Hoe scoor je meer Tinder matches? 10 tips voor meer succes

Michael Schouten
Door Michael Schouten
22 minuten leestijd

Tinder is veruit de populairste datingapp ter wereld. Sinds de introductie van de Swipe Right-methode in 2012 heeft deze ene datingapp online daten voorgoed veranderd. Het is simpel in gebruik, verslavend als je het probeert en teleurstellend als je ontdekt dat het allemaal toch niet zo simpel is.

Als je mensen hoorde praten over Tinder, dan hadden ze het over het gemak waarmee ze matches scoorden. Alsof er werkelijk niets voor nodig was om dezelfde avond nog een hookup te regelen. Maar toen jij het zelf probeerde, kwam je erachter dat ‘makkelijk’ niet het juiste woord is. Moeizaam. Dat past er beter bij. Want hoewel zelfs een kind kan swipen, is het scoren van matches een heel ander verhaal. En daar gaan we je meer over vertellen.

‘Match, chat en ontmoet nieuwe mensen’

Ondanks de overtuigende slogan van Tinder is de theorie van swipen en matchen in de praktijk ingewikkelder. Tinder doet alsof matchen héél makkelijk is. Maar wat Tinder je ook probeert wijs te maken: dat is het niet – vooral niet als man zijnde. Matchen is voor de meeste gebruikers van de app gewoon niet zo eenvoudig.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Daarbij moeten we ook wel meteen een onderscheid maken tussen mannen en vrouwen die actief zijn op Tinder. Vrouwen liken minder en hebben meer kans op een match als ze naar rechts vegen. Mannen liken meer, maar matchen minder vaak. Mannen willen meer matches, vrouwen minder. En dit is geen bro science of vrouwenpraat: het is wetenschappelijk bewezen.

In een van de onderzoeken naar Tinder, dat werd uitgevoerd door de Queen Mary University of London, komt bijvoorbeeld naar voren dat vrouwen kieskeuriger zijn op datingapps. Ze swipen minder naar rechts dan mannen. Mannen liken ook niet een beetje meer dan vrouwen. Ze liken gemiddeld 17,5 keer zoveel vrouwen als andersom. Het percentage matches die zij daarmee scoren is dan logischerwijs ook lager. Véél lager.

De onderzoekers waren zelfs een beetje verbaasd door de resultaten. Want terwijl mannen over het algemeen méér matches willen, leiden slechts enkele swipes tot een match. Mannen krijgen per 167 likes slechts één match. Oftewel: een verbluffend matchpercentage van 0,6%. Vrouwen die naar rechts swipen hebben daarentegen 10,5% kans dat ze matchen. Geen wonder dat mannen juist meer matches willen en vrouwen minder, niet?

Hoe krijg ik meer Tinder-matches?

Als je je afvraagt hoe je meer matches op Tinder krijgt, dan ben je waarschijnlijk een man. Je bent gelukkig niet de enige. Je maakt deel uit van een grote groep mannen die allemaal hetzelfde doel hebben: meer matches. Met deze tips gaan we proberen dat doel te bereiken.

1. Perfectioneer je foto’s

Iedereen kan zeggen dat ze meer op het innerlijk vallen dan op het uiterlijk. Maar weet je wat? Tinder toont aan dat ze liegen. Je uiterlijk is leidend, wat daarna wordt opgemerkt is secundair. Daarom wordt de datingapp ook al vele jaren bestempeld als een ordinaire vleeskeuring. Het verandert mensen in objecten die worden beoordeeld op hun uiterlijke kenmerken. Nu is dit misschien wat overdreven, maar daarmee willen we wel benadrukken hoe belangrijk je foto’s zijn.

Wil je meer matches? Begin dan eerst met de foto’s die je gebruikt. Zijn ze wel echt zo aantrekkelijk als je denkt? Zijn het er genoeg? Te veel selfies? Of poseer je veelvuldig met vissen? Als het aankomt op de selectie van de foto’s, zijn er de nodige valkuilen die je moet vermijden. Loop deze checklist na om meer matches te scoren op basis van je profielfoto.

Wat wel?
 • Publiceer een duidelijke, scherpe profielfoto
 • Gebruik een foto waarop je gezicht zichtbaar is
 • Verbeter eventueel de belichting (niet jezelf)
 • Gebruik een rustige achtergrond
 • Verhoog het contrast
 • Laat je foto eerst beoordelen door iemand anders
 • Schakel eventueel een professionele fotograaf in
 • Gebruik een recente foto
 • Maak oogcontact
Wat niet?
 • Geen groepsfoto’s
 • Geen foto die op verre afstand is genomen
 • Geen foto die in het halfdonker is gemaakt
 • Geen foto waarop alleen de contouren van je gezicht zichtbaar zijn
 • Geen zwart-witfoto
 • Geen ontbloot bovenlijf
 • Geen overmatig gebruik van filters
 • Geen collages
 • Geen foto’s met mensen van het geslacht dat je zoekt
 • Geen accessoires zichtbaar die je gezicht (deels) verbergen

2. Voeg meerdere foto’s toe

Met slechts één goede foto ben je er nog niet. De kans dat je wordt overgeslagen is behoorlijk groot als je maar één enkele foto plaatst. Hoe perfect die ene foto ook is, het is niet genoeg. Welke reden zou je kunnen hebben om maar één foto te plaatsen, denken anderen. Ben je te lelijk op alle andere foto’s die je hebt? Mis je een oor? Of was het een once-in-a-lifetime foto? Het resultaat is dat ze gaan denken dat je iets te verbergen hebt. Logisch.

Meerdere foto’s toevoegen aan je datingprofiel is een bewezen methode om meer likes te krijgen. Als we bijvoorbeeld kijken naar dit onderzoek, waarin Tinder-profielen één of drie foto’s gebruiken, wordt duidelijk dat profielen met één foto minder goed presteren dan profielen met drie foto’s.

Vrouwelijke profielen met één foto doen het een stuk slechter dan profielen met drie foto’s. Bij de mannelijke profielen is het nog droeviger. Zoals gezegd krijgen mannen al minder likes dan vrouwen. Maar hoeveel likes denk je dat mannen krijgen als ze maar één foto gebruiken? Het antwoord is nihil.

tinder 1vs3 fotos
Matches voor profielen met 1 of 3 foto’s.

Over het algemeen geven meerdere foto’s een beter beeld van wie jij bent. Ze geven de bevestiging dat je echt de persoon op de profielfoto bent. Ze laten zien dat je niet één goede kant hebt. Meerdere foto’s maken je authentieker. Waar je op moet letten:

 • Schakel Tinder’s Smart Photos in
 • Zorg ervoor dat de aanvullende foto’s geen verwarring veroorzaken
 • Gebruik foto’s met verschillende poses
 • Benadruk je beste eigenschappen
 • Plaats in ieder geval één full-body shot
 • Plaats een foto waarop je een actieve hobby uitoefent
 • Geen pasfoto’s
 • Geen foto’s waarop jij niet zichtbaar bent
 • Voeg je Instagram toe als je daarop actief bent
 • Niet meer dan één foto uit dezelfde photoshoot

3. Verzin een opvallende Tinder-bio

Tinder geeft je de mogelijkheid om iets over jezelf te vertellen. Dat kan in het ‘Over mij’-gedeelte. Naast je naam, leeftijd en foto’s is dit het eerstvolgende dat anderen te zien krijgen. Met maximaal 500 karakters krijg je de kans om je prachtige foto’s te laten begeleiden door een wervende tekst. Een tekst die lezers moet verleiden om naar rechts te swipen. Een kleine tekst die twijfelaars over de streep kan trekken. Maar lang niet iedereen maakt er gebruik van.

Volgens onderzoek heeft 36 procent van de Tinder-profielen geen bio. Degenen die wel een bio hebben, maken er niet volledig gebruik van. De meerderheid heeft minder dan 100 karakters, terwijl er 500 zijn toegestaan. Vrouwen hebben het vaakst een lege bio, 42 procent van hen gebruikt een blanco bio. Maar ze geven zelf wel de voorkeur aan mannen die hun bio hebben ingevuld. Mannen met een bio krijgen bijna het dubbele aantal matches.

tinder bio karakters
Matches voor profielen met of zonder bio.

Heb jij nog geen bio toegevoegd aan je profiel? Doe dat dan maar snel. Als je meer matches wilt scoren op Tinder, dan mag het stukje tekst niet ontbreken. En niet zomaar een tekst, zoals een citaat of grappige openingszin, maar echt een persoonlijke, opmerkelijke tekst.

Uniek, grappig, intrigerend: zomaar een aantal steekwoorden waarmee jij je bio zou moeten kunnen omschrijven. Bijvoorbeeld een tekst die omschrijft wie je bent, wat je zoekt en waarom jij de perfecte match bent. Een aantal tips en ideeën voor je bio:

 • Grijp de aandacht
 • Gebruik storytelling in je bio
 • Maak het kort maar grappig
 • Houd het speels en luchtig
 • Zorg voor een uitdaging
 • Probeer een emotie op te roepen
 • Gebruik een call-to-action
 • Vraag iemand om je bio te reviewen
 • Druk je persoonlijkheid uit

4. Swipe meer naar rechts

Meer matches krijgen is soms alleen een kwestie van vaker naar rechts swipen. Als de basis goed is, dan kun je je eisen en wensen verlagen om je doel te bereiken. Hoewel het niet wordt aanbevolen, kun je alle profielen naar rechts vegen om je matchpercentage te verhogen. Het is misschien niet de leukste manier om Tinder te gebruiken. Maar als je veel matches wilt, ongeacht hoe deze eruit zien, dan is meer naar rechts swipen een optie. Of je daar uiteindelijk wat aan hebt, is een andere vraag.

Het nadeel van deze tactiek is dat Tinder niet gek is. Het algoritme van Tinder is slimmer dan de grootste nerd die je kent. Het is dan ook ontwikkeld door honderden van zulke hoogbegaafde genieën die zich dagelijks vermaken met bergen aan data. Omdat alles naar rechts swipen niet bevorderlijk is voor de kwaliteit van de matches, kan het algoritme je profiel downgraden. En dat is wel het laatste wat je wilt.

5. Gebruik Tinder Boost

Tinder Boost is een functie in de Tinder-app waarmee je zichtbaarheid gedurende een kort tijdsbestek wordt vergroot. Voor een periode van 30 minuten wordt je profiel meer en vaker getoond aan gebruikers die bij jou in de buurt zijn. Je krijgt even voorrang op de rest. Normaal gesproken wordt je profiel namelijk niet bovenop de stapel getoond. Met de Tinder Boost-functie wel.

Volgens Tinder vergroot dit de kans op een match aanzienlijk en wordt je profiel tot tien keer vaker getoond dan normaal. Meer gebruikers die je profiel zien, meer beoordeling, meer likes. Dat is waar de Boost voor bedoeld is.

6. Koop Super Likes

Swipe naar links voor een Nope, naar rechts voor een Like en naar boven voor een Super Like. Met een Super Like trek je meer aandacht met je like én je maakt de ander – vóórdat zij swipen – bekend dat jij naar rechts hebt geveegd. Aan de ander de keuze om met jou te matchen of niet. Want dat jij interesse hebt is door de Super Like bevestigd. Super Likes heten niet voor niets ‘super’: volgens Tinder heb je drie keer meer kans om te matchen als ze inzet.

Toen Tinder de Super Like nog aan het testen was, duurden gesprekken die gestart waren met een Super Like ook nog eens 70 procent langer dan normale gesprekken. Genoeg reden om het proberen? Super Likes kunnen anderen overhalen om toch naar rechts te vegen als ze twijfelen. Maar Super Likes zijn niet gratis.

tinder plus gold-platinum

7. Neem een abonnement

We houden er niet van om reclame te maken voor de betaalde diensten van Tinder, ze verdienen immers al genoeg. Maar het is nu eenmaal een feit dat je meer matches kunt krijgen als je voor de premiumfuncties betaalt. Alle abonnementen van Tinder geven je extra opties die je kunt benutten om meer matches te krijgen op de app. Als meer matches het geld waard zijn, dan zou je zo’n abonnement kunnen overwegen. Dit zijn de premiumfeatures die kunnen leiden tot meer matches.

Onbeperkte Likes

Je kunt meer naar rechts swipen met alle abonnementen. Hoe vaak je ook liket, je krijgt niet te maken met de irritante Like-limiet. Meer likes = meer matches.

Boost

Als onderdeel van de Gold- en Platinum-abonnementen krijg je één gratis Boost per maand.
Zoals eerder vermeld, kan dit tijdelijk voor meer matches zorgen.

Super Likes

Als onderdeel van de Gold- en Platinum-abonnementen – en ook los verkrijgbaar – krijg je vijf gratis Super Likes per week. Zoals eerder vermeld, zijn deze likes ervoor bedoeld om je likes meer aandacht te geven. Elke keer wanneer je een Super Like gebruikt, licht je profiel op met een herkenbare blauwe rand. Super Likes worden ook sneller getoond dan normale likes.

Paspoort

Hoewel je er misschien niet veel aan hebt, kan Paspoort voor meer matches zorgen. Met deze functie kun je je locatie naar wens aanpassen en swipen op een andere plek – alsof jij daar in de buurt aanwezig bent. Aan de andere kant van Nederland is mogelijk, maar ook aan de andere kant van de wereld. Vanzelfsprekend vergroot dit de datingpool tot het oneindige en dat staat weer garant voor meer matchkansen. Maar nogmaals: als je geen buitenlandse liefde zoekt, heb je er wellicht niet veel aan.

Zien wie jou leuk vindt

Als je weet wie jou leuk vindt, kun jij zelf bepalen met wie je matcht. Het zorgt er niet voor dat meer mensen je profiel liken, maar jij kunt wel matchen met degenen die je zou mislopen als je deze zou afwijzen. Deze functie is beschikbaar met Tinder Gold en Tinder Platinum.

Elke dag nieuwe Top Picks

Tinder geeft je elke dag nieuwe Top Picks – profielen waarvan de app denkt dat jij ze leuk vindt – als je het Gold- of Platinum-abonnement neemt. In theorie zou je hiermee meer matches kunnen krijgen.

Notitie toevoegen aan Super Like

Als onderdeel van Tinder Platinum krijg je de mogelijkheid om een bericht toe te voegen aan je Super Like. Het is een Super Like on steroids. Als een Super Like niet duidelijk maakt dat jij interesse hebt, dan heb je de notitie nog om de ander te overtuigen.

Likes krijgen voorrang

Platinum-abonnees hebben het voordeel dat al hun likes voorrang krijgen op die van anderen. Wanneer degenen die jij hebt geliket de Tinder-app openen, wordt jouw profiel als eerst getoond.

Met al deze voordelen voor het scoren van meer matches is het duidelijk waarom Tinder bergen met geld verdient. Zijn ze het geld waard? Dat is een persoonlijke keuze. In principe kun je met een gemiddeld uiterlijk veel bereiken met de basistips voor meer succes. Maar als je een extra duwtje in de rug nodig hebt, dan kunnen deze premiumfuncties jou dat duwtje geven.

8. Vraag een second opinion

Foto’s plaatsen en iets over jezelf vertellen kan behoorlijk intimiderend zijn als je nieuw bent met daten. Het is alsof de wereld een oordeel over je mag vellen. Daarom kun je kwetsbaarheid vermijden in je profiel en jezelf niet genoeg blootgeven. Of op de verkeerde manier. Maar als je dit doet, ben je niet authentiek en laat je kansen liggen. Een manier om hiermee om te gaan is door je vrienden om een second opinion te vragen.

Door anderen te vragen hoe je profiel eruitziet, welk beeld zij erdoor krijgen of het wel werkelijk bij je past, kun je de zwakke plekken eruit filteren. Ze kunnen je vertellen wat anderen zien als zij jouw profiel bezoeken. En als er punten zijn waarop je je profiel kunt verbeteren, dan kun je deze dingen vervangen door aantrekkelijkere alternatieven.

9. Zoek dichterbij

Relatieve afstanden zijn doorslaggevend voor Tinder. Hoe dicht jij bij een ander bent, bepaalt deels hoe je profiel wordt gesorteerd. Profielen van mensen die zich in je buurt begeven worden eerder getoond. Daar is een reden voor. Gebruikers van de app matchen eerder met gebruikers die dichtbij zijn. Als je meer Tinder-matches wilt, dan helpt het dus om dichterbij te zoeken.

Begin heel dichtbij en met een klein afstandsbereik. Als je alle profielen hebt gehad, vergroot je het bereik. Hoewel je daarmee wellicht sneller een limiet bereikt in het aantal profielen dat je kunt bekijken, veranderen de likes die je verstuurt sneller in een match. In simpele woorden: dichtbij zoeken vergroot de kans op een match.

10. Gebruik Tinder

Het ligt misschien voor de hand, maar Tinder geeft voorrang aan gebruikers die actief zijn en tegelijkertijd de app gebruiken. Inactieve profielen worden minder vaak getoond. Als je de app vaker gebruikt, leert het algoritme je smaak ook beter kennen. Dat leidt tot betere voorstellen die in potentie beter bij jou zouden kunnen passen.

“Door de app regelmatig te gebruiken, kunnen gebruikers meer op de voorgrond treden, meer profielen bekijken en meer matches maken. Dit is het belangrijkste onderdeel van ons algoritme — en het is volledig onder controle van onze leden.” – Tinder

Waarom meer matches?

Een uitpuilende lijst met matches is misschien stoer om met vrienden te delen. Het is misschien ook een manier om je ego te strelen. Kijk ik ben wél gewild, denk je. Maar laten we dan ook snel even terug in de realiteit komen. Meer matches krijgen zegt niet zoveel. Het aantal matches is eigenlijk onbelangrijk: het gaat om de kwaliteit van de matches en wat je met ze doet.

Wat doe je zodra je meer matches hebt? Maak je er wel echt gebruik van? Weet je wel hoe je de matches kunt veranderen in dates? En is het niet alleen nog meer tijdverspilling? Met andere woorden: meer matches krijgen is niet echt een doel waar je wat aan hebt. Vooral niet als de basiskennis ontbreekt om interessante gesprekken te starten met deze matches.

Bovendien is er de kans dat deze matches snel weer verdwijnen als je niets weet te zeggen. Alle matches die je negeren en niets terugsturen hebben al helemaal geen waarde. Waar het om gaat is de kwaliteit van een match en niet de kwantiteit. Het aantal matches dat je scoort krijgt pas betekenis als je ze weet te converteren naar een afspraakje, date of relatie.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie