Fish pics: waarom mannen op dating apps pronken met een gevangen vis

Michael Schouten
Door Michael Schouten
6 minuten leestijd

Er zijn genoeg vissen in de zee, zoals wel eens gezegd wordt, en dat zie je als vrouw op de dating apps meer dan je zou willen. Met vissen bedoelen we niet de singles die op je scherm voorbij komen zwemmen, maar echt de vissen die je op profielen ziet. Wanneer je als vrouw een willekeurige dating app opstart dan word je geconfronteerd met allerlei vissen in gevangenschap.

Tot de verbijstering van veel vrouwelijke gebruikers denken mannen dat een foto met een gevangen snoek, steur of brasem indruk maakt op vrouwen. Menig mannelijk profiel is voorzien van de gevangen vis, vaak gecombineerd met ontbloot bovenlichaam en het aanspannen van de biceps. Waarom doen mannen dit?

Fish Pic

“A fish pic refers to the common phenomenon of men posting photos, primarily on dating apps, of themselves holding excessively large fish that they have caught. The PG equivalent of a dick pic, the fish pic is designed to highlight masculinity and compensate for lack of personality.” – Urban Dictionary

1. Hij wil zich onderscheiden

Daten anno 2018 is niet meer te vergelijken met de periode voor de eeuwwisseling. Internetdaten stond toen nog maar in de kinderschoenen. Er was een beperkt aanbod singles op de datingsites waardoor er genoeg tijd was om elkaar te leren kennen. Tegenwoordig beslist een dating app gebruiker in een nanoseconde of er naar links of rechts geveegd wordt, op basis van enkel de profielfoto. Wie het meeste uit deze nanoseconde aandacht wil halen doet er goed aan om de profielfoto zoveel mogelijk van de rest te laten onderscheiden. De fish pic is volgens sommige mannen dé manier om dat te doen.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Het is eens wat anders dan een bewerkte selfie voor de spiegel. Een profielfoto met een gevangen snoek of gigantische zeebaars is voor deze mannen een manier om tussen de mazen van het net te vissen; de creatieve manier om op te vallen. Het probleem is echter dat veel mannen dit al doen en bovendien lang niet alle vrouwen dit woest aantrekkelijk vinden.

2. Hij wil laten zien wat hij te bieden heeft

Vissen is niet meer nodig om te overleven in de 21ste eeuw, maar dat weerhoudt mannen er niet van om het te blijven doen. Vanuit de oudheid zijn mannen de provider, degene die ervoor zorgt dat het gezin veilig blijft en genoeg te eten heeft. Het is een natuurlijke rol van de man die hem op het gespierde lijf geschreven is.

De profielfoto met een gevangen vis is voor sommige mannen (onbewust) een manier om te laten zien dat hij de provider is. Hoewel de rol van de man tegenwoordig niet meer zo duidelijk is, willen de vissers op de dating apps laten zien dat ze over de kwaliteiten van een kostwinner en jager beschikken.

3. Hij kiest voor veilig

Het fenomeen van de gevangen vis staat voor het maken van de veilige keuze. Andere mannen doen het, dus zij doen het ook. Dit is waarom je veel vergelijkbare profielen tegenkomt. Vissen, ontblote bovenlichamen, krachtsporters en voetballers; het zijn de typische foto’s die op de mannelijke profielen tegenkomt.

Door voor één van deze foto-onderwerpen te kiezen stoot je niemand voor het hoofd en voorkom je dat anderen je afwijzen op basis van je vreemde fotokeuzes. Door te kiezen voor de bekende weg, in dit geval de visfoto, is er geen risico op het lopen buiten de sociale grenzen. De man met de vis wil opvallen, maar niet op een slechte manier.

4. Hij wil avontuurlijk overkomen

Wie bekend is met de televisieprogramma’s Wicked Tuna en Deadliest Catch heeft het avontuur van de levensgevaarlijke expedities met eigen ogen kunnen aanschouwen. Het loodzware werk gecombineerd met de metershoge golven en moeilijke zoektochten naar gevangen vissen: dit is het beeld dat man wil overbrengen met de fish pic.

Hoe kun je nu beter laten zien dat je niet altijd op de bank ligt met Netflix erop? Volgens sommige mannen betekent dit een foto vanaf een boot met een forse vis. Bovendien is het voor hem een manier om te laten zien dat hij van vissen houdt.

De ogenschijnlijk oninteressante foto met de vis zegt meer dan je op het eerste gezicht zou denken. Volgens sommige mannen zou het zelfs helpen om meer matches te krijgen, als het een onwerkelijk grote vis is tenminste. Het is niet makkelijk om een profielfoto te kiezen en als je nog eens niet wilt afwijken van de norm dan blijft er niet veel over om uit te kiezen. De fish pic is voor mannen een manier om zichzelf aantrekkelijker te maken voor vrouwen. Of de vrouwen dit inzien of kunnen waarderen is een andere vraag.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie