Netflix and Chill: betekenis, geschiedenis en opkomst van het begrip

Michael Schouten
Door Michael Schouten
10 minuten leestijd

Na wat heen en weer appen, staat de date gepland. Je match heeft je uitgenodigd voor een avondje Netflix. Aanstaande vrijdag ontmoeten jullie elkaar bij de ander thuis. Je bent opgewonden omdat je al een tijdje digitaal aan het flirten bent. Daarom app je meteen je vriend(in): ‘Excited! We hebben een Netflix and chill voor vrijdag afgesproken’. Enthousiast vertel je over het avondje Netflix kijken en hoeveel zin je daarin hebt. Maar de reactie op je app is niet wat je had verwacht en daardoor vraag je je af wat er aan de hand is.

“Je weet wel wat er wordt bedoeld met ‘Netflix and chill’, toch?!”, zegt het appje. Je wordt rood van schaamte als je beseft dat je misschien iets hebt gemist. Je bent verrast en weet niet zo goed wat je nu moet doen. En nog erger: je weet helemaal niet zeker wat er nu wel met ‘Netflix and chill’ wordt bedoeld. Daarom vraag jij je af: wat betekent ‘Netflix and chill’ eigenlijk?

Wat is ‘Netflix and chill’?

Als je de uitdrukking letterlijk neemt, dan betekent ‘Netflix and chill’ niets meer of minder dan een rustig avondje films of series kijken via de populaire streamingdienst Netflix. Wat nog steeds niet iedereen weet, is dat dit wereldwijd bekende begrip een tweede betekenis heeft.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

In de volksmond staat ‘Netflix and chill’ gelijk aan een ontmoeting voor seks. Naast dat het een uitnodiging is om samen op de bank naar Netflix te kijken, kan het dus ook een seksafspraak betekenen. Afhankelijk van de context en wie het aan je vraagt, kan het ‘Netflix kijken’ betekenen of ‘casual seks’.

Dat de uitdrukking een seksuele connotatie kan hebben, is overigens lang niet bij iedereen bekend. Niet iedereen is op de hoogte van de tweede betekenis en dat leidt tot lachwekkende situaties. Zo deelde de Allerhande van Albert Heijn receptideeën voor een avondje ‘Netflix & Chill’, niet wetende dat de uitdrukking ook iets anders betekent.

“Een gezellig avondje op de bank kan wel wat comfortfood gebruiken. Daarom selecteerden wij speciaal voor jou gerechten die ideaal zijn tijdens een Netflix-marathon”, stond er in het blad.

Daten met Netflix

Word je gevraagd voor Netflix and chill? Vraag je dan af of degene onder een steen heeft geleefd, en niet bekend is met de uitspraak, of dat je wordt uitgenodigd om langs te komen voor seks. Onderscheid maken tussen de twee is soms lastig. Meestal is de context van het gesprek en de manier waarop de uitnodiging wordt gedaan een goede indicator.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Als de uitnodiging duidelijk seksueel van aard is en er seksuele hints worden gegeven over wat er ná het Netflix kijken kan gebeuren, is de kans groot dat het niet alleen om het kijken van films gaat. Krijg je het voorstel bijvoorbeeld op Tinder van iemand waarmee je nog maar net bent gematcht? Dan is het duidelijk wat ermee wordt bedoeld.

Als de uitnodiging meer vriendschappelijk is en er geen suggestieve opmerkingen worden gemaakt, is het waarschijnlijker dat het daadwerkelijk gaat om het samen kijken van Netflix. Een avondje Netflix als tweede date is immers helemaal niet zo’n verkeerd idee om elkaar beter te leren kennen.

Twijfel je? Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat de meeste mensen bekend zijn met de uitdrukking. In de regel gaat dus om seks gaat en niets anders – met of zonder Netflix als voorafje. Dit is hoe de betekenis van ‘Netflix and chill’ door de jaren heen veranderde:

  • 2009: “Ik kan niet wachten tot ik op de bank lig voor een avondje Netflix and chill.”
  • 2014: “Wil je langskomen voor een avondje Netflix and “chill”? ;)”
  • 2018: “Hij zegt dat hij verliefd is maar volgens mij wil hij alleen maar Netflix and chill”.

Waar komt het vandaan?

De eerste vermelding van de term ‘Netflix and chill’ dateert van 2009. Een Twitter-gebruiker met de naam ‘NoFaceNina’ plaatst het volgende bericht in een tweet: “I’m about to log onto Netflix and chill for the rest of the night.”

Deze statusupdate is niet gericht op seks. Het gaat alleen om het bekijken van films of series op Netflix voor de rest van de avond – waarschijnlijk in haar eentje. Twitter was het eerste medium waarop de uitdrukking werd gebruikt. Niet lang daarna volgden andere sociale media zoals Instagram, Facebook en Vine. Het onschuldige gebruik van het ‘Netflix and chill’-begrip veranderde toen de streamingdienst populairder werd.

De opkomst van de uitdrukking

Ergens in 2014 komen de eerste berichten binnen met een variatie op het populaire begrip, alleen dan met aanhalingstekens: Netflix and ‘chill’. Met ‘chill’ werd echter niet chillen bedoeld, maar een verwijzing naar seks. Nog geen jaar later wordt het onschuldige begrip codetaal voor casual seks. In 2015 raakt ‘Netflix and chill’ algemeen bekend als meer dan een avondje films kijken – het is synoniem geworden voor een seksafspraak.

In een jaar tijd werd ‘Netflix and chill’ slang voor casual seks. Dit is de trend van ‘Netflix and chill’-zoekopdrachten in Google, inclusief de piek in 2015.

In 2015 wordt ‘Netflix and chill’ bovendien toegevoegd aan de Urban Dictionary, waarmee de sterkte van de term alleen maar verder toeneemt. De definitie van de ‘Netflix and chill’-uitspraak, geschreven door gebruiker LaxBuhl7: “Code voor twee personen die naar elkaars huizen gaan om seks te hebben of seksgerelateerde handelingen te verrichten.” Het voorbeeld dat wordt gegeven:

  • Brad: “Hey Julia wanna come over and watch Netflix and chill”
  • Julia: “Sure I’ll pick up the condoms”
  • Brad: “Wait I thought we were just gonna watch Netflix and chill?”
  • Julia: “Netflix and Chill means we fuck, dumbass”

Voor Netflix was de uitdrukking een krachtige reclamestunt, omdat het viraal gaan van de uitdrukking de naamsbekendheid van Netflix nog verder vergrootte. In hetzelfde jaar volgt er dan ook eindelijk een reactie van Netflix zelf op de officiële Tumbler-pagina van het bedrijf. Netflix plaatst het volgende bericht op de Tumbler-pagina:

Netflix op Tumblr

Netflix and chill. No, really.

Waarom werd het gebruikt?

De uitdrukking ‘Netflix and chill’ werd populair omdat het op een grappige en relatief onschuldige manier suggereert dat er meer kan gebeuren dan alleen het kijken van Netflix. In eerste instantie begon het meer als een meme op sociale media en daarna verspreidde de term zich snel via het internet, vooral onder jongeren.

Voor jongeren was ‘Netflix and chill’ de perfecte codetaal om ouders om de tuin te leiden, mochten deze stiekem hun berichten controleren. Als je 16 jaar bent en je ouders lezen dat je een avondje Netflix and chill met een vriendin voor ogen hebt, dan is er geen enkele ouder die door het lint gaat. Het enige dat de ouders verwachten is een onschuldig gezelschap dat vanaf de bank naar het laatste seizoen van ‘Stranger Things’ kijkt.

De opkomst van de streamingdiensten zoals Netflix speelde daarin ook een rol. Dankzij Netflix was het gemakkelijker om een film of serie te bekijken zonder het huis te verlaten, wat het idee van een intieme thuisdate aantrekkelijker maakte. Hoewel het dus begon als een soort van grappige uitdrukking, is ‘Netflix and chill’ dus meer gaan betekenen dan een grappige woordspeling.

Jammer genoeg kregen ouders al snel door dat de échte betekenis iets heel anders was. Met alle media-aandacht die de uitdrukking kreeg, was er geen ontkomen aan. Als we het nu hebben over Netflix and chill, gaat iedereen gaat ervan uit dat de betekenis bekend is. Het is een indirecte manier om iemand voor een seksafspraak te vragen – casual daten met of zonder televisie kijken.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie