Datingboeken: de 6 beste boeken over daten

Michael Schouten
Door Michael Schouten
16 minuten leestijd

Als het gaat om daten, dan zijn de meesten van ons zelflerend. We leren het niet van anderen, maar door het te doen, te experimenteren en erover te denken. Dat leren we niet op school, ondanks dat we op school juist lessen volgen om beter te kunnen functioneren in de samenleving. We leren er over de dingen die we later in het leven nodig hebben. Maar ze leren ons niets over hoe we moeten daten en relaties kunnen opbouwen.

Het komt erop neer dat we de datingwereld worden ingestuurd met weinig of geen kennis van het aantrekken en daten van potentiële partners, terwijl we vervolgens ook niet precies weten hoe we deze relaties moeten onderhouden. Daarom leren we gaandeweg van onze fouten, verbeteren we onze relatieskills en komen we erachter dat daten best wel complex is – en misschien wel een oneindig leerproces.

Hoe je daten kunt leren

Dankzij ambitieuze carrièreplannen, een actief sociaal leven en huishoudelijke taken hebben de meesten van ons niet de tijd om na te denken over de perfecte openingszin, strategieën die tot meer matches leiden en gesprekstechnieken om de conversatie gaande te houden. En omdat daten – inclusief alle emoties en gevoelens – zo ingewikkeld is, kan allemaal een beetje overweldigend aanvoelen.

Omdat niemand alwetend is op het gebied van daten, en de meesten van ons wel wat hulp kunnen gebruiken, hebben honderden zogenoemde liefde- en datingexperts hun ervaringen, kennis en vaardigheden gedeeld. In de datingboeken die zij hebben geschreven leggen ze uit hoe daten werkt, hoe het is veranderd en wat de beste tactieken zijn om potentiële partners aan te trekken en vast te houden.

6 beste datingboeken

Sommige boeken over daten zijn gericht op een specifiek publiek, terwijl anderen een meer algemene doelgroep hebben. Of je nu zo’n man wilt zijn die op prachtige vrouwen afstapt of een vrouw die wil begrijpen waarom het altijd misgaat: er is een boek voor. We hebben een selectie gemaakt met de beste datingboeken die elke single zou moeten lezen.

geheim aantrekkingskracht

Het Geheim Van Aantrekkingskracht (NL)

Auteur: Daan de Ram
Voor: mannen

Heb je altijd het gevoel dat je – ongeacht hoe goed de date gaat – gewoon weet dat ze haar interesse gaat verliezen? Nog vóórdat je haar voor een tweede date kunt vragen? De appjes worden minder, de antwoorden worden korter en ze wordt steeds minder beschikbaar om met je te chatten. Hoe graag je ook wilt geloven dat ze druk is met haar werk, dat haar kat is overleden of dat ze ziek is, diep vanbinnen weet je dat ze uit je handen glipt. En dit is nog wel het meest frustrerende aan dit alles: je weet helemaal niet waar dat door komt. En waarom lijkt het zo dat de vrouwen die jij leuk vindt, nooit die klik met jou voelen?

In zijn boek ‘Het Geheim Van Aantrekkingskracht’ geeft Daan de Ram het antwoord. Het antwoord kan je verrassen, want de kans is groot dat je een aantal subtiele fouten maakt. En hoewel je deze fouten niet ‘ziet’, zorgen deze kleine fouten ervoor dat vrouwen hun interesse verliezen, afstandelijk worden of je als een vriend gaan zien tot wie ze zich nooit echt aangetrokken kunnen voelen. Dat ‘geheim’ legt Daan de Ram uit in zijn boek.

Bekijk ‘Het Geheim Van Aantrekkingskracht’

Wat je in dit boek leert

Iedereen is het erover eens dat goed zijn met vrienden een vak apart is. Dat vak wordt jammer genoeg niet op school gegeven, maar de lessen van Daan zijn een goede vervanging. In zijn boek legt Daan uit dat iedere man succesvol kan worden met vrouwen, hoe je haar taal kunt spreken en wat het verschil is tussen aantrekkingskracht en aantrekkelijkheid.

Op een praktische en leerzame manier vertelt Daan hoe je een diepere connectie kunt maken met vrouwen, nooit meer een saai gesprek hebt en jezelf ontdoet van de angst om mooie vrouwen aan te spreken. Dat alles is te lezen in ‘Het Geheim Van Aantrekkingskracht’.

liefdesbang

Liefdesbang (NL)

Auteur: Hannah Cuppen
Voor: mannen en vrouwen

Wil het maar niet lukken in de liefde? Ben je volledig gefixeerd op het vinden van de beste en perfecte partner? Of probeer je het wel, maar voelt het niet goed om je te binden? In ‘Liefdesbang‘ heeft Hannah Cuppen het misschien wel over relaties met anderen, maar uiteindelijk gaat het boek meer over de verbinding met jezelf. Cuppen heeft zich gespecialiseerd in bindings- en verlatingsangst en deelt in dit boek haar kijk op wat er zoal misgaat in daten en relaties.

Bestaan je datingrelaties voornamelijk uit aantrekken en afstoten? Heb je je leven op orde, behalve in de liefde? Mis je steeds iets als je begint te daten met een potentiële partner? In Liefdesbang legt Cuppen uit dat dit allemaal met verlatings- en bindingsangst te maken heeft.

Bekijk ‘Liefdesbang’

Wat je in dit boek leert

Liefdesbang gaat in op het gedrag dat ervoor zorgt dat je geen succes hebt in de liefde. Op basis van authentieke verhalen deelt Cuppen alle inzichten die ze heeft opgedaan zodat je als lezer kunt leren van de ervaringen van anderen. Cuppen vertelt over de symptomen van verlatingsangst en de angst om te binden, de vijf fasen die te herkennen zijn en hoe je voorkomt dat je steeds terugvalt in dezelfde patronen. Het boek leert je hoe je je hart weer kunt openstellen voor jezelf en daarna voor een ander, zodat de liefde weer een eerlijke kans krijgt.

moderne romantiek

Moderne romantiek

Auteur: Aziz Ansari
Voor: mannen en vrouwen

Heb je het gevoel dat je verdrinkt in de keuzes die je krijgt voorgeschoteld? In ‘Moderne romantiek’ legt Ansari uit dat online daten nu hetzelfde wordt behandeld als elke andere consumentenervaring, zoals bladeren door een catalogus, de opties afwegen, iets kopen om het vervolgens weer snel retour te doen. Dankzij deze verandering van daten, die Ansari vergelijkt met praktijkvoorbeeld van ‘vroeger’, is het niet verwonderlijk dat de zoektocht naar perfectie vaak tot ontevredenheid leidt.

Het boek is gevuld met statistieken en gegevens afkomstig van focusgroepen, interviews met deskundigen en onderzoeksprogramma’s, waarbij Ansari hulp heeft gekregen Eric Klinenberg, een sociologieprofessor aan de New York University. Gecombineerd met de uitkomsten uit recente onderzoeken doet het boek de titel eer aan, want ‘Moderne romantiek’ is exact waar het boek over gaat.

Bekijk ‘Moderne romantiek’

Wat je in dit boek leert

In ‘Moderne romantiek’ neemt Ansari je op een humoristische manier mee op reis door de geschiedenis van daten. Het boek maakt je duidelijk welke invloed de smartphone heeft gehad op daten, wat er is veranderd en hoe daten anno nu eruit ziet – van datingapps, ghosting, sexting, vreemdgaan en in je partners telefoon kijken. In dit boek vertelt Ansari niet wat je moet doen. In plaats daarvan ziet hij zijn rol meer als een gids die het datinglandschap schetst, de valkuilen laat zien en je inzicht geeft in hoe je anders over daten kunt denken.

modellen manson

Modellen (NL)

Auteur: Mark Manson
Voor: mannen

Toen Mark Manson, bekend van ‘De edele kunst van not giving a fuck’, nog geen internationale bestsellerauteur was, hield hij zich dagelijks bezig met bloggen over daten en relaties. Met zijn non-bullshit manier van verhalen vertellen leek het hem in 2007 een goed idee om zijn date- en levenservaringen te delen met anderen. Dat werd een succes, want de artikelen op zijn blog werden iedere maand door meer dan een miljoen bezoekers gelezen. Het verhelderende advies dat hij gaf was zowel leuk als interessant, een combinatie van entertainment en hulpbiedend, wat voor veel mensen de reden was om hem te blijven volgen.

Enkele jaren na de start van zijn blog besloot Manson om zijn eerlijke datingtips in een boek te verwerken. Dat boek heet ‘Modellen‘, het eerste boek dat werd geschreven over verleiding als een emotioneel proces in plaats van een logisch proces. Het gaat over verbinding maken met vrouwen in plaats van indruk op ze te maken. Het boek is in feite een volwassen en eerlijke gids over hoe een man vrouwen kan aantrekken zonder zich anders voor te doen, zonder te liegen en zonder anderen na te doen. Het was een game-changer.

Bekijk ‘Modellen’

Wat je in dit boek leert

Het boek van Manson gaat in op het gedrag dat vrouwen aantrekt, waarom de klassieke datingtips (die gebaseerd zijn op manipulatie) op de langere contraproductief zijn voor de relaties die je hebt met vrienden en hoe je nervositeit en angst rond aantrekkelijke vrouwen kunt overwinnen. Op zijn eigen, herkenbare manier vertelt Manson hoe je jezelf met een klein beetje tijd en moeite aantrekkelijk kunt maken, hoe je gesprekken met vrouwen interessant en boeiend kunt houden en wat je succes bij vrouwen saboteert.

verslaafd liefde

Verslaafd aan liefde

Auteur: Jan Geurtz
Voor: mannen en vrouwen

Geluk in relaties en zelfacceptatie zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Althans, dat is wat Jan Geurtz beweert in zijn boek ‘Verslaafd aan liefde’. In de Nederlandse bestseller legt Geurtz uit dat de manier waarop de meeste mensen naar liefde verlangen helemaal niet realistisch is. Ondanks dat dit boek al sinds 2009 in de schappen ligt, vertelt het boek een verhaal dat tijdloos is. Het legt in feite de vinger op de zere plek en vertelt je waarom het pijn doet.

Volgens Geurtz komt de zoektocht naar liefde en erkenning voort uit fundamentele zelf-afwijzing. Of in andere woorden: een onjuiste kijk op het verschijnsel liefde. De oorzaak? Die is te vinden in jezelf. En ja, dit datingboek is daarmee wel een tikkeltje spiritueel.

Bekijk ‘Verslaafd aan liefde’

Wat je in dit boek leert

In dit intelligente boek kun je veel nieuws leren over hoe je eigen geest werkt en hoe de drang naar erkenning en liefde averechts werkt. Het versterkt onzekerheid en afhankelijkheid. Zo ontstaat er een verslaving aan liefde, erkenning en de ‘veiligheid’ van een relatie. In ‘Verslaafd aan liefde’ legt Geurtz uit hoe je daar anders naar kunt kijken en hoe je jezelf ervan kunt bevrijden.

Met dit boek kun je jezelf ontdekken, hoe je je eigen geluk aan het beperken bent en eigenlijk al bezig bent met het creëren van toekomstige problemen. Geurtz legt uit hoe je jezelf saboteert in de zoektocht naar liefde. Maar ook daar heeft Geurtz een oplossing op, die hij stap voor stap uitlegt in zijn boek.

deeper dating

Deeper Dating (EN)

Auteur: Ken Page
Voor: mannen en vrouwen

Ken Page’s bestverkochte boek is een stappenplan dat niet alleen tot een authentieke liefdevolle relatie leidt, maar ook tot het vergroten van je eigenwaarde en zelfgevoel. Dat is wat Page probeert te bereiken met dit datingboek. Volgens Page gaat de echte zoektocht naar liefde niet over aantrekkelijker worden. Of zelfverzekerder. Of verleidelijker. Het gaat erom dat je de magie van je eigen authenticiteit omarmt, zo stelt Page, en dat deelt met anderen. Hij legt in ‘Deeper Dating’ uit hoe hij denkt dat liefde gevonden moet worden op basis van zijn decennialange werkervaring als psychotherapeut.

‘Deeper Dating’ is een boodschap van hoop, ondersteund door onderzoek; een cursus-in-een-boek. In het boek vertelt Page over aantrekkingskracht, de juiste vorm die leidt tot liefde en de vorm die leidt tot pijn. Deeper Dating is geen handboek om vrouwen te versieren of om zoveel mogelijk matches te krijgen op een datingapp: het is een behulpzame methode om gezonde relaties te herkennen. Zoals de naam al zegt: het gaat dieper.

Bekijk ‘Deeper Dating’

Wat je in dit boek leert

Je leert in ‘Deeper Dating’ over de Golf van Afstand: de grootste saboteur van gezonde relaties. Dit is wanneer je weet dat je bij iemand bent die je gelukkig kan maken, maar je hart je nog steeds probeert te beschermen. Het gevolg is dat je op mysterieuze wijze begint te twijfelen aan je aantrekkingskracht op iemand in ‘golven’ die komen en gaan. Page legt uit waarom dit gebeurt en wat je eraan kunt doen, zodat je niet op de vlucht gaat voor relaties die goed voor je zijn.

Hoewel je je seksuele aantrekkingskracht niet kunt forceren, leer je ook hoe je de chemie die je bij iemand voelt kunt koesteren en ontwikkelen. Je zult begrijpen waarom eerdere relaties niet werkten, voelt je meer ontspannen in de zoektocht naar liefde en je bent niet langer bang voor afwijzing. Bovendien is ‘Deeper Dating’ een leuke manier om te ontdekken wat jou authentiek maakt.

Deel dit artikel
Geef je reactie