Sportieve date? 24 ideeën voor een date met lichaamsbeweging

Michael Slender
Door Michael Slender
13 minuten leestijd

Bewegen is gezond. Zowel voor je lichaam als voor je mentale gezondheid. Maar we doen het te weinig. Daarom hebben we in Nederland een beweegrichtlijn die je vertelt hoeveel je wekelijks dient te bewegen. Al is het alleen maar om aan te geven hoeveel lichaamsbeweging je nodig hebt – het is geen verplichting. Bewegen is dus goed voor je, maar meer bewegen is beter. Waarom zou je dit niet combineren met daten?

Gezien de toenemende bewustwording van een gezonde leefstijl is het niet meer dan logisch om bewegen te combineren met daten. Het maakt niet eens uit of het de eerste date is of de honderdste, met een sportieve date sla je twee vliegen in één klap. Het is een win-winsituatie voor iedereen, wat ons betreft. Maar welke sportieve date moet je dan kiezen?

24 sportieve date-ideeën

We houden allemaal van lekker eten en een film kijken. Maar niet iedere dag. Soms is het leuk om af te wisselen. Elke keer dezelfde routine gaat vervelen, helemaal als het niet bij je actieve levensstijl past. Het alternatief? Dat is de sportieve date.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Sportieve dates hoeven niet veel geld te kosten en ze vergen ook niet veel moeite om te regelen. Het enige dat je echt nodig hebt is een goed humeur, een beetje conditie en een kleine voorbereiding. Zelfs als je iemand nog maar kort kent of als je al vele jaren getrouwd bent, kunnen sportieve dates een manier zijn om plezier te hebben en dichter bij elkaar te komen. Dit zijn 24 sportieve date-ideeën die je in beweging krijgen.

1. Laat de honden uit

We beginnen met een lichte vorm van bewegen: wandelen. Als een van jullie een hond heeft, maak dan samen een lange wandeling met de hond. Het is een relatief lichte vorm van lichaamsbeweging, maar elke vorm van bewegen telt.

2. Speel midgetgolf

Als we het over midgetgolf (of minigolf) hebben, dan zien de meeste mensen het als een vakantie-activiteit in een toeristisch oord. Maar ook in Nederland hebben we midgetgolfbanen. Als je niet het doorzettingsvermogen of de skills hebt om een echte golfbaan te trotseren, dan is een miniparcours met 18 holes de perfecte oplossing.

3. Bowlen

Trek je bowlingschoenen aan en probeer alle tien pins omver te gooien. Het op en neer lopen van de bowlingbaan zorgt voor de nodige lichaamsbeweging, terwijl de score de competitiedrift kan aanwakkeren. De winnaar verdient een kus? Strike.

4. Tafeltennissen

Staat er ergens bij je in de buurt een tafeltennistafel? Dan is pingpongen een leuk en sportief idee. Het is bovendien makkelijk te beëindigen, bijvoorbeeld als je merkt dat je tegenstander er niets van bakt – en daar teleurgesteld in is. Mocht het wel goed gaan, dan kun je het uitbreiden tot een best of five toernooi. Naast dat het voor de nodige lichaamsbeweging zorgt, kun je ondertussen ook rustig met elkaar praten.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

5. Sleeën

Als het buiten kouder wordt, hoef je niet binnen te blijven. Je natuurlijke reactie op een laag sneeuw is waarschijnlijk dat je een warme kop chocolademelk wilt drinken met je date, maar dat kan altijd nog. Als je de mogelijkheid hebt om te sneeuw te benutten, denk er dan eens aan om te sleeën. Leen een slee en ga naar de dichtstbijzijnde heuvel om ervan af te sleeën. De heuvel iedere keer oplopen is een stiekeme heuveltraining.

6. Schaatsen

Als het sneeuwt is de kans groot dat de kanalen en meren ook bevroren zijn. Dat maakt ze geschikt om erop te schaatsen. Of als je een ijsbaan in de buurt hebt, dan is dat nog beter. Schaats romantisch hand in hand of ga de strijd aan voor de snelste ronde.

7. Spinningklas

Wil je niet alleen sportief doen, maar helemaal tot het gaatje gaan? Met een spinning class kom je samen voor een pittige workout. Als je samen bij dezelfde sportschool sport, dan kun je samen aan een groepsles deelnemen. Of je neemt een dagpas om het een keer samen te doen. Spinning is intens, maar een leuke manier om in beweging te komen.

8. Padel

Als je eens wat anders wilt proberen dan tennis of squash, dan is padel een sport om te overwegen. Hoewel padel op beiden lijkt, is het toch anders. Zo is de padelbaan kleiner dan een tennisbaan en zijn er geen muren die je kunt gebruiken, zoals bij squash wel het geval is. Voor een sportief date-idee is padel uitermate geschikt, want het aantal padelbanen groeit hard in Nederland.

9. Tubing

Nog nooit van tubing gehoord? Tubing is een sport die op het water en op land wordt beoefend. Je neemt plaats op een rubberen band en glijdt met hoge snelheid van een skibaan af. Op het water hang je achter een jetski of boot. Het sportieve voordeel? Dat je je buikspieren moet gebruiken om er niet af te vallen.

10. Sponsorloop

Daten, sportief zijn én ook nog iets goed doen voor de wereld? Het kan met een sponsorloop. Doe samen met je date mee met een hardloopwedstrijd om geld in te zamelen voor het goede doel. Laat je sponsoren door je familie, vrienden en kennissen en maak er een gedenkwaardig date-idee van.

11. Snorkelen

Nu ben je waarschijnlijk niet op je aantrekkelijkst met een duikbril en snorkel op, maar snorkelen is wel een leuke activiteit om met z’n tweeën te doen. Volg samen een snorkel-les in een recreatiegebied dichtbij of doe het zonder begeleiding. Alle meren en plassen met helder water en weinig golfslag zijn geschikt om in te gaan snorkelen.

12. Mudrun

Hardlopen combineren met een date én avontuur? Als je dit in gedachten hebt, dan is een mudrun precies wat je zoekt. Dit zijn wedstrijden in hindernisbaanstijl die hardlopen combineren met klimmen, kruipen en springen. Stoer door de modder banjeren is misschien geen goed idee voor een eerste date, maar wel voor sportieve koppels die een gezellig uitstapje willen.

13. Suppen (Stand-up paddlen)

Paddle boarding is een sport in opkomst. Je staat op een supboard en stuurt de richting bij met een peddel. Geef je armen, benen en core een workout terwijl je geniet van het kalme water om je heen. Wissel om en om met peddelen en deel het uitzicht met je date.

14. Kanoën

Als je liever blijft zitten, dan is kanoën een beter alternatief. Vanzelfsprekend is dit ook meer een date die je in de zomer plant en niet in de winter. Je traint je armspieren terwijl je de mooiste wateren van Nederland ontdekt.

15. Trampolinespringen

Nee, trampolines zijn niet alleen voor kinderen bedoeld.  Ook voor volwassenen bieden de trampolineparken vertier. Doe het samen met je date om er een geweldig uitje van te maken. Volg samen een jumples of doe het zonder begeleiding. Jumpen, zo heet het, is leuk, sportief en toegankelijk voor iedereen.

16. Boogschieten

Iedereen die ‘The Hunger Games‘ heeft gezien, heeft sindsdien de stiekeme wens gehad om met pijl en boog te schieten. Waarom zou je die wens niet waarmaken op een date? Een workshop boogschieten kost de wereld niet en het is een leuke ervaring om met z’n tweeën te doen. Misschien schieten niet alleen jij en je date raak, maar Cupido ook.

17. Rolschaatsen

Ondanks het feit dat je waarschijnlijk geen rolschaatsen in huis hebt liggen, is rolschaatsen een leuke manier om je eigen stad te verkennen. Wees verstandig als je het nog niet eerder hebt gedaan en draag knie- en elleboogbeschermers om je gewrichten te beschermen.

18. Strandvolleybal

De hele dag op een badhanddoek liggen aan het strand is niet je ding? Genieten van de zon kan ook als je in beweging blijft met strandvolleybal. Speel het één tegen één of doe mee met een groep. Strandvolleybal is een garantie op zweten, want lichaamsbeweging in de hete zon en het mulle zand is zwaarder dan je denkt.

19. Rotsklimmen

Als je iets zoekt dat wat gewaagder en avontuurlijker is, dan is rotsklimmen een date-idee om te overwegen. Zoek een gekwalificeerde instructeur die jullie naar grotere hoogtes begeleidt. Veiligheid boven alles natuurlijk. De instructeur leert jullie de ins en outs van het klimmen en weet precies welke rotsen te beklimmen zijn… en welke niet. Voor een gezonde dosis adrenaline is rotsklimmen een waardige sport om te overwegen als sportieve date.

20. Indoorklimmen

Is het beklimmen van de rotsen buiten iets te gek voor jullie? Dan kun je als starter ook beginnen in een indoorklimhal. Indoorklimmen is leuk om samen te doen, omdat het ook om een vorm van samenwerking vraagt. Je date kan de zekeraar zijn terwijl jij de muur opklimt en andersom. Als het buiten regent is een indoor activiteit een perfect idee.

21. Fietsen

Tenzij je iedere dag 10 kilometer naar je werk fietst, is fietsen een leuke en ontspannende activiteit om met z’n tweeën te doen. Het niveau bepaal je zelf, dus als je er een actieve date van wilt maken, dan verhoog je simpelweg de intensiteit. Ongeacht de snelheid waarmee je fietst, is een rondje fietsen door je regio nooit een verkeerd date-idee.

22. Hiken

Wat dacht je van een lange trektocht door een bebost en heuvelachtig gebied? Hiken is misschien niet geschikt als eerste date, want je zult maar zes uur onderweg zijn met iemand die in het echt niets te zeggen heeft, maar wel als je iemand al wat beter kent. Je kunt kiezen uit een ontspannen wandeling van twee kilometer of een lange tocht van maken in een buitengebied.

23. Dansen

Van streetdance tot salsa: er is geen betere manier om je lichaam in beweging te krijgen. Als je ook nog eens een intieme tijd wilt delen met je partner, dan volg je samen een dansles. Ga naar een dansschool in de buurt en maak kennis met verschillende stijlen zoals modern, hiphop en ballroom.

24. Hardlopen

Verhoog samen de endorfine door te gaan hardlopen. Nu is het een hoog tempo niet aan te raden als je nog iets van een gesprek wilt voeren en daarom klinkt joggen waarschijnlijk wat beter. Samen met je date hardlopen is in ieder geval een vooruitzicht voor een gezonde relatie.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie