in de nesten te werken om een date te kunnen betalen.

8. Profiteer van aanbiedingen

Maak gebruik van aanbiedingen en coupons om een goedkoop uitje te plannen. Er zijn diverse veilingsites zoals Groupon en Vakantieveilingen die voor erg weinig uitjes aanbieden. Dit kan een aanzienlijke korting voor een restaurant zijn of bijvoorbeeld de tweede persoon gratis voor het pretpark.

9. Aandacht op wat anders

Laat het gebrek aan geld niet de overhand krijgen tijdens de date. Focus op de date zelf en leg je aandacht op de persoon. Als je date echt geïnteresseerd is, dan maakt het de persoon niet uit dat je blut bent. Het gaat om jou, niet om hoeveel geld je verdient en hoeveel er op je bankrekening staat.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie