Home Flirten Hoe moet je flirten? 15 tips met vragen, zinnen en voorbeelden

Hoe moet je flirten? 15 tips met vragen, zinnen en voorbeelden

10 minuten leestijd
0
flirten

Je staat ergens in een café of in een discotheek: het maakt eigenlijk niet zoveel uit waar je bent, je doel is duidelijk. Je hebt interesse in iemand en dat wil je laten weten ook. Maar hoe pak je dat aan? Door te flirten natuurlijk. Toch voelt niet iedereen zich daar even prettig bij, want hoewel de één het heerlijk vindt, is het voor een ander knap lastig.

In principe lijkt het allemaal vrij eenvoudig: je deelt een complimentje uit, je glimlacht naar je flirt, of je pakt het zelfs iets brutaler aan en je geeft een knipoog, het kan op op allerlei verschillende manieren. Flirten is dan ook eigenlijk niets anders dan op een relaxte manier signalen afgeven. Maar dat ‘relaxte’, daar zit het ‘m juist in. Reden om je meer te vertellen over flirten en je 15 tips te geven om op een effectieve manier met iemand te flirten.

Wat is flirten?

Het woord flirten klinkt net zo leuk en luchtig als dat het in de praktijk is. We hebben het echter of niets anders dan communiceren, in dit geval kan dat zowel verbaal zijn als non-verbaal zijn, waarbij de één interesse toont in de ander. En net zoals bij een goede communicatie kan dat flirten van twee kanten komen.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Flirten is van alle tijden, want ook in de oudheid werd er gewoon geflirt tussen mensen. Je kunt je echter wel voorstellen dat het flirten toen lang niet zo makkelijk ging als vandaag de dag. Zo was het in bepaalde kringen helemaal niet vanzelfsprekend om te flirten. Het hing dan ook vaak af van sociale klasse of er wel met elkaar geflirt kan worden.

Voor vrouwen was het in ieder geval een manier om aan te tonen dat er interesse was voor de man en het was dan aan hem om daar op in te gaan. De vrouw moest vervolgens dan rustig afwachten of de interesse ook wederzijds is.

Inmiddels gebeurt het overal

Tegenwoordig wordt het flirten door beide geslachten gedaan en vaak is het nu de man die achter de vrouw in plaats van andersom. Bovendien is het flirten lang niet meer zo beperkt als vroeger: het flirten gebeurt inmiddels overal; op de dansvloer, in de trein, op werk, noem het maar op.

Flirttechnieken worden lang niet alleen maar ingezet om het hart van de ander te winnen, maar ook om voordelen te verkrijgen. Denk bijvoorbeeld aan het flirten om dingen voor elkaar te krijgen op werk, maar ook om ergens korting te krijgen. En het werkt.

Pour Un Flirt Avec Toi

Flirten is een van oudsher Frans woord (zoek voor de gein het liedje Pour Un Flirt van Michel Delpech maar eens op) dat ergens in de 16e eeuw zou ontstaan, maar daarna ook zou worden vertaald naar het Engels en dus naar het Nederlands. In de volksmond gebruiken we overigens ook andere benamingen waarbij sjansen het meest gebruikelijk is.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.. Download deze 25 berichtjes

Een iets chique variant is de term om iemand het hof te maken. In principe komt het op hetzelfde neer: als je flirt of sjanst, dan probeer je op een speelse manier de aandacht van de ander te trekken.

Groot verschil tussen mannen en vrouwen

Wat we wel zien is dat er nogal een verschil bestaat tussen de flirttechnieken van mannen en vrouwen. Mannen zijn meestal wat directer. Een man zegt wat hij denkt en dat is ook te merken aan het gedrag. Voor vrouwen geldt dat ze een stuk indirecter zijn, zowel in woorden als het gedrag dat bij flirten hoort. Niet zo gek dus dat mannen en vrouwen een hele andere aanpak hebben.

Een man zou het liefst gewoon naar de vrouw toelopen, haar vertellen hoe mooi hij haar wel niet vindt en om dan vervolgens een duidelijk antwoord te krijgen of z’n avances wel of niet gelukt zijn. Voor de gemiddelde vrouw werkt het echter niet zo simpel. Die wil dat ze ‘veroverd’ wordt en probeert zich in eerste instantie iets afzijdiger te houden dan haar mannelijke tegenspeler.

Maar we moeten zeggen: als er één geslacht is dat het flirten tot een vaardigheid heeft ontwikkeld dan is het toch echt wel het vrouwelijke geslacht.

Wat is het doel?

Uiteraard is het flirten en sjansen er allemaal op gericht om leuke mensen te leren kennen. Dat doe je wellicht zonder bijbedoelingen, maar uiteindelijk zullen veel mensen er wel op gericht zijn om de ultieme levenspartner zo te vinden. Als je aan het flirten bent, meet je eigenlijk vanaf het begin al af of het een eventuele partner kan worden. Over wat voor soort partner het gaat, tja, dat hangt weer van jezelf af.

Zo kun je flirten om iemand het bed in te krijgen, kun je met iemand flirten omdat dit wel eens je huwelijkspartner zou kunnen worden, of kun je met iemand flirten en gaandeweg wel zien waar het schip strandt. Op korte termijn kan een doel op zich ook al zijn om te kijken of je nog in de markt ligt of niet. Wat iedereen in ieder geval wel met elkaar gemeen heeft, is dat je iemands aandacht probeert te grijpen.

Verliefd flirten

Dat flirten kan natuurlijk op allerlei manieren gebeuren; door vertroetelende woorden te gebruiken, door op een bepaalde manier naar iemand te kijken, langdurig oogcontact zoeken, zelfs door een knipoog te geven. Waar veel mensen echter niet bij stil staan is dat je ook op een onbewuste manier met iemand kan flirten.

Als je iemand écht leuk vindt of zelfs helemaal verliefd op iemand bent, flirt je met de ander zonder dat je dat heel opzettelijk doet. In dit geval verraadt je lichaamshouding je, het is jouw lichaam dat het werk doet. En stiekem is dat misschien wel de allerleukste manier van flirten. Maar dan moet het uiteraard wel beantwoord worden.

magneet liefde

15 tips voor flirten

En daar ontbreekt het soms misschien wat aan. Flirten is niet voor iedereen even eenvoudig. De kracht van een goede flirt is de balans. Zo heeft een zwoele blik iets mysterieus, maar wordt het bij oneindig staren al snel onwennig.

Om goed te flirten moet je beheerst zijn, maar open, moet je nieuwsgierigheid tonen zonder opdringerig te worden en werkt het vaak om iets fysieker te zijn, zonder dat het een MeToo-zaak wordt. Klinkt allemaal logisch lijkt ons zo, maar eenvoudig is het vaak niet. Reden om je 15 tips te geven voor jouw volgende flirt.

1. Sta (op subtiele wijze) in het gezichtsveld

Je flirt moet je letterlijk en figuurlijk zien staan. In een drukke bar met iemand sjansen terwijl er 20 man tussen jullie instaan, dat gaat niet lukken. Het is mens eigen om steeds dichter naar de ander te gaan, net zoals twee kinderen dichter bij elkaar komen als ze met elkaar willen spelen.

Voor jou geldt iets soortgelijks: door in het gezichtsveld van de ander te staan, moet je opvallen. Daar begint het allemaal mee. Hoe je het doet, hangt af van de plek en de ambiance, maar zorg dat je opvalt zonder opdringerig over te komen. Het moet subtiel zijn.

2. Zorg dat je er zelf goed uit ziet

We hebben al een paar keer laten vallen hoe belangrijk is dat je relaxt overkomt. Dat ongedwongen karakter aan het flirten is vooral haalbaar als je goed in je vel zit. Hoe beter je in je vel zit, hoe makkelijker dingen verlopen in het leven, ook het flirten. Door er goed uit te zien, zorg je ervoor dat je relaxter bent tijdens het flirten.

Wat we daarmee bedoelen? Ga naar de kapper, doe kleding aan die je goed staat, dof jezelf op, sport regelmatig, eet gezond. Als jij je aantrekkelijk voelt, ben je zelfverzekerder en gaat het flirten ook stukken beter.

3. Doe het niet als je met een groep op stap bent

Wat we wel willen aanraden is om niet te opzichtig te flirten als je met een grote groep op stap bent. Waarom? Omdat dan juist het relaxter ervan af gaat. Voordat je het zelf doorhebt, hebben jouw vrienden je ook al door, en dan moet je jezelf nog zien te bewijzen ook. Het gevolg is dat het allemaal een wedstrijd wordt en dat zul je merken aan krampachtig gedrag. Bovendien wil je ook niet worden afgeleid als je dan toch met iemand aan de praat bent.

4. Blikken zijn er om vast te houden

Dat neemt niet weg dat je alvast met zwoele blikken kunt smijten. En als je daaraan begint, zorg dan dat je de blik vasthoudt. Daarmee bedoelen we niet domweg naar de ander staren, maar houd je blik een paar seconden vast zonder weg te kijken. Kijk of er op dezelfde manier naar jou wordt gekeken dan andersom. Zo ja? Dan kan het spelletje beginnen.

5. Glimlach (ook met je ogen)

Tijdens het elkaar aankijken, kan het ook zomaar voorkomen dat je naar elkaar glimlacht. In het meest ideale geval gebeurt dat vanzelf, op een volledig natuurlijke manier. Als je jouw glimlach ‘programmeert’, zorg dan dat je glimlach zich op een langere manier over je gezicht uitspreidt en dat je met je ogen lacht. Dat noemen ze ook wel de Duchenne Smile. Lachen met je ogen is wellicht de meest mooie lach van allemaal. Je weet vast wat we bedoelen als je deze twee foto’s vergelijkt:

Duchenne smile

De Duchenne smile (links) en de social smile (rechts).1

6. Neem ook daadwerkelijk initiatief

Merk je dat jouw blik en lach wordt beantwoord? Dat is het tijd om het initiatief te nemen. Jij liet immers weten dat je wel interesse had en nu is het dan de tijd om over te gaan naar de volgende stap: het afstappen op de ander. Je flirt zal zich namelijk gevleid voelen door jouw zelfverzekerdheid en spontaniteit.

Wat je het beste kan doen? In ieder geval niet komen met een ingestudeerde openingszin. Zeg gewoon wat je op dat moment denkt en mocht er niets bij je te binnen schieten, stel jezelf dan gewoon voor: “Hi, Jay, aangenaam” zou ik in mijn geval zeggen. De ander doet waarschijnlijk hetzelfde en je zult merken dat de rest dan vanzelf komt.

7. Schakel de hulp in van een wingman (of.. woman)

Vind je het allemaal maar lastig om op de ander af te stappen? Dan kun je nog altijd iemand anders het eerste werk voor je laten doen. Een ietwat gek voorbeeld is misschien om samen in de buurt te staan van jouw ‘doelwit’ en laat de ander jou voorstellen om daarna weer snel weg te lopen.

‘Hi, ik wil je voorstellen aan Jay’, zou een maatje van mij dan bijvoorbeeld zeggen om er daarna meteen weer vandoor te gaan. Tja, het is een klein beetje gedwongen, maar goed, jij was degene die het niet afkon zonder de hulp van een ander. Je bent nu in elk geval precies waar jij wilde zijn, dankzij je wingman. Trakteer je vriend of vriendin daarna maar op een biertje.

8. Raak de ander (subtiel) aan

Voel je een klik tussen jullie? Dan zul je van nature vaak al zien dat jullie letterlijk naar elkaar toe groeien. Daar hoort in dit geval ook fysieke contact bij. Daarmee bedoelen we niet dat je meteen tegen de ander aan moet schuren, maar je kunt hier en daar wel een subtiel teken geven. Even snel een aanraking op de onderarm, het is in ieder geval een teken van affectie. Uiteraard hangt het een beetje af van jouw persoonlijkheid. De één praat nu eenmaal meer met aanrakingen dan de ander.

9. Let op je lichaamshouding

Nu we toch al bij dat fysieke zijn aanbeland: let ook op je lichaamshouding. Om goed (lees: zelfverzekerd) over te komen, moet je rechtop staan. Dat is vooral het geval als man, dus schouders rechtop en de borst vooruit. Voor een vrouw betekent dat er ook een bepaalde lichaamshouding kan worden aangenomen dat als aantrekkelijk wordt beschouwd (trek die buik maar in).

Sta je daar een beetje met een stijve nek en een holle rug, dan kom je een stuk minder zelfverzekerd en dus ook minder sexy over. Je lichaamshouding komt ook tot uiting door naar de ander toe te staan, draai naar de ander toe in plaats van de andere kant op te hangen. Als je elkaar leuk vindt, gaat dit overigens vast wel vanzelf.

10. Let ook op de lichaamshouding van de ander

Als dat inderdaad vanzelf gaat en in het meest gunstige geval van beide kanten komt, dan kun je dus stellen dat er wel een klik tussen jullie is. Door op de lichaamshouding van de ander te letten, kun je namelijk beoordelen in welk stadium jullie zitten. Zie je dat de ander zich ongemakkelijk voelt en een onnatuurlijke lichaamshouding aanneemt? Dan moet je of van tactiek veranderen of bij jezelf gaan afvragen of je poging wel kans van slagen heeft.

11. Houd het luchtig

Een hogere kans van slagen bereik je sowieso door het allemaal lekker luchtig te houden. Flirten is immers toch een kwestie van spelen en aftasten en zien wat de reacties zijn. Door je meteen te storten over je vorige problematische relatie scoor je natuurlijk geen pluspunten. Andere diepe gesprekken komen uiteindelijk vanzelf wel, maar houd het in het begin vooral ongedwongen.

Houd het ook positief, want ook luchtige gesprekken kunnen best negatief zijn. Klaag niet te veel, laat zien dat je vrolijk bent, en je zult de ander aansteken met energie.

12. En houd de aandacht bij je flirt

Wat je gespreksonderwerp ook is, houd je aandacht bij je flirt. Natuurlijk kan het zomaar voorkomen dat je vriend of vriendin even hoogte komt halen, maar probeer de aandacht bij je flirt te houden. Nu kennen we niet de exacte situatie waarin jij je bevindt, dus mocht je alleen met één vriend of vriendin zijn uitgegaan en staat degene er de hele tijd maar verloren bij? Dan moet je er ook voor zorgen dat je niet ongezellig wordt door je alleen met je flirt bezig te zijn. Uiteindelijk moet overal een balans tussen zitten.

13. Kap met hard to get spelen

Hoewel het flirten een spel is, moet het geen kwestie worden van hard to get spelen. Da’s natuurlijk leuk als je een jaartje of 14 bent, maar ervan uitgaande dat je al iets ouder bent, willen we je ook aanraden om je als zodanig te gedragen. Wordt er met jou geflirt, wees dan direct. Flirt je met de ander en gedraagt die zich hard to get? Zeg dan gewoon waar het op staat.

Zeg iets in de trend van: “Kappen met dat hard to get spelen”. Klinkt misschien wat bot en onvriendelijk, maar als je het op een normale manier zegt, dan kan het zomaar zijn dat er een last van de schouders van de ander afgaat. Zo weten jullie beiden waar jullie aan toe zijn.

14. Houd het wel een beetje mysterieus

Dat neemt niet weg dat er wel weer volop plek kan zijn voor mysterie. Je hoeft niet meteen vanaf het eerste moment van alles en nog wat over jezelf te vertellen. Jullie kennen elkaar immers nog maar net en soms is het goed om de ander wat nieuwsgierig te houden. Laat de ander naar je verlangen en dan bedoelen we in dit geval niets anders dan dat de ander ernaar moet verlangen om verder met je te praten en om je beter te leren kennen.

15. En uiteraard: denk niet te veel na, maar doe het gewoon

Wat je aanpak ook mag zijn, zorg dat alles, van de zwoele blik tot de eerste zin toe, op een natuurlijke manier gebeurt. Als het flirten positief wordt ontvangen door de ander dan zie je al meteen dat het een stuk spontaner wordt. Echter, als je teveel over het flirten na gaat denken, dan zou dat toch echt ten koste kunnen gaan van de spontaniteit. Houd het daarom natuurlijk en ongedwongen. Want uiteindelijk moet het flirten op een relaxte manier gebeuren.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Flirten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Succesvol flirten: beste manier om te flirten die ‘elke keer’ werkt

Als je iemand om flirtadvies vraagt, dan krijg je nooit hetzelfde antwoord. En afhankelijk…