Home Dating apps Het Tinder algoritme: hoe werkt het en hoe verhoog je je ELO score?

Het Tinder algoritme: hoe werkt het en hoe verhoog je je ELO score?

7 minuten leestijd
0
tinder

Tinder is een app waarmee je op relatief eenvoudige wijze mensen kunt ontmoeten die zich in je omgeving bevinden. Je kunt naar links of naar rechts swipen om aan te geven of je iemand leuk vindt of niet. Als je naar rechts swiped laat je merken dat je iemand leuk vindt. Denkt de ander er ook zo over dat is er een match. Het lijkt simpel en dat is het ook. Achter de schermen zijn er echter complexe berekeningen die gebaseerd zijn op het Tinder algoritme; een geheime formule om leden aan elkaar te koppelen.

Het Tinder algoritme

Tinder zou Tinder niet zijn als het niet de juiste leden zou voorstellen. Dit doet de app van Tinder op de achtergrond en dat doet het voor miljoenen gebruikers tegelijk. Terwijl je zonder nadenken van links naar rechts veegt worden op de achtergrond vele complexe berekeningen uitgevoerd om de juiste profielen voor te stellen.

[code]De berekeningen die gemaakt worden bestaan uit een lange reeks instructies die door de programmeurs ingevoerd zijn in de code van de app. Deze code zorgt ervoor dat leden van de juiste leeftijd voorgeschoteld worden en van het juiste geslacht.[code]

Klaar met swipen?

lexa "NIET swipen, MEER diepgang: Lexa is precies dat. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Het algoritme kijkt onder andere naar het soort profielen waar je op reageert. Swipe je bijvoorbeeld regelmatig mensen met een donkere huidskleur naar rechts en blanke mensen naar links of andersom dan zal Tinder hierop reageren door je profielen voor te schotelen die volgens je gedrag en keuzes aan jouw voorkeuren voldoen.

Swipe je vaker de “oudere” leden naar rechts en de “jongere” leden wat minder? Dan kan het algoritme deze keuzes ook gebruiken om de voorstellen op aan te passen. Wat veel mensen niet weten is dat de code er ook voor zorgt dat je gekoppeld wordt aan leden die ongeveer even aantrekkelijk zijn.

Elo Score

Het algoritme geeft iedere gebruiker van Tinder een eigen aantrekkelijkheidsscore, wat intern door Tinder-medewerkers de Elo score genoemd wordt1. Wie bekend is met het rating systeem van schaakspelers komt de term Elo misschien al bekend voor; het is een getalsmatige aanduiding van de sterkte van een speler. Het is gebaseerd op de methode van Pairwise comparison en later uitgewerkt door de Amerikaanse schaker Árpád Élő, waar de naam dan ook vandaan komt2.

Tinder gebruikt een vergelijkbaar systeem waarbij iedere gebruiker een score krijgt toegewezen, die bepaalt welke leden voorgesteld worden. Het beoordelingssysteem van Tinder helpt om alle leden te analyseren om zo betere matches mogelijk te maken. Op een eenvoudige manier gezien is de Tinder Score te vergelijken met de Smart Photos functie, die op basis van de behaalde resultaten je beste foto uitkiest. Alleen worden bij het beoordelingssysteem niet je foto’s beoordeeld ten opzichte van elkaar maar je gehele profiel in vergelijking met andere profielen.

Hoe het werkt

Iedere keer dat je naar links of rechts veegt stem je wel of niet op een persoon. De keuze die jij maakt heeft invloed op de score van de ander. Andersom “stemmen” de personen die je profiel zien op jou wat effect heeft op je eigen score. Of dit het gevolg is van je aantrekkelijkheid of je grappige bio weet Tinder niet.

De score die Tinder intern bijhoudt zegt dus niets over hoe knap je bent, of juist niet. Het is geen simpele Hot or Not variant dat enkel gebaseerd is op je uiterlijk. Er zijn veel meer factoren die impact hebben op je Elo score.

Hoewel je misschien denkt dat Tinder een definitieve score van je aantrekkelijkheid in bezit heeft is het niet meer dan een systeem dat je helpt om betere potentiële matches voor te stellen. Als je bijvoorbeeld een hoge score hebt dan worden vaker profielen voorgesteld die ook een hoge score hebben. Andersom krijgen profielen met lage scores vaker “minder aantrekkelijke” profielen voorgesteld, die zelf ook een lagere score hebben. Op deze manier wordt de interne Elo score benut om je niet voor te stellen aan mensen die “out of your league” zijn.

Wat bepaalt de score?

Omdat de werkelijke berekening van je Elo score niet bekend is blijft het gissen wat meespeelt voor de berekening. Door de ervaringen van anderen en “educated guesses” wordt verwacht dat deze aspecten een rol spelen:

  • Het percentage gebruikers die je liken en hun eigen Elo score
  • Hoe kieskeurig je bent (bijna niet of veel te veel liken is niet goed)
  • Of je berichten verstuurd met je matches
  • Je activiteit op Tinder

Hoe vind je je score?

Jammer genoeg is het niet mogelijk om zelf je Elo score te bekijken. Alleen de medewerkers van Tinder hebben inzicht in de geheime scores van alle Tinder gebruikers. Als gebruiker kun je alleen een inschatting maken van je Elo score, op basis van de profielen die voorgesteld worden. Wie de allermooiste vrouwen of mannen te zien krijgt wordt door Tinder als populair gezien. Swipe je bijna continu naar links omdat je geen kwaliteitsvoorstellen krijgt? Dan is de kans groot dat je eigen profiel wat verbetering kan gebruiken. Bovendien worden profielen met een hoge Elo score vaker aan andere leden getoond dan profielen met een lage Elo score.

Hoge beoordeling, vaker getoond worden

Nu je weet dat er zoiets bestaat als een Tinder algoritme die de scores van alle gebruikers bijhoudt vraag je je waarschijnlijk af hoe je dit in je voordeel kunt gebruiken. Hoe verhoog je je Elo score zodat je betere voorstellen krijgt? Hoe zorg je ervoor dat Tinder je profiel hoger beoordeeld en vaker aan anderen laat zien?

Een nieuw profiel is populair

Als je je aanmeldt op Tinder wordt dat beloond met extra populariteit. Nieuwe profielen worden gedurende enkele dagen heel veel getoond aan andere gebruikers. Gedurende deze periode wordt de ELO-score van je profiel berekend. Als de tijdelijk boost afgelopen is dan bepaalt deze score je zichtbaarheid en de doelgroep. Dit is de reden waarom je in de eerste dagen relatief veel voorstellen en matches krijgt en waarom dat aantal binnen korte tijd snel daalt. Het ligt niet aan jou als je dit meemaakt, iedereen maakt dit mee.

tinder new match

De Elo score verhogen

Het is mogelijk om je Elo score tijdens de levensduur van je profiel te beïnvloeden. Alles wat je aan je profiel verandert waardoor het aantrekkelijker is voor anderen heeft effect op je score. Een update van je Tinder bio, betere foto’s van jezelf en de toevoeging van extra’s zoals een looping video; al deze wijzigingen kunnen je Tinder score verhogen.

Dit gebeurt niet meteen. Het kan een tijd duren voordat je het effect van de wijzigingen gaat zien. Je historie, met het minder goede profiel, telt namelijk ook mee voor je huidige Tinder score. Als je je score wilt verhogen dan kun je dit het snelst doen door je profiel te resetten (verwijderen) zodat je met een schone lei (nieuwe score) begint. Dit zijn alle manieren om je Tinder score te verhogen.

Nieuwe foto’s plaatsen

Als je profiel minder populair wordt kun je dit verbeteren door nieuwe en betere foto’s op je profiel te zetten. Het kan echter wel even duren voordat de app hier op reageert door je een hogere ranking te geven. Het is dus niet zo dat als je nieuwe foto’s plaatst of je profielinformatie aanvult je dan meteen populairder wordt. Je zult daarbij dus het nodige geduld moeten hebben. Daar komt natuurlijk nog bij dat het niet gezegd is dat dan ook de juiste personen op jouw profiel gaan reageren.

Wees een actieve gebruiker

Het klinkt logisch en het klopt dus ook. Als je op Tinder zit en je bent een actieve gebruiker die elke dag wel even op de app te vinden is en profielen bekijkt dan zal dit de populariteit van jouw profiel zeker ten goede komen. Je hoeft ook weer niet hele dagen op Tinder te zitten want dat werkt dan vaak weer averechts. Als je een Plus abonnement hebt dan kun je bijvoorbeeld onbeperkt likes uitdelen door profielen naar rechts te swipen. Maar als je dit te vaak doet wordt het afgestraft en daalt je populariteit.

Let op

Als je extreem veel profielen swiped kan dit er zelfs toe leiden dat je tijdelijk geblokkeerd wordt omdat Tinder denkt dat je een bot bent die flink aan het spammen is. Andere gebruikers hebben er immers niks aan als ze een like krijgen van een gebruiker die toch niet reageert op een match.

Zorg dat je op matches reageert

Een ander punt bij het bereiken van een hoge populariteit is dat je reageert op matches. Als je een match hebt dan is het wel de bedoeling dat je daar wat mee doet. Dat je daar een enkele keer alsnog vanaf ziet kan, maar als je tien keer een match hebt met een andere Tinder gebruiker en je stuurt geen bericht dan trekt het algoritme van Tinder daar conclusies uit en daalt je ELO score.

Dat gebeurt ook als je berichten krijgt van mensen met wie je matcht en je daar niet op reageert. Ook als je maar zelden actief bent op Tinder daalt je populariteit. Onderzoek heeft aangetoond dat als je 7 dagen achter elkaar niet inlogt je score omlaag gaat.

divider

Besteed aandacht aan je profiel

Het klinkt als een open deur maar toch is het waar: Wil je succesvol zijn op Tinder dan is het belangrijk om een goed profiel aan te maken. Je profielfoto is daarbij natuurlijk heel belangrijk. Veel mensen plaatsen vreemd genoeg een foto van zichzelf waarop ze veel lelijker zijn dan in het echt. Laat, als je serieus wilt gaan daten, een professionele fotograaf, eventueel met assistentie van een visagist, een mooie foto van je maken. Het liefst een serie waarin je in verschillende poses staat.

Je kunt de populariteit van je foto’s overigens testen met diverse tools op internet of het overlaten aan Tinder met de Smart Photos functie. Een aantrekkelijke foto zal ieder geval helpen om meer matches te krijgen. Daarmee wordt je Tinder profiel populairder en stijgt je populariteit. Hierdoor wordt je foto uiteindelijk getoond in de profielenstapel van de populaire mensen op Tinder.

Vervang je profiel voor betere vindbaarheid

Als je wilt dat je profiel weer beter zichtbaar wordt is daar een simpele mogelijkheid voor: Verwijder je Tinder profiel en maak een nieuwe aan. Zorg er dan wel voor dat er een nieuwe profielfoto bij je profiel wordt geplaatst want anders zal Tinder je “herkennen”. Gebruik bovendien een ander telefoonnummer of Facebook account voor je nieuwe Tinder profiel. Met een nieuwe Tinder account begin je weer opnieuw, en deze keer kun je wel alles goed doen om je Tinder score je maximaliseren.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating apps

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Tinder gaat meldingen van intimidatie en misbruik beter aanpakken

Tinder heeft een verbeterde aanpak van intimidatie en misbruik aangekondigd. Na enkele maa…