“Ik wil een serieuze relatie”: hoe krijg je een vriend of vriendin?

Michael Schouten
Door Michael Schouten
12 minuten leestijd

Zodra je in de puberteit komt ontwikkel je seksuele gevoelens. Je wordt voor het eerst verliefd en doet wellicht je eerste seksuele ervaringen op. Vaak loopt een tienerliefde stuk en dat is helemaal niet erg. Want je hebt immers nog tijd genoeg om een leuke partner te vinden. Maar als de jaren vestrijken en al je vrienden en familie iemand vinden en een toekomst opbouwen dan kan het zijn dat je je zorgen begint te maken. Het idee dat je “overblijft” gaat zich wellicht aan je opdringen. Hoe krijg je nu een serieuze relatie?

Wat is een serieuze relatie?

Een serieuze relatie, wat is dat eigenlijk? Als je in je omgeving rondvraagt dan krijg je waarschijnlijk uiteenlopende antwoorden. Waar iedereen het over eens is dat het om een liefdesrelatie gaat, waarbij je elkaars familie ontmoet hebt, samen leuke dingen doet en plannen hebt om ooit samen te gaan wonen of dat al doet. Waar het bij een serieuze relatie vooral om gaat is dat er samen gewerkt wordt aan een toekomst.

De voordelen

Een serieuze relatie heeft een aantal voor- en nadelen. Degene die een vaste relatie hebben kijken geregeld terug naar de tijd van het single zijn. Met niemand rekening houden, geen verplichtingen en geen ingewikkelde planning om twee agenda’s op elkaar af te stemmen. Toch zijn er maar weinig mensen die een serieuze liefdesrelatie willen verlaten voor het leven van een single.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Wat de meeste mensen “missen” als ze alleenstaand zijn is het gezelschap van iemand om hun heen. Iemand die lacht om de slechte grappen die niemand anders begrijpt, het meningsverschil dat goedgemaakt wordt met fysieke interactie en het klankbord om problemen en het leven te bespreken. Terwijl iedereen wat leuks aan het doen is met de partner zit jij alleen op de bank met Netflix erop. Een serieuze relatie heeft zo een aantal voordelen ten opzichte van het single zijn:

  • Er is altijd iemand om seks mee te hebben
  • Er is altijd een schouder om op te huilen
  • Er is iemand die je elke dag steun kan bieden
  • Er is altijd iemand die voor je kan koken
  • Er is iemand waar je je dag mee kunt bespreken
  • Er iemand die leuke dingen met je wil doen
  • Er is de mogelijkheid om kinderen te nemen

Waarom je geen serieuze relatie krijgt

Terwijl de voordelen van een vaste relatie bijna voor zichzelf spreken is het nog niet zo makkelijk om een serieuze relatie te vinden. Keer op keer ontmoet je iemand die een potentiële kandidaat lijkt te zijn maar steeds loopt het op niets uit. Waar ligt dit aan?

heeft een relatie

Hoge eisen

De realiteit is vaak dat het niet aan de anderen ligt maar aan jezelf. Bij veel mensen die dit soort ervaringen hebben ligt het echte probleem aan de binnenkant. Het is niet zozeer dat je vizier verkeerd afgesteld is, het is meer dat je in een poging om jezelf te beschermen de barrières, tests en normen die je hebt ingesteld te zwaar zijn voor mensen in de echte wereld. Dit zou kunnen verklaren waarom je nog steeds vrijgezel bent en nooit een serieuze relatie hebt gevonden.

De oplossing? Beperk je eisen tot een minimum, geef je dates een kans om zich te bewijzen en leg de focus op de eigenschappen die er echt toe doen. Wie geen risico neemt wordt nooit beloond.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Verkeerde keuzes

Misschien ontmoet je wel nieuwe mensen maar zijn het nooit de mensen die open staan voor een serieuze relatie. Dit ligt niet aan de ander maar aan jezelf. Waarschijnlijk kom je in de zelf-saboterende patronen terecht door je eigen keuzes waardoor je de verkeerde types tegenkomt en aantrekt. Als dit patroon je bekend voorkomt dan is het belangrijk dat je leert van je fouten in het verleden. Door de redenen te vinden waarom vorige relatie niet lukten, kun je het in de toekomst anders doen.

Het is geen prioriteit

Daten kun je vergelijken met het zoeken naar werk. Als je ongelukkig bent met je rol als werkloze dan doe je er alles aan om werk te vinden. Je werkt je cv bij, praat met vrienden en familie over vacatures, doet onderzoek op het internet en neemt contact op met bedrijven die functies beschikbaar hebben. Je maakt het een prioriteit om jezelf op je best te presenteren en anderen te laten weten dat je beschikbaar bent.

Als je een serieuze relatie wilt dan kun je hetzelfde plan van aanpak gebruiken. Met dezelfde drive kun je jezelf open en beschikbaar stellen om liefde te vinden.

Gebrek aan contacten

Met het drukke leven dat we tegenwoordig allemaal hebben is het niet moeilijk om vastgeroest te raken in een dagelijkse routine. Je staat op, gaat werken, komt thuis na een lange dag om niet meer van de bank te komen. Je dagelijkse routine, eventueel aangevuld met tijd voor je hobby, voorkomt dat je nieuwe mensen ontmoet. Terwijl je je leven leidt laat je potentiële kansen liggen. Varieer in wat je doet, probeer nieuwe dingen en met enkele kleine aanpassingen kom je misschien iemand tegen die je normaal niet tegen zou komen.

Een serieuze relatie vinden

Zelfs als je alles goed doet is het nog niet makkelijk om een serieuze relatie te vinden. Soms lijkt het erop dat jij dat ene potje bent waar geen deksel op past. Met je werk, hobby’s en verplichtingen ontbreekt de aandacht en tijd om jezelf beschikbaar en open te stellen voor liefde. Je kunt echter geen serieuze relatie vinden als je geen nieuwe mensen ontmoet. Dit zijn drie effectieve manieren om in contact te komen met mensen die ook op zoek zijn naar een relatie.

Online daten: wel of niet doen?

Het lijkt wel of “iedereen” tegenwoordig online aan het daten is. Was het vroeger nog een beetje taboe om toe te geven dat je je nieuwe liefde via een datingsite had ontmoet, tegenwoordig hoef je je daar niet meer voor te schamen. Dating apps als Tinder hebben de wereld laten kennismaken met een nieuwe manier van matchen maar dit bracht ook een probleem met zich mee. De meeste matches zijn niet serieus en in veel gevallen lopen de gesprekken op niets uit. Het gemak van de dating apps is ook de handicap. Voor een serieuze relatie ben je daarom nog altijd beter af bij een traditionele datingsite.

Je kunt voor het vinden van een serieuze relatie terecht op diverse traditionele datingsites zoals Lexa, Elitedating of Parship. Op deze sites kun je een gratis profiel aanmaken, maar als je berichten wilt versturen naar andere members moet je in de meeste gevallen een betaald abonnement nemen. Of online daten bij jou past moet je natuurlijk zelf bepalen: je kunt het in ieder geval proberen. Nooit geschoten is altijd mis. Dit zijn de datingsites voor serieuze relaties:

Een relatiebemiddelingsbureau: hulp nodig?

Je kunt voor het vinden van een partner ook een beroep doen op een relatiebemiddelingsbureau. Houd er wel rekening mee dat dit soort bureaus doorgaans niet goedkoop zijn. Het kan je per jaar al snel honderden euro’s kosten. Het voordeel is wel dat de bemiddeling persoonlijk is. De consulent gaat met je in gesprek om te ontdekken wie je bent en waar je naar op zoek bent. Vervolgens wordt er een zo goed mogelijke match voor je gezocht.

Soms werken deze bureaus op basis van “no cure no pay” maar in de meeste gevallen betaal je een vast bedrag per jaar of maand. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je voldoende meewerkt en je duidelijk openstelt voor een relatie.

De ouderwetse route: je laten koppelen

Voordat de smartphone er was en voor het internet überhaupt in elk huishouden aanwezig was lieten mensen zich nog koppelen aan vrienden van vrienden of vrienden van familieleden. Dit was de normaalste zaak van de wereld voor de technologie het overnam. Als je rondvraagt in je familie dan is de kans zelfs groot dat meerdere familieleden elkaar ontmoet hebben nadat ze gekoppeld waren door anderen.

Dit kun je zelfs in 2018 tot je voordeel gebruiken: laat je koppelen door vrienden of familie en wie weet ontmoet je iemand die bij je past. Bovendien heeft deze persoon de eerste keuring van je vrienden of familie al doorstaan.

Single blijven

Als je single bent en erg naar een relatie verlangt dan is er natuurlijk niets op tegen om naar je grote liefde op zoek te gaan. Het is echter niet de oplossing om er een obsessie van te maken. Besef dat je leven als single erg leuk kan zijn. Als je vrienden hebt of goed contact onderhoudt met je familie dan kun je ook met deze mensen leuke dingen doen. Een relatie is een toevoeging aan je leven, het moet je niet belemmeren of een remedie tegen je onplezierige leven. Geef dus ook niet te veel op voor je nieuwe liefde, alleen om maar niet single te hoeven zijn.

De kat of de hond de deur uit doen omdat je nieuwe partner er niet van houdt of allergisch is kan een optie zijn. Maar als de relatie na twee maanden stuk loopt is het wel heel zuur. Dat geldt ook voor het verwaarlozen van vriendschappen. Al ben je tot over je oren verliefd, blijf contact houden met vrienden en vriendinnen. De mensen om je heen zijn waardevol voor je sociale leven en verdienen je aandacht.

Laat een relatie bovendien niet voortduren om de simpele reden dat je niet alleen wilt zijn. Samen kun je soms veel eenzamer zijn dan in je eentje. Je hebt dan wel een serieuze relatie maar niet de relatie die je echt nodig hebt of wilt.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie