Home Algemeen Netflix and Chill: betekenis, geschiedenis en opkomst van het begrip

Netflix and Chill: betekenis, geschiedenis en opkomst van het begrip

3 minuten leestijd
0
netflix and chill

“Netflix and chill”; wat betekent het nu echt? Als je het letterlijk neemt, dan betekent het niets meer of minder dan een avondje films kijken via de populaire streamingdienst Netflix. Wat nog steeds niet iedereen weet is dat dit wereldwijd bekende begrip een tweede betekenis heeft. In de volksmond staat het namelijk gelijk aan een avondje seks; zonder of met Netflix en zonder te chillen. Daar is lang niet iedereen van op de hoogte, zo bleek onlangs nog uit de Allerhande van Albert Heijn.

In dit blad deelde de supermarktketen receptideeën voor een avondje ‘Netflix & Chill’. “Een gezellig avondje op de bank kan wel wat comfortfood gebruiken. Daarom selecteerden wij speciaal voor jou gerechten die ideaal zijn tijdens een Netflix-marathon”, stond er in het blad.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Dating met Netflix

Word je gevraagd voor Netflix and chill? Vraag je dan af of de persoon daadwerkelijk onder een steen geleefd heeft, en niet bekend is met de uitspraak, of dat de persoon wil afspreken voor seks. Krijg je het voorstel op Tinder van iemand waar je nog maar net mee gematcht bent? Dan is het duidelijk wat ermee bedoeld wordt.

Het wordt echter een ander verhaal als een 35-jarige single je op Lexa het voorstel doet als tweede date. Wie weet is diegene niet up-to-date met de laatste dating termen. Een avondje Netflix als tweede date is immers helemaal niet zo’n verkeerd idee om elkaar wat beter te leren kennen. Twijfel je? Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat het om seks gaat en niets anders. Dit is hoe de betekenis van Netflix and chill door de jaren heen veranderde:

  • 2009: “Ik kan niet wachten tot ik op de bank lig voor een avondje Netflix and chill.”
  • 2014: “Wil je langskomen voor een avondje Netflix and “chill”? ;)”
  • 2018: “Hij zegt dat hij verliefd is maar volgens mij wil hij alleen maar Netflix and chill”.

Waar komt het vandaan?

De eerste vermelding van de term “Netflix and chill” dateert terug naar 2009. Een Twitter gebruiker met de naam “NoFaceNina” plaatste het volgende bericht in een tweet: “I’m about to log onto Netflix and chill for the rest of the night.”

Deze statusupdate was niet gericht op seks, maar ging alleen om het bekijken van films of series op Netflix voor de rest van de avond – waarschijnlijk in z’n eentje. Twitter was het eerste medium waar de uitdrukking gebruikt werd. Niet lang daarna volgden andere sociale media zoals Instagram, Facebook en Vine. Het onschuldige gebruik van het ‘Netflix and chill’-begrip veranderde toen de populariteit van de streamingdienst toenam.

Ergens in 2014 komen de eerste berichten binnen met een variatie op het populaire begrip, alleen dan met aanhalingstekens: Netflix and “chill”. Met “chill” werd echter geen chillen bedoeld, maar als verwijzing naar seks. Nog geen jaar later is wordt het onschuldige begrip codetaal voor casual seks. In 2015 raakt ‘Netflix and chill’ algemeen bekend als meer dan een avondje films kijken; het is synoniem geworden voor een seksafspraak. Dit is de trend van Netflix and chill zoekopdrachten in Google, inclusief de piek in 2015.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

In 2015 wordt “Netflix and chill” bovendien toegevoegd aan de Urban Dictionary, waarmee de sterkte van de term alleen maar verder toeneemt.1 De definitie van de uitspraak, geschreven door gebruiker LaxBuhl7, definieert “Netflix and chill” als “code voor twee personen die naar elkaars huizen gaan om seks te hebben of seksgerelateerde handelingen te verrichten.” Het voorbeeld dat gegeven wordt:

  • Brad: “Hey Julia wanna come over and watch Netflix and chill”
  • Julia: “Sure I’ll pick up the condoms”
  • Brad: “Wait I thought we were just gonna watch Netflix and chill?”
  • Julia: “Netflix and Chill means we fuck, dumbass”

In hetzelfde jaar is er dan eindelijk een reactie van Netflix op de officiële Tumbler-pagina van het bedrijf. Netflix plaatst het volgende bericht op de Tumbler pagina2:

Netflix and chill. No, really.

Waarom wordt het gebruikt?

Voor jongeren was ‘Netflix and chill’ de perfecte codetaal om ouders om de tuin te leiden, mochten deze stiekem hun berichten controleren. Als je 16 jaar bent en je ouders lezen dat je een avondje Netflix and chill met een vriendin voor ogen hebt, dan is er geen enkele ouder die door het lint gaat. Het enige dat de ouders verwachten is een onschuldig gezelschap dat vanaf de bank naar het laatste seizoen van ‘Orange Is The New Black’ kijkt.

Jammer genoeg kregen ouders ook al snel door dat de échte betekenis iets heel anders was. Fast forward naar vandaag en iedereen gaat ervanuit dat de betekenis van Netflix and chill bekend is. Het is een indirecte manier om iemand voor een seksafspraak te vragen; casual daten met no strings attached. Vraagt iemand je voor een Netflix and chill avondje? Je kunt doen alsof je het niet begrijpt en toch afspreken, maar dan weet je nu wat je kunt verwachten.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Algemeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Wat zijn Kletspotten? Het idee van de Kletspot uitgelegd

Ben je op zoek naar een leuk en origineel cadeau voor iemand, maar weet je niet zo goed wa…