‘Hoger inkomen en opleidingsniveau verhogen interesse in datingprofiel mannen’

Michael Slender
Door Michael Slender
4 minuten leestijd

Van een prachtige collectie citaten tot grappige oneliners: mannen doen hun best om de aandacht naar hun datingprofiel te trekken. Ze weten dat elke seconde telt en daarom pronken sommige bikkels zelfs met gigantische vissen die ze ogenschijnlijk met hun blote handen hebben gevangen. Of ze zijn zo fitness-minded dat ze zijn gaan denken dat vrouwen alleen maar geïnteresseerd zijn in sixpacks en spierballen. Spoiler alert: dat zijn ze niet.

Wat deze mannen niet weten is dat vrouwen, zeker vanuit een evolutionair perspectief, voorrang geven aan andere eigenschappen. Eén van die eigenschappen is sociale status, waar vrouwen overigens meer om geven dan mannen. Denk dan vooral aan het inkomen van de man en het opleidingsniveau. Mannen met een hogere sociale status waren aantrekkelijker als partner, want dit waren de mannen die tijd, middelen en goede genen in een relatie (en kinderen) konden investeren.

Of dit nog zo is hebben onderzoekers onlangs onderzocht. Geven vrouwen nog steeds de voorkeur aan een hogere sociale status, zoals een hoger inkomen en een hoger opleidingsniveau? En is dit ook terug te zien in de prestaties van een datingprofiel? Of in andere woorden: zijn datingprofielen van hoogopgeleide en veelverdienende mannen aantrekkelijker voor vrouwen? Twee psychologen van de Swansea University besloten het te onderzoeken.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

‘Indicators of Interest’

Om achter de antwoorden te komen kregen de onderzoekers toegang tot een dataset van 1,8 miljoen datingprofielen uit 24 landen die afkomstig was van een internationale datingapp. Ze begonnen met het meten van de hoeveelheid aandacht die elk profiel kreeg van andere gebruikers in de vorm van berichten, vind-ik-leuks en knipogen. De psychologen noemden dit de ‘Indicators of Interest’ of kortweg IOI.

De onderzoekers ontdekten dat het gebruik van de datingapp voor veel gebruikers een deprimerende ervaring was. De meeste gebruikers kwamen zogezegd van een koude kermis thuis, omdat er nauwelijks interesse werd getoond in hun profiel. Vaak zelfs helemaal niets, geen IOI’s, ondanks dat ze actief waren op de app. Anderen waren daarentegen buitengewoon succesvol en kregen honderden likes, berichten en knipogen.

interesse datingprofiel
Jonason, P. K., & Thomas, A.G., Human Nature.

Hoe hoger, hoe beter

Na een verdere analyse van de gegevens vonden de onderzoekers ook bewijs dat de sociale status een groot verschil maakt voor het datingprofiel van de man. Een datingprofiel waarop de man aangeeft een hoger inkomen en een hoger opleidingsniveau te hebben is veel populairder dan het datingprofiel van een man met een gemiddelde inkomen en opleidingsniveau. Een man met een gemiddelde sociale status ontving ongeveer 8 IOI’s, terwijl de man met een hogere sociale status er 15 kreeg.

Hoewel dit duidelijk maakt dat mannen met een hogere sociale status ook op datingapps aantrekkelijker zijn voor vrouwen, is een hogere status niet genoeg om de kloof tussen mannen en vrouwen te dichten. Vrouwen met een gemiddelde sociale status krijgen met 26 IOI’s maar liefst drie keer zoveel interesse dan vergelijkbare mannen. En mannen die een hoge sociale status hebben ontvangen met 15 IOI’s nog minder interesse dan vrouwen met een lage sociale status die er 18 krijgen.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie