Aantrekken en afstoten: waarom mannen dit doen

Jay
Door Jay
10 minuten leestijd

Misschien heb je het spelletje al eens meegespeeld: dat van aantrekken en afstoten. We doen het vaak tijdens het flirten, want ga maar eens na: je kijkt iemand aan, je kijkt weer weg, je kijkt vlak daarna nog een keer, en je kijkt uiteindelijk weer weg. In sommige gevallen blijft het daarbij, maar ook regelmatig neemt er dan toch iemand het initiatief. En heeft dat aantrekken en afstoten toch het gewenste effect gehad.

Aantrekken en afstoten vindt dan ook heel veel plaats in het spel der liefde en we kunnen niet anders zeggen dan dat het best vermakelijk en soms zelfs spannend kan zijn. Toch kan het ook voor een hoop frustraties zorgen. Je verlangt bijvoorbeeld naar iemand om daarna weer verstoten te worden. Het is leuk, zolang het maar niet eindeloos voortduurt. Want dan er zomaar iets mis zijn. Reden om de verschillende scenario’s met je door te nemen.

Wat betekent ‘aantrekken en afstoten’?

Als je iemand net leert kennen is er wel vaker sprake van aantrekken en afstoten, het ene moment zijn jullie heel intiem en emotioneel om daarna weer afstandelijk te zijn. Da’s op zich niet zo heel gek, want je kent iemand nog niet zo goed en dat betekent dat je soms beseft dat je jezelf niet teveel bloot moet geven. Het gevolg is dat je met gemengde gevoelens te maken krijgt.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

We hebben het bij een prille relatie ook meteen over een hoop onzekerheid en op zich is dat niet eens zo negatief: juist het onbekende is avontuurlijk en zorgt voor een hoop nieuwsgierigheid bij beide personen. Het aantrekken en afstoten betekent niets anders dan dat je iemand soms even (tijdelijk) wegduwt en de motieven daarvoor zijn drieledig:

  1. Of jullie kennen elkaar nog zo kort dat het nog onderdeel is van het spel.
  2. Of je bent er nog niet zeker van of je wel verder wilt met iemand.
  3. Of je bent dat al wel en wilt daarom dat de ander gewoon niet te dichtbij komt.

Aantrekken en afstoten kan daardoor heel onschuldig zijn, maar veel mannen hebben er ook een handje van om met de gevoelens van vrouwen te spelen, simpelweg omdat ze veel minder serieus van aard zijn. Dat lijkt misschien wat negatief, maar laten we niet vergeten dat vrouwen al veel sneller weten wat ze willen, terwijl mannen zich er nog niet zo druk om maken en alles op zich af laten komen.

Misschien wil een man uiteindelijk toch wel een relatie, maar dat moet dan wel op een natuurlijke, en vooral rustige, manier ontstaan.

Onbereikbare man

Het probleem is echter dat de onbereikbare mannen niet zomaar even hun gevoelens blootstellen. Vrouwen geven aan wat ze willen en verwachten, mannen hebben er meer moeite mee om daar al over na te denken, laat staan te communiceren aan een vrouw. Een man knoopt niet zo snel een gesprek met je aan om je te vertellen waarom hij dan toch afstand van je neemt: hij doet het gewoon.

Veel mannen zouden nooit zeggen dat ze er nog niet over uit zijn wat hun toekomstplannen met jou zijn, ze stoten je af en geven geen verdere uitleg. En als je om uitleg vraagt, komt hij met één of ander vaag verhaal aanzetten.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Gemengde signalen

De gemengde signalen en verschillen tussen opvattingen van mannen en vrouwen heeft alles te maken met een andere behoefte aan emotionele intimiteit. Vrouwen hebben behoefte aan meer intimiteit op emotioneel gebied, terwijl dat voor mannen veel minder het geval is.

1. Twijfels

Denk alleen maar eens aan een vrouw die net een leuke vent heeft ontmoet; laten we ze voor het gemak Sofie en Ben noemen. Sophie wil al meteen heel veel contact met Ben en denkt de hele tijd aan hem, terwijl Ben vooral druk is met werk en tussendoor reageert op de apps en belletjes van Sophie. Pas als hij klaar is met werk denkt hij weer aan Sophie en als ze elkaar zien, is het ook gewoon heel erg gemoedelijk en leuk. Toch geeft Ben niet dezelfde aandacht aan Sophie als dat andersom wel gebeurt.

Het liefst zou Sophie volledig willen versmelten met Ben, maar bij hem zijn die gevoelens veel minder intens. Als Sophie afscheid neemt van Ben heeft ze het al meteen over de volgende keer dat ze elkaar zien. Ben heeft daar nog niet eens over nagedacht. En dat brengt Sophie aan het twijfelen.

2. Tijd en ruimte nodig

Bennie, het koosnaampje dat ze hem al heeft gegeven, heeft namelijk ruimte en tijd voor zichzelf nodig. Op de momenten dat hij Sophie niet ziet, heeft hij eigenlijk niet zoveel behoefte om contact met d’r te onderhouden. Dat neemt niet weg dat hij wel gewoon om haar geeft en haar leuk vindt, maar hij is gewoon heel erg druk met andere dingen. En daardoor kan het wel ineens aanvoelen alsof hij Sophie aan het verstoten is.

Dat zou hij natuurlijk nooit doen als hij écht zeker was dat hij een toekomst wil beginnen met Sophie, maar zo ver zijn z’n gedachten nog niet. Eventueel zou Sophie op haar beurt afstand kunnen nemen zodat ze erachter kan komen of er ineens een gemis ontstaat bij Ben. De komende tijd zal leren of Ben en Sophie nader tot elkaar komen of niet.

hart weg

Waarom doen mannen dit?

Nu wil dat niet zeggen dat alle mannen nog niet weten waar ze aan toe zijn of dat alle mannen laks en laconiek zijn. Soms wordt er heel bewust afgestoten en de redenen daarvoor kunnen uiteenlopend zijn. In het bovengenoemde scenario is er sprake van een gebrek aan bewustzijn over het afstoten en aantrekken, maar soms zijn er ook hele duidelijke redenen om juist iemand heel bewust af te stoten en daarna weer aan te trekken.

1. Daten als vermaak

Het gebrek aan bewustzijn heeft in elk geval ook alles te maken met het feit dat we om andere redenen met elkaar daten. Vroeger deden we dat omdat we met iemand wilden trouwen, mensen zochten een levenspartner. Tegenwoordig trouwen we steeds later, als we überhaupt trouwen. Daten is dan ook veel meer casual dan vroeger en komt het zonder duidelijke doelstellingen. Nu kan het zijn dat een vrouw wel op zoek is naar een leuke partner, terwijl hij alleen op zoek is naar vermaak.

Er zijn tevens een hoop mannen die de bedoelingen van de dates bewust niet duidelijk maken, omdat ze nou eenmaal een vrouw het bed willen in krijgen. Dat is vaak ook de reden waarom een man in het begin er alles voor kan geven om een vrouw te veroveren om vervolgens volledig uit beeld te verdwijnen.

2. Het is zijn manier van flirten

Het aantrekken en afstoten kan ook gewoon zijn manier van flirten zijn. Hij wil dat je naar hem verlangt en het aantrekken vs. afstoten wordt dan ook al eeuwenlang toegepast en is helemaal niets nieuws. Als je iemand onzeker maakt over jouw bedoelingen kan het zomaar zijn dat het verlangen naar jou nog veel intenser wordt. Dit noemen we ook wel push and pull.

Het belangrijke bij deze ‘push en pull’-techniek is echter dat het niet te lang voortduurt. Een spelletje spelen is leuk, zolang er op een gegeven moment maar wel duidelijkheid is.

3. Er is écht iets mis

Als het steeds meer de neiging heeft van afstoten dan aantrekken, dan kan het ook echt mis zijn wat betreft zijn gevoelens. Als jij merkt dat hij op een vervelende manier jou steeds weer aantrekt om je vervolgens weer weg te duwen dan kan het zijn dat hij alsnog moe van je wordt, maar dat hij aan de andere kant wel iets voor je voelt. Of hij merkt dat zijn gevoelens minder worden, terwijl hij het nog wel een kans wil geven.

Reden daarvoor kunnen zijn dat hij toch vindt dat je hem te weinig ruimte geeft of dat hij gevoelens heeft voor een ander. Ook kan hij in deze fase terecht komen als het spelletje van zijn kant al is gespeeld en jij geen uitdaging meer voor hem vormt. Wat de reden ook mag zijn, het is in ieder geval tijd dat ook jij het spelletje begint mee te spelen. Nu is het tijd om hem een keer af te stoten.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie