Hoe vaak mannen en vrouwen naar rechts swipen én matchen

Michael Slender
Door Michael Slender
5 minuten leestijd

Toen het revolutionaire concept van Tinder in 2013 met een opmars bezig was, kwamen de eerste ‘hacks’ voorbij die het datingspel zouden vereenvoudigen. Eenzame techneuten schreven scripts die het werk voor hen deden, terwijl anderen het deden met een vis en een boormachine. Hoewel de methodes verschilden, ging het meestal om één ding: geautomatiseerd naar rechts swipen op elk profiel dat wordt getoond.

De reden om dit te doen? Handmatig je goedkeuring geven op alles dat voorbij komt is een tijdrovende taak. Naast dat de herhaalde beweging waarschijnlijk niet zo goed is voor je vingers, bespaart het gewoon veel tijd omdat je pas ná de match nadenkt of het wat voor je is – niet vóór het matchen. Er is waarschijnlijk niets zo zielig als naar rechts vegen op elk profiel dat je op Tinder tegenkomt, maar het was een efficiënte manier om erachter te komen wie interesse heeft… en wie niet.

Oneindige swipes

Aangezien Tinder in die tijd nog geen like-limiet had, was het in theorie mogelijk om dagen achtereen naar rechts te swipen. Het was niet anders dan poep tegen de muur gooien en kijken wat er blijft plakken. Zolang er potentiële kandidaten waren kon je blijven swipen. En dat deden veel mannen en vrouwen op Tinder. Of eerlijk gezegd, het waren vooral mannen die zich er schuldig aan maakten.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Tegenwoordig is de massa-like nog maar beperkt mogelijk dankzij de limieten die zijn ingesteld voor de swipes naar rechts. Zowel Tinder als andere datingapps kregen al snel door dat het niet gewenst was. Niet door de singles zelf, maar ook niet door wetenschappers, omdat deze het swipe-gedrag op datingapps wilden onderzoeken. En dat hebben ze gedaan.

Hoe vaak mannen en vrouwen naar rechts swipen

De gedachte is dat mannen minder kieskeurig zijn dan vrouwen. Ze besteden minder tijd aan een profiel en vegen sneller naar rechts dan vrouwen. Maar is dat ook zo? Een studie die is gepubliceerd het vakblad Frontiers in Psychology onderzocht de verschillen tussen mannen en vrouwen op datingapps.

Onderzoekers van de Northwestern University en het MIT Media Lab keken naar de gegevens van 421.690.471 potentiële matches op datingapp Hinge. Deze gegevens stonden gelijk aan meer dan een miljoen gebruikers, waarvan de helft man en de andere helft vrouw. Ten tijde van het onderzoek konden Hinge-gebruikers maximaal 21 keer per dag naar rechts swipen.

Om in te schatten of deze gebruikers alleen swipen op basis van de direct beschikbare informatie (afbeelding en naam) of dat ze ook naar de aanvullende informatie in het profiel keken, besloten de onderzoekers de gemiddelde tijd per swipe te analyseren. Ze ontdekten dat mannen minder tijd besteden aan een individueel profiel. Mannen zijn gemiddeld 6,7 seconden bezig met de beoordeling, terwijl vrouwen veel meer tijd nemen om hun keuze te maken. Zij besteden gemiddeld 11,1 seconden aan een profiel.

De kans dat twee potentiële kandidaten matchen en een gesprek hebben? Dat is 1 op 200, of 0,51% om precies te zijn. Vanzelfsprekend leidt niet elk gesprek tot meer dan chatten. Uit het onderzoek blijkt dat in slechts 0,12% van de gevallen contactgegevens worden gedeeld, oftewel in 1 op de 4,23 gesprekken.

Mannen liken 17,5 keer vaker

Uit een studie van de Queen Mary University of London kwam eerder al naar voren dat vrouwen kieskeuriger zijn op datingapps. Het onderzoek uit 2016 naar matches op Tinder onthulde verbluffend lage matchpercentages. Bij elke veeg naar rechts was het matchpercentage 10,5% voor vrouwen en slechts 0,6% voor mannen. Dit betekent dat mannen gemiddeld 17,5 keer zoveel vrouwen liken als andersom.

Mannen swipen 46% naar rechts

Tinder, de app die swipen populair maakte, geeft officieel geen gegevens vrij over matchpercentages. Maar onderzoeken tonen aan dat mannen meer swipen en minder vaak matchen als ze naar rechts swipen. De enige uitzondering op het swipe-geheim van Tinder werd gemaakt in een interview met de New York Times in 2014.

De toenmalige CEO van Tinder vertelde tegen de krant dat mannen 46% van de tijd naar rechts swipen, terwijl vrouwen dat doen bij 14% van de profielen. Ondanks dat deze data al bijna acht jaar oud is, geeft het wel aan dat de verschillen tussen mannen en vrouwen op datingapps duidelijk zijn. Vrouwen swipen liken minder profielen en als ze wel een keer naar rechts swipen, hebben ze een grotere kans op een match.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie