24 beste manieren om nieuwe mensen te ontmoeten

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
18 minuten leestijd

Je bent verhuisd naar een nieuwe stad. Alles is nieuw voor je en je hebt er geen vrienden. Vooral in een stad als deze waar je nu bent, waar iedereen druk bezig is met hun eigen leven, kan het lastig zijn om contact te maken. Toch is dat precies wat je graag zou willen. Je bent op zoek naar mensen die net zo openstaan voor nieuwe connecties als jijzelf. Daarom vraag jij je af: hoe kan ik nieuwe mensen ontmoeten?

Haal je jezelf uit je comfortzone door actief deel te nemen aan lokale activiteiten, zoals yoga of muziekavonden? Ga je naar een café waar je anderen kunt ontmoeten die misschien wel interesse hebben in een gesprek? Of ga je in een koffiezaakje werken en connecten met degenen die daar ook zitten om contact te maken met anderen? Oftewel: wat ga jij doen om jezelf beschikbaar te stellen voor nieuwe connecties?

Nieuwe mensen ontmoeten

Als je om wat voor reden dan ook je veilige haven verlaat en aan een nieuw avontuur begint, dan is dit uiterst spannend. In het begin lijkt het op een vakantie. Alles is nieuw en indrukwekkend. Maar als de nieuwigheid afneemt, kan het gevoel van eenzaamheid er langzaam insluipen. Je beseft dat je alleen bent op een plek waar niemand jou kent. Voor iemand die naar een andere plaats is verhuisd, kan het daarom lastig zijn om in contact te komen met nieuwe mensen.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Als je je hele leven op dezelfde plek woont, bouw je een vaste groep mensen om je heen die je op een gegeven moment al jaren kent. Sommigen ken je al vanaf je tijd op de lokale basisschool, anderen ken je al vele jaren via het sporten. Je kent elkaar door en door, weet van je kunt verwachten van de ander en je weet dat je op ze kunt bouwen.

Naast de trouwe groep bekenden is er nog de groep kennissen die je geregeld tegenkomt en op regelmatige basis spreekt. Al deze mensen creëren een comfortabel gevoel dat je ergens bij hoort en thuis bent. Als je deze thuisbasis niet hebt op de plek waar jij je bevindt, kan het helpen om nieuwe mensen te leren kennen.

Waarom zou je dat doen?

Voor de meeste mensen is het ontmoeten van nieuwe mensen een beetje eng. Het kan intimiderend zijn, vooral als je verlegen of introvert bent. Je kunt je zorgen maken over wat ze van je zullen denken als je contact legt of jezelf vergelijken met anderen. Je kunt het moeilijk vinden om het gesprek te starten en gaande te houden, omdat je twijfelt over wat je moet zeggen. Misschien twijfel je ook over hoe je je moet gedragen in deze sociale situaties. Een gesprek beginnen met iemand die je niet kent is misschien niet altijd makkelijk, maar het kan verrassend veel voldoening geven.

Het ontmoeten van nieuwe mensen kan je eenzaamheid verminderen door je een gevoel van verbondenheid en betrokkenheid te geven. Nieuwe mensen kunnen je nieuwe kansen bieden voor persoonlijke groei en ontwikkeling, om nog maar te zwijgen over de steun en hulp die je zou kunnen krijgen. Ondanks de eventuele ongemakkelijke momenten, kunnen de gesprekken leiden tot nieuwe vriendschappen en sociale contacten die een aanvulling kunnen zijn op je leven. Hoe je deze nieuwe mensen ontmoet?

24 manieren om nieuwe mensen te ontmoeten

Of je nu naar een andere stad bent verhuisd of afscheid hebt genomen van je kennissenkring, het is altijd mogelijk om nieuwe mensen te ontmoeten die je leven kunnen verrijken. Dit zijn 24 manieren om nieuwe mensen te ontmoeten.

1. Ga wandelen

Bijna iedere Nederlandse stad heeft een wandelroute die populair is. In de randstad vind je dit misschien wat minder, maar als je buiten het drukke stedelijke gebied woont, is er bijna altijd een wandelroute aanwezig in de buurt van je stad. Stel jezelf open om het gesprek aan te gaan met andere wandelaars tijdens de route. Je deelt een gezamenlijke interesse waardoor het onderwerp van gesprek al klaarstaat.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

2. Word lid van een vriendenapp

Anders dan bij een datingapp zoals Lexa kun je op een vriendenapp niet alleen op zoek gaan naar een relatie, maar ook naar vriendschap. Bumble is bijvoorbeeld een app waarop dit mogelijk is. Naast dat je erop kunt daten voor liefde, kun je jezelf ook beschikbaar maken voor vriendschap. Geef in je profiel aan dat je vrienden wilt maken om te voorkomen dat je wordt benaderd door gebruikers die andere intenties hebben.

3. Ga vrijwilligerswerk doen

In een tijd waarin niemand tijd heeft en iedereen te druk is, kan het verademend zijn om iets voor iemand anders te doen. Door vrijwilligerswerk te doen kun je anderen helpen, maar ook leren kennen. Je kunt je aanmelden als vrijwilliger voor bepaalde evenementen of jezelf inzetten wekelijks als vrijwilliger. Denk bijvoorbeeld aan de Voedselbank, deze zijn bijna altijd op zoek naar vrijwilligers.

4. Praat met je buren

Doe dit niet alleen als er overlast is. Doe het liever meteen als je ergens komt wonen. Maak kennis met je buren en nodig hen uit om voor een kennismaking. Niet voor niets is er het gezegde ‘een goede buur is beter dan een verre vriend’. Door jezelf open te stellen voor contact met de buren kun je nieuwe vrienden maken die ook nog eens op loopafstand van je vandaan wonen.

5. Volg een workshop

Workshops worden in allerlei vormen gegeven. Je kunt creatief bezig gaan met bloemschikken of jezelf vermaken met een workshop schilderen, kleien of timmeren. Een workshop volgen is niet alleen interessant en leerzaam, ook is het een prima manier om andere mensen te leren kennen. Het nodigt uit om gesprekken onderling te voeren terwijl je bezig bent. Het voordeel is dat deze mensen ervoor openstaan om iets nieuws te leren en mogelijk zelfs een nieuw iemand zoals jou te leren kennen.

6. Bezoek kunstexposities

De één vindt kunst maar saai, terwijl het bij de ander diepe gevoelens naar boven brengt. Als je een liefhebber van kunst bent, kun je je hobby als manier gebruiken om andere mensen te leren kennen. Bezoek kunstexposities, praat met de bezoekers en deel je mening. Een gedeelde interesse is vaak de eerste stap naar een vriendschap.

7. Ga naar de sportschool

In je eentje hardlopen in de buitenlucht zal je niet snel nieuwe vrienden opleveren. Andere sporten kunnen er wel aan bijdragen. De sportschool is een makkelijke manier om mensen te ontmoeten. Voor de vrouwen zijn er de groepslessen, voor de mannen het krachthonk. En dan zijn er uiteraard ook nog de gemengde groepen zoals je dat bij Crossfit en kickboksen ziet. Niet alleen kun je tijdens het sporten nieuwe contacten leggen, maar ook na de training als er wordt nagepraat onder het genot van een eiwitshake, energydrink of koffie.

8. Vraag je kennissen

Een andere manier om nieuwe mensen te ontmoeten is door je bestaande kennissen te vragen om je te betrekken in hun cirkel met vrienden. De vrienden van kennissen kunnen zo ook jouw vrienden worden. Althans, als het klikt. Vraag je kennissen of je eens mee kunt naar een vriend of vriendin en kijk hoe het gaat. Vriendschappen ontstaan geregeld doordat iemand in een vriendengroep wordt geïntroduceerd.

9. Maak gebruik van sociale media

Sociale mediaplatforms zoals LinkedIn en TikTok kunnen je helpen om contact te leggen met nieuwe mensen. Je kunt bijvoorbeeld berichten uitwisselen met mensen die je wilt leren kennen. In het geval van LinkedIn zou je mensen met een soortgelijke baan kunnen benaderen, terwijl je op TikTok mensen met dezelfde interesses kunt dm’en.

10. Ga netwerken

Netwerken is een effectieve manier om nieuwe klanten te werven. Mar als je dat voor je werk niet hoeft te doen, dan kun je ook netwerken om nieuwe contacten te leggen. Misschien heb je er niets aan voor je carrière, maar wel voor je privéleven. Controleer regelmatig de lokale media of er borrels, recepties en congressen bij je in de buurt worden georganiseerd. Misschien ontmoet je er wel een vriend voor het leven.

11. Bezoek een liveoptreden

Nu is niet ieder liveoptreden geschikt om mensen te leren kennen, maar vaak is dit wel geval als het om een rustige muzieksoort gaat. Denk bijvoorbeeld aan een jazzavond in een lokale kroeg. De informele setting met op de achtergrond livemuziek is de perfecte situatie om nieuwe contacten te leggen.

12. Ga naar een boekenclub

Het klinkt misschien wat saai voor mensen die niet lezen. Maar als je geregeld boeken leest, kan een boekenclub een leuke manier zijn om andere mensen te ontmoeten. Vraag bij een lokale boekenwinkel of en waar er een boekenclub in de buurt is. Je interesse in boeken kun je op deze manier delen met anderen die dezelfde interesse hebben.

13. Word actief in Facebookgroepen

Voor bijna elke interesse is er een Facebookgroep waar gelijkgestemden informatie delen met elkaar. Speel je graag piano of ben je voorstander van een bepaalde levensstijl? Ook voor deze interesses is er een bijpassende Facebookgroep te vinden. Deel je ervaring, geef je mening en ga het contact aan met andere leden van de groep. Je zult niet de eerste zijn die er een vriendschap aan overhoudt.

14. Werk in een koffiezaak

In Nederland maken we gretig gebruik van de thuiswerkmogelijkheden die ons door werkgevers worden geboden. Een groot deel van de werkenden in Nederland werkt dan ook regelmatig een dag vanuit huis, soms meerdere dagen per week. Maar wat nu als je je laptop pakt en in een horecazaakje zou werken? Als je kunt werken vanaf je laptop, dan hoef je het niet specifiek thuis te doen. Waarom ga je niet werken in een koffiezaakje? Ga tussendoor het gesprek aan met mensen die er ook aan het werk zijn.

15. Bezoek lokale markten

Overal in Nederland zijn lokale markten te vinden en niet alleen op Koningsdag. Het hoeft ook niet specifiek een rommelmarkt te zijn. Deze markten zijn een makkelijke manier om met de verkopers in contact te komen. Maak een praatje met de verkoper die achter een kraam staat en misschien kom je wel iemand tegen met wie het klikt.

16. Ga naar een kerkdienst

Als je een sterk geloof hebt of een spiritueel persoon bent, kunnen kerkdiensten een manier zijn om nieuwe mensen te ontmoeten. Kerkdiensten staan open voor iedereen. Dit geldt ook als je niet tot een kerk behoort. Na de kerkdienst is er vaak gelegenheid om koffie te drinken en na te praten.

17. Neem dansles

Hou je van dansen? Dan kun je les krijgen van ervaren dansers en je techniek nog verder verbeteren. Jazz, Modern, Ballroom, maar ook Latin en Streetdance: het is allemaal mogelijk. Je volgt met de lessen niet alleen de laatste trends op dansgebied, ook is het een handige manier om andere mensen te leren kennen die ook graag dansen. Voor je het weet heb je een buddy gevonden die ’s weekends met jou de dansvloer onveilig wil maken.

18. Loop met de hond

Niet iedereen heeft een hond, maar als je deze meeneemt naar buiten, heb je een grote kans dat het uitloopt op een gesprek met iemand uit je buurt. Vooral als je hond van een uniek hondenras is, zoals een Afghaanse windhond of Komondor. Aparte hondenrassen zijn een garantie op gesprekken. Door met je hond te wandelen geef je andere mensen een kans om je te spreken en een reden om met je te praten.

19. Download een datingapp

Geen partner? Als je single bent, wordt het misschien tijd om actie te ondernemen. De snelste manier om met andere singles in contact te komen is het downloaden van een datingapp. Zoals je waarschijnlijk al weet, is dit een effectieve manier om een partner te vinden. Je kunt er echter ook mensen leren kennen die in potentie een vriend kunnen zijn.

20. Ga naar een beurs

Een beurs is net als een markt een uitstekende manier om mensen te ontmoeten. Zo heb je de huishoudbeurs, onderwijsbeurs, speelgoedbeurs en nog veel meer van deze beurzen. De bezoekers en verkopers op een beurs hebben een gedeelde interesse. Gebruik dit in je voordeel. Knoop gesprekken aan met de verkopers en bezoekers. Wie weet raak je wel verwikkeld in een interessant gesprek dat leidt tot het uitwisselen van telefoonnummers.

21. Ga naar een wijnproeverij

De praktijk van het wijnproeven is even oud als het maken van wijn zelf. Als je graag een wijntje drinkt, is een wijnproeverij een leuke manier om andere mensen te leren kennen. Met een wijngaard in de buurt kun je bijvoorbeeld met mooi weer van je wijntje genieten op het terras.

22. Ga parttime werken

Als je geen baan hebt of vanuit je huis werkt, dan is het begrijpelijk dat je gedurende de dag nauwelijks nieuwe mensen ontmoet. Om toch nieuwe mensen te ontmoeten kun je erover nadenken om een voor een aantal uur per week een tweede baan te nemen. Denk bijvoorbeeld aan een baantje in een wat drukkere omgeving waarin je contact maakt met andere mensen.

23. Bezoek willekeurige evenementen

Overal waar mensen samenkomen is er de mogelijkheid om mannen en vrouwen te ontmoeten. Pak de lokale krant erbij en kijk wat er allemaal bij je in de buurt te doen is. Elke stad of dorp heeft activiteiten gepland om de inwoners van het nodige entertainment te voorzien. Al deze willekeurige evenementen zijn extra kansen om in contact te komen met locals.

24. Word lid bij een sportvereniging

Als je eraan denkt om weer te beginnen met sporten, dan kan een sportvereniging helpen om nieuwe personen te leren kennen. Vooral als het een teamsport is kun je snel veel nieuwe mensen ontmoeten. Begin gesprekken met de andere leden van je team en ga van daaruit verder om ook buiten het sporten om af te spreken om samen wat te doen.

Om nieuwe mensen te leren kennen is het nodig om te spreken met andere personen. Met alleen oogcontact kom je niet ver. Waar je ook bent, knoop een gesprek aan met de mensen om je heen. Of dit nu met de kassière in de supermarkt is, in de rij voor kaarten van een voetbalwedstrijd of op de sportschool – begin een gesprek. In het begin is het misschien wat oncomfortabel. Maar als je eenmaal de smaak te pakken hebt, geeft het een goed gevoel.

Houd er rekening mee dat het even kan duren voordat je iemand vindt waarmee je een match hebt. Zet de eerste stap in het leggen van contacten en introduceer jezelf, begin het gesprek en probeer later af te spreken.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie