Nieuwe mensen ontmoeten? Probeer deze 23 effectieve manieren

Michael Slender
Door Michael Slender
16 minuten leestijd

Voor iemand die naar een andere plaats is verhuisd, kan het lastig zijn om in contact te komen met nieuwe mensen. Als je je gehele leven in dezelfde plaats woont, dan bouw je een vaste groep mensen om je heen die je op een gegeven moment al jaren kent. Sommigen ken je misschien zelfs al vanaf je tijd op de lokale basisschool, anderen ken je al jaren via het sporten.

Je kent elkaar door en door, weet van je kunt verwachten van de ander en je weet dat je op ze kunt bouwen. Naast de trouwe groep bekenden is er nog de groep kennissen die je geregeld tegenkomt en op regelmatige basis spreekt. Al deze mensen creëren een comfortabel gevoel dat je ergens bij hoort en thuis bent.

Als je om wat voor reden dan ook je veilige haven verlaat, en aan een nieuw avontuur in een andere stad begint, dan is dit uiterst spannend. In het begin lijkt het op een vakantie, maar als de nieuwigheid afneemt kan het gevoel van eenzaamheid er langzaam insluipen. Of je nu naar een andere stad bent verhuisd voor de liefde of voor je werk; het is altijd mogelijk om nieuwe mensen te ontmoeten die je leven kunnen verrijken.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

1. Ga wandelen

Bijna iedere Nederlandse stad heeft een bestaande route om te wandelen. In de randstad vind je dit misschien wat minder maar als je buiten het drukke stedelijke gebied bent gaan wonen dan is er bijna altijd een wandelroute aanwezig in de buurt van je stad. Stel jezelf open om het gesprek aan te gaan met andere wandelaars tijdens de route. Je deelt een gezamenlijke interesse waardoor je al direct het onderwerp van gesprek klaar hebt liggen.

2. Word lid bij een sociaal ontdekkingsnetwerk

Anders dan bijvoorbeeld een échte datingsite zoals Lexa kun je op een sociaal ontdekkingsnetwerk niet alleen op zoek gaan naar een relatie maar ook zijn er leden die op zoek zijn naar vriendschap. Eén van de bekende netwerken is MeetMe. Dit netwerk heeft wereldwijd meer dan 300 miljoen leden en ook in Nederland heeft het een groot ledenbestand. Geef in je profiel aan dat je vrienden wilt maken om te voorkomen dat alle singles je benaderen.

3. Ga vrijwilligerswerk doen

In een tijd waarin niemand tijd heeft kan het verademend zijn om iets voor iemand anders te doen. Door vrijwilligerswerk te doen kun je anderen helpen maar ook anderen leren kennen. Je kunt je aanmelden als vrijwilliger voor bepaalde evenementen maar ook kun je wekelijks jezelf inzetten als vrijwilliger. Denk bijvoorbeeld aan de voedselbank, deze zijn bijna altijd op zoek naar vrijwilligers.

4. Praat met je buren

Niet alleen als er overlast is maar juist meteen als je ergens komt wonen. Maak kennis met je buren en nodig hen uit om kennis te maken. Niet voor niets is er het gezegde “een goede buur is beter dan een verre vriend”. Door jezelf open te stellen voor contact met de buren kun je nieuwe vrienden maken die ook nog eens op loopafstand van je vandaan wonen.

5. Loop met de hond

Niet iedereen heeft een hond maar als je deze meeneemt naar buiten dan heb je een grote kans dat het uitloopt op een gesprek met iemand bij je uit de buurt. Vooral als je hond van een uniek hondenras is zoals een Afghaanse windhond of hoog scoort op de “cuteness” schaal dan is het een garantie op leuke gesprekken. Door met je hond te wandelen geef je andere mensen een reden om te stoppen en met je te praten.

6. Bezoek kunstexposities

De één vindt kunst maar saai terwijl het bij de ander diepe gevoelens en emoties naar boven brengt. Als je een liefhebber van kunst ben dan kun je je hobby als manier gebruiken om andere mensen te leren kennen. Bezoek kunstexposities, praat met de bezoekers en deel je mening. Een gedeelde interesse is vaak de eerste stap naar een vriendschap.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

7. Ga naar de sportschool

In je eentje hardlopen in de buitenlucht zal je niet snel nieuwe vrienden opleveren maar andere sporten kunnen er wel aan bijdragen. De sportschool is een uitstekende manier om mensen te ontmoeten. Voor de vrouwen zijn er de groepslessen, voor de mannen het krachthonk. Dan zijn er uiteraard ook nog de gemengde groepen zoals je dat bij Crossfit ziet. Niet alleen kun je tijdens het sporten nieuwe contacten leggen maar ook na de training als er nagepraat wordt onder het genot van een eiwitshake, energydrink of koffie.

8. Neem dansles

Hou je van dansen? Dan kun je les krijgen van ervaren dansers en je techniek nog verder verbeteren. Jazz, Modern, Ballroom maar ook Latin en Streetdance: het is allemaal mogelijk. Je volgt met de lessen niet alleen de laatste trends op dansgebied maar ook is het een handige manier om andere mensen te leren kennen die ook graag dansen. Voor je het weet heb je iemand gevonden om in het weekend samen de dansvloer onveilig te maken.

9. Vraag je kennissen

Een manier om nieuwe mensen te ontmoeten is door je bestaande kennissen te vragen om je te betrekken in hun cirkel met vrienden. De vrienden van kennissen kunnen zo ook jouw vrienden worden, als het klikt. Vraag je kennissen of je eens mee kunt naar een vriend of vriendin en kijk hoe het gaat. Vriendschappen ontstaan geregeld doordat iemand binnen een groep vrienden geïntroduceerd wordt.

10. Ga netwerken

Netwerken is een effectieve manier om nieuwe klanten te werven maar als je dat voor je werk niet hoeft te doen dan kun je ook gewoon nieuwe contacten leggen. Misschien heb je er niets aan voor je carrière maar wel voor je privéleven. Controleer regelmatig de lokale media of er borrels, recepties en congressen bij je in de buurt georganiseerd worden. Misschien ontmoet je er een vriend voor het leven.

11. Bezoek een live optreden

Nu is niet ieder live optreden geschikt om mensen te leren kennen maar vaak is dit wel geval als het om een rustige muzieksoort gaat. Denk bijvoorbeeld aan een jazz avond in een lokale kroeg. De informele setting met op de achtergrond live muziek is de perfecte situatie om nieuwe contacten te leggen.

12. Ga naar een boekenclub

Het klinkt misschien wat saai voor mensen die niet lezen maar als je wel geregeld boeken leest dan is een boekenclub een leuke manier om andere personen te ontmoeten. Vraag bij een lokale boekenwinkel of en waar er in de buurt een boekenclub is. Je interesse in boeken kun je op deze manier delen met anderen die dezelfde interesse hebben.

13. Word actief in Facebook groepen

Voor bijna elke interesse is er een Facebook groep waar gelijkgestemden informatie delen met elkaar. Speel je graag piano of ben je voorstander van een bepaalde levensstijl? Ook voor deze interesses is er een bijpassende Facebook groep te vinden. Deel je ervaring, mening en ga het contact aan met andere leden van de groep: voor je het weet heb je er een vriend bij.

14. Ga “thuiswerken” in een koffiezaak

In Nederland maken we gretig gebruik van de thuiswerk mogelijkheden die ons door werkgevers geboden worden. Een groot deel van de werkenden in Nederland werkt geregeld een dag vanuit huis. Als je kunt werken vanaf je laptop dan hoef je het niet specifiek thuis te doen. Je kunt gaan “thuiswerken” in een koffiezaak. Ga een gesprek aan met mensen die er ook aan het werk zijn of gewoon een koffie drinken.

15. Bezoek lokale markten

Overal in Nederland zijn lokale markten te vinden en niet alleen op Koningsdag. Het hoeft ook niet specifiek een rommelmarkt te zijn. Deze markten zijn een makkelijke manier om met de verkopers in contact te komen. Maak een praatje met de verkoper achter een kraam en misschien kom je wel iemand tegen die je goed ligt.

16. Ga naar een kerkdienst

Als je een sterk geloof hebt of een spiritueel persoon bent dan kunnen kerkdiensten een manier zijn om nieuwe mensen te ontmoeten. Kerkdiensten staan open voor iedereen. Dit geldt ook als je niet tot een kerk behoort. Na de kerkdienst is er vaak gelegenheid om koffie te drinken en na te praten.

17. Word lid bij een sportvereniging

Als je eraan zit te denken om weer te beginnen met sporten dan kan dit helpen om nieuwe personen te leren kennen. Word lid van een sportvereniging om nieuwe contacten op te doen. Vooral als het een teamsport is dan kun je snel veel nieuwe mensen ontmoeten. Begin gesprekken met de andere leden van de vereniging en ga van daaruit verder om ook buiten het sporten om af te spreken om wat te doen.

18. Ga naar een wijnproeverij

De praktijk van het wijnproeven is even oud als het maken van wijn zelf. Als je graag een wijntje drinkt dan is een wijnproeverij een leuke manier om andere mensen te leren kennen. Met een wijngaard in de buurt kun je bijvoorbeeld met mooi weer van je wijntje genieten op het terras.

19. Download een dating app

Geen partner? In een tijd waarin dating apps aan de orde van de dag zijn is het niet meer nodig om lang single te blijven. Als je al een tijdje single bent dan wordt het misschien tijd om actie te ondernemen en singles te ontmoeten. De snelste manier om met andere singles in contact te komen is door een dating app te downloaden. Zoals je waarschijnlijk al weet is dit een effectieve manier om een nieuwe partner te zoeken. Tinder ligt voor de hand maar zo zijn er nog veel meer dating apps en websites die je aan een partner kunnen helpen.

20. Ga naar een beurs

Een beurs is net als een markt een uitstekende manier om mensen te ontmoeten. Zo heb je de huishoudbeurs, onderwijsbeurs, speelgoedbeurs en nog veel meer van deze beurzen. De bezoekers en verkopers op een beurs hebben een gedeelde interesse. Gebruik dit in je voordeel. Knoop gesprekken aan met de verkopers maar ook met de bezoekers. Voor je het weet ben je verwikkeld in een interessant gesprek dat leidt tot het uitwisselen van telefoonnummers.

21. Volg een workshop

Workshops worden in allerlei vormen gegeven. Je kunt creatief bezig gaan met bloemschikken maar ook een workshop schilderen, kleien of timmeren volgen. Een workshop volgen is niet alleen interessant en leerzaam maar ook een prima manier om andere mensen te leren kennen. Het nodigt uit om gesprekken onderling te voeren terwijl je bezig bent. Het voordeel is dat deze mensen ervoor openstaan om iets nieuws te leren en mogelijk zelfs een nieuw iemand als jou te leren kennen.

22. Ga parttime werken

Als je nog niet werkt of vanuit je huis dan is het begrijpelijk dat je gedurende de dag geen nieuwe mensen ontmoet. Om toch nieuwe mensen te ontmoeten kun je erover nadenken om een voor een aantal uur per week een tweede baan te nemen, in een wat drukkere omgeving waarbij je contact maakt met andere mensen. Door bijvoorbeeld een horecabaan te nemen kom je snel in contact met veel verschillende mensen.

23. Bezoek willekeurige evenementen

Overal waar mensen samenkomen is er de mogelijkheid om mannen en vrouwen te ontmoeten. Pak de lokale krant erbij en kijk wat er allemaal bij je in de buurt te doen is. Elke stad of dorp heeft activiteiten gepland om de inwoners van het nodige entertainment te voorzien. Al deze willekeurige evenementen zijn extra kansen om in contact te komen met lokale inwoners.

Om nieuwe mensen te leren kennen is het nodig om te spreken met andere personen; met alleen oogcontact kom je niet verder. Waar je ook bent, knoop een gesprek aan met de mensen om je heen. Of dit nu met de kassière in de supermarkt is, in de rij voor kaarten voor een voetbalwedstrijd of op de sportschool; begin een gesprek. In het begin is het misschien wat oncomfortabel maar als je eenmaal de smaak te pakken hebt geeft het een goed gevoel.

Je kunt geen nieuwe vriendschap beginnen zonder de eerste fase – die in veel gevallen wat ongemakkelijk is. Houdt er rekening mee dat het even kan duren voor je iemand gevonden hebt waar je een match mee hebt. Zet de eerste stap in het leggen van contacten en introduceer jezelf, begin het gesprek en probeer later af te spreken.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie